in

Dalgona coffee, τσιγάρο και φιλότιμο

Όταν εμείς πίναμε φραπέ, εσείς ήσασταν στα δέντρα

Όταν εμείς πίναμε φραπέ, εσείς ήσασταν στα δέντρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5e87a58d0b3c9b682775a209

Μου έβγαλε το YouTube προτεινόμενο βίντεο πώς να κάνεις Dalgona coffee και το είδα και σκέφτηκα “Α! Σαν φραπέ στο πιο γκουρμέ” και μετά είδα τα σχόλια και εδώ σας παραθέτω κάποια που με έκαναν να γελάσω από αμηχανία και να προβληματιστώ.

 

20200804 215045

 

Δυσκολεύομαι να ορίσω ακριβώς αυτό που με προβληματίζει και φοβάμαι μην φανώ σνομπ ή κάτι παρόμοιο. Αν όντως φανεί έτσι, διευκρινίζω πως δεν έχω τέτοια πρόθεση.

Από τότε που μετακόμισα στο εξωτερικό μας βλέπω τους Έλληνες και την Ελλάδα από ένα διαφορετικό πρίσμα, σαν να απέκτησα πρόσβαση σε ένα καινούργιο point of view. Όπου σταθουμε και όπου βρεθούμε θέλουμε να ειμαστε οι καλύτεροι, να φαινόμαστε. Βέβαια, ολόκληρη σχολική ύλη ιστορίας 12 χρόνων  βασίζεται στο διαχωρισμό οι Έλληνες και οι βάρβαροι, δεν είναι να απορείς. Κι επίσης νιώθουμε και αδικημένοι σε όλα. Από την Πόλη που μας πήραν μέχρι το φραπέ.

Στην αρχή ειδικά της διαμονής μου στο εξωτερικό είχα πολλές στιγμές που κάπως τώρα ντρέπομαι  για τις αντιδράσεις μου. Έβλεπα μια λέξη με ελληνική ρίζα και δεν κρατιομουν να μην το πω. Και το έλεγα και με υπερηφάνεια λες κι εγώ την εφηύρα τη λέξη. Σαν να πίστευα ότι η Γη θα ευγνωμονεί αιώνια την Ελλάδα που της χάρισε τη Δημοκρατία.

Και όταν περιόρισα αυτές τις αντιδράσεις γιατι κατάλαβα ότι ολονών η σκούφια από καπου κρατάει και ο Βενεζουελάνος δεν νιώθει αυτόματα δέος για τη λέξη με ελληνική ετυμολογία, άρχισα να θέλω να διαχωρίσω τη θέση μου από αυτούς που γράφουν σχόλια σαν κι αυτά στο screenshot. Δε θα έγραφα ποτέ κάτι τόσο hardcore,  ούτε και θα το σκεφτόμουν έτσι ακριβώς, αλλά  κάτι θα με έτρωγε που μας πήραν το φραπέ μας.

Και το Dalgona coffee με έκανε να σκέφτομαι αυτήν την αναθεματισμενη παιδεία που λαμβάνουμε, που μαθαίνουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι γιατί πάντα ήμασταν. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε, απλά είμαστε. Εδώ χτίσαμε ολόκληρο Παρθενώνα (ποιοι; ). Και δεν μας είπε κανείς,  κοιτάξτε όμως υπάρχουν χώρες που τώρα τα πάνε πολύ καλύτερα από εμάς σε πολλούς τομείς. Δεν είμαστε πια οι καλύτεροι και δεν μπορούμε αιωνίως να διεκδικούμε μια πολιτιστική κληρονομιά για να δικαιολογούμε την απραξία μας, την αδράνεια, την αδιαφορία για βελτίωση. Δεν μας είπαν πώς ζουν οι καταπιεσμένες ομάδες σε άλλες χώρες, τι δικαιώματα έχουν, τί αντιμετώπιση έχουν από την κοινωνία. Εδω είδα γυναίκα οδηγό στο λεωφορείο και μου φάνηκε πολύ περίεργο. Είδα δύο τρανς γυναίκες να βγάζουν σελφι στη στάση και παίζει να τις κοιτούσα μόνο εγώ.

Πολλές φορές όταν ακόμη κάποιες φορές  κάνω τέτοιες σκέψεις, ότι το τάδε είναι ελληνικό και αχ τι δέος, νιώθω κάπως βλαχαδερό, κάπως χωριατάκι και σίγουρα δεν ειμαι μόνη μου σ’ αυτό.

