Είναι ο τοκετός στο σπίτι ασφαλής;

Φοβάμαι να παω στο μαιευτήριο, λόγω της επιδημίας κορωνοϊού

Είμαι έγκυος 38 εβδομάδων. Δεν έχω ακόμα σημεία τοκετού αλλά είναι πιθανό να γεννήσω από μέρα σε μέρα. Φοβάμαι να πάω στο νοσοκομείο που ειναι ο γιατρος μου για να γεννήσω. Η μαία ακούγοντας τον πανικό μου, πρότεινε να κάνουμε γέννα στο σπιτι. Το έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν και δεν θεωρεί ότι θα έχω πρόβλημα γιατί ειμαι δευτεροτόκος και ο πρώτος τοκετος μου εξελίχθηκε πολύ γρήγορα και εύκολα. Ο γιατρός μου χωρίς να είναι αρνητικός προτιμάει να πάω στο νοσοκομείο. Με τον άντρα μου που το συζητάμε τεινουμε προς τον τοκετό στο σπιτι με τη μαία και αν προκύψει κάποια επιπλοκή να πάμε τότε εκτακτως νοσοκομείο. Θα ηθελα την αποψη του γυναικολόγου κυρίως για το τι προετοιμασια χρειάζεται, τους πιθανούς κινδύνους και αν τελικά είναι καλή επιλογή το home birth. Να πω ότι δεν θα το τολμούσα σε άλλη περίπτωση αλλά λόγω της κατάστασης θα με στρέσαρε πολύ να κάνω εισαγωγή για τοκετό. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Αγαπητή φίλη,

είναι γενικά παραδεκτό ότι το ασφαλέστερο μέρος για την πραγματοποίηση ενός τοκετού είναι το μαιευτήριο. Ο λόγος είναι ότι η μαιευτική είναι εντελώς απρόβλεπτη. Μία επιπλοκή απειλητική για τη ζωή της μητέρας ή του μωρού μπορεί να εμφανιστεί από εκεί που δεν το περιμένεις. Τέτοιες επιπλοκές απαιτούν αμέσως κατάλληλους χειρισμούς (και συνήθως από περισσότερα του ενός άτομα) ώστε να αποτραπούν βαρύτατες συνέπειες.

Προκειμένου να γίνει ένας τοκετός στο σπίτι με ασφάλεια και να ελλατωθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών πρέπει να υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Να είναι η γυναίκα απόλυτα υγιής και να έχει μια φυσιολογική κύηση χωρίς επιπλοκές. (όχι δίδυμη κύηση)
  2. Το παιδί να είναι κεφαλικό και όχι ισχιακό (με το κεφάλι προς τα κάτω)
  3. Να μην υπάρχει προηγούμενη καισαρική τομή.
  4. Να έχει μεγάλη εμπειρία η μαία που πρόκειται να αναλάβει τον τοκετό – τόσο στην αντιμετώπιση επιπλοκών όσο και στην ανάνηψη του νεογνού. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο. Στην Ελλάδα τοκετοί στο σπίτι συμβαίνουν σπάνια και είναι ελάχιστες οι μαίες που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.
  5. Να υπάρχει  κατάλληλος εξοπλισμός.
  6. Να είναι κατάλληλος ο χώρος του σπιτιού, προκειμένου να επιτρέπει ελευθερία κινήσεων.
  7. Είναι προτιμότερο να βρίσκεται το σπίτι σχετικά κοντά σε μαιευτήριο που εφημερέυει καθημερινά (το πολύ εντός 15 λεπτών). Στο μήνυμα σου γράφεις πως θα κατευθυνθείς στο νοσοκομείο αν προκύψει κάποια επιπλοκή. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να μην προλάβεις να φτάσεις εγκαίρως στο νοσοκομείο, και ότι μια επιπλοκή μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα.
  8. Επίσης να είναι εύκολα προσβάσιμο το διαμέρισμα σε περίπτωση που χρειαστεί να έρθει το ΕΚΑΒ (ευρύχωρη είσοδος, μεγάλο κλιμακοστάσιο/ασανσέρ). Αρκετές παλιές πολυκατοικίες έχουν πολύ μικρά ασανσέρ και στενά κλιμακοστάσια. Σχεδόν οι μισές γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά (πρωτοτόκες) και 1 στις 10 γυναίκες που γεννούν δεύτερη/τρίτη φορά (δευτερο- τριτο-τόκες) θα χρειαστούν μεταφορά σε νοσοκομείο στη διάρκεια του τοκετού. Έιναι απαραίτητο να έχει μελετηθεί κάθε σενάριο.

