in

Αντιμετωπίζοντας σεξισμό σε φεμινιστικούς χώρους

Γράφω για να σημειώσω ότι αξίζει να τον εντοπίσουμε ξεκάθαρα γύρω μας

Γράφω για να σημειώσω ότι αξίζει να τον εντοπίσουμε ξεκάθαρα γύρω μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2347428960 2a5a7d498b o

Το κείμενο αυτό αλιεύθηκε από το forum του Α,ΜΠΑ με θέμα ‘Στερεότυπα φύλου και σεξισμός στην παιδική ηλικία’. Γράφει η αναγνώστρια του Α,ΜΠΑ Kassiani Chondrou

Έκπληκτη, σε φεμινιστικό γκρουπ που συμμετέχω (μαντέψτε ποιο 🙂 ), σε μία ανάρτηση που έγινε από κάποιο μέλος για να μοιραστεί το σεξιστικό τίτλο και περιεχόμενο ενός άρθρου γνωστού “μαμαδοσάϊτ”: “Γιατί το να μεγαλώνεις αγόρια είναι αληθινή ευλογία!”, ξεδιπλώθηκε κουβάρι για το πόσο πολλές μητέρες που είναι προσφιλείς με τον φεμινισμό, βλέπουν με διαφορετικό τρόπο τα μικρά παιδιά γιατί πιστεύουν το φύλο τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά τους και αυτό οφείλεται στους γνωστούς λόγους βιολογίας και ανατομίας 🙂 .

Συγκεκριμένα, υπήρξε το τρομερό comment που ήταν και η αφορμή για την παραπάνω αποκάλυψη:
“Εγω παντως που εχω δυο γιους, όταν βλέπω τα κοριτσάκια πόσο ήρεμα παίζουν χωρίς να γκρεμιζουν το σπίτι και ποσο ώριμα φέρονται, δε σας κρύβω ότι ζηλεύω λιγο ❤

Δεν μου άρεσε καθόλου το σχόλιο και πόσταρα με σχετική ειρωνεία [δεν έχω άλλες αντοχές για τέτοια, με συγχωρείτε], ότι ίσως νόμιζε ότι πόσταρε στο “μαμαδοσάϊτ” ενώ βρίσκεται αλλού το ποστ.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει συζήτηση, όπου ειπώθηκαν από διαφορετικούς χρήστες μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε γενικές γραμμές τα κορίτσια εχουν πιο ώριμη συμπεριφορά απο τα αγόρια και αυτό φαίνεται και στον τρόπο που παίζουν (Όπως και πολλά άλλα στο παιδικό παιχνίδι).»

«στις μικρότερες ηλικίες ειναι ξεκάθαρη η διαφορά. Το παιχνίδι ειναι πιο ήρεμο και πιο συγκροτημένο. Το βλέπω στη σχολική τάξη σε ένα σύνολο παιδιών, οχι βεβαια οτι δεν υπάρχουν και εξαιρεσεις»

«απλως δε μπορούμε να αγνοήσουμε και τα γενικότερα συμπεράσματα οπως για παράδειγμα οτι τα κορίτσια μιλούν πιο γρήγορα. Δεν ηταν ο σκοπός μου να μειώσω ουτε να εξυψωσω κανενα από τα δυο φύλα, αλλωστε και ο σκοπός της ομάδας ειναι η ισότητα. Το σχόλιο που εκανα ηταν για να “ελαφρυνω”την ατμόσφαιρα και να τονίσω ότι και εμεις που μεγαλώνουμε αγοράκια αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα στη μητρότητα ανεξαρτήτως φυλου»

«η συμπεριφορά τους στα πρώτα χρόνια της ζωής ειναι πιο ώριμη και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι, στη ζωγραφική κλπ, συνηθως κατακτούν πιο γρήγορα καποια στάδια. Αυτό βεβαια δεν συμβαίνει καθολικά και ούτε δείχνει κατι για τη νοημοσυνη»

«Απο τις επιστημονικές έρευνες που έχω διαβάσει, οι συνάψεις στον εγκέφαλο γίνονται γρηγορότερα γι αυτό και όταν φτάσουν στην εφηβεία συνήθως τα κοριτσια δείχνουν μεγαλύτερα από τα αγόρια. Στην εκ φύσεως προδιάθεση βέβαια επιδρα και η συμπεριφορά μας, οι προσδοκίες που έχουμε και οι ευθύνες που (δυστυχώς) πολλές φορές αναθέτουμε»

