Είναι εθισμός η τόσων ωρών ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Scientists are still trying to figure out how playing video games affects the brain.

Εθισμός σε RPG games στο PC, tablet κλπ Αγαπητή μου Α,ΜΠΑ, θα ήθελα να ρωτήσω εσένα, τους αναγνώστες και την ψυχολόγο για το εάν θεωρείται εθισμός το να ασχολείται κάποιος με διαδικτυακά παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (2-3 ώρες συνεχόμενες) και παράλληλα στο tablet να έχει ένα άλλο παιχνίδι στο οποίο “ρίχνει συνέχεια τις ματιές του” ακόμα κι όταν βλέπουμε ταινίες ή τρώμε κλπ. Με την παρούσα κατάσταση και το “μένουμε σπίτι” παρατηρώ τον σύζυγό μου και αυτήν του την ενασχόλησή και πραγματικά εκνευρίζομαι τόσο που μετά από 10 μέρες ούτε που θέλω να τον κοιτάξω. Πάντα ήταν αντικείμενο διαμάχης μας οι ώρες που περνά στον υπολογιστή, ότι δεν συζητάμε, και τι παράδειγμα δίνει στα παιδιά μας, αλλά πάντα η απάντησή του είναι πως είμαι υπερβολική. Επιπλέον, πάντα δούλευα πολλές ώρες κι έτρεχα με τις δραστηριότητες των παιδιών, οπότε δεν είχα χρόνο ούτε να μαλώσω. Εδώ και μία εβδομάδα δεν του μιλάω καν. Δεν ανοίγω θέμα συζήτησης. Συμπεριφέρομαι όπως κι αυτός. Το παίζω λιγομίλητη και πως δεν θέλω να τον ενοχλώ. Παρόλα αυτά μου είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η κατάσταση ενώ πιστεύω πως ο σύζυγός μου έχει βρει τη βολή του.

Υπάρχουν άνθρωποι ειδικότεροι στο θέμα από εμένα για να απαντήσουν αν αυτό που βιώνει ο σύζυγος σου είναι εθισμός. Με μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει να είναι. Το θέμα για ακόμη μία φορά δεν είναι να βαφτίσουμε κάτι κάπως, για να του δώσουμε μεγαλύτερη υπόσταση, διότι το να σε ενοχλεί, να δημιουργεί εντάσεις μεταξύ σας, να κάνει τον συζυγό σου να μην είναι καλός σύντροφος ή καλός πατέρας, είναι από μόνοι τους σημαντικοί και με υπόσταση λόγοι. Αρκούν.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να είναι και ο ίδιος πρόθυμος να μπει σε θεραπεία και να εξετάσει τι του λείπει από την καθημερινότητα του, και καταφεύγει να παίζει τόσες ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια. Από την άλλη πρέπει και εσύ να εξετάσεις αν η σχέση σας έχει αλλάξει, αν τον γνώρισες έτσι ή έτσι εξελίχθηκε στην πορεία, αν όντως υπολείπεται στον ρόλο του ως πατέρας ή ως σύντροφος ή είναι κάτι που απλώς απασχολείται στον ελεύθερο του χρόνο (2-3 ώρες είναι πολλές για ελεύθερο χρόνο ενός εργαζόμενου πατέρα φυσικά, αλλά θεώρησα ότι αυτό συνέβαινε κατά τη διάρκεια της καραντίνας) και αν έχεις σκοπό να χωρίσεις αν ο σύζυγος σου δεν δεχτεί να αλλάξει.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

13 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
8 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
EldritchColorMarieαστροπελέκιWolfcrythe_duck Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εσύ δεν έχεις χρόνο ούτε να μαλώσεις επειδή τρέχεις σε δουλειές και δραστηριότητες και εκείνος έχει 2-3 ώρες ελεύθερες τη μέρα να παίζει παιχνίδια και να σε λέει υπερβολική που δυσανασχετείς. Μάλιστα.

