Έγινα δυσάρεστη: Με τον κύριο καθηγητή

Και το μορφωτικό επίπεδο πατρός

Εργάζομαι σ’ έναν μεγάλο οργανισμό και ένας καθηγητής κοινωνιολογίας αποφάσισε να μάθει πώς τα περνάμε στη δουλειά μας, άμα είμαστε ευχαριστημένοι από το εργασιακό μας περιβάλλον κλπ (προ-covid, τότε που είχαμε εργασιακό περιβάλλον). Τέλος πάντων, να απαντήσετε το ερωτηματολόγιο παρακαλώ. Μάλιστα. Ανοίγω το ερωτηματολόγιο, πρώτη ενότητα τα δημογραφικά (δηλ. φύλο, ηλικία, κτλ), ερώτηση: «Μορφωτικό επίπεδο πατέρα». Σκέτο. Μόνο του. Μανούλα πουθενά.

Του στέλνω ένα προσωπικό μήνυμα και του λέω ότι ή θα πρέπει να βγάλει την ερώτηση (το πιο λογικό, γιατί ήταν άσχετη η πληροφορία) ή πρέπει να βάλει και τη μητέρα, γιατί διαφορετικά υπονοείται ότι είτε το δικό της μορφωτικό επίπεδο δεν έχει καμία βαρύτητα, είτε είναι δεδομένα χαμηλό. Καλού-κακού συμπλήρωσα ότι, αν δεν έκανε την αλλαγή, σκόπευα να μοιραστώ τις ενστάσεις μου για τον σεξισμό του ερωτηματολογίου του και με τους συναδέλφους μου ευρέως, και σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.

Απάντησε οριακά έξαλλος, αλλά με κάποιες υποχωρήσεις, όπου απέδιδε την «παράβλεψη» στην έλλειψη χώρου (ε ναι, πόσο σκρολ ντάουν να κάνεις) και ότι δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα γιατί θα δημιουργούσε τεχνικά προβλήματα -και ότι πάντως είχε πάρει την έγκριση υπ’ αριθμόν τάδε από την επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας του πανεπιστημίου του.

Αχ τι κρίμα που δεν μπορείτε, ευχαριστώ πάντως που νοιαστήκατε, θα γράψω κι εγώ σ’ αυτήν την επιτροπή να δω πώς το σκέφτηκαν και σας έδωσαν την έγκριση. Ε ρε πώς ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα μέσα σ’ ένα μισάωρο, θαύματα κάνει αυτή η τεχνολογία, εξαφανίστηκε η ερώτηση.

Επειδή όμως είμαι και λίγο σπαστικιά, έγραψα φυσικά και στην επιτροπή και λέω αυτό τώρα ήταν δεοντολογικά εντάξει; Άλλοι αυτοί, καλύτεροι: Μου λένε ναι, μια χαρά ήταν, αφού δεν ήταν της κυρίως έρευνας, ήταν τα δημογραφικά, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι ο σεξισμός η δουλειά μας εμάς (σωστά, τι έχει να κάνει ο σεξισμός με την ηθική), εμείς κοιτάμε τα βλαστοκύτταρα (απλουστεύω, έτσι;). Ντόινγκ. Ακολούθησε λίγο ακόμα σύρε κι έλα, μεσολάβησαν διάφορα και πέρασε λίγος καιρός, αλλά πάντως στο πανεπιστήμιο προστέθηκε και μια επιτροπή ισότητας. Τώρα, αυτό δεν ξέρω αν είναι νίκη ή απλώς άλλο ένα tab στην ιστοσελίδα, αλλά ας είμαστε αισιόδοξες.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

198 points
Upvote Downvote