«αυτα που ανέφερα δεν είναι δικές μου εικασίες. Έχω διαβάσει μια επιστημονική μελέτη Πανεπιστημίου που ανέφερε για τις συνάψεις στον εγκέφαλο. Ωστόσο δε μπορώ να απορρίψω οτι η μελέτη εγινε δειγματοληπτικά και γι αυτο δε μπορούμε να ισχυριστούμε οτι ισχύει καθολικά»

Τα σχόλια δεν έλαβαν ιδιαίτερης προσοχής από την πλειονότητα της ομάδας μετά τεράστιας λύπης μου (είναι αυτό που αισθάνεσαι υπερβολική, γιατί βλέπεις ότι κάτι είναι τραγικά σοβαρό και δεν το αισθάνονται οι άλλο).

Αυτό λοιπόν που παρατηρώ είναι ότι το μέγεθος του προβλήματος πιθανόν είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που νόμιζα. Βλέπω γύρω μου ως μητέρα του πόσο διαφορετικά φέρονται στα παιδιά λόγω φύλου νέοι γονείς, αλλά δεν γνώριζα δυστυχώς, ότι και γυναίκες με φεμινιστικές ιδέες, έχουν τέτοιες αντιλήψεις και θεωρώ ότι όταν έχεις τέτοιες αντιλήψεις, αυτό επηρεάζει και τον τρόπο που διαπαιδαγωγείς το παιδί σου.

Θεωρώ λοιπόν ότι η κατάρριψη αυτού του μύθου του “γυναικείου” και “αντρικού” εγκεφάλου και χαρακτηριστικής συμπεριφοράς λόγω φύλου, είναι πάρα πολύ σημαντική για τους νέους γονείς και ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούμε ως προς αυτό φυσικά. Εξίσου σημαντικό είναι όμως να το αντιληφθούν και αυτοί που δεν είναι ακόμα γονείς ή δεν σκοπεύουν να γίνουν γονείς. Καθώς και αυτοί αλληλεπιδρούν με τα μικρά παιδιά, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο.

Εν κατακλείδι, θεωρώ βασική ρίζα της πατριαρχίας το παραπάνω, και γράφω για να σημειώσω ότι αξίζει να το εντοπίσουμε ξεκάθαρα γύρω μας, αξίζει να καταδικάζουμε τέτοιες απόψεις και αξίζει να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με αυτό για να επιταχύνουμε αποτελεσματικά την εξέλιξη των ίσων ευκαιριών των φύλων.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

36 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Aktinidio
Aktinidio
3 χρόνια πριν

Θα καταθέσω απλά το σκηνικό οπου είδα κοριτσάκι στο πάρκο να χει κάνει σε άλλο κοριτσάκι κεφαλοκλειδωμα για να του πάρει το αρκούδι. Το δε άλλο κοριτσάκι να χει γίνει μεν μπλαβι αλλά να δαγκώνει τον επιδρομέα με μανία. Ήρεμα και συγκροτημένα με τα κοτσιδάκια και τα φορεματακια τους κομπλέ. Τα αγοράκια κοίταγαν.

exploring options
exploring options
3 χρόνια πριν

Το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων και με τη γνωστική συμπεριφορά γενικότερα, ο προμετωπιαίος φλοιός, είναι αυτό που αναπτύσσεται τελευταίο. Μάλιστα η ανάπτυξή του συνεχίζεται και ολοκληρώνεται μέχρι τα 25 μας, οπότε θα μπορούσαμε ας πούμε να ρίξουμε εκεί τις ευθύνες για τις εκάστοτε παρορμητικές αποφάσεις που παίρναμε στα νιάτα μας 🙂 Η αλήθεια είναι, πως η ανάπτυξη αυτή είναι κατά κανόνα πιο αργή στα αγόρια, ειδικά της περιοχής εκείνης που συνδέεται με τις αναστολές (inhibitions). Όμως δε θα έλεγα ότι αυτή η διαφορά φάσης στην ανάπτυξη του προμετωπιαίου γίνεται εμφανής στη συμπεριφορά παιδιών προσχολικής ηλικίας.… Διαβάστε περισσότερα »

exploring options
exploring options
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  exploring options

