Έχω προσβληθεί από επικίνδυνο στέλεχος του HPV

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Ρε α,μπα μου, μπορείς να μου πεις τι αμαρτίες πληρώνω η έρημη. Είμαι 22 χρονών με μια πλούσια σεξουαλική ζωή την οποία σε πλήρη αντίθεση με τις φίλες μου, τη ζούσα με προφυλάξεις για τις οποίες είχα φροντίσει πάντα η ίδια. Ποτέ δεν θεώρησα δεδομένο ότι ο άλλος θα είχε μαζί του προφυλακτικά γι’ αυτό και κουβαλούσα εγώ ακόμα και αν δεν ήταν το σεξ ο στόχος (πχ πήγαινα σε πάρτι ενώ ήμουν single, ε μπορεί κάποιος να μου άρεσε και το ένα πράγμα φέρνει τ’ άλλο και πάει λέγοντας). Ποτέ δεν αγχώθηκα μήπως είμαι έγκυος γιατί απλά δεν είχα κανένα λόγο να αγχώνομαι εφόσον δεν είχα απροφύλακτες επαφές και φρόντιζα πάντα να είμαι σίγουρη ότι το προφυλακτικό έχει μπει σωστά. Επιπλέον πρόσεχα πολύ την υγιεινή μου. Ναι και την ώρα του σεξ. Και οι φίλες μου έχουν έχουν πάει απροφύλακτα τουλάχιστον μία φορά με κάθε γκόμενο που μπορεί να είχανε (3+), τους έχουν σπάσει προφυλακτικά και πάνε και ελέγχονται τακτικά και τα τεστ παπ δεν έχουν δείξει ποτέ τίποτα. Και το δικό μου έδειξε γαμώτο, έδειξε… Έχω προσβληθεί από επικίνδυνο στέλεχος του HPV. Χωρίς να έχω βγάλει κονδυλώματα. Απλά λέει ο γιατρός τώρα πρέπει να πηγαίνω για παπ συχνά να το παρακολουθώ μην εξελιχθεί. Τι έχω φταίξει; Εφόσον το κόλλησα και αυτό, μάλλον είναι ευκαιρία να κοιτάξω να δω μήπως έχω τίποτα χειρότερο. Πώς θα ξανακάνω σεξ μετά από αυτό; Δηλαδή για όνομα πια, είναι αδύνατο να έχω μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι; (“μη γλύψεις, θα πάθεις τίποτα”, “γιατί τι έχεις;” “HPV” “A, ε κάτι μου έτυχε, το ξέχασα, πρέπει να φύγω”) Ή μήπως πρέπει να κάνω σεξ σφιγμένα από δω και πέρα ή να μεταφέρω ιατρικό ιστορικό στον καθένα αν θέλω να κάνω σεξ υπεύθυνα για να μην πάρω κανένα στο λαιμό μου; Με έχουν πιέσει για σεξ χωρίς προφυλάξεις και έχω σηκωθεί κι έχω φύγει. Γιατί τα πληρώνω τώρα αυτά; Αν μελλοντικά χρειαστώ θεραπεία που στο διάολο θα τα βρω τα λεφτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

είναι απόλυτα κατανοητό να νιώθεις απελπισία όταν σου ανακοινώνεται μια τέτοιου είδους διάγνωση, και ειδικότερα αν αμέσως μετά άρχισες να ψάχνεις μόνη σου για παραπάνω πληροφορίες στο διαδίκτυο. Τα πράγματα όμως φαίνονται λιγότερο ανησυχητικά… Ας σταθούμε σε μερικά σημαντικά σημεία που θίγεις:

1) «Ζούσα τη σεξουαλική ζωή μου με προφυλάξεις για τις οποίες είχα φροντίσει πάντα η ίδια»

Πολύ καλά έκανες μέχρι τώρα και να συνεχίσεις να κάνεις το ίδιο. Το προφυλακτικό παρέχει πολύ καλή προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και σχετικά ικανοποιητική (18% αποτυχία, ακόμα και αν όπως λες προσέχεις) απέναντι στις ανεπιθύμητες κυήσεις. Δυστυχώς δεν παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι λοίμωξης από HPV.

2) «Το τεστ παπ μου έδειξε ότι έχω προσβληθεί από επικίνδυνο στέλεχος του HPV»

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε (και για τις υπόλοιπες αναγνώστριες) ότι το τεστ παπ ανιχνεύει μόνο αν ο τράχηλος έχει προκαρκινικές αλλοιώσεις, δηλαδή αν η γυναίκα έχει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και συστήνεται να γίνεται προληπτικά μια φορά ανα τριετία. Το HPV DNA τεστ ανιχνέυει αν μια γυναίκα έχει λοίμωξη από HPV και συστήνεται προληπτικά μονο σε γυναίκες άνω των 30 ετών σε συνδυασμό με το τεστ παπ μια φορά ανά πενταετία.  