Ακόμα και όταν όλες αυτές οι προϋποθέσεις τηρούνται, όταν η γυναίκα είναι πρωτοτόκος, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών (θάνατος ή νευρολογικές βλάβες) στο παιδί αυξάνεται κατά τρεις φορές στον τοκετό στο σπίτι σε σύγκριση με τον τοκετό στο νοσοκομείο. Σε γυναίκες όπως εσύ, που πρόκειται να γεννήσουν το δεύτερο (ή και το τρίτο) παιδί, ο τοκετός στο σπίτι θεωρείται εξίσου ασφαλής με τον τοκετό στο νοσοκομείο, αν και μόνο αν τηρούνται απόλυτα ΌΛΕΣ οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Έτσι, στην πράξη το ποσοστό των προγραμματισμένων τοκετών στο σπίτι είναι εξαιρετικά χαμηλό. Π.χ. σε ένα από τα μεγαλύτερα μαιευτήρια της Αγγλίας (στο οποίο έχω τη χαρά να βρίσκομαι – Birmingham Women’s Hospital) με 8.500 τοκετούς το χρόνο γίνονται περίπου 100 με 120 προγραμματισμένοι τοκετοί στο σπίτι (1-1.5%).

Οι γυναίκες που επιλέγουν τοκετό στο σπίτι, συνήθως το κάνουν γιατί προτιμούν να βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα για ιατρικές παρεμβάσεις, και η όλη εμπειρία τείνει να είναι πιο ευχάριστη και πιο φυσική.

Απ’ ότι φαίνεται, η βασική σου ανησυχία είναι η πιθανότητα λοίμωξης από τον nCov19. Η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά μικρή σε ένα μαιευτήριο, και όχι σε γενικό νοσοκομείο. Φαντάζομαι ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν θα υπάρχει κοσμοσυρροή από επισκέπτες στα μαιευτήρια. Επίσης, σε μια δευτεροτόκο ο τοκετός κρατάει ελάχιστες ώρες. Είναι μια λογική λύση να περάσεις τις πρώτες ώρες της λανθάνουσας φάσης του τοκετού στο σπίτι (όπως άλλωστε είναι και η διεθνής πρακτική) και να μεταβείς στο μαιευτήριο μόνο για τις λίγες ώρες που κρατάει ο τοκετός.

Όσον αφορά το εξιτήριο, υπάρχουν μαιευτήρια που υποστηρίζουν τον τοκετό ημέρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραμονή στο μαιευτήριο είναι ακόμα και μικρότερη από 24 ώρες. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι στη περίπτωση ενός απόλυτα φυσιολογικού τοκετού, η μητέρα “αναρρώνει” εντός ελάχιστων ωρών. Μπορεί δε να φύγει από το μαιευτήριο με απόλυτη ασφάλεια, μόλις επιβεβαιωθεί ότι το νεογνό είναι σε καλή κατάσταση και αρχίσει να τρέφεται. Ειδικά μια δευτεροτόκος που έχει εμπειρία στη διαχείριση του νεογνού, αν όλα είναι καλά μπορεί σχετικά εύκολα να επιστρέψει σπίτι την ίδια ημέρα. Αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Από εκεί και πέρα το πλάνο για τον δικό σου τοκετό μπορείς να το συζητήσεις με τον γιατρό και την μαία σου προκειμένου να λάβεις τις αποφάσεις σου. Το homebirth είναι μια επιλογή σχετικά ασφαλής για δευτεροτόκες γυναίκες σε κυήσεις χωρίς επιπλοκές αρκεί αυτός/ή που το κάνει να έχει κατάλληλη εμπειρία/εξοπλισμό και να τηρούνται απαρέγκλιτα ολες οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Ελπίζω να βοήθησα εγκαίρως.

Υ.Γ.: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τοκετό στο σπίτι μπορείτε να ανατρέξετε εδώεδώ, και εδώ. (επίσημες πηγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Υ.Γ.2: Υπάρχουν δυστυχώς “συνάδελφοι” που υπόσχονται τοκετούς στο σπίτι ενώ δεν τηρείται καμία από τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας. Χρειάζεται προσοχή στους αυτοαποκαλούμενους έμπειρους και ειδικούς που υπόσχονται ότι έχουν εμπειρία.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

30 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
NikoletEvilLouk RitiaΦούστα Κλαρωτή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
crunch
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

