Είναι η ασπαρτάμη επικίνδυνη;

Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Για ποιό λόγο έχει κατηγορηθεί τόσο πολύ η ασπαρταμη; Κατηγορείται για καρκίνο, για λύκο, και για χίλια δυο αλλά. Άπειρα hoax κυκλοφορούν και όλο και κάποιος βρίσκεται να σε προειδοποιησει για την κατανάλωση της όταν πινεις την ζερο κόλα σου. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί κανένα άλλο γλυκαντικο δεν χει γίνει στόχος τέτοιου μίσους. Λες να φταίει το όνομα της που ακούγεται σαν αιγυπτιακή τιμωρός θεοτητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό, το οποίο ενώ είναι εντελώς άοσμο, στη γεύση είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Περιέχει 4 θερμίδες / γρ (όσες και η ζάχαρη), αλλά καθώς η ποσότητα που χρειάζεται να καταναλωθεί για να ανιχνευτεί η γλυκιά της γεύση είναι ελάχιστη, οι θερμίδες που παίρνουμε από αυτήν είναι πρακτικά μηδενικές.

Σχετικά με τη δαιμονοποίησή της, νομίζω δεν ευθύνεται το όνομά της γι’ αυτή, αλλά το γεγονός ότι είναι τεχνητή, κατασκευασμένη δηλαδή σε εργαστήριο. Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στην τάση που υπάρχει να θεωρούμε όλα τα φυτικά προϊόντα αγνά και άκακα, και αντίστοιχα όλα τα ”χημικά” προϊόντα δηλητήρια που θα μας οδηγήσουν σε αργό και βασανιστικό θάνατο. Να θυμίσω απλά ότι όλα τα θρεπτικά συστατικά, είτε φυσικά είτε όχι, είναι χημικές ενώσεις και ότι δεν είναι λίγα τα δηλητηριώδη βότανα που φυτρώνουν ελεύθερα στην ύπαιθρο.

Η ασπαρτάμη λοιπόν χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο τροφίμων σε χώρες της ΕΕ από τη δεκαετία του ’80. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει δημοσιεύσει έκτοτε επίσημες εκθέσεις για την ασφάλεια της, με πιο πρόσφατη αυτή του 2013. Το συμπέρασμα συνοπτικά παρέμεινε ίδιο: ”Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση (συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, των παιδιών και των εγκύων). Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με φαινυλκετονουρία”. Η φαινυλκετονουρία είναι μια γενετικής αιτιολογίας διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία διαγιγνώσκεται τις πρώτες ημέρες της ζωής μας, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να πάσχει ένας ενήλικας και να μην το γνωρίζει.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι παρόλο που υπάρχει ανώτερο όριο για την κατανάλωση της (40 mg / κιλό σωματικού βάρους ημερησίως), είναι πρακτικά αδύνατον να το ξεπεράσει κανείς.
Υποθετικά, αυτό θα ήταν ισοδύναμο με το να πίνει ένα άτομο 60 κιλών 12 κουτάκια αναψυκτικό ημερησίως (με την προϋπόθεση αυτά να έχουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα ασπαρτάμης), κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή του. Στην πραγματικότητα ένα κουτάκι αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη περιέχει συνήθως 3-6 φορές λιγότερη ασπαρτάμη από το επιτρεπόμενο, οπότε η εν λόγω κατανάλωση θα έπρεπε να είναι 36 κουτάκια αναψυκτικό ημερησίως και σε καθημερινή βάση για να γίνει δυνητικά επιβλαβής.

Οπότε, για κάποιον που καταναλώνει αναψυκτικά συστηματικά, η ποσότητα της ζάχαρης που παίρνει από αυτά είναι πιθανότατα επιβλαβής, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ασπαρτάμης όχι. Για όποιον ενδιαφέρεται, οι πληροφορίες από την ιστοσελίδα της EFSA με όλες τις λεπτομέρειες εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

53 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
MarialadelbarriolatroFuchsiaΕυαγγελία ΣχοινάOrigami Lover Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Ευχαριστω πολυ για το αρθρο αυτο.
Λογω χρονιου προβληματος παιρνω καποια φαρμακα που εμπεριεχουν ασπαρταμη.
Μου ειχε δημιουργηθει φοβος χωρις λογο τελικα.
Ντροπη τους να τρομοκρατουν ετσι τον κοσμο!

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Εγώ την αποφεύγω όχι γιατί τη φοβάμαι αλλά γιατί φέρνει πολύ έντονη κινητικότητα στο έντερο και με τη νόσο του Κρον δεν συμφωνεί. Ούτε η στέβια συμφωνεί . Όλα τα γλυκαντικά πλην ζάχαρης με πεθαίνουν

Fuchsia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Fuchsia

Παντως και η ζαχαρη φερνει γενικα μεγαλη κινητικοτητα λογω της ιδιοτητας της να τραβαει τα υγρα του πεπτικου σωληνα.
Σε διαιτες κατα της διαρροιας αποφευγεται η ζαχαρη.

latro
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχω τάση για ημικρανίες και η ασπαρτάμη με κάνει πιο ευαίσθητη.
Βασικά όταν έκοψα την ζάχαρη απ τον καφέ κ άρχισα να προσθέτω ασπαρτάμη το παρατήρησα (χωρίς να ξέρω κάτι γι αυτό). Και μετά το έψαξα λίγο κ βρήκα ότι ίσως φταίει η ασπαρτάμη γι αυτό και άρχισα να χρησιμοποιώ στέβια.

Αυτό φυσικά σε μένα, υπάρχουν κάποιες τροφές κ συστατικά που μου προκαλούν πονοκέφαλο έτσι κι αλλιώς.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Για τη δαιμονοποίηση της ασπαρτάμης ευθύνεται το γεγονός ότι η έγκριση της έγινε μετά την αντικατάσταση του αρμοδίου από άτομο άσχετο με τα πρόσθετα τροφίμων (Arthur H. Hayes Jr.) που διορίστηκε μετά από πρόταση του CEO (Donald Rumsfeld) της εταιρίας που την παρασκεύαζε (G.D. Searle).