Χρειάζεται να υποβληθώ σε αφαίρεση των ινομυωμάτων;

Επηρεάζουν τα ινομυώματα τη γονιμότητα; Λαπαροσκοπική ή ανοιχτή επέμβαση; Υπάρχουν κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη;

Είμαι 33 και έχω διαγνωστεί με ινομυώματα εδώ και δέκα χρόνια, τα οποία μεγαλώνουν σιγά σιγά. Τα τελευταία χρόνια ζω στο εξωτερικό, αλλά συνεχίζω να βλέπω τη γυναικολόγο μου στην Ελλάδα. Στην τελευταία επίσκεψη μου είπε πώς τα δύο ινομυώματα είναι σχεδόν 5 εκατοστά και πώς αν αυξηθούν και άλλο προτείνει να γίνει επέμβαση λαπαροσκοπικά. Της είπα ότι σκέφτομαι για εγκυμοσύνη και η απάντηση της ήταν ότι η θέση τους δεν φαίνεται να επηρεάζει τη γονιμότητα. Επίσης είπε ότι μπορεί και να γλυτώσω την επέμβαση, γιατί μερικές φορές μπορεί να μικρύνουν μετά την εγκυμοσύνη, αν και κατά τη διάρκεια υπάρχει περίπτωση να μεγαλώσουν αρκετά. Επίσης, μου είπε αν μεγαλώσουν πριν μείνω έγκυος ίσως είναι καλό να βγουν.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκα γυναικολόγο και στην πόλη που μένω στο εξωτερικό, αλλά η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική. Εδώ η συμβουλή τους είναι να μην κάνω καμία επέμβαση πριν την εγκυμοσύνη, εφόσον δεν έχω κάποια ενόχληση από τα ινομυώματα επί του παρόντος. Στην ερώτηση μου “δεν είναι καλύτερα να γίνει επέμβαση λαπαροσκοπικά όσο είναι πιο μικρά γιατί αργότερα μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα;“ η απάντηση ήταν ότι ίσως είναι καλύτερα να γίνει “κανονική” εγχείρηση έτσι κ αλλιώς αργότερα, για να έχουν καλύτερη εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος αντιμετώπισης στον τομέα της υγείας μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Βορρά είναι τελείως διαφορετικός και αυτό μου έχει προκαλέσει αρκετή σύγχυση. Η ερώτηση μου λοιπόν (μάλλον οι ερωτήσεις μου), έχοντας υπόψη ότι κάθε περίπτωση βέβαια είναι διαφορετική, είναι: 1) επηρεάζουν τα ινομυώματα τη γονιμότητα; 2) ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση: λαπαροσκοπικά ή “κανονική” εγχείρηση; 3) είναι μια εγκυμοσύνη με ινομυώματα πιο ριψοκίνδυνη; Τι κίνδυνοι υπάρχουν; Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή φίλη,

για να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημά σου είναι απαραίτητο αρχικά να αναφερθούν ορισμένα βασικά δεδομένα. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας, οι οποίοι είναι εξαιρετικά συχνοί. Παραμένουν καλοήθεις και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξαλλαγής σε κακοήθεια. Ανευρίσκονται περίπου στο 40% των γυναικών και μπορεί να εντοπίζονται σε διαφορετικά σημεία της μήτρας όπως φαίνεται στην εικόνα, και χωρίζονται στα υποβλεννογόνια (0-2), στα ενδοτοιχωματικά (2-5),  τα υποορογόνια (5-7) και όλα τα υπόλοιπα (8).

 Συνήθως τα ινομυώματα δεν δίνουν καθόλου συμπτώματα και ανευρίσκονται σε τυχαίο έλεγχο. Μερικές φορές μπορεί να προκαλούν μηνορραγίες, πόνο, δυσουρία, ακράτεια και γαστρεντερικές διαταραχές.

Στο κείμενο σου θέτεις με απόλυτη ακρίβεια τις τρεις πιο σωστές απορίες που μπορεί να έχει μια γυναίκα με ινομυώματα, εκτός όμως από μία. “Πρέπει πραγματικά να υποβληθώ σε αφαίρεση των ινομυωμάτων;”.

 Τα ινομυώματα έχουν την κακή συνήθεια να υποτροπιάζουν. Μετά την αφαίρεσή τους υπάρχει πιθανότητα περίπου 10% εμφάνισης νέων στο πρώτο έτος, ενώ στα 5 έτη το ποσοστό είναι περίπου στο 60%. Με τόσο μεγάλα ποσοστά υποτροπής είναι πολύ σημαντικό να γίνει πολύ προσεκτική αξιολόγηση για το αν υπάρχει πραγματικό όφελος από την αφαίρεσή τους. Σε περίπτωση δε που αφαιρούνται στο πλαίσιο αντιμετώπισης υπογονιμότητας, είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί σωστά η χρονική στιγμή που θα γίνει η αφαίρεση σε σχέση με τα πλάνα για τεκνοποίηση, προκειμένου να αφεθεί χρόνος στη μήτρα να επουλωθεί, αλλά να μην περάσει μεγάλο διάστημα ώστε να υποτροπιάσουν. 