Θα χαρώ να διαβάσω και τις δικές σας σκέψεις 🙂

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

42 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Maroulaki
Maroulaki
3 χρόνια πριν

Εγώ πάλι σκεφτόμουν έτσι πολύ πριν φύγω για το εξωτερικό και η αποφυγή όλων αυτών ήταν ένας λόγος που με έκανε να θέλω να φύγω σαν τρελή. Για να βρεθώ τελικά σε πολύ εξελιγμένη και φοβεροτρομερή χώρα της Β. Ευρώπης και να αντιληφθώ αργά και βασανιστικά ότι τελικά δεν είναι προνόμιο μόνο των Ελλήνων και της Ελλάδας αλλά παρά τις θεωρίες και τις διακηρύξεις συμβαίνει παντού. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν θεωρίες που προσφέρουν αυτό το συναίσθημα της υπεροχής έναντι των υπολοίπων είτε είναι ο ελληναρας, είτε ο Λατίνος, είτε ο κουλτουρέ γάλλος είτε ο σκληροτράχηλος Βίκινγκ του βορρά είτε… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maroulaki

Maroulaki συμφωνώ απόλυτα σ’ αυτά που λες και στον τρόπο που τα διατυπώνεις.

Ζαμπόν- κασέρι
Ζαμπόν- κασέρι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maroulaki

Ωραία τα λες, αλλά κάτι ανέβασε η Λένα τις προάλλες για μια πρωτιά μας σε επίπεδο εθνικισμού- σωβινισμού.

Το α-κτινιδιο
Το α-κτινιδιο
3 χρόνια πριν

Τι ωραία που τα γραφεις, ταυτίζομαι απόλυτα! Εγώ είχα και το άλλο, κάθε φορά που μου εξηγούσαν πως λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, έβρισκα ένα τρόπο, πως θεωρητικά θα μπορούσα να ξεγελασω το συστημα. Όταν το έλεγα περήφανη για την εξυπνάδα μου, με κοιτούσαν λίγο περίεργα και άλλαζαν συζήτηση. Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν σαν να τους λέω, “αν έρθω να σε ληστεψω όταν λείπεις δεν θα το καταλάβεις και δεν θα μπορείς να με πιάσεις χάχα” και προφανώς με κοιτούσαν με συγκαλυμενη φρίκη, απλά εγώ δεν το είχα καταλάβει.

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το α-κτινιδιο

Εγώ μια φορά αποπειράθηκα να εξηγήσω τι σημαίνει “χωρίς απόδειξη”. Δε συνενοηθηκαμε ποτέ 😂

Nissa Nissa
Nissa Nissa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Εμένα πάντως Γαλλοι που είχαν έρθει στο μαγαζί μου μού είχαν πει να μην κοψω απόδειξη. Τους έκοψα όμως. Και στο εξωτερικό που εχω παει σε πολλά μαγαζιά δεν έδιναν. Οπότε μάλλον είναι μύθος το ότι κόβουν απόδειξη παντού στο εξωτερικό

NaLola
NaLola
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nissa Nissa

Δεν σου δίνουν το απόκομμα το δικό σου, αλλά κόβονται πάντα δυο, μια για το κατάστημα και μια για τον πελάτη. Πάντα σε ρωτάνε αν θες το δικό σου απόκομμα ή όχι, δεν σε ρωτάνε για να μην το χτυπήσουν.

Nissa Nissa
Nissa Nissa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  NaLola

To γνωρίζω αλλα δεν έπαιζε κάτι τετοιο

Mrs Dalloway
Mrs Dalloway
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nissa Nissa

Στη Γαλλιά πάντα κόβουν απόδειξη, στη Γερμανία όμως για απόδειξη και για πληρωμή με κάρτα σου λένε πολλές φορές ¨δεν γίνεται¨

Aktinidio
Aktinidio
3 χρόνια πριν

Επειδη με τρώει, θα το πω η λέξη φραπές δεν είναι καν ελληνική. Είναι από το γαλλικό ρήμα frapper που σημαίνει χτυπάω και γράφεται frappe’. Δηλαδή άμα ντε και καλά πρέπει να αποδείξετε την ελληνικότητα του φραπέ που τον πίναμε όταν οι ξένοι ήταν ακόμη στα δέντρα βρείτε τουλάχιστον ένα ελληνικό όνομα να μην ξεφτιλιζόμαστε. Δεν αντέχω τόσο σουρεαλ δειχτε λίγο έλεος κάπου.

Izabel
Izabel
3 χρόνια πριν

Χθες είχα αυτήν ακριβώς τη συζήτηση με την ξαδέρφη μου με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που παρακολουθησε. Πως δηλαδή δεν έχουμε βγει πολλοί ούτε από τα σύνορα της χώρας, ζούμε στο μικρόκοσμο μας, σε άλλες χώρες συμβαίνουν πράγματα και θαύματα κι εμεις εδω κολλημένοι πως είμαστε οι καλύτεροι και βουτηγμενοι σε στερεότυπα. Νομίζω πως μεγάλο μέρος του πληθυσμου δεν διαβάζει, δεν ενημερώνεται, δεν εξελίσσεται. Πορεύεται με όσα του έχουν μάθει οι παλιότερες γενιές. Κάπου όμως πρέπει να σταματήσει αυτό.

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Izabel

Δηλαδή δε μπορεί να συμβαίνουν και τα 2 ταυτόχρονα; Να είσαι περήφανος για κάποια πράγματα και να ντρέπεσαι για κάποια άλλα; Δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να υποστηρίζουν ότι σήμερα η χώρα μας διαπρέπει, δε χρειάζεται να πας στο εξωτερικό για να καταλάβεις ότι δεν ισχύει.

Gaea
Gaea
3 χρόνια πριν

Εγώ πάντως έχω μαθήτρια την οποία οι γονείς στέλνουν κάθε Σάββατο στο σχολείο του Αδώνιδος για να μάθει “σωστά την γλώσσα μας κ την ιστορία μας κ όχι όπως την κάνουν στο σχολείο που στο τέλος θα μας κάνουν ή φράγγους ή μωαμεθανούς.”
comment image

Po the Panda
Po the Panda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Gaea

Όχι, αυτό δεν αντέχεται, πραγματικά. Δεν υπάρχει τέλος στην κατρακύλα.

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Gaea

Αυτός είναι ένας καλός λόγος να καλέσεις την Πρόνοια.

Katrina
Katrina
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Gaea

Να σου μάθει ελληνικά ο Άδωνις που βάζει κόμμα στο οτιδήποτε. Όχι στο ό, τι στο οτιδήποτε. Το γράφει ο, τιδήποτε. Αλλά εντάξει εγώ τον παραδέχομαι. Έχει βρει ένα μάτσο χαζοβιοληδες απογόνους του Σωκράτη και τους τα μασάει.

gore gore girl
gore gore girl
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Gaea

Ψιτ αδωνι, τη γλωσσα μας, ειναι, (καποτε μπιντογκ στην ψυξη, τς, τζ για να το θυμασαι)

Nissa Nissa
Nissa Nissa
3 χρόνια πριν

Εγώ θα σχολιάσω μόνο πως όταν γραφετε “οι Έλληνες νομίζουμε” “πιστεύουμε ότι είμαστε..” “θεωρούμε” , “κάνουμε αυτο, εκείνο”κλπ κλπ καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε το α πληθυντικό, γιατί δεν σκέφτονται όλοι με τον ίδιο τρόπο και δεν περίμεναν να βγουν στο εξωτερικό για να δουν το φως το αληθινο. Τον εαυτό σας εκφράζετε και ναι, ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, (τις παθογένειες τις ξέρουμε όλοι), αλλά είναι πολύς κόσμος που δεν είναι έτσι. Συγγνώμη που βρήκα και το γράφω εδώ και δεν θέλω να φανεί ότι κάνω επίθεση στην el cachorro, αλλά το βλέπω συνέχεια στο σαιτ αυτό και βρήκα ευκαιρία… Διαβάστε περισσότερα »

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν

Εγω συμφωνώ μαζί σου. Δυστυχώς η δυτική ιστορία και τέχνη θέτει ως απαρχή τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμό, επειδη στην αναγέννηση, αποφάσισαν να θεσουν την αρχαία ελληνική τέχνη ως ορόσημο. Θεωρούσαν βαρβαρους τους προηγούμενους πολιτισμούς μονο και μονο γιατι δεν είχαν φτάσει τη γλυπτικη στο επίπεδο των κλασικών Ελλήνων γλυπτών. Οι υπολοιπες χωρες το ξεπέρασαν. Οι Ελληνες, δυστυχώς, οχι. Και δεν είμαι σίγουρη ότι οφείλεται στο σχολείο αυτο, αλλα στη παραφιλολογια που φτάνει στα αυτιά των παιδιών από παντού,οικογενεια,συγγενείς,συζητήσεις μεγάλων σε γιορτές και τραπεζια,τηλεόραση, παλιές ελληνικές ταινίες,κλπ. Εδω κολλάει και το οτι οι Ελληνες σαν λαός έχουν πάντα άποψη για όλα.… Διαβάστε περισσότερα »

Marie
Marie
3 χρόνια πριν

Είχα ακούσει κάποτε ” Η Ελλάδα έδωσε τα φώτα της σε όλο το κόσμο,και η ίδια αποσυνεδεσε το ρολόι της δεη”.
Όλοι είναι περήφανοι γ τη καταγωγη τους,λίγοι όμως ψωναρες σαν κ εμας.ειμαστε σαν το ανεκδοτο μ τις χήνες που λέγαν συνεχως: εμάς οι πρόγονοί μας…..

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ και εγώ με αυτά που λες. Με ενοχλεί πολύ ότι νιώθουμε μονίμως ότι όλος ο κόσμος μας χρωστάει κάτι! Έχουμε κολλήσει σε ένα αρχαίο παρελθόν, έχουμε κολλήσει στη γενέτειρα της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας κλπ κλπ και αρνούμαστε να πάρουμε ευθύνη για το παρόν και το μέλλον! Να δημιουργήσουμε και εμείς μια ένδοξη ιστορία για τις μελλοντικές γενιές. Δηλαδή νιώθω ότι ακόμα και τα παιδιά του μέλλοντος να ρωτήσει κανείς για το παρελθόν της Ελλάδας πάλι για την ένδοξη Αρχαία Ελλάδα θα πουν! Ένα άλλο που με ενοχλεί, είναι όταν π.χ. κάποιος αθλητής ή επιστήμονας βραβευτεί για κάποιο επίτευγμα,… Διαβάστε περισσότερα »