in

Αντιβιοτικά: Μια μεγάλη παρεξήγηση

Η φαρμακοποιός του Α, μπα, Αθηνά Παπαναστασίου, απαντά

Οι λοιμώξεις στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να προκληθούν είτε από μικρόβια είτε απο ιούς.Οι αντιβιώσεις,παρότι το όνομα τους παραπέμπει στο αντίθετο,είναι αποτελεσματικές ΜΟΝΟ απέναντι στα μικρόβια.Δεν έχουν απολύτως καμία επίδραση στους ιούς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

antibiotics

Οι λοιμώξεις στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να προκληθούν είτε από μικρόβια είτε από ιούς. Οι αντιβιώσεις,παρότι το όνομα τους παραπέμπει στο αντίθετο,είναι αποτελεσματικές ΜΟΝΟ απέναντι στα μικρόβια. Δεν έχουν απολύτως καμία επίδραση στους ιούς.

Έως και το 80% των λοιμώξεων, που επηρεάζουν τη μύτη, τα αυτιά, το λαιμό και τους πνεύμονες οφείλεται σε ιούς, και για τον λόγο αυτό , η λήψη αντιβιοτικών δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις (οξείες διάρροιες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες), καθώς και ιώσεις (συμπτώματα όπως συνάχι, πονόλαιμος, πόνος στους μυς και στα κόκαλα, πυρετός) θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε σύντομο διάστημα. Η άμυνά μας είναι επαρκής για την ίαση της πλειοψηφίας των απλών λοιμώξεων που συχνά μας ταλαιπωρούν. Δώστε χρόνο και φροντίστε το σώμα σας ώστε να λειτουργήσει η φυσική άμυνα. Αντιπυρετικά, σπρέι για τη μύτη, παστίλιες για το λαιμό, βλεννολυτικά σιρόπια κτλ θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να αισθανθείτε καλύτερα ενώ ο οργανισμός δουλεύει για την εξάλειψη της λοίμωξης.

Πολλές φορές ο ασθενής ξεκινάει μόνος του αντιβίωση με τα πρώτα συμπτώματα μιας ίωσης και συνεχίζει τη λήψη για δυό -τρεις μέρες,όσο διαρκούν δηλαδή οι συνηθισμένες ιώσεις. Έτσι, θεωρεί ότι η αντιβίωση τον έχει θεραπεύσει, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί είναι ότι η ίωση έκανε τον κύκλο της και υποχωρεί, όπως θα γινόταν δηλαδή και αν δεν είχε πάρει αντιβίωση.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα αντιβιοτικά είναι και απαραίτητα και σωτήρια. Οι σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία ακόμη και για τη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά εμποδίζουν την εξάπλωση των μικροβίων και περιορίζουν τον πληθυσμό τους στο σώμα, δίνοντας χρόνο στον οργανισμό να οργανώσει τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Ο γιατρός σας είναι το κατάλληλο πρόσωπο να σας υποδείξει αν είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικών ή όχι.

Η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών είναι επιζήμια τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το κοινωνικό σύνολο.Τα μικρόβια προσπαθώντας να βρουν τρόπο να επιβιώσουν και να αντισταθούν στα αντιβιοτικά, μεταλλάσσονται. Αυτές οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες γιατί δημιουργούνται νέα μικρόβια πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Έτσι,το οπλοστάσιο μας,αδειάζει και αποδυναμώνεται. Αν συνεχιστεί αυτό,οι μικροβιακές λοιμώξεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν ,αφού τα μικρόβια που θα κυκλοφορούν θα είναι ανθεκτικά στις αντιβιώσεις που διαθέτουμε.

Σε αυτό θα βοηθήσει πρώτα και κύρια το να μπει επιτέλους φρένο στην ελεύθερη διακίνηση αντιβιώσεων και να χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο με συνταγή γιατρού.

Αλλά και όλοι μας ως μονάδες θα πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό με το να διαχειριζόμαστε την υγεία μας με σύνεση και να απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες της υγείας για την αντιμετώπιση των ασθενειών μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Muse
Muse
5 χρόνια πριν

Να πούμε επίσης, ότι και η απόρριψη αντιβιοτικών στο περιβάλλον είναι εξίσου καταστροφική εφόσον μπορούν και εκεί να αναπτυχθούν στελέχη μικροβίων ανθεκτικά στις αντιβιωσεις με αποτέλεσμα να τα “αχρηστευουμε” ακόμη περισσότερο και όταν χρειαστεί να πάρουμε θα έχουμε περιορισμένα αποτελέσματα.

η Domus
η Domus
5 χρόνια πριν

Πριν πω αυτό που θέλω, να πω αρχικά πως δεν παίρνω αντιβίωση εκτός αν μου πει ο γιατρός. Αλλά έχω δει στο περιβάλλον μου, μόλις υποτροπιάζει μια κατάσταση πχ πυρετός που δεν πέφτει κλπ, να αρχίζουν αντιβίωση και να είναι καλά με δύο κιόλας χάπια. Και απορώ , είναι δυνατόν απλά να έκανε τον κύκλο του ακριβώς την ώρα που ξεκίνησε την αντιβίωση; Δεν επιδρά καθόλου; Δε μιλάω σε περίπτωση πχ οξείας αμυγδαλίτιδας αλλά σε απλές περιπτώσεις κρυωματος ή ίωσης. Επειδή διαβάζω ότι τυχαίνει να κάνει τον κύκλο του και νομίζουν ότι είναι από τα αντιβιοτικά. Δεν επιδρούν καθόλου;

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  η Domus

Domus, χωρίς να είμαι γιατρός, αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι η αντιβίωση από το στόμα θέλει δύο με τρία 24ωρα για να δράσει, δηλαδή αρκετά περισσότερα από 2 χάπια. Σε απλές περιπτώσεις ίωσης ο πυρετός κρατάει περίπου 2 με 3 μέρες, οπότε ενδεχομένως όταν παίρνουν την αντιβίωση έχουν ήδη πυρετό 2 μέρες και την 3η που ξεκινούν την αντιβίωση θα έπεφτε έτσι κι αλλιώς.

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

ακριβώς, ο ιός είχε κάνει ήδη τον κύκλο του. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν βακτήρια όχι ιούς, ούτε μύκητες. Δεν τους κάνουν τίποτα, άλλοι οργανισμοί, άλλα βιοχημικά μονοπάτια. Υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα (ελάχιστα σε σχέση με το πλήθος των αντιιικών) και χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις βαριάς γρίπης και σε ειδικές ομάδες ασθενών.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  η Domus

Ακριβώς Domus, δεν επιδρούν καθόλου και επίσης με τίποτε δεν αρκεί 1 24ωρο για να αρχίσει να επιδρά η αντιβίωση. Αν ήταν μικρόβιο αυτό που ταλαιπωρούσε τον ασθενή, θα ήθελε 8-10 μέρες αντιβίωση για να καθαρίσει και επομένως με το που τη σταμάτησε τόσο σύντομα θα επανερχόταν, αντί να γίνει καλά.

Με τα χίλια πρέπει να προχωρήσει η υποχρεωτική συνταγογράφηση για αντιβίωση. Μου την έσπαγε στην Αγγλία αλλά βλέπω πλέον πόσο σημαντικό είναι.