Οι αναστολές μας διαμορφώνονται και από το περιβάλλον μας, αλλά δεν είναι μόνο κοινωνικές, πολλές είναι εγγενείς και κάποτε είχαν σκοπό την επιβίωσή μας. Πάντως ο όρος αναστολή δεν είναι μόνο αρνητικός, για παράδειγμα το να σέβεσαι τον προσωπικό χώρο των άλλων, δηλαδή αν σκεφτείς ”αχ θέλω να τον/την/το αγγίξω” αλλά επέμβει η σκέψη ”ναι αλλά δεν είναι σωστό αν δε θέλει”, τότε έχουμε μια θετική μορφή της η οποία καλώς καλλιεργείται και είναι αυτή στην οποία αναφερόμουν κυρίως παραπάνω. Νομίζω ότι και η επιλογή της λέξης δεν είναι η πιο κατάλληλη ως μετάφραση του inhibition, αλλά δε βρήκα καλύτερη… Διαβάστε περισσότερα »

exploring options
exploring options
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  exploring options

Ξέρω για ποιες έρευνες λες, και έχουν καταρριφθεί όντως, όπως η μελέτη που ήθελε τα αγόρια να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά από τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας και εκπαίδευσης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη (άθελά της;) την επιβράβευση και την ενθάρρυνση που δέχονται τα αγόρια για τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα στις θετικές επιστήμες. Οι παραπάνω μελέτες όμως δεν είναι βιολογικού περιεχομένου, και επομένως τα αποτελέσματά τους είναι πιο εύκολο να χειραγωγηθούν. Πέρα από την ανάπτυξη του προμετωπιαίου που ανέφερα, οι εγκέφαλοι μας διαφέρουν ελάχιστα ακόμα νευροχημικά, λόγω των ορμονών. Όμως καμία από αυτές τις διαφορές δε δίνει σε κάποιο φύλο,… Διαβάστε περισσότερα »

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν

Αυτό που ακομα δεν εχουν καταλάβει οι νέοι γονεις ειναι οτι όλα τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στα κορίτσια είναι fake. Ειναι προϊόντα καταπίεσης. Τα αγόρια ανατρεφονται με βάση τα ένστικτα ενός παιδιού και στα κορίτσια μαθαίνουν να τα καταπιέζουν και να συμπεριφερονται υπεύθυνα,με σοβαρότητα, να είναι φρόνημα και ήσυχα, όπως πρέπει να είναι η γυναικα στη κοινωνία και στην οικογένεια. Στα αγόρια θα αγοράσουν παιχνίδια με φασαρία, αυτοκίνητακια, αστροναύτες,δεινοσαύρους και στα κορίτσια μικρα μωράκια (αν ειναι δυνατόν,μαθαίνεις σε ένα παιδί από μωρο να αγαπάει τα μωρά!!!), κουζίνικα και πριγκίπισσες, καλλυντικά για να μάθουν να βάφονται και να ειναι όμορφα και… Διαβάστε περισσότερα »

Αμπα
Αμπα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Δεν είναι μόνο ότι τους δίνουν άλλα παιχνίδια και άλλη κατεύθυνση (που ισχύει) αλλά ότι τιμωρούν τα κορίτσια πολύ πιο αυστηρά από τα αγόρια και αυτός είναι ο λόγος που τους κόβουν τη φόρα. Είναι κανονική καταστολή με τιμωρία.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Εγώ την κόρη μου την είχα με μια μικρή μπασκέτα, τουβλάκια λεγκο, κυβάκια, κηρομπογιές και τίποτα άλλο. Στα δυο πάει παιδικό σταθμό, την δεύτερη μέρα γυρνάει με κοιτάει στα μάτια και ακούγεται..κούκλαααα. Μετά από 2-3 χρόνια δεν θυμάμαι πάμε σινεμά να δούμε τον Σρεκ. Ξεκινάει το έργο μετά από 10 λεπτά αρχίζει να κλαίει, πολύ κλάμα βγαίνουμε από την αίθουσα γιατί παιδάκι μου κλαις?…..δεν έχει πριγκίπισσα. Στο δεύτερο μέρος ευτυχώς είχε, και ευτυχώς έκανε και την ανατροπή η Φιονα. Να αναφέρω δε ότι τις απόκριες ολα τα κοριτσάκια ντυμένες πριγκίπισσες, άσπρες γαλάζιες κόκκινες πράσινες. Δεν την καταπίεσε κανείς από το… Διαβάστε περισσότερα »

