Έχω αναιμία, να φάω κόκκινο κρέας;

Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Αμπά μου, Αυτή η ερώτηση προορίζεται για τη διατροφολόγο μας 🙂 Ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν ισχυεί αυτό που έχω διαβάσει κατα καιρούς ότι τα προιόντα με ασβέστιο καλό είναι να μην συνδυάζονται με αυτά που έχουν σίδηρο γιατί έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση του σιδήρου. Π.χ. φακή ή σπανάκι ή μοσχαρίσιο κρέας με φέτα. Εγώ γενικά χρειάζομαι το σίδηρο γιατί έχω χαμηλό αιματοκρίτη, αλλά μου αρέσουν και τα γαλακτοκομικά. Επίσης λόγω χαμηλού αιματοκρίτη πόσες φορές τη βδομάδα θα ήταν καλό να τρώω κόκκινο κρέας; Γιατί από τη μία λένε να μην τρώμε συχνά κόκκινο κρέας από την άλλη γνωρίζω ότι είναι από τις πρώτες πηγές σιδήρου. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρω κάποιες συμβουλές για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση του σιδήρου, καθώς και το γεγονός ότι ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να οφείλεται και σε άλλες διατροφικές ελλείψεις πέρα από τη σιδηροπενία.

Σχετικά με τον σίδηρο και το ασβέστιο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους όσον αφορά στην απορρόφηση. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες ταυτόχρονα, θα μειωθεί η απορρόφηση και των δύο. Η ποσότητα όμως είναι που κάνει τη διαφορά. Θα πρέπει δηλαδή να αποφεύγεται η λήψη συμπληρώματος σιδήρου μαζί με γάλα ή γιαούρτι (πλούσιες πηγές για τα δύο θρεπτικά συστατικά αντίστοιχα), αλλά όχι η κατανάλωση οσπρίων με τυρί.

Όσον αφορά στη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί αρκετά δεδομένα που συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος με ορισμένα ήδη καρκίνου ή με καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά όπως φαίνεται σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η επιβαρυντική δράση οφείλεται κυρίως στο επεξεργασμένο κρέας (πχ λουκάνικα, σαλάμια κτλ) και όχι στο άπαχο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (ενδεικτικές πληροφορίες εδώ, εδώ και εδώ). Οπότε, σε γενικές γραμμές μιλώντας, για τη βελτίωση της αναιμίας θα σου έλεγα να καταναλώνεις λευκό και κόκκινο κρέας συνολικά 4 φορές / εβδομάδα, ακολουθώντας ταυτόχρονα τις συμβουλές από το προηγούμενο άρθρο και φυσικά στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι ανάλογα τη σοβαρότητα της αναιμίας είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και συμπληρώματα διατροφής για κάποιο χρονικό διάστημα, τα οποία πάντα παίρνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες ειδικού διατροφολόγου ή ιατρού, αφού γίνει αιματολογικός έλεγχος.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

20 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Gigi@ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Gigi@
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία στο θέμα της σιδηροπενικης αναιμίας , χωρίς να είμαι ειδικός και , βεβαίως, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις συμβουλές της διατροφολόγου που σαφώς και γνωρίζει καλύτερα . Κληρονόμησα σιδηροπενική αναιμία με χαμηλό αιματοκρίτη (31-32) και φεριτίνη (10-11) και προσπαθώ να ρυθμίσω τους δείκτες μου όσο με θυμάμαι με διατροφή και συμπληρώματα (κάψουλες , χάπια, μασώμενα δισκία κλπ). Όλα αυτά τα χρόνια την ουσιαστικότερη διαφορά την είδα μέσω της άσκησης με βάρη . Αγνοώ τον μηχανισμό , αλλά όποτε βλέπω να πιάνει πάτο ο οργανισμός μου κάνω προπονήσεις με βάρη και μέσα… Διαβάστε περισσότερα »