 

  1. Επηρεάζουν τα ινομυώματα τη γονιμότητα; Εξαρτάται από τη θέση τους.  Τα τύπου 0 έως 3 τα οποία βρίσκονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας ή πολύ κοντά σε αυτή, συσχετίζονται με μειωμένα ποσοστά γονιμότητας. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και με τα πολύ μεγάλα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα (>7εκ.) τα οποία παραμορφώνουν σημαντικά την δομή της μήτρας. Για αυτού του είδους τα ινομυώματα υπάρχει όφελος από την αφάιρεσή τους σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης. Τα υπόλοιπα ινομυώματα δεν επηρεάζουν καθόλου την γονιμότητα και για αυτό και δεν χρειάζεται γενικά να αφαιρούνται. Ένδειξη αφαίρεσης έχουν μόνο όταν δίνουν συμπτώματα (αιμορραγία στην περίοδο, δυσκοιλιότητα, συχνουρία) ή όταν υπάρχει ταχεία αύξηση και ύποπτα σημεία για κακοήθεια από το υπερηχογράφημα.
  2. Με ποιά επέμβαση αφαιρούνται; Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα -τα οποία είναι και αυτά που κυρίως χρειάζεται να αφαιρεθούν- αφαιρούνται υστεροσκοπικά, δηλαδή με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική διαμέσου του τραχήλου της μήτρας. Πλεονεκτήματα της επέμβασης αυτής είναι ο μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος, η μηδενική πιθανότητα ρήξης της μήτρας σε μελλοντική εγκυμοσύνη και η άμεση επάνοδος στην καθημερινή ζωή (χειρουργείο ημέρας – εξιτήριο την ίδια ημέρα). Τα υπόλοιπα ινομυώματα αν για κάποιο λόγο χρειάζεται όντως να αφαιρεθούν, αυτό μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή είτε με λαπαροσκοπική μέθοδο. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται σημαντικά από την εμπειρία του χειρουργού, καθώς η λαπαροσκοπική χειρουργική χρειάζεται επιπλέον εκπαίδευση. Επιπλέον, εξαρτάται σημαντικά από το μέγεθος, τον αριθμό και την εντόπιση των ινομυωμάτων με κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά.  Ένας χονδρικός κανόνας λέει ότι όταν υπάρχουν περισσότερα από 2 ινομυώματα ή όταν το μέγεθος ενός ινομυώματος είναι πάνω από 8 εκατοστά τότε μάλλον καλύτερο είναι να χειρουργούνται με την ανοιχτή μέθοδο, καθώς η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι τεχνικά πολύ δύσκολη. Το κυριότερο πλεονέκτημα της λαπαροσκόπησης είναι ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος για τις πρώτες 24-48 ώρες μετά το χειρουργείο και η γρηγορότερη επάνοδος στην καθημερινή ζωή. Γενικά και οι τρεις επεμβάσεις θεωρούνται ασφαλείς με χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.
  3. Είναι μια εγκυμοσύνη με ινομυώματα πιο επικίνδυνη; Όχι ιδιαίτερα είναι η γενική απάντηση. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται μια μικρή αύξηση της πιθανότητας επιπλοκών όπως αιμορραγίες και πρόωρος τοκετός αλλά αυτό εξαρτάται πολύ από τη θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων.  Όμως, μια εγκυμοσύνη μετά από αφαίρεση ινομυωμάτων είναι περισσότερο επικίνδυνη από ότι αν αφεθούν τα ινομυώματα στη θέση τους. Η ύπαρξη ουλής στην μήτρα από την αφαίρεση των ινομυωμάτων σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης της, και αυτό είναι μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη για τη μητέρα αλλά κυρίως για το παιδί. Εξαίρεση αποτελούν τα ινομυώματα που αφαιρούνται υστεροσκοπικά, καθώς μετά από υστεροσκόπηση δεν επηρεάζεται καθόλου η αντοχή του τοιχώματος της μήτρας. Αυτό που συμβαίνει αρκετά συχνά σε γυναίκες με ινομυώματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι η γρήγορη αύξηση του μεγέθους τους που οδηγεί στην εκφύλισή τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στις 20 με 24 εβδομάδες της κύησης. Είναι μια κατάσταση αρκετά επώδυνη που όμως δεν κρατάει πάνω από 2-3 μέρες και δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό. Αυτό το σενάριο σου το εξήγησε και η γιατρός σου.

