Ρε α,μπα μου, μπορείς να μου πεις τι αμαρτίες πληρώνω η έρημη. Είμαι 22 χρονών με μια πλούσια σεξουαλική ζωή την οποία σε πλήρη αντίθεση με τις φίλες μου, τη ζούσα με προφυλάξεις για τις οποίες είχα φροντίσει πάντα η ίδια. Ποτέ δεν θεώρησα δεδομένο ότι ο άλλος θα είχε μαζί του προφυλακτικά γι’ αυτό και κουβαλούσα εγώ ακόμα και αν δεν ήταν το σεξ ο στόχος (πχ πήγαινα σε πάρτι ενώ ήμουν single, ε μπορεί κάποιος να μου άρεσε και το ένα πράγμα φέρνει τ’ άλλο και πάει λέγοντας). Ποτέ δεν αγχώθηκα μήπως είμαι έγκυος γιατί απλά δεν είχα κανένα λόγο να αγχώνομαι εφόσον δεν είχα απροφύλακτες επαφές και φρόντιζα πάντα να είμαι σίγουρη ότι το προφυλακτικό έχει μπει σωστά. Επιπλέον πρόσεχα πολύ την υγιεινή μου. Ναι και την ώρα του σεξ. Και οι φίλες μου έχουν έχουν πάει απροφύλακτα τουλάχιστον μία φορά με κάθε γκόμενο που μπορεί να είχανε (3+), τους έχουν σπάσει προφυλακτικά και πάνε και ελέγχονται τακτικά και τα τεστ παπ δεν έχουν δείξει ποτέ τίποτα. Και το δικό μου έδειξε γαμώτο, έδειξε… Έχω προσβληθεί από επικίνδυνο στέλεχος του HPV. Χωρίς να έχω βγάλει κονδυλώματα. Απλά λέει ο γιατρός τώρα πρέπει να πηγαίνω για παπ συχνά να το παρακολουθώ μην εξελιχθεί. Τι έχω φταίξει; Εφόσον το κόλλησα και αυτό, μάλλον είναι ευκαιρία να κοιτάξω να δω μήπως έχω τίποτα χειρότερο. Πώς θα ξανακάνω σεξ μετά από αυτό; Δηλαδή για όνομα πια, είναι αδύνατο να έχω μια φυσιολογική ζωή όπως όλοι; (“μη γλύψεις, θα πάθεις τίποτα”, “γιατί τι έχεις;” “HPV” “A, ε κάτι μου έτυχε, το ξέχασα, πρέπει να φύγω”) Ή μήπως πρέπει να κάνω σεξ σφιγμένα από δω και πέρα ή να μεταφέρω ιατρικό ιστορικό στον καθένα αν θέλω να κάνω σεξ υπεύθυνα για να μην πάρω κανένα στο λαιμό μου; Με έχουν πιέσει για σεξ χωρίς προφυλάξεις και έχω σηκωθεί κι έχω φύγει. Γιατί τα πληρώνω τώρα αυτά; Αν μελλοντικά χρειαστώ θεραπεία που στο διάολο θα τα βρω τα λεφτά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
είναι απόλυτα κατανοητό να νιώθεις απελπισία όταν σου ανακοινώνεται μια τέτοιου είδους διάγνωση, και ειδικότερα αν αμέσως μετά άρχισες να ψάχνεις μόνη σου για παραπάνω πληροφορίες στο διαδίκτυο. Τα πράγματα όμως φαίνονται λιγότερο ανησυχητικά… Ας σταθούμε σε μερικά σημαντικά σημεία που θίγεις:
1) «Ζούσα τη σεξουαλική ζωή μου με προφυλάξεις για τις οποίες είχα φροντίσει πάντα η ίδια»
Πολύ καλά έκανες μέχρι τώρα και να συνεχίσεις να κάνεις το ίδιο. Το προφυλακτικό παρέχει πολύ καλή προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και σχετικά ικανοποιητική (18% αποτυχία, ακόμα και αν όπως λες προσέχεις) απέναντι στις ανεπιθύμητες κυήσεις. Δυστυχώς δεν παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι λοίμωξης από HPV.