Το χρυσό ΠΠ
Το χρυσό ΠΠ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

Η μαμα μου, στα τιμημενα 80s, προσπαθησε να με μεγαλωσει με τον ιδιο τροπο. Χωρις πριγκιπησες, ρος, φρου φρου και αρωματα. Barbie δεν ειχα ποτε. Πριγκιπησσα δεν ντυθηκα ποτε. Η συνολικη φιλοσοφια της στο θεμα με βοηθησε πολυ μακροπροθεσμα στο να νιωθω την ισοτητα σαν κατι αυτονοητο, αλλα ρε παιδια ενιωθα πολυ διαφορετικη σε σχεση με τα περισσοτερα κοριτσακια! Το αισθημα του να ανηκεις ειναι εξισου σημαντικο οποτε δεν κανεισ και ασχημα που υποχωρησες σε αυτο!

Little_Myyyy
Little_Myyyy
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το χρυσό ΠΠ

ίσως το πιο to the point σχόλιο! Ας μην τα βλέπουμε όλα απ’τη δική μας σκοπιά, για ένα μικρό παιδί η αίσθηση του ανήκειν και του να μην είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα είναι σημαντικότατη. Όλα με μέτρο. Ας μην υποτιμούμε την ικανότητα ενός παιδιού ή έφηβου/έφηβης να βρει το δρόμο του/της. Αναπτύσσουν κριτική ικανότητα και θεωρώ αρκεί να τους επισημαίνουμε κάποια πράγματα για το πόσο “φτιαχτοί” είναι κάποιοι ρόλοι. Φαντάζομαι στη δική μας γενιά των 30+ οι περισσότεροι γονείς ποτέ δε μας επεσήμαναν κάτι τέτοιο κι όμως να μαστε να συζητάμε για όλα αυτά (τα αυτονόητα). Είναι… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το χρυσό ΠΠ

Δεν νομίζω οτι τα κορίτσια καλό είναι να μην παίζουν με κούκλες και τα αγόρια καλό είναι να μην παίζουν με αυτοκίνητα. Νομίζω οτι όλοι πρέπει να ενθαρρύνονται να παίζουν με όλα. Αν το κορίτσι θέλει να παίζει με κούκλες, να παίζει με κούκλες. Το να σπρώχνεις προς το μέρος του το φορτηγό hot wheels δεν θεωρώ οτι θα εξυπηρετήσει κάπου. Για μένα είναι σημαντικό να δώσεις στο παιδί την επιλογή, το ερέθισμα να δει πόσο ωραία μπορεί να παίξει με πολλά διαφορετικά παιχνίδια, πόσο ενδιαφέρον είναι και το μπλέ χρώμα στα ρούχα και πόσο οκ είναι ο ξάδερφος Γιώργος… Διαβάστε περισσότερα »

Lula
Lula
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Γειά σου duck. Συμφωνώ σε όλα αλλά για τις προτιμήσεις στα παιχνίδια θα έλεγα μάλλον το αντίστροφο, ότι δηλαδή τα περισσότερα παιδάκια προσχολικής ηλικίας θα προτιμούσαν πριγκίπισσες και το ροζ χρώμα αλλά τους αφήνουν οι γονείς; Αν δε, κόβουν τη φόρα στα αγόρια και τους αγοράζουν μπουλντόζες για να μη γίνουν γκέι.

loglady
loglady
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Πια υπάρχουν πολλά περισσότερα παιχνίδια από κούκλες/κουζινικά και αυτοκινητάκια/δεινόσαυροι. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό, το ζήτημα είναι ότι επειδή ακριβώς τα παιχνίδια είναι gendered, η αίσθησή μου είναι πως, ακόμη και σε φεμινιστικές κοινότητες, τα θεωρούμενα ως “κοριτσίστικα” παιχνίδια αντιμετωπίζονται ως χαμηλότερης αξίας από τα “αγορίστικα”. Άλλη εξήγηση γι’ αυτό πέραν του ότι ό,τι θεωρείται γυναικείο ταυτίζεται με την ευτέλεια και την επιφάνεια δεν βρίσκω. Και με θλίβει που ακόμη και από φεμινίστριες μαμάδες βλέπω ότι συντηρείται αυτή η λογική, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή καθόμαστε και συζητάμε για κορίτσια που πρέπει να παίζουν με… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Διάφανο Σελοφάν
3 χρόνια πριν

