Είναι σεξιστική αυτή η καρτ ποστάλ;

Είμαστε τρεις φίλες, μία Γαλλίδα, μία Κορεάτισσα κι εγώ, που είχαμε γνωριστεί στο πανεπιστήμιο και μένουμε πια σε διαφορετικές χώρες, αλλά έχουμε διατηρήσει τη φιλία μας και στέλνουμε η μία καρτ ποστάλ στην άλλη από τα ταξίδια μας.

Πριν λίγες ημέρες η Κορεάτισσα πήγε στη Νορβηγία και σε μένα έστειλε αυτή την καρτ ποστάλ (με τη γυμνή γυναίκα που μπαίνει στη λίμνη και τον τάρανδο που παραφυλάει πίσω της). Στη Γαλλίδα έστειλε μία ασπρόμαυρη κάρτα που δείχνει μία ηλικιωμένη αγρότισσα στη νορβηγική εξοχή που καβαλάει ένα γουρούνι πριν κάποιες δεκαετίες. Στην κοινή συνομιλία που έχουμε στο messenger, μετά τα ευχαριστώ πολύ προς την Κορεάτισσα που μας τις έστειλε, πετάγεται η Γαλλίδα φίλη και λέει ότι οι συγκεκριμένες κάρτες είναι πολύ σεξιστικές. Πραγματικά, όταν έλαβα τη δική μου κάρτα είχα προβληματιστεί κι εγώ εάν όντως υπάρχει κάποιο σεξιστικό μήνυμα και είχα καταλήξει πως δεν υπάρχει. Η Γαλλίδα υποστηρίζει ότι είναι σεξιστική γιατί λέει “θα φανταζόσουν μία τέτοια κάρτα με έναν άνδρα αντί της γυναίκας;”. Εγώ θεωρώ ότι το μήνυμα της κάρτας είναι άλλο και ότι άνετα θα μπορούσε να είναι είτε άνδρας είτε γυναίκα, απλώς έπρεπε να βάλουν κάτι από τα δύο. Νομίζω ότι το αστείο που προσπάθησαν να κάνουν οι δημιουργοί της κάρτας είναι ότι ενώ ένας άνθρωπος (άνδρας ή γυναίκα, δεν παίζει ρόλο) πάει να μπει στη λίμνη πολύ προσεκτικά ελέγχοντας εάν υπάρχει κάποιος κίνδυνος μπροστά του (φαίνεται από τη στάση του σώματος αυτή η επιφυλακτικότητα), στην πραγματικότητα ο κίνδυνος υπάρχει πίσω της και είναι ο τάρανδος. Εν τω μεταξύ, στη Νορβηγία επειδή επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ παντού στα δάση και στην εξοχή, από τα πρώτα πράγματα που μας μαθαίνουν όταν πηγαίνουμε στη χώρα (εμείς και οι τρεις είχαμε σπουδάσει εκεί) είναι πώς να αντιδρούμε σε περίπτωση που κάνουμε κατασκήνωση στο δάσος και έρθουμε αντιμέτωποι με ταράνδους ή άλλα ζώα.

Οπότε θεωρώ ότι η κάρτα είναι ένας άτσαλος τρόπος να δείξουν αυτό τον τρόπο ζωής των Νορβηγών και δεν κρύβει κάποιο σεξιστικό μήνυμα. Θα ήθελα να ακούσω και άλλες γνώμες, γιατί όντως προβληματίστηκα με τη συζήτηση που είχα με τις φίλες μου. Εν τω μεταξύ τους είπα ότι θα στείλω εδώ μήνυμα και όλες περιμένουμε εναγωνίως την ετυμηγορία 🙂

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

31 points
Upvote Downvote