2) «Το τεστ παπ μου έδειξε ότι έχω προσβληθεί από επικίνδυνο στέλεχος του HPV»
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε (και για τις υπόλοιπες αναγνώστριες) ότι το τεστ παπ ανιχνεύει μόνο αν ο τράχηλος έχει προκαρκινικές αλλοιώσεις, δηλαδή αν η γυναίκα έχει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και συστήνεται να γίνεται προληπτικά μια φορά ανα τριετία. Το HPV DNA τεστ ανιχνέυει αν μια γυναίκα έχει λοίμωξη από HPV και συστήνεται προληπτικά μονο σε γυναίκες άνω των 30 ετών σε συνδυασμό με το τεστ παπ μια φορά ανά πενταετία.
Θα υποθέσω ότι σου συστήθηκε και έκανες HPV DNA test, το οποίο ανίχνευσε κάποιο high risk στέλεχος του ιού. Όπως λες είσαι 22 ετών. Στην ηλικία σου γενικά δεν συστήνεται να γίνεται αυτό το test και αυτό γιατί σε ηλικίες από 20 μέχρι 25 ετών θετικό HPV test έχουν περίπου οι μισές (ναι περίπου το 50%) γυναίκες. Αντίστοιχα, θετικό HPV test έχουν σχεδόν οι μισοί άνδρες.
Για να το πούμε διαφορετικά οι μισοί από τους συντρόφους σου μέχρι τώρα είχαν κάποια λοίμωξη από κάποιον HPV. Επίσης λοίμωξη μπορεί να έχουν και οι μισές φίλες σου, εκτός και αν έχουν εμβολιαστεί. Συνολικά κάθε άνθρωπος έχει 80% πιθανότητα κάποια στιγμή στη ζωή του να κολλήσει HPV.
Γι’ αυτούς τους λόγος το HPV DNA test δεν συστήνεται σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες και τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται πολύ προσεκτικά, για να μην προκαλείται περιττή ανησυχία.
Όσο για σένα, πρέπει να ξέρεις ότι στην δικιά σου ηλικία κατά 90% η λοίμωξη αυτή θα αντιμετωπιστεί από τον οργανισμό («θα καθαρίσει» εντελώς) εντός δυο ετών. Ακόμα και αν είσαι άτυχη και κάποιο μελλοντικό test pap σου δείξει κάποια χαμηλόβαθμη βλάβη κατά 90% και αυτή θα περάσει μόνη της. Άρα η πιθανότητά σου να εμφανίσεις μια βλάβη που θα χρειαστεί κάποτε θεραπεία είναι περίπου 1%.
Συμπερασματικά, έκανες ένα test που σε γέμισε ανησυχία, ενώ κατά πάσα πιθανότητα η λοίμωξη δεν θα σου δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Ούτως η άλλως πρέπει να κάνεις τακτικά τα τεστ παπ είτε το HPV test είναι θετικό είτε είναι αρνητικό.
3) «…μάλλον είναι ευκαιρία να κοιτάξω να δω μήπως έχω τίποτα χειρότερο»
Κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα μέχρι την ηλικία των 25 και όσες μεγαλύτερες έχουν καινούριο/καινούριους συντρόφους μετά την ηλικία των 25 πρέπει κάθε χρόνο να ελέγχονται για λοίμωξη από χλαμύδια και γονόρροια. Οι λοιμώξεις αυτές συχνά είναι ασυμπτωματικές για πολύ καιρό και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές πυελικές φλεγμονές και υπογονιμότητα.
Άρα ούτως η άλλως πρέπει πάντα να κάνεις τον κατάλληλο έλεγχο και όχι επειδή έτυχε να ανακαλύψεις ότι έχεις HPV.
4) Τι αμαρτίες πληρώνω η έρημη;
Στο μήνυμά σου ενώ αναφέρεις αρκετές φορές το προφυλακτικό, δεν αναφέρεις πουθενά το εμβόλιο κατά του ιού HPV. Υποθέτω ότι δεν το έχεις κάνει, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έγραφες «α,μπά μου, κόλλησα ενώ είχα κάνει το εμβόλιο».