Τραβάω τα μαλλιά μου όταν ακούω τέτοια γιατί δυστυχώς είναι παντού! Δεν είναι ότι απλά έπεσες σε μια φωλιά “μαμαδογκρουπ”. Αν έδινα στην μάνα μου να διαβάσει όλα αυτά θα έλεγε το κλασικό “ήσυχα τα κοριτσακια; Εμένα να ρωτήσετε” που και η ίδια ήθελε να με βάλει σε καλούπια και να γίνω σαν τα άλλα κοριτσάκια, αλλά δεν μπορούσε. Στην τελική εγώ έμαθα στους γονείς μου (και όχι μονο) οτι κορίτσι δε σημαίνει πάω στο σχολείο σιδερωμενο και γυρίζω το ίδιο ατσαλακωτο. Πως δεν ειμαι αγοροκόριτσο επειδή παίζω ποδόσφαιρο, κάνω παρέα με αγόρια, είμαι δυναμική και υπερασπίζομαι τον εαυτό μου… Διαβάστε περισσότερα »

Charlie Tsaplin
Charlie Tsaplin
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Διάφανο Σελοφάν

Σίγουρα κορίτσι δεν σημαίνει σιδωερωμενο και ατσακωλοτο ούτε και στην συνέχεια σε θέσεις εργασίας για παράδειγμα.

Διάφανο Σελοφάν
Διάφανο Σελοφάν
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Charlie Tsaplin

Ως ένα βαθμό ισχύει, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν

Τα κορίτσια παίζουν πιο ήρεμα και συγκροτημένα, γιατί δεν ακούνε όλη την ώρα από τις μαμάδες ότι είναι ζωηρές από τη φύση τους.

Alice in wonder
Alice in wonder
3 χρόνια πριν

Πάντως, είναι γεγονός ότι διαφορετικά φύλα δε σημαίνει μόνο διαφορετικά γεννητικά όργανα. Για παράδειγμα η μυοσκελετική δομή και ανάπτυξη, οι ορμόνες, ακόμα και οι μέσες τιμές στην πίεση και τον αιμοτοκριτη διαφέρουν σε άντρες και γυναίκες. Οπότε αναρωτιέμαι μήπως αυτά με τις νευρικές συνάψεις έχουν μια επιστημονική βάση; Ρωτάω, δεν το ξέρω, αλλά θα με ενδιέφερε να διαβάσω μια μελέτη που το αποδεικνύει ή το καταρρίπτει.
Για όλα τα υπόλοιπα, περί ησυχων κοριτσιών και ζωηρών αγοριών, δεν το συζητώ ότι είναι ζητήματα διαπαιδαγώγησης και λειτουργουν κοινωνικά καλούπια και στερεότυπα.

the_duck
the_duck
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alice in wonder

Ψάξε στο wikipedia για sex differences και θα δεις ότι το λημα ειναι ελλειπες σε παραπομπές, ή έχει παραπομπές σε αναφορές και οχι σε έρευνες. Αυτό τα λέει όλα νομιζω. Οι ανατομικές και οι ορμονικές διαφορες ακομα και οι διαφορες στη ωρίμανση του εγκεφάλου που αναφέρθηκαν δε δικαιολογούν τοσο μεγάλη απόκλιση συμπεριφορώνσαν αυτή που περιγραφουν οι μανουλες σε νηπια και προ-εφηβους. Όταν έχουν κάταπιεσει τον αυθορμητισμό στο κοριτσακι από τη μερα που γεννήθηκε, προφανώς και θα είναι πιο ήσυχο σε σχέση με το αγόρι της ίδιας οικογένειας.

Acroposthion
Acroposthion
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alice in wonder

Η θεωρία περί σχέσης νευρικών συνάψεων, φύλου και συμπεριφοράς είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και επικίνδυνη. Είναι σαν να λες “είναι στη φύση του άντρα να σαβουρογαμεί”. Τέτοιες βλακείες έλεγε και ο Λομπρόζο, ότι οι εγκληματίες έχουν συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά.
Όταν πάψουμε οι άνθρωποι να τα φορτώνουμε όλα στη φύση, στις συνάψεις και στα αστέρια και αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τη μαλακία που δέρνει τον πλανήτη, τότε πολλά νοσηρά φαινόμενα, όπως οι μανούλες του μουτσούν-τεφτέρ, θα εκλείψουν.

