Είμαι έγκυος και έχω καθημερινές συγκρούσεις με τον σύντροφο μου

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Είμαι 35 χρονών, πέντε μηνών έγκυος, για πρώτη φορά. Η εγκυμοσύνη προέκυψε μετά από σύντομη γνωριμία τριών μηνών. Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη πίεση από το συγγενικό μου περιβάλλον για ένα γάμο κ ένα παιδί. Η μητέρα μου από κλάματα για το ότι ήμουν ακόμη μόνη, πέρασε στη σιωπηρή απόρριψη, δεν μου μιλούσε καν δηλαδή, και στο τέλος έφτασε σε έντονες κατηγορίες για την εμφάνισή μου κ τις παρέες μου, που πραγματικά είναι όλα πολύ νορμάλ.

Να τονίσω το ότι μένω μόνη μου, δουλεύω πολύ σκληρά και ανελλιπώς από τα 22 που πήρα το πτυχίο, έκανα μεταπτυχιακό που το πλήρωσα μόνη μου, ενώ έμενα σε άλλη πόλη κ δούλευα, καθώς και τα μαθήματα και τις εξετάσεις για τις τρεις ξένες γλώσσες που έχω μάθει, έχω ταξιδέψει πάρα πολύ, ακόμη και μόνη μου. Ήμουν μόνη πολλά χρόνια μετά από έναν άσχημο χωρισμό, και παρότι έβγαινα, είχα παρέες, φρόντιζα την εμφάνισή μου, έκανα συνεχώς γνωριμίες που έπεφταν στο κενό. Συνήθως οι άλλοι δεν ήθελαν να το συνεχίσουν γιατί »παρόλο που είσαι τόσο όμορφη και έξυπνη και καλό κορίτσι», για κανένα δεν ήμουν αρκετή για να να μου δώσουν χρόνο για κάτι παραπάνω και κυρίως »δεν θέλω να σε πληγώσω γιατί ενώ είσαι τόσο καλή δεν είμαι σε φάση για κάτι πιο σοβαρό».

Ο τωρινός σύντροφος λοιπόν ήταν μια όαση στα χρόνια απόρριψης και δύσκολης μοναξιάς που είχα βιώσει και με είχαν τσακίσει. Η αρχή της γνωριμίας ήταν υπέροχη, επιτέλους κάποιος που κανόνιζε μαζί μου βόλτες, εκδρομές κτλ.. Αρκετά διαφορετικός από μένα, καθώς δεν έχει σπουδάσει και ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, άλλα μουσικά ακούσματα και στυλ, πράγματα που δεν με ενοχλούσαν, ούτε και με ενοχλούν. Ήταν ένας άνθρωπος γλυκός, ευγενικός, συνεννοήσιμος, περνούσα επιτέλους καλά. Οπότε δυστυχώς αφέθηκα χαλαρή και στο θέμα του σεξ, ευχόμενη κατά βάθος και μια εγκυμοσύνη, για να ηρεμήσω τους γονείς, να κάνω το χρέος μου στην κοινωνία, και για να πω ότι έκανα κ εγώ αυτό το βήμα. Η εγκυμοσύνη λοιπόν ήρθε πολύ γρήγορα, σχεδόν δεν το περίμενα, σε αυτή την ηλικία και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.. Ο σύντροφός μου κατενθουσιασμένος και αποφασισμένος να το κρατήσουμε και να μείνουμε μαζί.

Αυτά τον πρώτο καιρό. Έχει κοντά τρεις μήνες που όλα έχουν αλλάξει. Παρόλο που εξακολουθεί να θέλει το μωρό και εμένα, έχει γίνει πολύ οξύθυμος, στο παραμικρό μου παράπονο ή και γκρίνια αντιδρά πάρα πολύ έντονα, δεν μπορώ να τον ηρεμήσω με τίποτα, τον παρακαλάω να σταματήσει και δεν το κάνει, με προσβάλει και με μειώνει – έχω ακούσει τα αδικαιολόγητα αίσχη από αυτόν, για τις σπουδές μου, τον τρόπο που διασκέδαζα κτλ. Δυστυχώς έχω μπει κ εγώ στο ίδιο τριπάκι με προσβολές κτλ, πράγμα που σιχαίνομαι. Σταματά μόνο όταν εξαντλημένη, απογοητευμένη και σε απόγνωση αρχίζω να κλαίω, πράγμα που κάνω για ώρες. Σκέφτομαι με απόγνωση το πώς εγκλωβίστηκα με τον τρόπο αυτόν, άλλα όνειρα είχα για το πώς θα ήταν ο σύντροφός μου, η ζωή μου και για το πώς θα βίωνα την περίοδο αυτή. Μερικές φορές ξυπνάω και εύχομαι όλο αυτό να είναι ένα ψέμα, η εγκυμοσύνη να μην υπήρχε και να ήμουν ελεύθερη ξανά , να μπορώ να κάνω καινούρια αρχή, να επιλέξω άλλο σύντροφο. Δεν θέλω να ακούγομαι αχάριστη για την εγκυμοσύνη, απλά εύχομαι να ήταν με άλλες συνθήκες και άτομο.