Από το μήνυμά σου δεν φαίνεται να έχει κάποια διαφορά στη σύσταση που σου έκανε η γυναικολόγος σου με εκείνη του γυναικολόγου στην χώρα που ζεις. Η διαφορά δεν έγκειται σε αλλο τρόπο αντιμετώπισης στις Βόρειες Χώρες. Η διαφορά έγκειται στο ότι από τη μία υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα το οποίο συστήνει επεμβάσεις μόνο όταν προκύπτει όφελος, ενώ από την άλλη ένα ιδιωτικό κατά βάση σύστημα στο οποίο κυριαρχεί η άποψη “όσα περισσότερα κάνουμε, τόσο το καλύτερο”. Όμως τόσο η βιβλιογραφία όσο και η άποψη των ιδιωτικών συστημάτων σε άλλες χώρες, δεν συμφωνεί και τόσο με αυτή την άποψη.

Όσον αφορά στην περίπτωσή σου, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη να αφαιρέσεις τα ινομυώματα που έχεις, και μάλλον με τη γυναικολόγο σου συζητήσατε σε υποθετική βάση για το μέλλον. Η κουβέντα για το τι ίσως μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά είναι πολύ μεγάλη και τα πιθανά σενάρια αμέτρητα, οπότε αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί λόγο ανησυχίας σε αυτή τη φάση.

Υ.Γ.: Το κείμενο βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις κατευθυντήριες οδηγίες του Γαλλικού Κολλεγίου Γυναικολογίας που θεωρούνται οι πιο τεκμηριωμένες. Περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά  θα βρείτε εδώ και εδώ

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
IsabellaμιμόζαCher Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cher
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χθες πήρα εξιτήριο από εγχείρηση ινωμυωματος. Αφαίρεσα ένα υποορογόνιο ινωμυωμα 15 εκατοστών λαπαροσκοπικά. Πριν από 6 μήνες γέννησα πρόωρα με καισαρική τομή ένα αγοράκι 32 εβδομάδων. Για το ινωμυωμα άκουσα πολλές απόψεις. Οι πιο πολλές έλεγαν να μην το αφαιρέσω, άλλες πάλι έλεγαν ότι είναι αρκετά μεγάλο και πρέπει να αφαιρεθεί. Να προσθέσω ότι ενώ ήμουν έγκυος ο τράχηλος μειώθηκε τόσο που έκανα περιδεση τραχήλου και έμεινα στο κρεβάτι για 2 μήνες. Από τον φόβο και μόνο να μην ξανά περάσω τα ίδια, έκανα την αφαίρεση. Και εμένα πάντως το ινωμυωμα πριν μείνω έγκυος ήταν γύρω στα 5 εκατοστά και… Διαβάστε περισσότερα »

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Cher, λυπάμαι πολύ που πέρασες αυτά που πέρασες και ελπίζω να είσαι καλά και συ και το παιδάκι σου. Θέλω όμως να πω πως μου φαίνεται άδικο και υποτιμητικό να χαρακτηρίζονται οι βορειοευρωπαίοΙ γιατροί έτσι όπως τους χαρακτήρισες. Θες να σου πω και ΄γω για τους απαράδεκτους δυο γυναικολόγους Έλληνες που όταν έμεινα έγκυος στα 19 και έκανα έκτρωση με αντιμετώπισαν σαν σκουπίδι και έκανα να συνέλθω από το τραύμα χρόνια; Τι σημαίνει αυτό πως είναι όλοι οι Έλληνες γιατροί σεξιστικά γουρούνια; Η καθεμία με τις εμπειρίες της, οι οποίες δεν αρκούν για να χαρακτηρίσουν ένα ολόκληρο σύστημα Υγείας.

Isabella
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα! Μόλις ειδα το μήνυμα σου και την απάντηση του κ. Αθανασοπουλου, που τη βρίσκω εξαιρετική. Εγώ θα σου πω τη δική μου εμπειρία που περιλαμβάνει και Ελλάδα και εξωτερικό, συγκεκριμένα Βέλγιο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλαδα, Αθήνα, με γυναικολογο αυτόν που με ξεγεννησε μέχρι τα 25 μου που διαγνώστηκε με ινομυωμα στο τελειωμα του κόλπου (δεν ξέρω πώς να το πω καλύτερα, όχι προς την πλευρά του αιδοίου αλλά προς τη μήτρα). Ήταν μικρό τότε 2-3 εκ. αλλά ο γυναικολόγος μου είχε πει (όπως και άλλοι δυο στο Βέλγιο αργότερα, μετά την εγκυμοσύνη και γεννα, που εντυπωσιάστηκαν πώς τα… Διαβάστε περισσότερα »