Alice in wonder
Alice in wonder
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Acroposthion

Καλά, σίγουρα, τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού, τον έχουν ο κοινωνικός περίγυρος, τα πρότυπα του περιβάλλοντος του, συνολικά οι κυρίαρχες ιδέες που επικρατούν στην κοινωνία. Απλώς αναρωτήθηκα αν αυτό με τις συνάψεις έχει κάποια βάση γιατί αυτο σχετίζεται με το πόσο αναπτυγμένη είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται λογικά τον κόσμο το παιδί σε κάθε ηλικία. Η ικανότητα του, όχι η λογική ή η εξυπνάδα του, γιατί ως ενήλικες, όλοι έχουμε αναπτύξει τις απαραίτητες συνάψεις (εκτός αν υπάρχει ιατρικό ζήτημα) δε χρησιμοποιούμε όμως όλοι τη λογική μας με τον ίδιο τρόπο ούτε είμαστε το ίδιο εφυεις. Και… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alice in wonder

Alice, πραγματι υπαρχουν διαφορες, μεταξυ αλλων στη δομη και το connectivity μεταξυ ανδρικου και γυναικειου εγκεφαλου, λογω εξελιξης. Τι σημαινει αυτο, πως μεταφραζεται σε συμπεριφορα (το γνωστο nature/nurture)? Ειναι εξαιρετικα δυσκολο, για να μην πω αδυνατο, να πουμε αυτη τη στιγμη -αν κανεις σου πει το αντιθετο, λεει βλακειες. Αυτο που συμβαινει συνεχεια ειναι να ξεπλενονται σεξιστικες (και ρατσιστικες, ιστορικα) ιδεολογιες και βλακωδη στερεοτυπα στην κολυμπηθρα της επιστημης: δεν ειμαστε ρατσιστες που καταπιεζουμε τους μαυρους, αφου ειναι πιο χαζοι απο μας, το λενε οι ερευνες/δεν ειμαστε σεξιστες, απλως οι γυναικες ειναι φτιαγμενες για μανουλες μονο και δεν ξερουν και να… Διαβάστε περισσότερα »

lee
lee
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alice in wonder

ειναι κακη επιστημη να διατυπωνεις υποθεσεις ως συμπερασματα και μετά να τις πιστεύεις κιόλας.

Alice in wonder
Alice in wonder
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lee

Queen of spades ευχαριστώ πάρα πολυ! Αυτό ακριβώς ρωτούσα, αν υπάρχει κάποια μελέτη πάνω στο πώς αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τη συμπεριφορά. Lee, δεν κατάλαβα αν το σχόλιο σου είναι επιθετικό προς αυτό που έγραψα ή σχόλιο επί του κειμένου. Αν είναι το 2ο, συμφωνώ απολύτως, για αυτό ρώτησα αν υπάρχουν έγκυρες έρευνες ή έστω κάποιες μελέτες. Αν όμως είναι απάντηση σε κάτι απ’ αυτά που είπα, δε νομίζω ότι έβγαλα πουθενά κανένα επιστημονικό συμπέρασμα. Ότι στην ανάπτυξη των 2 φύλων υπάρχουν διαφορές δεν είναι κάτι που το έβγαλα από το μυαλό μου. Δεν είπα πουθενά ότι επειδή οι άντρες… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Είναι γεγονός -επιβεβαιωμένο ιατρικά- πως οι άνθρωποι με σκουρόχρωμα μάτια είναι λιγότερο ευαίσθητοι και πιο ανθεκτικοί στην ηλιακή ακτινοβολία από τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια. Δεν το λέω εγώ, η επιστήμη και η στατιστική το λένε! Εντάξει, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά αυτός είναι ο κανόνας. Η διαφορά είναι υπαρκτή. Λογικό λοιπόν δεν είναι, ένας εργοδότης να προτιμήσει τον καστανομάτη, αφού τα μάτια του θα κουράζονται λιγότερο και επομένως θα δουλεύει καλύτερα; Προς Θεού, δεν είναι προκατάληψη, απλώς ο νόμος της αγοράς! Λογικό δεν είναι ο ασφαλιστής να ζητήσει μεγαλύτερα ασφάλιστρα από τον γαλανομάτη, που έχει αποδεδειγμένα πιο ευπαθή όραση;… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
3 χρόνια πριν