Δεν νιώθω καμία ευτυχία, δεν επικοινωνούμε σχεδόν καθόλου, γιατί αν πω κάτι πέρα από το τι θα φάμε, πού θα πάμε κτλ, μια σκέψη μου, μια διαπίστωση, οτιδήποτε, εξοργίζεται. Επιμένει πως θέλει εμένα κ το μωρό ωστόσο, και θεωρεί αυτονόητο το γάμο. Οπότε τι να κάνω; Δεν έχω πρόβλημα οικονομικό, η δουλειά μου μου προσφέρει ένα σταθερό, καλό μισθό, πολύ καλό ωράριο, έχω δικό μου σπίτι, που μου παραχώρησαν οι γονείς μου, αυτοκίνητο, οι γονείς μου μένουν κοντά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Δεν θα ήθελα όμως να το ζήσω έτσι, πάλι μόνη μου να παλεύω, όπως τόσα χρόνια. Θέλω να έχω κάποιον δίπλα μου, να το ζήσουμε μαζί, να χαιρόμαστε μαζί.. Ο τωρινός κατά τα άλλα, είναι πολύ της οικογένειας, πιστός, σταθερός και αξιόπιστος. Θα κάνει σίγουρα ξανά οικογένεια γιατί το θέλει πολύ. Οπότε εγώ μόνη να το παλεύω και πάλι;; Πάντα φοβόμουν μήπως από απόγνωση κάνω λάθος επιλογή συντρόφου και φοβάμαι μήπως έκανα αυτό το λάθος; Αναγνωρίζω την τεράστια ευθύνη που έχω για την κατάσταση στην οποία είμαι. Τι μπορώ να κάνω όμως τώρα; Με συγχωρείς για το τεράστιο ποστ, αλλά ήθελα να είμαι όσο πιο κατατοπιστική μπορώ. Σε ευχαριστώ!

Ας ξεκινήσουμε από την εγκυμοσύνη. Η διαδικασία της εγκυμοσύνης είναι μια κατάσταση αρκετά απαιτητική και δύσκολη. Ο οργανισμός σου αυτή τη στιγμή περνάει από μία τεράστια ορμονική διακύμανση που μπορεί να διαταράξει κατά πολύ την ψυχολογία σου. Είναι διαπιστωμένο ότι αυτή η αλλαγή στην ψυχολογία μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους και στον σύντροφο. Πέρα από τις ορμονικές αλλαγές, το επικείμενο άγχος για τον νέο ρόλο που καλείστε να πάρετε σαν γονείς, μπορεί να είναι αρκετά αποδιοργανωτικό.

Τώρα όσον αφορά τα πριν και τα μετά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζητήσεις άμεσα τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για μία θεραπεία, μάλλον όχι σύντομης διάρκειας. Λες πως δεν νιώθεις καμία ευτυχία, και αυτό πιθανότατα θα χειροτερεύσει με την έλευση του παιδιού σου, γιατί αυτή τη στιγμή, όντας αποδιοργανωμένοι και οι δύο (εσύ και ο σύντροφος σου) δεν είστε σε θέση να εκτιμήσετε την κατάσταση με τη βαρύτητα που έχει.

Είσαι ένα νέο κορίτσι, ναι στα 35 σου είσαι ακόμη πολύ νέα, που έχεις όμως πολλή δουλειά να κάνεις όσον αφορά τις διαπροσωπικές σου σχέσεις και σε αυτό θέλεις μάλλον μια μικρή βοήθεια, γιατί αν μπορούσες μόνη σου, θα είχες βάλει ήδη όρια αρχικά στη μητέρα σου. Η απόρριψη που λαμβάνεις από τη μητέρα σου όλα αυτά τα χρόνια αρκεί για να σου φέρει τη δυστυχία. Όσον αφορά τον σύντροφο σου, περνάτε μια εύλογη κρίση- τρεις μήνες γνωριμίας είναι υπερβολικά λίγοι για να έχει κανείς τα εχέγγυα για τον χαρακτήρα του άλλου- η οποία επιδεινώνεται με την εγκυμοσύνη. Ποιος είναι πραγματικά, αν αυτός είναι ο πραγματικός του χαρακτήρας ή αν είναι μια προσωρινή δυσκολία, θα το καταλάβεις στην πορεία.

