Ασυνείδητη προκατάληψη εναντίον γυναικών ηγετών

Στο βίντεο «Are you biased? I am» η Kristen Pressner εξηγεί ότι όλοι έχουμε προκαταλήψεις, ακόμα και για ομάδες ατόμων που δε θα το περιμέναμε

Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιες αποφάσεις τις παίρνουμε στον αυτόματο πιλότο. Το μυαλό μας, για να μπορεί να διαχειριστεί πληροφορίες και να συγκεντρωθεί στις πραγματικά σημαντικές αποφάσεις και καθήκοντα που πρέπει να κάνουμε μέσα στην ημέρα, κατηγοριοποιεί και αυτοματοποιεί κάποια από αυτά, σύμφωνα με ό,τι έχει μάθει ως εκείνη τη στιγμή. Αυτό είναι χρήσιμο για να μην σκεφτόμαστε διεξοδικά κάθε τι που κάνουμε (πχ πώς ανοίγω μια πόρτα). Δημιουργεί όμως προβλήματα όταν μια απόφασή μας βασίζεται ασυνείδητα σε βλαβερά στερεότυπα που έχουν εδραιωθεί στο μυαλό μας, ακόμα κι αν συνειδητά δεν τα πιστεύουμε.

Το παράδειγμα που φέρνει για τον εαυτό της, είναι ότι ενώ είναι γυναίκα σε ηγετικό ρόλο, η μοναδική που κερδίζει χρήματα για την οικογένειά της και ο άντρας της είναι αυτός που φροντίζει τα παιδιά, κι ενώ συνειδητά πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι πολύ ικανές σε ηγετικούς ρόλους, ασυνείδητα έχει τύχει να κάνει διάκριση, ακολουθώντας το κυρίαρχο στερεότυπο ότι οι άντρες είναι αυτοί που φέρνουν τα λεφτά στο σπίτι. Συνειδητοποίησε λοιπόν ότι είναι προκατειλημμένη ενάντια στις γυναίκες ηγέτες και ουσιαστικά στον ίδιο τον εαυτό της.

Η λύση που προτείνει είναι η εξής: Για να ελέγξουμε αν μια δεδομένη στιγμή είμαστε προκατειλημμέν@ απέναντι σε κάποι@, αλλάζουμε νοητά στο μυαλό μας το άτομο με κάποιο άλλο. Αν κάτι φαίνεται περίεργο, μπορεί να υπάρχει προκατάληψη.

Αναφέρει και το manwhohasitall, που κάνει ακριβώς αυτό: αντιστρέφει τους ρόλους για να τονίσει την ανισότητα με μια δόση χιούμορ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

16 points
Upvote Downvote