Οι αμαρτίες που πληρώνεις, λοιπόν, δεν είναι δικές σου, αλλά κυρίως του ιατρικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας. Είσαι 22 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ήσουν περίπου 11-12 ετών όταν το εμβόλιο κατά του HPV εγκρίθηκε και μπήκε στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών. Το εμβόλιο αυτό αντιμετώπισε την δυσπιστία ιατρών, φαρμακοποιών, αρμόδιων φορέων που δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός μέσω των σχολείων, και συνεπώς της ελληνικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν ανεμβολίαστα τα περισσότερα κορίτσια και να μείνουμε πίσω τουλάχιστον μια δεκαετία όσον αφορά την πρόληψη της λοίμωξης. Αν είχες εμβολιαστεί, θα ήσουν σε ένα μεγάλο βαθμό προστατευμένη.
Αυτές τις αμαρτίες πληρώνεις…
Υ.Γ. Έμεινε αναπάντητο το ερώτημα: «πρέπει να μεταφέρω ιατρικό ιστορικό στον καθένα αν θέλω να κάνω σεξ υπεύθυνα για να μην πάρω κανένα στο λαιμό μου;» Θα επανέλθουμε συντόμως…..
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Θα μου επιτρεψετε να διαφωνησω με τους υποχρεωτικους εμβολιασμους μεσω σχολειων.
Οι ´υποχρεωτικοι ´εμβολιασμοι καταρχήν , ειναι πραγματικα υποχρεωτικοι μονο σε περιπτωση επιδημιας.
Δευτερον , στο χωρο του σχολειου δεν θα επρεπε ποτε να εφαρμοζονται προγραμματα εμβολιασμων γιατι δεν εχουν ολοι οι μαθητες υγιες ανοσοποιητικο, ουτε ειναι ολοι οι μαθητες υγιείς .
Τριτον, αν υπαρξει καποια σοβαρη παρενεργεια του εμβολιου ή αντιδραση στο εμβολιο οπου απαιτειται αμεση περιθαλψη , το σχολειο ειναι ο πλεον ακαταλληλος χωρος να αντιμετωπιστουν τετοια επειγοντα περιστατικα.
Κατά αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι τα ιατρικά κείμενά που ανεβαινουν στη σελίδα αντικατοπτρίζουν τις κρατούσες επιστημονικές απόψεις των μεγάλων ιατρικών οργανισμών και όχι προσωπικές απόψεις. Στην σύγχρονη ιατρική πράξη η οποιαδηποτε προσωπική γνώμη του κάθε ιατρού δεν έχει καμία απολύτως θέση και όλοι οι ιατροί θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν ευγενικά να σας διορθώσω καθώς η άποψη ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί μέσω των σχολείων είναι υποχρεωτικοι μόνο σε περιπτώσεις επιδημίας είναι λανθασμένη. Επίσης με τα δεδομένα που δείχνουν ότι το 90 τα εκατό των γυναικών κάποια στιγμή θα νοσήσουν από… Διαβάστε περισσότερα »
Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.
Σ´αυτο το σημειο δραττομαι της ευκαιριας να σας ρωτησω : μια γυναικα ανω των 30 που ομως δεν εχει εκτεθει σε κανενα στελεχος του HPV , θα μπορεσει να κανει το εμβολιο;;
Θα αρνηθει ο ιατρος να της το χορηγησει λογω ηλικιας ;
Για τους ασθενεις σε ανοσοκαταστολη με φαρμακα οπως anti TNF-alpha : θα μπορεσουν με ασφαλεια να κανουν το εμβολιο; Γιατι τα ζωντανα εμβολια γνωριζω οτι δεν χορηγουνται σε ανοσοκατεσταλμενους ασθενεις.