Για να κλείσω, μπορώ να σου πω με σιγουριά πως μπορείς να ευτυχήσεις και ως μόνη μητέρα, να μην έχεις καμία αμφιβολία για αυτό. Απλά για να φτάσεις στο σημείο να ευτυχήσεις, πρέπει να αρχίζεις να ξετυλίγεις το κουβάρι και να μάθεις γιατί μία νέα ανεξάρτητη γυναίκα σαν και σένα, που θα έπρεπε να νιώθει απολύτως σίγουρη για τον εαυτό της και τις επιλογές της, ετεροκαθορίζεται από τη μητέρα της και την κοινωνία. Δεν χρειάζεται να το πεις σε κανένα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Ψάξε και βρες τον άνθρωπο που θα νιώσεις εμπιστοσύνη και σου ταιριάζει. Μην διστάσεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά μέχρι να βρεις αυτόν που θα σου εμπνεύσει εμπιστοσύνη ώστε να κάνετε μια ουσιαστική ψυχοθεραπευτική δουλειά. Θα σώσεις στην κυριολεξία και εσένα και το παιδί σου.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

88 points
Upvote Downvote

Total votes: 102

Upvotes: 95

Upvotes percentage: 93.137255%

Downvotes: 7

Downvotes percentage: 6.862745%

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
sktpsxΦριζαρισμένο μαλλίMia ideaαυτή η πράξηBella Ciao Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Φανταστική απάντηση! Στεναχωρήθηκα πολύ με το πώς έμπλεξες αλλά ευτυχώς μπορείς να ξεμπλέξεις σχετικά αναίμακτα κ όχι μόνο πρακτικά – αναλογίσου ότι δεν είσαι καν ερωτευμένη, οπότε φύγε από αυτόν τον άνθρωπο κ ζήσε τη ζωή σου. Μου φαίνεται πολύ πιο δύσκολο να μεγαλώνεις μωρό με έναν μίρλα,κωλοσυντηρητικό,απαίδευτο κ άκαρδο άνθρωπο δίπλα σου παρά το να βιώσεις για λιγο ένα (ανούσιο) αίσθημα αποτυχίας. Μια χαρά θα’ σαι!

dolores.p
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

είναι οξύθυμος,σε προσβάλλει ,σε μειώνει…. κι ενώ είσαι εγκυος!! γιατί πιστεύεις οτι αυτό θ αλλάξει στο μέλλον?δε σε σέβεται τώρα,δεν θα σε σεβαστει ποτέ!μη ρισκάρεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία,ούτε του παιδιού σου.Δ ε θα είσαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία που θα μεγαλώνεις ενα παιδί μόνη σου…

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορείς να κάνεις μια καινούργια «αρχή» σε οποιαδήποτε ηλικία. Αρχή δεν σημαίνει να ξεκινήσεις από το μηδέν. Δεν ξαναμαθαίνουμε την αλφάβητο σε κάθε αρχή μας ούτε πετάμε όσα πολεμοφόδια και δώρα έχουμε αποκτήσει στην πορεία. Μπορεί να γνωρίσεις τον άνθρωπό σου στα 35 σου χωρίς παιδί, στα 37 ή 40 σου με ένα παιδί ενός περίπου έτους, στα 45 σου με ένα παιδί που κοντεύει τα δέκα του χρόνια. Μπορεί να γνωρίσεις κάποιον που σου ταιριάζει τότε, και κάποιον άλλον στα 50. Μπορεί, μπορεί, μπορεί… Κανένας δεν μπορεί να διαβάσει το μέλλον. Αν όμως το παρόν είναι δυσάρρεστο τις περισσότερες… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φαίνια, τι ωραία απάντηση! Τα είπες όλα μα όλα. Αν ήμουν στη θέση της κοπέλας, θα έπαιρνα ελπίδα και παράλληλα θα ήξερα τώρα τι πρέπει να κάνω.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Advocate

Σκέψου μόνο πώς θα είναι τα πράγματα όταν έρθει το μωρό. Ακόμα κ σε καταστάσεις όπου όλα είναι πιο ρόδινα σε σχέση με αυτό που περνάς, ο πρώτος – αρκετος- καιρός με το μωρό είναι δύσκολος, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι έρχεται έτσι κι αλλιώς, φαντάσου σε αυτό που έρχεται να προσθέσεις και αυτή την κατάσταση. Επίσης με δεδομένο ότι η μητέρα σου λειτουργεί έτσι, είσαι σίγουρη ότι θα μπορούσες να βασιστείς στη βοηθεια της σε περίπτωση που έμενες μόνη σου και δε θα σου έριχνε ευθύνες;