Θα υποθέσω ότι σου συστήθηκε και έκανες HPV DNA test, το οποίο ανίχνευσε κάποιο high risk στέλεχος του ιού. Όπως λες είσαι 22 ετών. Στην ηλικία σου γενικά δεν συστήνεται να γίνεται αυτό το test και αυτό γιατί σε ηλικίες από 20 μέχρι 25 ετών θετικό HPV test έχουν περίπου οι μισές (ναι περίπου το 50%) γυναίκες. Αντίστοιχα, θετικό HPV test έχουν σχεδόν οι μισοί άνδρες.

Για να το πούμε διαφορετικά οι μισοί από τους συντρόφους σου μέχρι τώρα είχαν κάποια λοίμωξη από κάποιον HPV. Επίσης λοίμωξη μπορεί να έχουν και οι μισές φίλες σου, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί. Συνολικά κάθε άνθρωπος έχει 80% πιθανότητα κάποια στιγμή στη ζωή του να κολλήσει HPV.

Γι’ αυτούς τους λόγος το HPV DNA test δεν συστήνεται σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες και τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται πολύ προσεκτικά, για να μην προκαλείται περιττή ανησυχία.

Όσο για σένα, πρέπει να ξέρεις ότι στην δικιά σου ηλικία κατά 90% η λοίμωξη αυτή θα αντιμετωπιστεί από τον οργανισμό («θα καθαρίσει» εντελώς) εντός δυο ετών. Ακόμα και αν είσαι άτυχη και κάποιο μελλοντικό test pap σου δείξει κάποια χαμηλόβαθμη βλάβη κατά 90% και αυτή θα περάσει μόνη της. Άρα η πιθανότητά σου να εμφανίσεις μια βλάβη που θα χρειαστεί κάποτε θεραπεία είναι περίπου 1%.

Συμπερασματικά, έκανες ένα test που σε γέμισε ανησυχία, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η λοίμωξη δεν θα σου δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Ούτως η άλλως πρέπει να κάνεις τακτικά τα τεστ παπ είτε το HPV test είναι θετικό είτε είναι αρνητικό.

3) «…μάλλον είναι ευκαιρία να κοιτάξω να δω μήπως έχω τίποτα χειρότερο»

Κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα μέχρι την ηλικία των 25 και όσες μεγαλύτερες έχουν καινούριο/καινούριους συντρόφους μετά την ηλικία των 25 πρέπει κάθε χρόνο να ελέγχονται για λοίμωξη από χλαμύδια και γονόρροια. Οι λοιμώξεις αυτές συχνά είναι ασυμπτωματικές για πολύ καιρό και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές πυελικές φλεγμονές και υπογονιμότητα. 

Άρα ούτως η άλλως πρέπει πάντα να κάνεις τον κατάλληλο έλεγχο και όχι επειδή έτυχε να ανακαλύψεις ότι έχεις HPV.

4) Τι αμαρτίες πληρώνω η έρημη;

Στο μήνυμά σου ενώ αναφέρεις αρκετές φορές το προφυλακτικό, δεν αναφέρεις πουθενά το εμβόλιο κατά του ιού HPV. Υποθέτω ότι δεν το έχεις κάνει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έγραφες «α,μπά μου, κόλλησα ενώ είχα κάνει το εμβόλιο».

Οι αμαρτίες που πληρώνεις, λοιπόν, δεν είναι δικές σου, αλλά κυρίως του ιατρικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας. Είσαι 22 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ήσουν περίπου 11-12 ετών όταν το εμβόλιο κατά του HPV εγκρίθηκε και μπήκε στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών. Το εμβόλιο αυτό αντιμετώπισε την δυσπιστία ιατρών, φαρμακοποιών, αρμόδιων φορέων που δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός μέσω των σχολείων, και συνεπώς της ελληνικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν ανεμβολίαστα τα περισσότερα κορίτσια και να μείνουμε πίσω τουλάχιστον μια δεκαετία όσον αφορά την πρόληψη της λοίμωξης. Αν είχες εμβολιαστεί, θα ήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό προστατευμένη.

Αυτές τις αμαρτίες πληρώνεις…

 Υ.Γ.  Έμεινε αναπάντητο το ερώτημα: «πρέπει να μεταφέρω ιατρικό ιστορικό στον καθένα αν θέλω να κάνω σεξ υπεύθυνα για να μην πάρω κανένα στο λαιμό μου;» Θα επανέλθουμε συντόμως…..

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

95 points
Upvote Downvote

18
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
HaifischnetBeach plizZouzouna Goutsounafantasmataki Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω με τους υποχρεωτικους εμβολιασμους μεσω σχολειων.
Οι ´υποχρεωτικοι ´εμβολιασμοι καταρχήν , ειναι πραγματικα υποχρεωτικοι μονο σε περιπτωση επιδημιας.
Δευτερον , στο χωρο του σχολειου δεν θα επρεπε ποτε να εφαρμοζονται προγραμματα εμβολιασμων γιατι δεν εχουν ολοι οι μαθητες υγιες ανοσοποιητικο, ουτε ειναι ολοι οι μαθητες υγιείς .
Τριτον, αν υπαρξει καποια σοβαρη παρενεργεια του εμβολιου ή αντιδραση στο εμβολιο οπου απαιτειται αμεση περιθαλψη , το σχολειο ειναι ο πλεον ακαταλληλος χωρος να αντιμετωπιστουν τετοια επειγοντα περιστατικα.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Κατά τα άλλα, είναι που έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου και μας το κρύβουν.
Βγήκε ένα σωτήριο εμβόλιο, ΣΩΤΗΡΙΟ, και ο καθένας το σαμποτάρει όπως μπορεί. ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ!

