Είναι σωστό να δίνουν δίαιτες αδυνατίσματος στην τηλεόραση και στα περιοδικά;

Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Πλησιάζει -αν δεν έφτασε ήδη- η εποχή που κατακλυζόμαστε από παντού με χιλιάδες δίαιτες που μας υπόσχονται ότι θα βγούμε στην παραλία ως άλλοι Αγγελοι των Μυστικών της Βικτωρίας. Αναρωτιέμαι λοιπόν είναι σωστό να δίνουν διατροφολόγοι προγράμματα δίαιτας αδυνατίσματος στην τηλεόραση, στα περιοδικά και σε ιστοσελίδες; Βλέπω συχνά πυκνά στα πλαίσια μιας συνέντευξης ή παρουσίασης να δίνουν πρόγραμμα με φαγητά και ποσότητες και θερμίδες και δε μου κάθεται καθόλου καλά. Δεν υποτίθεται ότι τέτοια προγράμματα βγαίνουν με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, τον μεταβολισμό, τα κιλά, το ύψος, τον στόχο; Δεν είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο; Είναι νόμιμο; Εντάξει, λέμε ότι εμείς δεν πρέπει να ακολουθούμε ό,τι να ‘ναι από δεξιά και αριστερά, αλλά και αυτοί οι ειδικοί που μοιράζουν προγράμματα δεν έχουν ευθύνη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία που να απαγορεύει στον κλάδο μία τέτοια πράξη. Οπότε θα σου απαντήσω με βάση την λογική.

Προφανώς και ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, συνεπώς και είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής να είναι κατάλληλο για τον ευρύ πληθυσμό. Είναι διαφορετικό το να δίνουμε κάποιες κατευθύνσεις στα πλαίσια μιας ομιλίας (πχ πίνετε περισσότερο νερό, τρώτε πιο πολλά λαχανικά, αποφύγετε την πολλή ζάχαρη) και εντελώς διαφορετικό το να δίνουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής με θερμίδες και υπολογισμένες μερίδες. Δε μπορούμε να ξέρουμε εάν το άτομο που παρακολουθεί την τάδε εκπομπή είναι άντρας ή γυναίκα, αν έχει διαβήτη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αν ασκείται συστηματικά. Για να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, χρειάζεται να ξέρουμε πολλές πληροφορίες όπως φύλο, ηλικία, σωματικές μετρήσεις, αιματολογικές εξετάσεις, ιατρικό και διατροφικό ιστορικό, ωράρια κτλ. Εάν δεν ελεγχθούν όλα τα παραπάνω, οι πιο πιθανές εκβάσεις είναι δύο (και συχνά συμβαίνουν ταυτόχρονα):

  1. Το πρόγραμμα διατροφής μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου που το ακολουθεί. Δυστυχώς πολλές φορές σε τέτοιες περιστάσεις συναντούμε και ακραίες μη επιστημονικές προτάσεις, όπως δίαιτες ”αποτοξίνωσης”. Δίνω κάποιες επιπλέον εξηγήσεις εδώ και εδώ.

  2. Το πρόγραμμα διατροφής θα αποδειχθεί μία παταγώδης αποτυχία, καθώς δεν ταιριάζει καθόλου στο άτομο που το ακολουθεί. Γι’ αυτό το θέμα θα ήθελα να γράψω ένα πιο εκτενές κείμενο προσεχώς.

Τελειώνοντας, καθώς έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να παίρνουμε τέτοιες οδηγίες διατροφής από τα ΜΜΕ, θα ήθελα να κάνω έναν παραλληλισμό με άλλη ειδικότητα, ώστε να δώσω έμφαση στην επικινδυνότητα του πράγματος.

Είναι πρωί και παρακολουθείτε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Το τρέχον θέμα έχει να κάνει με την αρτηριακή υπέρταση (υψηλή πίεση) και ο καλεσμένος καρδιολόγος εξηγεί ποιες τιμές θεωρούνται επικίνδυνες και πότε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Παρουσιάζει μάλιστα τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα: διουρητικά, β-αποκλειστές, αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης κ.ά. Στη συνέχεια, κλείνει την ομιλία του λέγοντας πως εκείνος προτείνει όλοι ανεξαιρέτως οι τηλεθεατές που έχουν υπέρταση να πάρουν το τάδε συγκεκριμένο φάρμακο στη δείνα συγκεκριμένη δόση. Εσείς σηκώνεστε και βρίσκετε το πιεσόμετρο που έχετε στο σπίτι. Μετράτε την πίεσή σας επιτόπου και την βρίσκετε στο 15. ”Α, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού, έχω υπέρταση”, σκέφτεστε. Πάτε λοιπόν αυθημερόν στο φαρμακείο της γειτονιάς, αγοράζετε το φάρμακο που πρότεινε και ξεκινάτε τη θεραπεία σας, με τη βεβαιότητα ότι κάνετε κάτι καλό για τον εαυτό σας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

22 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
Chachacha Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα. Το έτος 2019, υπάρχει κόσμος που προγραμματίζει τη ζωή του (σχέσεις, καριέρα, φιλίες κλπ.) μέ βάση τα άστρα. ΤΑ ΑΣΤΡΑ! Και βλέπουμε στο κάθε πρωινάδικο μόνιμη καλεσμένη κάποια ή κάποιον αστρολόγο να δίνει ντιρεκτίβες με βάση το πώς κινήθησαν τα αστέρια. Που θέλω να καταλήξω; Ότι προφανώς δεν είναι σωστό να προωθούνται τέτοιες δίαιτες, όμως όσο υπάρχει εκεί έξω κόσμος που τα ζητάει αυτά και δεν σταματάει να τρώει σανό, η κάθε επιχείρηση (βλ. περιοδικό, κανάλι κλπ.) δεν πρόκεται να σταματήσει να στοχεύει στο κέρδος και από αυτή την πηγή. Η ελιπής ενημέρωση, η ημιμάθεια και… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το χειρότερο είναι ότι το παράδειγμα με τον καρδιολόγο ενέχει μικρότερο κίνδυνο γιατί υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τα φαρμακα και ο φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά ως επαγγελματίας υγείας αποτρέποντας τον «ασθενή» από τη λήψη μιας αυθαίρετης αγωγής. Στη διατροφή δεν υπάρχει κάποιο δίχτυ ασφαλείας. Τελευταία βλέπω όλο και πιο συχνά διατροφές με σύσταση για καθημερινή κατανάλωση μεγαλης ποσότητας λιναροσπορου, που μπορεί να είναι μια χαρα για τους περισσότερους, αλλά όχι για όσους έχουν ενδομητριωση ή ιστορικό με ορμονοεξαρτωμενο καρκίνο του στήθους.