Αυτοκτονία: Καταρρίπτοντας το στίγμα, ανοίγοντας τον διάλογο

Με αφορμή μια πρόσφατη ερώτηση στην Α,μπα σχετικά με τις ιδέες αυτοκτονίας μιας αναγνώστριας, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την αυτοκτονία.

Κάθε χρόνο περίπου 800.00 άτομα παγκοσμίως βάζουν τέλος στη ζωή τους, νούμερο που αντιστοιχεί σε ένα άτομο κάθε 40 δευτερόλεπτα.

Οι παράγοντες κινδύνου για την αυτοκτονία είναι πολλοί. Παγκοσμίως, οι άντρες αυτοκτονούν συχνότερα από τις γυναίκες, ωστόσο οι γυναίκες πραγματοποιούν περισσότερες απόπειρες. Στους άντρες, ο αριθμός των θανατηφόρων αποπειρών αυξάνει μετά τα 45 έτη και στις γυναίκες μετά τα 55 έτη, με τους ανδρες απο χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες να είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Θύματα bullying όπως πολλές φορές είναι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, ανήκουν και αυτά στις ομάδες υψηλότερου κινδύνου. Επίσης, εαν ένα άτομο έχει ιστορικό προηγούμενης απόπειρας, ή έχει στο οικογενειακό του περιβάλλον κάποιον με ιστορικό απόπειρας ή και αυτοκτονίας, τότε και πάλι ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται σε στρεσογόνα γεγονότα που αντιμετωπίζει το άτομο αλλά και σε διεγνωσμένες ψυχικές διαταραχές. (Το 90-95% των ανθρώπων που αυτοκτονούν ή αποπειρώνται ν’ αυτοκτονήσουν έχουν κάποια ψυχική διαταραχή. Σε ποσοστό περίπου 80% πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλη διαταραχή του συναισθήματος.)

Η συμμαχία Zero Suicide Alliance, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει ως σκοπό την βελτίωση της υποστήριξης των ατόμων που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα και προωθώντας δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Η καμπάνια αναφέρει τρία βασικά στάδια για την πρόληψη της αυτοκτονίας:

ΔΕΣ

Αναγνώρισε κάποιον που μπορεί να διατρέχει κίνδυνο αυτοκτονίας, βλέποντας τα σημάδια.

Προσπάθησε να δεις τα προειδοποιητικά σημάδια. Αυτά είναι:

  • Αίσθημα κατάθλιψης, ανησυχίας, πανικού, ενοχής, ντροπής
  • Απομόνωση
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για τα χόμπι, την εργασία, την κοινωνικοποίηση ή την εμφάνισή του
  • Δυσκολία στις σχέσεις του ατόμου με την οικογένεια και τους φίλους του
  • Έκφραση αισθημάτων απελπισίας ή απαισιοδοξίας, αισθάνεται παγιδευμένος/σε αδιέξοδο
  • Ενεργεί παρορμητικά ή με απερίσκεπτο τρόπο
  • Μιλά για το θάνατο ή για την αυτοκτονία
  • Χαρίζει τα αγαθά του, τακτοποιεί προσωπικές υποθέσεις ή ετοιμάζει τη διαθήκη του

ΜΙΛΗΣΕ

Εάν ανησυχείς για κάποιον, μίλησε του και ρώτησε τον ευθέως αν σκέφτεται την αυτοκτονία.

Εάν ανησυχείς για κάποιον, προσπάθησε να βρεις το χρόνο για να συζητήσετε. Πάρε στα σοβαρά τα αυτοκαταστροφικά του σχόλια. Άκουσε προσεκτικά όλα όσα έχει να σου πει. Βοήθησε το άτομο να ανοιχτεί, ακούγοντας αυτά που έχει να σου πει και χωρίς να τα κρίνεις. Άφησε τον να κλάψει, να φωνάξει, να ορκιστεί και να κάνει ότι είναι γι’ αυτόν απαραίτητο για να απελευθερώσει τα συναισθήματα του. Μίλησε ήρεμα στο άτομο, δείξε του το αμέριστο ενδιαφέρον σου και μην εστιάζεις σε άλλα άτομα του περιβάλλοντος του.

Μην αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις τη λέξη αυτοκτονία: ένα άτομο που σκέφτεται ήδη την αυτοκτονία δεν θα το εκλάβει ως προτροπή εαν τον ρωτήσεις ευθέως αν σκέφτεται να δώσει τέλος στη ζωή του. Αντίθετα, τον διευκολύνουμε να μιλήσει γι’ αυτά που νιώθει και σκέφτεται.

Μην δημιουργήσεις στίγμα γύρω από την αυτοκτονία χρησιμοποιώντας εκφράσεις, όπως: «Δεν σκέφτεσαι να κάνεις τίποτα επιπόλαιο/χαζό» μιας και αυτές οι λέξεις υποβιβάζουν τα συναισθήματα του άλλου ως μη σημαντικά.

Μην κατηγορήσεις το άτομο, ρωτώντας το πως θα ένιωθε η οικογένεια/φίλοι του αν ήξεραν ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει.

Ρώτα το άτομο αν έχει στο μυαλό του ένα σχέδιο αυτοκτονίας, αν το έχει ήδη πραγματοποιήσει ή αν έχει σκεφτεί πότε θα το κάνει.

Ρώτα το άτομο αν έχει επισκεφτεί ειδικό ψυχικής υγείας.

ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ

Προφύλαξε κάποιον από την αυτοκτονία καθοδηγόντας τον σε ειδικό ψυχικής υγείας αλλά και σε γραμμές παρέμβασης για την αυτοκτονία.

Μην αφήσεις το άτομο μόνο του μετά από μια συζήτηση. Βεβαιώσου ότι είναι ασφαλής και δεν θέλει να κακό στον εαυτό του.

Οργάνωσε ένα πλάνο για να τον βοηθήσεις; καλώντας στο 1018 την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία.

Μην επιτρέψεις σε μη σωστά καταρτισμένους ανθρώπους να δράσουν ως οι μοναδικοί σύμβουλοι αυτού του ατόμου.

Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν νιώθουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο κι ότι ο θάνατος είναι η μόνη λύση που έχουν. Μην χάσεις την ευκαιρία να βοηθήσεις έναν άνθρωπο. Δεν ξέρεις αν το επόμενο άτομο που θα συναντήσει θα ενδιαφερθεί το ίδιο όσο εσύ.

Με πληροφορίες από: http://suicide-help.gr/  και το  https://www.zerosuicidealliance.com/

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote