in

Έχει δικαίωμα κάποιος να ξέρει το ιατρικό ιστορικό των γονιών του;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Family Tree

πιστεύεις ότι έχει δικαίωμα κάποιος/α να ξέρει το ιατρικό ιστορικό των γονιών του? Και εξηγώ : είμαστε αυτή η οικογένεια που δείχνει οκ αλλά στην ουσία δεν είναι. Δεν υπάρχει επικοινωνία. Με αφορμή κάποια περιστατικά έχω την υπόνοια ότι η μητέρα μου πιθανόν να είναι διπολική. Ισως και να είναι μόνο κατάθλιψη. Ξέρω ότι έπαιρνε αγωγή κάποια στιγμή διότι την έβλεπα να παίρνει χάπια κατά καιρούς(πήγαινε σε ψυχίατρο) αλλά εάν την ρωτούσα νευριαζε και δεν απαντούσε είτε απλά δεν το θιγαμε καν. Ουτε μπήκα στη διαδικασία να ψάξω τα φάρμακα μέσα στην τσάντα της ποτέ . Ο πατέρας μου ξέρει αλλά επίσης δεν θέλει να πει. Προφανώς το σέβομαι. Άλλωστε ισχύει το ιατρικό απόρρητο. Υπάρχουν όμως φορές που θα επιθυμούσα να “μιλάμε”, να ξέρω πράγματα που μπορεί να είναι κληρονομικα και άρα μπορεί να επηρεάσουν και εμένα ή τα παιδιά μου στο μέλλον. Πιστεύεις ότι αυτή η γνώση είναι σημαντική να τη μοιράζεσαι με τα παιδιά σου?

 

Πιστεύω πως ναι, αλλά το τι πιστεύω εγώ λίγη σημασία έχει, αν η μητέρα σου δεν θέλει να μοιραστεί το ιστορικό της. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις ασθένειες των γονιών σου, ώστε να έχεις ένα πλήρες ιατρικό προφίλ και να γνωρίζεις από τι μπορεί να νοσήσεις στο μέλλον εσύ ή τα παιδιά σου, όπως πολύ σωστά λες. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή ο ιατρός δεν αποκαλύπτει στην οικογένεια την κατάσταση του ασθενούς σύμφωνα με τη δεοντολογία, αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δεύτερου, δεν βρήκα κάτι άλλο. Θεωρητικά λοιπόν, είναι στη διακριτική ευχέρεια της μητέρας σου να το μοιραστεί. Προφανώς η μητέρα σου δεν θέλει να στιγματιστεί. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να στιγματίζεται ένα άτομο μέσα σε μια οικογένεια και να μην το παίρνουν στα σοβαρά επειδή πάσχει από κάποια ψυχιατρική νόσο ή να το χλευάζουν λόγω αυτής. Προτείνω να μιλήσεις και στους δύο, σε μία γενική κουβέντα, όπου τους ζητάς να σου πουν ιατρικές πληροφορίες για την ευρύτερη οικογένεια (παππούδες, γιαγιάδες), αλλά και τους ίδιους. Ίσως έτσι η μητέρα σου δεν αισθανθεί απειλή.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Marie
Marie
3 χρόνια πριν

Ναι,πρέπει.ξερω περίπτωση γυναικας(τώρα είναι 68 βεβαια)που δεν έκανε παιδιά από επιλογή γιατί η μαμά της έπασχε από σχιζοφρενεια κ δεν ήθελε τα παιδιά της να το κληρονομήσουν…
Επίσης νομίζω καλό θα ταν να γίνουν κάποτε εξετάσεις καρυωτυπου για να τσεκάρεις κ πιθανά αυτοανοσα τυπου σκλήρυνση, ψωρίαση κλπ κλπ..
Γενικά είναι καλό ν ξέρεις γ ν ακολουθήσεις κ ανάλογο τρόπο ζωης-προληψης ώστε ν μην σου εμφανιστούν κ σένα διαφορά απ το πουθενά..

Rehab
Rehab
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Αν η μητέρα της είχε σχιζοφρένεια, χωρίς να έχει η ίδια ή ο πατέρας των παιδιών, η πιθανότητα για κάθε παιδί της να αποκτήσει σχιζοφρένεια θα ήταν 5%. Δηλαδή τα παιδιά θα είχαν 95% πιθανότητα να μην έχουν σχιζοφρένεια.
Επίσης, ποιος τρόπος ζωής αποκλείει τη σκλήρυνση;; Δεν έπιναν πολύ νερό όσοι νόσησαν;

Marie
Marie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rehab

Πριν πολλά χρόνια που είχα αρχίσει εξωσωματικες είχαμε με τον τότε σύζυγο κάνει εξετάσεις καρυωτυπου προληπτικά.μου βρήκαν τάση γ σκληροδερμα-ειναι παρεμφερές με την σκλήρυνση.ειχα επισκεφτεί πολλούς ειδικους-δεδομενου ότι δεν είχα ιδέα τι είναι κ μου παν όλοι ότι η σωστή διατροφή κ η καθημερινή άσκηση θα με σώσουν. Όπως κ στη σκλήρυνση, κινδυνεύω σταδιακά ν αρχίσω ν χάνω την αίσθηση των άκρων μου,να μουδιαζουν οι αρθρώσεις μου κ σταδιακά ν βρεθώ με μαγκούρα κ στη συνεχεια-το απευχομαι-σε καροτσάκι. Για τη φίλη τώρα,η μαμά της λόγω σχιζοφρένειας αυτοκτόνησε κιόλας.ισως γι’αυτό φοβήθηκε κ δεν επιχείρησε ποτέ παιδιά.λεπτομερειες δεν ήθελα ν ρωτήσω,μόνο ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Τα αυτοάνοσα φαίνονται στον καρυότυπο; Από πότε; Υπάρχουν αυτοάνοσα που φαίνεται ότι υπάρχει μία κληρονομικότητα, αλλά από όσο γνωρίζω δεν έχουν συνδεθεί με κάποιο γονίδιο.