Συγχαρητήρια για τις εύστοχες ερωτήσεις. 1) Μια γυναίκα 30 ετών που το τεστ της δείχνει ότι δεν εχει HPV λοίμωξη δεν σημαίνει ότι δεν την είχε κάποια στιγμή στη ζωή της, εκτός και αν δεν είχε καμία απολύτως σεξουαλική επαφή. Απλά επειδή οι πιθανότητες να προσβληθει σε αυτή την ηλικία των 30 ετων μια γυναίκα είναι πολύ πιο μικρή σε σχέση με την ηλικία των 20 ετών, και δεν είχε μέχρι τώρα τεκμηριωθεί η προστασία σε μεγαλύτερες ηλικίες, ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το εμβόλιο. Το κόστος για την ώρα είναι περίπου στα 400 ευρώ και βαρύνει αποκλειστικά την γυναίκα. Επίσημα… Διαβάστε περισσότερα »
Για ποιο λογο οι πιθανότητες να προσβληθει στην ηλικία των 30 ετων μια γυναίκα είναι πολύ πιο λιγες σε σχέση με την ηλικία των 20 ετών ;
Έχει σχέση με την ανατομία του τραχήλου της μήτρας και το πόσο εκτεθειμένη είναι μια περιοχή που ονομάζεται ζώνη μετάπτωσης. Επιπλεόν στατιστικά στην ηλικία των 20 ετών υπάρχει συχνότερα αυτό που ονομάζεται “σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου” με συχνότερη εναλλαγή συντρόφων.
Αυτές είναι οι δύο εξηγήσεις που έχουν δοθεί για την χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης του HPV στις ηλικίες άνω των 30 ετών.
Κατά τα άλλα, είναι που έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου και μας το κρύβουν.
Βγήκε ένα σωτήριο εμβόλιο, ΣΩΤΗΡΙΟ, και ο καθένας το σαμποτάρει όπως μπορεί. ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ!
Φίλη μου, ο γιατρός τα είπε όλα. Σε 1-2 χρόνια τα τεστ παπ σου θα βγαίνουν πεντακάθαρα, αυτό συνέβη και σε μένα. Αν κάποιος-α γιατρός σου κάνει λόγο για κάποια παρεμβατική μέθοδο, να πάρεις κι άλλες γνώμες. Το μήνυμά σου μου θύμισε εμένα στα 20 που ήμουν στην ίδια φάση χωρίς καν να έχω ποικίλους συντρόφους. Μπράβο σου που προσέχεις και πολύ καλά κάνεις, να μην είσαι σφιγμένη στο σεξ, να είσαι συνεπής στα 6μηνα τεστ παπ σου (μετά θα γίνουν ετήσια) και το πιο πιθανό είναι σε 1-2 χρόνια να μην έχεις κάποιο θέμα. Επίσης, να φροντίζεις το ανοσοποιητικό… Διαβάστε περισσότερα »
Και εμένα η μάνα μου ήταν τελείως αρνητική στο να κάνω τεστ Παπ και γενικότερα στο θέμα πρόληψης. Τόσο την έκοβε κ τόσο τη κόβει. Ήρθα Αγγλία και όταν γράφτηκα στο GP μετά από ένα 6μηνο μου έστειλαν χαρτί σ κάνω τεστ Παπ. Πήγα, το έκανα, όλα καλά.
Λολ
Βρε μηπως η μαμα νομιζε οτι εισαι αγνη και ασπιλη και σου λεει που να παει τωρα το κοριτσι μου να κανει τεστ παπ και να μου το μαγαρισουν! Μετα πως θα το παντρεψω εγω το παιδι μου ετσι οπως θα εχει απωλέσει το ό,τι πολυτιμοτερο του
Θέλω να σου πω να μην πανικοβάλλεσαι. Και εγώ στα 21 είχα τεστ Παπ που έδειξε Hpv. Εννοείται ότι ένιωσα ότι έχω κάτι τραγικό και μάλλον με τιμωρεί ο Θεός για την άσωτη φοιτητική ζωή μου. Αυτό που μου σύστησε ο γυναικολόγος μου τότε ήταν κολποσκόπηση και ανά 3-4 μήνες τεστ Παπ. Αν δεν κάνω λάθος σε 1,5 χρόνο είχα το πρώτο μου αρνητικό τέστ. Μετά βέβαια εμβολιαστηκα για να προστατευτώ απο τα υπόλοιπα στελέχη, γιατί εγώ εκανα και γονιδιακό έλεγχο και ήξερα ότι δεν έχω κάποιον από τα στελέχη που ενοχοποιούνται για καρκίνο. Σε συζητήσεις που έκανα μετέπειτα με… Διαβάστε περισσότερα »
Όχι μόνο τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να εμβολιάζονται.
