Δεν υπάρχει αγωγή για ένα θέμα που βασανίζει τόσες γυναίκες στην εγκυμοσύνη; Ο γυναικολόγος απαντά

Μια απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Αγαπητή φίλη,

Αφορμή για αυτή την απάντηση στο μήνυμά σου, είναι το γεγονός ότι όπως λέει και η Α,μπα, ανοιξες πολύ μεγάλο θέμα. Και επειδή όντως είναι πολύ μεγάλο, θα προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά σε κάποια σημαντικά σημεία.

1) Το πρώτο και σημαντικότερο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η εγκυμοσύνη είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος και απέχει πάρα πολύ από το να χρακτηριστεί “η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας”. Και το γεγονός ότι είναι τόσο δύσκολη και οτι μπορεί να κάνει τις γυναίκες να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση και ειδικά σε εκείνες που έχουν προσπαθήσει πολύ για να μείνουν έγκυες.

2) Οι ναυτίες και ιδιαίτερα οι έμετοι στην κύση (υπερέμεση) είναι ενα τρομερά βασανιστικό πρόβλημα που συμβαίνει σε κάποιες μόνο γυναίκες. Δεν γνωρίζουμε το γιατί. Έχουν γίνει άπειρες μελέτες χωρίς αξιόλογα αποτελέσματα και  κανένας δεν γνωρίζει γιατί συμβαίνει. Δυστυχώς ακόμα και το 2019 υπάρχουν πολλά κενά στην ιατρική επιστήμη.Αντίστοιχες μελέτες έχουν γινει και για την εξεύρεση φαρμάκων που μπορεί να χορηγηθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη ακόμα και από το πρώτο τρίμηνο. Αυτά τα φάρμακα είναι γνωστά και προτείνονται στις κατευθυντήριες  οδηγίες που εχουν εκδοθεί από όλα τα Κολλεγία Μαιευτικής και Γυναικολογίας του κόσμου.

Είναι απόλυτη υποχρέωση του εκάστοτε ιατρού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της γυναίκας με την υπερέμεση χορηγώντας την κατάλληλη αγωγή που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι δουλεύει.  Μεταξύ αυτών είναι: Το ginger (π.χ σε μπισκότα η σε ρόφημα- αν και δεν έχω προσωπικά γνωρίσει γυναίκα η οποία βοηθήθηκε, πρέπει να το αναφέρω), η βιταμίνη Β6  και διάφορα αντιεμετικά φάρμακα (π.χ στην ελληνική αγορά διαθέσιμα είναι η μετοκλοπραμίδη, η ονδανσετρόνη και άλλα…)

3) Όσο για τα πράγματα που “απαγορεύονται” στην εγκυμοσύνη με βάση τις διεθνείς οδηγίες. Αυτά είναι ελάχιστα και υπάρχει λόγος για το καθένα από αυτά.

α) medium ή rare μαγειρεμένα κρέατα, sushi και όστρακα, καρπάτσιο και ταρτάρ, ωμά αυγά και γενικά ζωικά προϊόντα που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά. Επιπλέον λευκά μαλακά τυριά με κρουστα όπως το brie και το chevre, και “μπλε” τυριά “με μούχλα” όπως το roquefort και το stilton. Μπορεί να προκαλέσουν λιστερίωση, τοξοπλάσμωση, σαλμονέλλα η παρασιτικές λοιμώξεις και είναι επικίνδυνα τόσο  για το έμβρυο όσο και για την έγκυο. Καλό είναι να αποφεύγονται οι ωμές σαλάτες σε εστιατόριο, καθώς μπορεί να μην έχουν πλυθεί καλά. Και όταν λέμε καλά εννούμε ότι τα λαχανικά πρέπει να πλένονται με νερό ώστε να μην έχουν επάνω ορατό χώμα (το ΚΡΑΤΣ;) .

β) Το αλκοόλ περνάει τον πλακούντα και επηρεάζει το ήπαρ του εμβρύου με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει και της μητέρας, και είναι από τις λίγες ουσίες με αποδεδειγμένη τοξικότητα στο έμβρυο. Καλό είναι να αποφεύγεται εντελώς, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο. Αν η γυναίκα έχει πιεί πριν μάθει ότι είναι έγκυος, δεν πειράζει και δεν την επηρεάζει στην εγκυμοσύνη. Από εκεί και πέρα χρειάζεται λογική, για το αν ή πόσο θα επιλέξει να πιει στα επομενα τρίμηνα. Δεν υπάρχουν άλλες διεθνείς οδηγίες, καθώς τη φράση: ” Μπορείς να πιεις αλκοόλ” κάθε γυναίκα μπορεί να τη μεταφράσει διαφορετικά…  Ο νοών νοείτω.

γ) Για την καφεΐνη οι διεθνείς οργανισμοί συμβουλέυουν 200mg τη μέρα. Αυτό ισοδυναμεί με ένα μεγάλο διπλό καφέ φίλτρου ή δύο cappuccino. Όσο για το τσάι, καθε ποικιλία έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Υψηλότερες δόσεις καφεΐνης θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης. Προσοχή στα ενεργειακά ποτά γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες τόσο καφεΐνης, όσο και ζάχαρης.

δ) Δεν υπάρχει καμία επίσημη οδηγία για την αποφυγή του manicure, του pedicure και της βαφής μαλλιών. Τα περισσότερα σύγχρονα επώνυμα προιόντα είναι ασφαλή και η στέρηση αυτής της μικρής-μεγάλης χαράς από την έγκυο σε αυτή τη δύσκολη φάση είναι τουλάχιστον απαράδεκτη.

ε) Τα ρινικά αποσυμφορητικά πέρα από το ότι είναι φάρμακα με περιορισμένη αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα (ανακουφίζουν για λίγο και κατόπιν η καταρροή επανέρχεται δριμύτερη)  είναι από τα λίγα φάρμακα που συνιστάται να αποφεύγονται στην κύηση.

στ) τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη επιτρέπονται γενικά και είναι ασφαλή, αλλά χρειάζονται λίγη παραπάνω οργάνωση, ενώ και οι αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται εγκύους μετά τις 36 εβδομάδες. Και εδώ χρειάζεται απλά κοινή λογική.  Μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση. Για χαμάμ και σάουνα δεν γνωρίζω πολλά, αλλά φαντάζομαι στην Τουρκία και στην Φινλανδία ακόμα γεννάνε παιδιά οι γυναίκες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

4) “Ο κάθε γιατρός λέει κάτι άλλο”: Στη σύγχρονη ιατρική δεν υπάρχουν προσωπικές γνώμες. Μόνο διεθνείς οδηγίες. Με βάση αυτές πρέπει να γίνεται η συμβουλευτική προς τις γυναίκες, και με βάση την τεκμηριωμένη ιατρική πρέπει να χορηγούνται οι κατάλληλες θεραπείες

Υ.Γ.: Η Έμιλι Μπροντέ πέθανε από φυματίωση, μόλις τρεις μήνες μετά την προσβολή της απο την νόσο. Είχε αρνηθεί κάθε ιατρική βοήθεια και είχε καταφύγει σε γιατροσόφια της εποχής… (πηγή: Wikipedia)

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

88 points
Upvote Downvote