Είναι αναγκαίο να αλλάζουμε ψυχολόγο μετά από κάποιο καιρό;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Πιστεύεις ότι είναι αναγκαίο μετά από κάποιον καιρό με ψυχολόγο να αλλάζουμε; Κάνω 2 χρόνια ψυχοθεραπεία με έναν άνθρωπο πολύ έμπειρο που θεωρείται τοπ. Με έχει βοηθήσει πολύ στο να ξεπεράσω εντελώς τις κρίσεις πανικού μου αλλά, άλλα ζητήματα δεν τα έχουμε αγγίξει καν. Αυτό συμβαίνει θεωρώ κυρίως διότι η συχνότητα με την οποία το επισκέπτομαι είναι βδομάδα παρά βδομάδα λόγω των οικονομικών. Έχω ακούσει σε διάφορες συζητήσεις ότι είναι καλό να αλλάζουμε ψυχολόγο μετά από κάποιον καιρό διότι ο ίδιος άνθρωπος έχει ένα ταβάνι σε αυτά που μπορεί να μας δώσει. Κι έστω ότι θελουμε να αλλάξουμε, πιστεύω πως πρέπει να του ανακοινώσουμε την απόφαση μας; είναι οκ να του πούμε ότι θέλω να πάω άλλου ή απλά να του πούμε ότι θελουμε να σταματήσουμε για ένα διάστημα; Ευχαριστώ.

Είναι καλό αν θεωρούμε ότι η θεραπεία μας έχει τελματώσει, να το συζητήσουμε αρχικά με τον ίδιο τον ψυχοθεραπευτή μας. Το πιο συχνό φαινόμενο στη θεραπεία είναι οι θεραπευόμενοι να ντρέπονται να μιλήσουν για τα κακώς κείμενα (ή όπως αλλιώς θέλετε το ονομάζετε) της θεραπείας, γιατί φοβούνται ότι θα προσβάλουν ή θα στεναχωρήσουν τον θεραπευτή τους. Επίσης είναι πολύ συχνό οι θεραπευόμενοι να ακολουθούν μια θεματική μανιέρα, περιμένωντας από τον θεραπευτή να αλλάξει και να προσανατολήσει τη συζήτηση σε άλλα θέματα, ενώ η ευθύνη των θεμάτων που φέρνουμε στη θεραπεία είναι αποκλειστικά των θεραπευόμενων. Ο θεραπευτής θα συζητήσει πάντοτε το θέμα που θα του φέρει ο θεραπευόμενος.

Η θεραπεία δεν είναι μόνο η τεχνική και τα χαρακτηριστικά και γνώσεις που φέρει ο κάθε θεραπευτής, είναι κυρίως η σχέση μεταξύ της δυάδας. Πάντοτε μιλάμε ανοιχτά στον θεραπευτή, ακόμα και αν θέλουμε να αλλάξουμε είναι απολύτως θεμιτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αποκρύψουμε. Ο επαγγελματίας θεραπευτής δεν προσβάλεται ούτε νιώθει απόρριψη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

51 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
μιμόζα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα. Θα ήταν εύκολο να μου πεις το όνομα του ψυχολόγου; Βασανίζομαι χρόνια από κρίσεις πανικού και δεν έχω καταφέρει να τις ξεπεράσω. Θα ήθελα να το ξαναπροσπαθήσω με ψυχολόγο. Αν δεν γίνεται δημόσια, μπορείς να μου το στείλεις στο mail μου;

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και τι σε εμποδίζει από το να θίξεις τα ζητήματα που δεν έχετε καν αγγίξει. Την επόμενη φορά που θα πας μπορεί να πεις: καλημέρα, θα ήθελα να μιλήσουμε για αυτό.