Marie
Marie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Φαίνονται σου κάνουν κ εξετάσεις αυτοαντισωματων κ φαίνονται όλα.

Σιντι
Σιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Όταν υπάρχουν αυτοαντισώματα το αυτοάνοσο έχει ήδη εμφανιστεί και για αυτό φαίνεται στις εξετάσεις. Απλώς αυτό που αναφέρεις εσύ εξελίσσεται προοδευτικά και στο βρήκαν όταν ακόμα δεν είχες συμπτώματα λογικά.

wild-rose
wild-rose
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Ο καρυότυπος δεν σου δείχνει ούτε τις ασθένειες που αναφέρεις, ούτε την πιθανότητα να νοσήσεις από αυτές. Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν κληρονομούνται και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης ,τουλάχιστον στις μέρες μας. Από τις ψυχικές ασθένειες η σχιζοφρένεια είναι η μοναδική που έχει κληρονομική βάση και η μητέρα της απ΄ ότι φαίνεται δεν πάσχει απο αυτή. Σίγουρα είναι καλό να γνωρίζουμε το ιστορικό των γονιών μας αλλά αν φοβόμαστε για κάτι υπάρχουν ειδικές εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να διαπιστώσουμε την πιθανότητα να αποκτήσουμε παιδιά με κάποια ασθένεια. Και φυσικά δεν εξαρτάται αυτό μόνο από το ένα άτομο, εξαρτάται απο… Διαβάστε περισσότερα »

TER
TER
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  wild-rose

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν κληρονομούνται με την κλασική έννοια του όρου, η γενετική προδιάθεση όμως υπάρχει, και οι ασθενείς με αυτοάνοσα έχουν και άλλα άτομα στην οικογένεια που πάσχουν.

wild-rose
wild-rose
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  TER

Προδιάθεση ναι, αλλά δεν υπάρχουν γονίδια που να συνδεονται με αυτοάνοσα νοσήματα κι αν υπήρχαν σίγουρα δεν θα φαίνονταν στον καρυότυπο.
Πολλές φορές , επίσης, υπάρχουν άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα και είναι τα μοναδικά στην οικογένεια.
Τα αυτοάνοσα νοσήματα γενικά είναι ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει πρόληψη και δεν υπάρχει σαφή αιτία για την εμφάνισή τους. Οπότε για αυτή την κατηγορία νοσημάτων, θα βοηθήσουμε ίσως το ιστορικό, αλλά δεν είναι και απαραίτητο.

Grace Curley
Grace Curley
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  TER

Όχι οι ασθενείς με αυτοάνοσα δεν έχουν και άλλα άτομα στην οικογένεια που πάσχουν.Στην MS πχ. η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνισή της – άτομα των οποίων νοσεί ένας/μία αδελφός/ή ή ένας γονέας παρουσιάζουν 1 – 3% πιθανότητα να νοσήσουν τα ίδια. Επίσης, μελέτες σε διδύμους έδειξαν ότι το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 30%. Αλλά από το 1-3% πιθανότητα μέχρι την δήλωση που κάνεις απέχουν 99-97%.

once in a blue moon
once in a blue moon
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  wild-rose

@wild-rose Το οτι η σχιζοφρενεια ειναι η μονη απο τις ψυχικες ασθενειες που εχει κληρονομικη βαση το γνωριζεις με βεβαιοτητα? Γιατι εχω την εντυπωση οτι και οι υπολοιπες (η εστω καποιες ακομα) εχουν.

wild-rose
wild-rose
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  once in a blue moon

Υπάρχουν γενετικές ασθένειες για τις οποίες αν υπάρχουν στο άτομο τα ελαττωματικα γονίδια που τις προκαλούν τότε εμφανίζονται. Ένα παράδειγμα είναι η μεσογειακή αναιμία για την οποία αν οι δυο γονείς είναι φορείς(υγιείς αλλά έχουν ένα ελαττωματικό γονίδιο) έχουν 25% πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί με την ασθένεια. Αν κληρονομήσει το παιδί από κάθε γονέα το ελαττωματικό γονίδιο θα έχει σίγουρα την ασθένεια. Υπάρχουν,επίσης ,γενετικές ασθένειες για τις οποίες είναι υπεύθυνα περισσότερα από ένα γονίδια οπότε εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και στην κληρονομιση και στην εκδήλωση,σε αυτή την κατηγορία φαίνεται πως βρίσκεται η σχιζοφρένεια, όπως υπάρχουν και ασθένειες που… Διαβάστε περισσότερα »

wild-rose
wild-rose
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  once in a blue moon

Για τη σχιζοφρένεια έχουν εντοπιστεί τα γονίδια. Για τις υπόλοιπες ψυχικές ασθένειες δεν έχουν ανακαλυφθεί γονίδια που να τις προκαλούν με βεβαιότητα. Άτομα για παράδειγμα που εμφανίζουν κατάθλιψη έχουν πολλές φορές μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης,ορμόνη που κωδικοποειται από γονίδιο. Δεν σημαίνει όμως πως όποιος έχει μειωμένη σεροτονίνη θα εμφανίσει κατάθλιψη ή κάποιος που δεν έχει μειωμένη σεροτονίνη δεν κινδυνεύει να εμφανίσει την ασθένεια.