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Φίλη μου, ο γιατρός τα είπε όλα. Σε 1-2 χρόνια τα τεστ παπ σου θα βγαίνουν πεντακάθαρα, αυτό συνέβη και σε μένα. Αν κάποιος-α γιατρός σου κάνει λόγο για κάποια παρεμβατική μέθοδο, να πάρεις κι άλλες γνώμες. Το μήνυμά σου μου θύμισε εμένα στα 20 που ήμουν στην ίδια φάση χωρίς καν να έχω ποικίλους συντρόφους. Μπράβο σου που προσέχεις και πολύ καλά κάνεις, να μην είσαι σφιγμένη στο σεξ, να είσαι συνεπής στα 6μηνα τεστ παπ σου (μετά θα γίνουν ετήσια) και το πιο πιθανό είναι σε 1-2 χρόνια να μην έχεις κάποιο θέμα. Επίσης, να φροντίζεις το ανοσοποιητικό… Διαβάστε περισσότερα »

phychodelico
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Και εμένα η μάνα μου ήταν τελείως αρνητική στο να κάνω τεστ Παπ και γενικότερα στο θέμα πρόληψης. Τόσο την έκοβε κ τόσο τη κόβει. Ήρθα Αγγλία και όταν γράφτηκα στο GP μετά από ένα 6μηνο μου έστειλαν χαρτί σ κάνω τεστ Παπ. Πήγα, το έκανα, όλα καλά.

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Λολ
Βρε μηπως η μαμα νομιζε οτι εισαι αγνη και ασπιλη και σου λεει που να παει τωρα το κοριτσι μου να κανει τεστ παπ και να μου το μαγαρισουν! Μετα πως θα το παντρεψω εγω το παιδι μου ετσι οπως θα εχει απωλέσει το ό,τι πολυτιμοτερο του

Angelicamp
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θέλω να σου πω να μην πανικοβάλλεσαι. Και εγώ στα 21 είχα τεστ Παπ που έδειξε Hpv. Εννοείται ότι ένιωσα ότι έχω κάτι τραγικό και μάλλον με τιμωρεί ο Θεός για την άσωτη φοιτητική ζωή μου. Αυτό που μου σύστησε ο γυναικολόγος μου τότε ήταν κολποσκόπηση και ανά 3-4 μήνες τεστ Παπ. Αν δεν κάνω λάθος σε 1,5 χρόνο είχα το πρώτο μου αρνητικό τέστ. Μετά βέβαια εμβολιαστηκα για να προστατευτώ απο τα υπόλοιπα στελέχη, γιατί εγώ εκανα και γονιδιακό έλεγχο και ήξερα ότι δεν έχω κάποιον από τα στελέχη που ενοχοποιούνται για καρκίνο. Σε συζητήσεις που έκανα μετέπειτα με… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Όχι μόνο τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να εμβολιάζονται.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Μόνο που ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τον εμβολιασμό των αγοριών, παρά μόνο των κοριτσιών. Τα αγόρια δεν κάνουν σεξ στην εφηβεία;

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

“πρέπει κάθε χρόνο να ελέγχονται για λοίμωξη από χλαμύδια και γονόρροια”
Δεν αναφέρετε τίποτα για HIV. Γιατί;
Όσες φορές έχω κάνει τεστ HIV το έχω ζητήσει η ίδια από το γιατρό, και τις μισές φορές έχουν προσπαθήσει να με αποτρέψουν.

Beach pliz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με ενδιαφέρει κι εμένα το τελευταίο ερώτημα που έμεινε αναπάντητο. Πριν 3 χρόνια, και αφού τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ μου είχαν δείξει προκαρκινικές αλλοιώσεις, έκανα τεστ DNAγια τον HPV και βρέθηκε ότι έχω προσβληθεί από έναν από τους ογκογόνους τύπους του-ο 30κάτι, δεν θυμάμαι ακριβώς- ο οποίος δεν καλυπτόταν από το εμβόλιο (το οποίο και έκανα τότε, αφού ήμουν κάτω από 24). Έκτοτε όλα τα τεστ ΠΑΠ μου είναι καθαρά, και το στέλεχος του ιού που έχω δεν προκαλεί εξανθήματα, οπότε δεν είχα ποτέ κάτι που να φαίνεται. Αλλά δεν ξέρω καθόλου πώς να χειριστώ την ενημέρωση του εκάστοτε… Διαβάστε περισσότερα »