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μέσα στο κείμενο σου δείχνεις να αντιλαμβάνεσαι το λάθος σου, παρ’ολο που αναρωτιέσαι αν τελικά έκανες όντως λάθος. Αυτός είναι ο πραγματικός χαρακτήρας του συντρόφου σου, που θα έβλεπες μπορεί λίγο αργότερα εαν δεν διανύατε την πιεστική περίοδο μιας εγκυμοσύνης,αλλα σίγουρα δεν θα μπορούσες να δεις σε 3 μήνες. Σε πιεστικές και προβληματικές περιόδους, όλοι μπορεί να βγάλουμε έναν κακό/ευερέθιστο εαυτό, αλλά αυτά που περιέγραψες σαν συμπεριφορές δεν είνα καθόλου καλοί οιωνοι. Δεν σου δείχνω το δάκτυλο λέγοντας σου ‘έκανες λάθος’, αλλά το να αναγνωρίσεις ένα λάθος σου, να το αγκαλιάσεις και να αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί, θα… Διαβάστε περισσότερα »

Bella Ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

»Οπότε δυστυχώς αφέθηκα χαλαρή και στο θέμα του σεξ, ευχόμενη κατά βάθος και μια εγκυμοσύνη, για να ηρεμήσω τους γονείς, να κάνω το χρέος μου στην κοινωνία, και για να πω ότι έκανα κ εγώ αυτό το βήμα». Κ με έναν άνθρωπο »από σύντομη γνωριμία τριών μηνών».Το να εύχεσαι μια εγκυμοσύνη για τους λόγους που λες μου φαίνεται τόσο ανεύθυνο. Συμφωνώ με τους υπόλοιπους οτι θα σου έκανε μεγάλο καλό να δεις εναν ειδικο. Πρέπει να λύσεις πολλά μέσα σου. Έρχεται ένα παιδι κ πρέπει να πατάς γερά στα πόδια σου. Όταν έφτασα στο σημείο της ιστορίας σου που λες… Διαβάστε περισσότερα »

ντε
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

πόσο βασανιστικό και στενάχωρο είναι αυτό το πράγμα που νομίζουμε ότι η ανεξαρτησία μας θα τα λύσει όλα και τελικά πέφτουμε σε μια ψευδο-ανεξαρτησία γιατί, αν και στη σωστή κατεύθυνση, παραμένει της επιφάνειας ενώ ο εσωτερικός μας κόσμος εξακολουθεί να τραβάει από τις ίδιες, βαθιές καταστάσεις που δεν θέλουμε ή δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αγγίξουμε. κάτι μου λέει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσεις πρώτα τις αμαρτίες γονέων και μετά θα καταφέρεις να δεις τα πράγματα καθαρότερα, ό,τι κι αν αφορούν. και να κάνεις κι ένα παιδί στο οποίο να εμπνεύσεις σαφή πορεία προς μια καλή ζωή, ό,τι σημαίνει αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μην πανικοβάλλεσαι, συμφωνώ με τα παραπάνω αλλά αν θέλεις να μετριάσεις λίγο την κακή εξέλιξη της σχέσης σας χωρίς να σημάνεις λήξη από τώρα, θα σου πρότεινα να κρατήσεις αποστάσεις, να προσπαθήσεις να βρεις αρχικά ηρεμία και μετά ισορροπία με τη βοήθεια ειδικού, να έρθει το μωράκι σου με το καλό και αφού βρεις τους ρυθμούς σου σαν μαμά τότε να αρχίσεις να βάζεις και τον μπαμπά στη ζωή σας, σιγά σιγά και λίγο λίγο ώστε οι εντάσεις να είναι ελαχιστοποιημένες. Δηλαδή σου προτείνω να περάσετε από μια φάση «διάστασης» πριν ακόμα έρθει το μωρό και προς θεού πριν ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »

bal isra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φρόντισε τον εαυτό σου πρώτα. Όπως λέει και η Φένια, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία – και για να βρεις τις άκρες σου, αλλά και για την στήριξη που παρέχει και χρειάζεσαι τώρα. Με τον σύντροφο δεν είναι εύκολο να πει κανείς τι συμβαίνει, αλλά όπως και να έχει πρέπει να βάλεις όρια και να τον ταρακουνήσεις. Μπορεί να νομίζει ότι είσαι ευάλωτη και άρρηκτα δεσμευμένη (που πρακτικά ΔΕΝ είσαι) και να ξεσπάει με τόσο ανεπίτρεπτο τρόπο πάνω σου. Δεν έχει σημασία ο λόγος, αν είναι θέμα στρες, ή χαρακτήρα. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να δέχεσαι. Έχεις… Διαβάστε περισσότερα »

bal isra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Διόρθωση: Φαίνια!