Γιατί ωρίμαζαν μικρά για να τα παντρέψουνε και μικρά, μην πιάνουν βάρος, άσε που μπορεί να έπεφταν και σε κανένα μάγκα και να χάνανε το πιο πολύτιμο που είχαν.
Όσο δε για οίκο ανοχής στα 12,5 άστο καλύτερα, μόνο ωριμότητα και κότσια δεν έχεις σε αυτή την ηλικία. Άσε που δεν έμοιαζε και με σεξ.

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν

Σε συζητηση που ειχα με φιλη σχετικα με ισότητα, σεξισμο και πατριαρχια μου ειπε οτι πλεον εχουμε φτασει στο αλλο ακρο και δεν μπορούμε να αρνουμαστε το οτι ειμαστε διαφορετικοι. Ισοι, αλλα διαφορετικοι. Το παραπανω κειμενο με προβληματιζει. Δεν δεχεται τη διαφορετικοτητα, αλλα δεν ξερω και αν πρεπει να τη δεχτω και εως που. Σορρυ αλλα ψαχνω ακομα το θεμα… Τα φωτα σας;

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miss Fish

miss fish, εγώ το έχω λύσει μέσω της παρατήρησης: οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί ανεξαρτήτως φύλου. Οι κοινωνικοί ρόλοι δημιουργούν ομοιομορφία στα φύλα.

citizenOfTheWorld
citizenOfTheWorld
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miss Fish

Miss Fish, φιλικα, η φιλη σου και εσυ τα εχετε μπλεξει λιγο. Ειμαστε ολοι διαφορετικοι ως individuals. Κανεις δεν το αμφισβητει, ουτε το κειμενο μιλαει περι αυτου. Δεν ειμαι σιγουρος τι μπορει να σε οδηγησε σε αυτο το λογικο αλμα. Το κειμενο ουσιαστικα προτασσει την κατευθυνση που ουσιαστικα επιβαλλεται στα κοριτσια απο το κοινωνικο περιβαλλον (οικογενεια, σχολειο) ωστε αυτα να μη συμπεριφερονται συμφωνα με την παιδικη τους φυση, ως τη βασικη αιτια του θεματος προς συζητηση. Δεν αμφισβητει την ατομικη διαφορετικοτητα.

Lula
Lula
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miss Fish

Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η άποψη. Βασικά δεν είναι άποψη, είναι μια λεκτική μπαρούφα που χρησιμοποιούν οι σεξιστές. Προσπάθησε να βάλεις την ίδια φράση σε άλλο πλαίσιο. Π.χ. Οι λευκοί με τους μαύρους είναι μεν ίσοι αλλά διαφορετικοί. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Πώς μεταφράζεται; Αν κάνεις αυτή την ερώτηση στη συνομιλήτριά σου θα δεις ότι θα καταφύγει στα παραδοσιακά σεξιστικά επιχειρήματα. Κάνε το σαν πείραμα. Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Miss Fish
Miss Fish
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Miss Fish

Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!

idril
idril
3 χρόνια πριν

Αν σας ενδιαφέρει να καταλάβετε πώς διάφοροι επιστήμονες υποστήριξαν και έδωσαν επιπλέον τροφή για τα έμφυλα στερεότυπα στη συλλογική συνείδηση, συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο “The Gendered Brain: The New Neuroscience That Shatters the Myth of the Female Brain” (Ο Έμφυλος Εγκέφαλος: η νέα νευροεπιστήμη που καταρρίπτει το μύθο του Θηλυκού Εγκεφάλου) της νευροεπιστήμονα Gina Rippon. https://www.goodreads.com/book/show/46041150-the-gendered-brain Καλύπτει από την εμβρυική ανάπτυξη, μέχρι τις ορμόνες, τον τρόπο που μεγαλώνουμε παιδιά, τον “κοινωνικό εγκέφαλο”, το δεξί και αριστερό ημισφαίριο και ό,τι άλλο έχετε ακούσει για τις έμφυλες “βιολογικές” διαφορές. Επίσης καλύπτει πώς να αποφύγετε τα στερεότυπα, και πώς να απαντάτε όταν άλλοι… Διαβάστε περισσότερα »