θα το πω και ετοιμάζομαι να πέσετε να με φάτε (δηλώνω από τώρα ότι δεν έχω παιδιά, οπότε αναμένω διπλό κράξιμο, γιατί «δεν ξέρω»): όταν ήταν να με γεννήσει η μάνα μου και φοβόταν πώς θα είναι, η γιαγιά μου η συγχωρεμένη τής είχε πει «τι φοβάσαι μωρή; Εγώ εσένα και τα αδέρφια σου στο χωράφι σας γέννησα μόνη μου και έτρεμα μη μείνω στον τόπο, εσένα ό, τι και να σου συμβεί το γιατρό θα τον έχεις πλάι σου και θα σε σώσει». Τούτου λεχθέντος, αν η γιαγιά μου (και τα εκατομμύρια γυναικών στο κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Πραγματικά αυτοί οι νοσταλγοί των χρόνων των προπαππουδων μας με το πρόσχημα “ε και τι πάθανε χωρίς γιατρούς / εμβόλια κτλ;;” είναι τουλάχιστον επικίνδυνοι. Τίποτα δεν πάθανε, μια χαρά ζούσαν μεχρι τα 30 τους.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καλά για τα εμβόλια…Αν σκεφτείς οτι όλος ο πλανήτης είναι κλεισμένος στο σπίτι του αυτές τις μέρες γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Και εγω δεν έχω γεννήσει και το σκεφτόμουν πολύ ώρα τώρα να σχολιάσω αλλά ο τοκετός στο σπίτι είναι απο τα θέματα που (ενώ δεν με αφορούν, και δεν θα με αφορούν αφού δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω οικειοθελώς) το οποίο με εξοργίζει απίστευτα. Γνωρίζω περίπτωση που τα 15’ λεπτά απόσταση απο το μαιευτήριο συν τα πόσα λεπτά θα χρειάζοταν απο τι στιγμή που θα έμπαινε στο μαιευτήριο θα είχαν αποβεί μοιραία. Και ήταν περίπτωση χωρίς κανένα θέμα μέχρι την στιγμή του τοκετού. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ καν να σκεφτώ γιατί κάτι τέτοιο να… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Μέλος
Συμμετέχων

Γιατι να σε κραξουμε. Μια χαρά τα λες.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

crunch, Συμφωνώ απολύτως με όσα είπες. Να προσθέσω ότι και μένα η γιαγιά μου, που γεννήθηκε το 1934 σε ένα ορεινό χωριό, μου έχει πει ότι εκείνα τα χρόνια ήταν συχνό φαινόμενο μια γυναίκα να πεθάνει στην γέννα.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Λίγο “εμπρός – πίσω Κολοκοτρωνιτσιώτες” μου φαίνονται αυτές οι ιδέες με τοκετούς στο σπίτι. Από το να μου συμβεί σοβαρή επιπλοκή στη γέννα (που μέχρι να πας στο νοκοκομείο και να βρεις διαθέσιμο γιατρό με τόσα κρούσματα φέξε μου και γλίστρησα) πραγματικά θα προτιμούσα να ρισκάρω να κολλήσω κορωνοιό στο μαιευτήριο.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εχω δυο περιπτώσεις στον πολύ στενό μου κύκλο όπου ενώ δεν υπήρχε καμία ένδειξη κατά την εγκυμοσύνη, κατά τη γέννα κάτι δεν πήγε καλά και χρειάστηκαν άμεση επέμβαση των γιατρών. Δε θα προλάβαιναν να φτάσουν στο νοσοκομείο ή ακόμα και να προλάβαιναν γιατί να ζήσεις τέτοια αγωνία, γιατί να το περάσεις αυτό εσύ και οι δικοί σου άνθρωποι, δε βρίσκω το λόγο. Αντί να πάμε προς τα πίσω καλύτερα να υποστηρίξουμε να γίνουν πιο φιλικές οι συνθήκες στα νοσοκομεία για τις νέες μητέρες.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν είμαι ενάντια στον τοκετό στο σπίτι, πώς θα μπορούσα άλλωστε; Δεν έχω ψάξει τίποτα γι’ αυτό ώστε να έχω άποψη, παρά μόνο όσα διάβασα τώρα. Προσωπικά δε θα το σκεφτόμουν, θα ένιωθα ανασφάλεια μακριά από το νοσοκομείο, αλλά κάποια γυναίκα, όπως λέει ο γιατρός, είχε κάποια πολύ τραυματική εμπειρία σε νοσοκομείο ή θέλει να το ζήσει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, καλά κάνει, αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Να πω πάντως στη γράφουσα, σχετικά με τον ιό, ότι η γυναίκα του αδερφού μου γεννάει σε 3-4 εβδομάδες, μένουν σε μεγάλο νησί και από την κλινική τους είπαν ότι 1)… Διαβάστε περισσότερα »

Nikolet
Μέλος
Συμμετέχων

“Είναι προτιμότερο να βρίσκεται το σπίτι σχετικά κοντά σε μαιευτήριο που εφημερέυει καθημερινά (το πολύ εντός 15 λεπτών). Στο μήνυμα σου γράφεις πως θα κατευθυνθείς στο νοσοκομείο αν προκύψει κάποια επιπλοκή. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να μην προλάβεις να φτάσεις εγκαίρως στο νοσοκομείο, και ότι μια επιπλοκή μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα…. ” Αυτός είναι ο χρόνος οδήγησης; ή ο χρόνος από τη διάγνωση ότι πρέπει να πάει στο νοσοκομείο μέχρι να παρασχεθεί η πρώτη βοήθεια στο νοσοκομείο. Αν είναι το πρώτο, ο δεύτερος χρόνος πόσο θα μπορούσε να είναι; Φαντάζομαι δεν είναι όλες οι πρώτες βοήθειες στη… Διαβάστε περισσότερα »