Μόνο που ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τον εμβολιασμό των αγοριών, παρά μόνο των κοριτσιών. Τα αγόρια δεν κάνουν σεξ στην εφηβεία;
Ο λόγος για τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα εμβόλια στα αγόρια είναι γιατι η εμφάνιση καρκίνου στο γεννητικό σύστημα είναι πολύ σπανιότερη σε σχέση με τα κορίτσια. Λίγες χώρες αυτή τη στιγμή εμβολιάζουν τα αγόρια και ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι για να ενισχυθεί η προστασία των κοριτσιών. Τα αγόρια που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου είναι αυτά που έχουν ομοφυλοφυλικές σχέσεις και για αυτές τις περιπτώσεις καλύπτεται απο τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα μέχρι και την ηλικία των 26 ετών. Σαν Ελλάδα πρέπει να μεριμνήσουμε κατ αρχην να εμβολιαστει το 100% των κοριτσιών και… Διαβάστε περισσότερα »
“πρέπει κάθε χρόνο να ελέγχονται για λοίμωξη από χλαμύδια και γονόρροια”
Δεν αναφέρετε τίποτα για HIV. Γιατί;
Όσες φορές έχω κάνει τεστ HIV το έχω ζητήσει η ίδια από το γιατρό, και τις μισές φορές έχουν προσπαθήσει να με αποτρέψουν.
Οι διεθνείς συστάσεις είναι ότι ο έλεγχος για HIV πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του καθενός, από την ηλικία των 13 μέχρι την ηλικία των 65 ετών, και δεν υπάρχει καμία σύσταση για τακτικό έλεγχο σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα νοσήματα. Ο λόγος για τον οποίο ισχύει αυτό είναι αρκετά πολύπλοκος για να αναλυθεί εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τους συνιστώμενους ελέγχους μπορείτε να βρείτε εδω :
https://www.cdc.gov/std/prevention/screeningreccs.htm
Με ενδιαφέρει κι εμένα το τελευταίο ερώτημα που έμεινε αναπάντητο. Πριν 3 χρόνια, και αφού τα αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ μου είχαν δείξει προκαρκινικές αλλοιώσεις, έκανα τεστ DNAγια τον HPV και βρέθηκε ότι έχω προσβληθεί από έναν από τους ογκογόνους τύπους του-ο 30κάτι, δεν θυμάμαι ακριβώς- ο οποίος δεν καλυπτόταν από το εμβόλιο (το οποίο και έκανα τότε, αφού ήμουν κάτω από 24). Έκτοτε όλα τα τεστ ΠΑΠ μου είναι καθαρά, και το στέλεχος του ιού που έχω δεν προκαλεί εξανθήματα, οπότε δεν είχα ποτέ κάτι που να φαίνεται. Αλλά δεν ξέρω καθόλου πώς να χειριστώ την ενημέρωση του εκάστοτε… Διαβάστε περισσότερα »
Έθεσες όλες τις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να έχει μια κοπέλα για το θέμα. Μόνο που μάλλον αυτές οι ερωτήσεις δεν αφορούν εσένα. Εσύ συγκεκριμένα εκανες HPV test σε ηλικία 22-23 ετών (το οποίο δεν πρέπει να γίνεται σε αυτή την ηλικία γιατί συνήθως βγαίνει θετικο) και έχουν περάσει 3 χρόνια. Όπως είπαμε και παραπάνω, σε αυτή την ηλικία περίπου το 40% των κοριτσιών έχουν λοίμωξη από κάποιον τύπο hpv. Και κατά 90% εντός διετίας η λοίμωξη έχει φύγει. Άρα λογικά σε εσένα η λοίμωξη μπορεί να έχει φύγει. Έχεις κάνει και το εμβόλιο λ, επομένως είσαι και προστατευμένη από… Διαβάστε περισσότερα »