Έχει σημασία αν λέγεται εθισμός ή όχι;

bubuntu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από μικρή προσωπική εμπειρία, αλλά τεράστια εμπειρία από φίλους σας λέω ξεκάθαρα ότι οι 2-3 ώρες lol, wow or whatever, ΔΕΝ είναι εθισμός! Εθισμός είναι όταν κάποιος παίζει τόσες ώρες ώστε να παραλείψει γεύμα, παραλείψει να πιει νερό και πάθει αφυδάτωση ή αφήσει να περάσουν 6 εξεταστικές χωρίς να δώσει μάθημα. Οι 2-3 ώρες είναι απλά ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ όπως επεσήμανε και η Mitsi! Δεν χρειάζεται θεραπεία, intervention χρειάζεται μπας και νιώσει λίγο.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δεν ξέρω αν είναι εθισμένος. Ξέρω όμως ότι είναι μεγάλο γαϊδούρι

the_duck
Επισκέπτης
Συμμετέχων
the_duck

Τα βίντεο παιχνίδια είναι τρόπος χαλάρωσης. 2- 3 ώρες παίζω και εγώ, όταν όμως τα παιδιά κοιμούνται και ο άντρας μου είναι απασχολημένος. Τώρα, για το παιχνιδι στο κινητό που ρίχνει ματιές όσο βλέπετε ταινία, είναι μάλλον μηχανικό. Δεν είναι εθισμένος. Θα μπορούσε να βλέπει τηλεόραση αυτές τις ώρες. Μη θυμώνεις επειδή παίζει παιχνίδια. Να θυμώσεις επειδή είναι γαϊδούρι, όπως προειπαν.

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

είμαστε πρόθυμες να ονοματίσουμε την αδιαφορία, την απάθεια, την αποστασιοποίηση, αρκεί να μην αγγίξουμε το πρόβλημα. Μου θυμίζει φίλη που όταν την παράτησε ο άντρας της μου έλεγε ότι “έχει πρόβλημα, μάλλον κατάθλιψη”, ενώ είχε βρει, απλώς, κάποια άλλη.

Wolfcry
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και εμένα, εκ πρώτης όψεως δε μου φαίνεται εθισμός. Εκτός αν θέλει να παίξει παραπάνω και απλά δεν προλαβαίνει για άλλους λόγους.

Θα συμφωνήσω με @no_roots. Έχει σημασία αν λέγεται εθισμός; Και πραγματικά 2-3 ελεύθερες ώρες την ημέρα μου φαίνεται πολυτέλεια για εργαζόμενο πατέρα. Δε γίνεται να τρέχεις εσύ όλη μέρα και εκείνος να παίζει καθημερινά.

EldritchColor
Μέλος
Συμμετέχων

Αν τις ίδιες ώρες αντί για gaming έβλεπε τηλεόραση ή επλεκε πουλόβερ θα μιλούσαμε καν για εθισμό; Και εγώ τόσο παίζω περίπου, το να προτιμά κανείς συγκεκριμένο τρόπο χαλάρωσης δεν θεωρώ ότι ορίζεται σαν εθισμός από μόνο του. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, όπως προείπαν στα σχόλια, το γεγονός που προκαλεί δυσφορία είναι ότι μόνο ο σύζυγος διαθέτει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό του. Πριν ανησυχήσετε για θέματα εθισμού, δοκιμάστε να μοιράσετε διαφορετικά τις κοινές σας υποχρεώσεις (φαντάζομαι ότι τα παιδιά μάζι τα κάνατε), ώστε να έχετε για αρχή και οι δύο ελεύθερο χρόνο.

Marie
Μέλος
Συμμετέχων

Έχω την εντύπωση πως δεν σε απασχολεί αν είναι εθισμένος η όχι.σε απασχολεί που εσύ τρέχεις σαν το Βέγγο κ εκείνος κάθεται αραχτός.
Κάνε μια συζήτηση με σκληρές αλήθειες τώρα κ θεσε όρια.αν τα παραβεί θα πρέπει ν αντιμετωπίσει κυρώσεις…δεν είσαι υπηρετικό προσωπικό του ξέρεις.