Ανίερη Ένωση: Παντρεύοντας ανήλικα κορίτσια

Παγκοσμίως, 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 κάθε χρόνο

Παρόλο που όταν ακούμε τη φράση «παιδικός γάμος» μπορεί να σκεφτόμαστε γωνιές του κόσμου σαν την υποσαχάρια Αφρική (38% των κοριτσιών αναγκάζονται να παντρευτούν πριν τα 18) ή την νότια Ασία (ποσοστό 30% των κοριτσιών), το φαινόμενο αντικρίζεται και σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου: τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σε κάθε πολιτεία, το ηλικιακό όριο γάμου είναι τα 18 έτη (με εξαίρεση την Nebraska – 19 έτη, και το Mississippi – 21 έτη). Παρ’ όλα αυτά, κάθε πολιτεία, εκτός του Delaware και του New Jersey, παρέχει εξαιρέσεις σε αυτό το όριο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:

  • Γονική συναίνεση
  • Συναίνεση ενός δικαστικού αντιπροσώπου
  • Εγκυμοσύνη ανηλίκου
  • Γέννηση παιδιού από ανήλικο
  • Χειραφέτηση ανηλίκου

Με βάση, λοιπόν, όλες τις παραπάνω εξαιρέσεις, 17 πολιτείες δεν έχουν κανένα κατώτατο ηλικιακό όριο γάμου, 2 πολιτείες έχουν όριο τα 14 έτη, 4 πολιτείες τα 15 έτη, 20 πολιτείες τα 16 έτη και 8 πολιτείες τα 17 έτη.

Παρά το γεγονός ότι η κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους για το ζήτημα, αυτό δεν σταματά τους πολίτες από το να ταξιδεύουν σε μια διαφορετική πολιτεία που προσφέρει το δικαίωμα γάμου που αναζητούν…

Χαρακτηριστικά, περισσότεροι από 200.000 ανήλικοι παντρεύτηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ του 2000 και του 2015, και στο 95% των γάμων που τελέστηκαν, τα κορίτσια ήταν το ηλικιακά νεότερο μέλος, καθώς παντρεύτηκαν έναν μεγαλύτερο τους άνδρα.

Οι γυναίκες που αναγκάζονται να παντρευτούν όταν είναι ακόμα ανήλικες ανήκουν πολλές φορές σε εξαιρετικά θρησκευτικές κοινότητες και αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, ενδοοικογενειακή βία, οικονομική εκμετάλλευση, αυξημένη μητρική θνησιμότητα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό και στέρηση του δικαιώματος τους να σπουδάσουν. Εάν θελήσουν να τερματίσουν το γάμο τους, τότε οι οικογένειες τους και η κοινότητα τους τις εξοστρακίζει.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την πρακτική (Child, early and forced marriage/CEFM) ως καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με σκοπό την ολοκληρωτική κατάργηση τη παγκοσμίως έως το 2030. Η εφημερίδα Washington Post αναφέρει πως οι ανήλικες νύφες έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν τουλάχιστον 5 παιδιά, 31% μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν κάτω από συνθήκες φτώχειας και 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρατήσουν την σχολική τους εκπαίδευση.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Unchained at Last, με ιδρύτρια και διευθύντρια την Fraidy Reiss, παλεύει για να αλλάξει τη νομοθεσία στις διαφορετικές πολιτείες της Αμερικής. Η Fraidy αναγκάστηκε να παντρευτεί τον εκλεκτό των γονιών της όταν ήταν 19 ετών, με φόβο να εξοριστεί από την κοινότητα της εάν αρνούνταν, και μόνο στα 27 της έτη κατάφερε να απελευθερωθεί από αυτό το γάμο, σπουδάζοντας και βρίσκοντας δουλειά ως αρθρογράφος. Επίσης, κατάφερε να πάρει την κηδεμονία των δυο της κορών και να εξασφαλίσει περιοριστικά μέτρα εναντίον του πρώην συζύγου της. Το 2018 έγραψε το νομοσχέδιο που καταργεί τους γάμους ανηλίκων στην πολιτεία της, το New Jersey, έπειτα από την κατάργηση αυτού του φαινομένου στο γειτονικό Delaware, και πλέον πιέζει πολιτείες σαν την Pennsylvania και την Massachusetts να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Για όσο τελούνται παιδικοί γάμοι, δεν μπορεί να υφίσταται ισότητα των φύλων. Για όσα ανήλικα κορίτσια παντρεύονται τους βιαστές τους, θα ενισχύεται η άποψη ότι η ζωή τους δεν αξίζει όσο ενός άνδρα. Η μοίρα μιας γυναίκας δεν θα έπρεπε να συνδυάζεται με τα δεσμά του γάμου, αλλά με την ατομική της ελευθερία και μοναδική της υπόσταση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

27 points
Upvote Downvote