Από ποια μέρα αρχίζω να μετράω τον κύκλο μου;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Χαιρετώ όλη την παρέα! Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον γυναικολόγο του σαιτ, που τόσο μας έχει βοηθήσει με τις απαντήσεις του, και τον ευχαριστώ πολύ. Σε κάποια προηγούμενη ερώτηση είχε αναφέρει ότι η έμμηνος ρύση ξεκινά από την πρώτη μέρα που έχουμε αίμα. Εγώ θέλω να ρωτήσω, τι συμβαίνει με κάποιες μέρες ακριβώς πριν αρχίσει να βγαίνει αίμα, κατά τις οποίες έχουμε/έχω κάποιες κολπικές εκκρίσεις σκούρου χρώματος που όμως δεν είναι αίμα; Αυτές οι μέρες καταλογίζονται ως αρχή της περιόδου ή όχι; Θέλω να πω, όταν χρειάζεται να υπολογίσω και να μετρήσω τις μέρες, αυτές ως τι μετρώνται; Ξέρω ότι πιθανότατα αυτές οι απορίες είναι αυτονόητες και είναι ντροπή μου που δεν γνωρίζω την απάντηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έτυχε να χρειαστεί να μετρήσω τις μέρες μου, όχι ότι αυτό είναι δικαιολογία βέβαια…Σας ευχαριστώ πολύ.

Αγαπητή φίλη,

κατ’ αρχήν ευχαριστω πολύ για τα καλά σου λόγια. Επίσης, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ντροπής και είναι απόλυτα λογικό μια γυναίκα να έχει απορίες. Στο θέμα μας τώρα:

Συνήθως μετράμε από την πρώτη μέρα που υπάρχει κανονική ροή. Όμως, όπως είχαμε πει παλαιότερα και εδώ δεν έχει και πολύ σημασία ποιά ακριβώς στιγμή θα επιλέξεις να μετράς για πρώτη μέρα του κύκλου, αρκεί να μετράς πάντα την ίδια. Οπότε μπορείς να κάνεις ό,τι σε βολεύει. Επειδή αυτές οι μέρες με λίγο καφέ εκκρίσεις λίγο πρίν την κανονική ροή δεν συμβαίνουν κάθε μήνα, γι αυτό είναι προτιμότερο να μετράς από τις ημέρες που ξεκινάει η κανονική ροή.

Το σημαντικότερο θέμα όμως που θίγεις είναι οτι “χρειάζεται να μετράς τις ημέρες σου”. Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί θες είτε να αποφύγεις, είτε  να επιτύχεις μια εγκυμοσύνη.

Στην πρώτη περίπτωση καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι αυτή η μέθοδος αντισύλληψης έχει ποσοστά αποτυχίας που δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των περισσότερων γυναικών. Βέβαια από την άλλη, ίσως είναι η μόνη επιλογή για γυναίκες που επιθυμούν την πιο ¨φυσική¨ μέθοδο αντισύλληψης.

Στην δεύτερη περίπτωση που προσπαθείς μετρωντας τις ημέρες σου να αυξήσεις τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις τις εμπορικά διαθέσιμες ταινίες ανίχνευσης ωορρηξίας (η τιμή τους είναι πολύ μικρή, ρίξε μια ματιά στη γνωστή μηχανή αναζήτησης για αγορές) προκειμένου να ταυτοποιήσεις πιο αξιόπιστα τις ημέρες με τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης. Σύμφωνα με έρευνες μόνο σε 1 στους 4 κύκλους η ωορρηξία επισυμβαίνει την 14η με 15η ημέρα. Άρα η χρήση του ημερολογίου μόνο, συνήθως δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας γυναίκας που επιθυμεί τεκνοποιήση.

Μάλιστα υπάρχουν διαθέσιμα applications στα app stores (Κindara, NaturalCycles, κ.α – κάποια έχουν πάρει έγκριση και απο διεθνείς οργανισμούς) τα οποία χρησιμοποιούν τα δεδομένα του κύκλου σου, τα αποτελέσματα από τα test ωορρηξίας και από τη θερμοκρασία του σώματός σου προκειμένου να ταυτοποιηθεί καλύτερα το παράθυρο της γονιμότητας. Μάλιστα τα αποτελέσματα από τη χρήση τους δημοσιεύτηκαν σε ένα από τα πιο εγκριτα ιατρικά περιοδικά, το Nature, φέτος το καλοκαίρι, ανατρέποντας πολλά από αυτά που γνωρίζαμε σχετικά με τη φυσιολογία του κύκλου της εμμήνου ρύσεως, ειδικότερα σε σχέση με το πότε ακριβώς συμβαίνει η ωορρηξία.

Τα applications αυτά έχουν δύο τρόπους λειτουργίας, για γυναίκες που επιθυμούν αντισύλληψη και για γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, οπότε κάθε γυναίκα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αναλόγως. Βέβαια, απαιτείται ¨θρησκευτική ευλαβεία¨ στη χρήση τους ως αντισύλληψη γιατί αν ξεφύγεις από την ιδανική χρήση (1-5% πιθανότητα αποτυχίας) και αρχίσεις να το χρησιμοποιείς πλημελλώς, τότε κινδυνεύεις από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (15-25% πιθανότητα αποτυχίας).

Συμπερασματικά, μετράμε τον κύκλο από την πρώτη μέρα κανονικής ροής,  καθώς αυτό είναι το πιο σταθερό σημείο αναφοράς, κατεβάζουμε μια από τις δημοφιλείς εφαρμογές στο κινητό και καταγράφουμε συστηματικά τις ημερομηνίες και τα συμπτώματα που έχουμε. Έτσι, στην επόμενη επίσκεψη σε γυναικολόγο το ημερολόγιο θα είναι ενημερωμένο και δεν θα ξεχαστεί στο σπίτι……

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote