Αλλαγές στην πολιτική των σχολίων στο ‘Α μπα’

Για καλύτερη λειτουργία και προώθηση γόνιμου διαλόγου

Το ‘Α μπα’ εξελίσσεται μαζί με εσάς, και μέσα από τα σχόλια σας καταλαβαίνουμε τι πρέπει να αλλάξει. Τα σχόλια και η συμμετοχή σας είναι η ψυχή όλου του σάιτ.

Το ασφαλές περιβάλλον που έχουμε υποσχεθεί είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά και δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Αυτό που έχω καταλάβει ως τώρα είναι ότι διαφέρει πολύ να είσαι χρήστης από το να είσαι διαχειριστής. Είναι πολλές οι αόρατες προκλήσεις, και με συζήτηση, προσπάθεια, και μοιραία, κάποιες δοκιμές, θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε.

Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε εντελώς ανοιχτά σχόλια για όλους, χωρίς έλεγχο σχολίων. Αυτό, για να μην χρονοτριβούμε σε αναλύσεις, είναι εντελώς αδύνατο, και εντελώς αφελές. Το ανεξέλεγκτο ίντερνετ είναι εχθρός της νηφαλιότητας. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη κακόβουλων πρακτικών. Το μόνο ρεαλιστικό ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο θα γίνεται ο έλεγχος.

Ένα μέρος είναι η αλλαγή στον τρόπο εμφάνισης των σχολίων. Η αφαίρεση του downvote αφαιρεί την δυνατότητα της μηχανιστικής επιθετικής συμπεριφοράς από την οποία πρέπει να προστατευτούμε όλοι μας. Το σύστημα θα ευνοεί την επιβράβευση, ώστε να ξεχωρίζουν οι λογικές, νηφάλιες και ευγενικές φωνές. Όποιος διαφωνεί, θα πρέπει να το κάνει γράφοντας, όχι με την ευκολία ενός κλικ που δεν χρειάζεται να δικαιολογηθεί. Καταλαβαίνω τις αντιρρήσεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι διαφορετικό να είσαι από την άλλη πλευρά. Τα μειονεκτήματα του downvote είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Μην κρίνετε από τον εαυτό σας και τον τρόπο που λειτουργείτε εσείς, προσπαθήστε να το δείτε από απόσταση. Ως τώρα δεν καταλάβαινα γιατί το Facebook αντιστέκεται τόσο πολύ στο κουμπί dislike. Τώρα καταλαβαίνω, και συμφωνώ.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος είναι η έγκριση σχολίων. Από εδώ και πέρα όποιο σχόλιο είναι εριστικό, επιθετικό, ειρωνικό, υποτιμητικό, υπονομευτικό προς άλλον σχολιαστή, προς συντάκτη και προς το σάιτ, θα διαγράφεται. Ό,τι είναι να ειπωθεί μπορεί να γραφτεί με ευγενικό και προσεκτικό τρόπο. Ποιος θα κρίνει τι είναι εριστικό και τι όχι; Εμείς. Αναγκαστικά, είναι υποκειμενικό το θέμα.

Όποιος σχολιαστής επιμένει να στέλνει επιθετικά σχόλια θα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του ban. Σε ακραία περίπτωση δεν θα διστάσουμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα αντίδρασης.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή και ελπίζουμε αυτές οι αλλαγές να βελτιώσουν το σάιτ και την ροή του, πλησιάζοντας περισσότερο σε αυτό που ελπίζουμε να γίνει μια μέρα.

 

Edit – Συμπλήρωση

Στο καινούριο σύστημα υπάρχει δυνατότητα εγγραφής σε απαντήσεις προς δικά σας σχόλια ή σε ποστ συνολικά, ώστε να σας έρχονται ειδοποιήσεις με μέιλ.

Μπορείτε να επιλέξετε εγγραφή στις ειδοποιήσεις από την μπάρα εγγραφής:

Ο χρήστης συμπληρώνει τα απαιτούμενα πεδία.
Σε κάθε mail που λαμβάνει υπάρχει σε εμφανή σημείο ένας σύνδεσμος για κατάργηση της εγγραφής.
Για Συνδεδεμένους χρήστες:
H Εγγραφή γίνεται με τον ίδιο τρόπο από την μπάρα. Δεν χρειάζεται η συμπλήρωση email χρησιμοποιείται το email εγγραφής.
Η διαγραφή γίνεται είτε μέσα από το email, είτε από τον πίνακα διαχείρισης που βρίσκεται εδώ:
Επίσης κάποιος εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να κάνει εγγραφή σε ανερχόμενες απαντήσεις στο σχόλιό του επιλέγοντας το εικονίδιο της ειδοποίησης κατά την συγγραφή του σχολίου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

24 points
Upvote Downvote

120
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
39 Θέματα σχολίων
81 Απαντήσεις θεμάτων
13 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
49 Συντάκτες σχολίων
SpaghettiI_am_the_lawΛένα Φουτσιτζή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Διακρίνω ενα τσουνάμι να έρχεται…. Όχι ότι με ρωτήσατε, αλλά μπορώ να πω οτι δε συμφωνώ με την νέα αυτή πολιτική. Η πολεμική στα σχόλια ειναι εντελώς κατακριτέα, γιατί ομως να μην προσπαθήσουμε λιγο ακόμη μα την καταπολεμήσουμε δείχνοντας και αποδοκιμαζοντας τη; Γιατί να καταφύγουμε τόσο γρήγορα στην απαγόρευση; Έχω σχολιάσει αρκετές φορές (όχι μόνο εδώ, αλλά και στο παλιό α μπα) ότι η εριστικοτητα και η επιθετικότητα στα σχόλια δεν ωφελεί πουθενά και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Παρ’ όλο που ο σχολιαστής μπορεί να έχει μεγάλο πόιντ, η ατσουμπαλη έκφραση άποψης καταβαραθρωνει το όποιο (πολλες φορές στέρεο) επιχείρημα. Παρ’… Διαβάστε περισσότερα »

Κασσάνδρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα σχόλια φιλτράρονταν έτσι κι αλλιώς, το επιβεβαίωσα και εδώ με την απάντηση της Λένας σε κάποιο σχόλιο. Αυτό λέει δηλ. και η ίδια. Φαντάζομαι πως αν δεν φιλτράρονταν, θα βλέπαμε κατά καιρούς και εδώ πολλά υβριστικά σχόλια (τύπου youtube πχ), ίσως όχι από πολλούς, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς, ίσως κάποιοι να έφτιαχναν λογαριασμό μόνο και μόνο για αυτό. Θα ήταν ίσως χρήσιμο να μας αναφέρουν οι διαχειριστές, αν θέλουν, πόσο συχνά έχουν αντιμετωπίσει κακόβουλα και υβριστικά σχόλια, τα οποία βέβαια δεν δημοσίευσαν ποτέ. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι το εξής: αν έτσι κι αλλιώς φιλτράρονταν τα… Διαβάστε περισσότερα »

η Domus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ διαφωνώ με την πολιτική αλλά γενικά βλεπω ότι η άποψη των σχολιαστών παραγκωνιστηκε στο νέο site βλ.παραπονα για την σειρά των ερωτήσεων κλπ. Βέβαια ,περί ορέξεος..δικό μας είναι το σάιτ; Εγώ συνεχίζω να μπαίνω παρά τα όσα δεν μου αρέσουν. Λιγότερο βέβαια αλλά οκ. Στο μόνο που διαφωνώ κάθετα είναι το dislike button. Βλέποντας μόνο τις θετικές , δεν μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος της αντίδρασης. Ένα σχόλιο παιρνει 50likes αλλά θα μπορούσε να έχει 150 dislikes.Παρ’ολα αυτά βλέπουμε μόνο τα likes και υποθέτουμε ότι συμφωνεί η πλειοψηφία. Λίγο παραπλανητικό κατά την γνώμη.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Αφού σου λέει, αν διαφωνείς, να το εκφράσεις με λόγια. Δεν ξέρω τι εμπειρία είχες από τη Lifo, αλλά πολύ συχνά κάποιος/οι ξαφνικά έκαναν ντου νωρίς-νωρίς και πατούσαν dislike σε κάθε σχόλιο. Έτσι. Γιατί μπορούσαν.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

It was fun while it lasted.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Είπα το κοντό μου, ας πω και το μακρύ μου τώρα. Προκαταβολικά συγγνώμη για το σεντονάκι. (TL;DR Καλό το moderation, αλλά με moderation. Κακή η αφαίρεση του dislike.) Δεν έχω πρόβλημα με το moderation. Διαχειρίζομαι εδώ και αρκετά χρόνια ένα φόρουμ και γνωρίζω εκ πείρας ότι αν αφήσεις κάτι ξέφραγο αμπέλι στο ίντερνετ, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει ο παράδεισος κάθε λογής βλαμμένων. Φυσικά, το moderation είναι τόσο καλό όσο η διαχειριστική ομάδα που το εφαρμόζει, οπότε πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να φιμώνεται η οποιαδήποτε άποψη και να καταλήξουν εδώ μέσα να είναι 10 άτομα που να αλληλοσυγχαίρονται… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Σωστός ο τεμπελόσκυλος!

Κώστας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλά τα λες ρε φίλε. Η κατάργηση των downvotes δεν έχει κανένα νόημα, με την παράλληλη ύπαρξη upvotes. Δείτε για παράδειγμα αυτή την ανάρτηση. Έγραψε κάποιος ότι διαφωνει με την νέα πολιτική 100 likes, του απαντάει κάποιος άλλος ότι συμφωνεί 20 likes, απαντά 3 ώρες αργότερα κάποιος τρίτος ότι διαφωνεί επίσης 50 likes. Δε χρειάζεται και πολύ αναλυτική σκέψη για υπολογίσουμε πως περίπου θα ήταν η κατάσταση αν υπήρχαν τα downvotes. Επομένως δεν έχει νόημα η ύπαρξη του ενος χωρίς το άλλο, εκτος αν στο μέλλον ή εκτος αυτου του post το moderation αρχίσει να κόβει και σχολια τα οποία… Διαβάστε περισσότερα »

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν το βλεπω ιδιαιτερα θετικα, αυτο. Με καποιον τροπο με ενοχλει. Αναγνωριζω την προσπαθεια και τον σκοπο αλλα ταυτοχρονα αισθανομαι οτι μου επιβαλεται να ειμαι ευγενικη ενω ειμαι ηδη. Το κοινο της αμπα, ως επι το πλειστον, ηταν και ειναι πολιτισμενο ευγενικο και ενημερωμενο. Διαλεξαν το αμπα, και το ανεδειξαν σχολιαζοντας και προσφεροντας. Τωρα νιωθω οτι αντιστραφηκαν οι ρολοι. Το αμπα διαλεγει τους σχολιαστες του. Τους κοβει και τους ραβει στα μετρα του. Κατι δεν μου αρεσει σ αυτο.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν συμφωνώ με την αφαίρεση του downvote. Είναι τρόπος έκφρασης της διαφωνίας κι αυτός και η αφαίρεσή του σε πολλές περιπτώσεις δεν δείχνει το μέγεθος της διαφωνίας. Έχω φάει κι εγώ πολλά dislikes σε κάποια σχόλια, αλλά καταλαβαίνω ότι οι υπόλοιποι σχολιαστές διαφωνούσαν με αυτό που έγραψα. Το βρίσκω υπερβολικά πολιτικώς ορθό κάτι τέτοιο και η υπερβολική πολιτική ορθότητα οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Το Facebook δεν έχει dislike button, αλλά έχει τα πολύ πιο χρηστικά reactions, μεταξύ των οποίων και η θυμωμένη φατσούλα. Ως προς το moderation συμφωνώ, αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις προς το παρόν. Το… Διαβάστε περισσότερα »

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Η θυμωμένη φατσουλα στο φειςμπουκ ανηκει στο κουμπί like και πάρα πολλές φορες χρησιμοποιείται όχι για να δειξει διαφωνία με το σχόλιο η dislike αλλα για να συμφωνησει ! Συνήθως τετοια σχόλια που παιρνουν θυμωμενη φαυσούλα ειναι που περιγράφουν την αγανάκτησή τους για τα κακώς κεϊμενα και απο κάτω εχουν θυμωμένες φατσουλες ανθρώπων εξίσου αγανακτισμένων που συμφωνουν απολυτα με το σχόλιο και σε καμμία περίπτωση δεν διαφωνούν.
Η θυμωμένη φατσούλα στο fb ειναι το ελληνικό ´γαμώτο ´ ή το αγγλικό ´ Oh damn…’ που όμως συμφωνεί.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Και το Έλεος και το Χαχα πολλές φορές λειτουργούν ως dislike και επιτελούν μια χαρά το ρόλο τους. Το Έλεος χρησιμοποιείται κυρίως ως dislike, όμως.

La locandiera
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Νομίζω ότι τελικά κατάλαβα το σκεπτικό με αυτό το σχόλιο. Λένα, το στηρίζω, διάλογος για την προάσπιση της σημασίας του διαλόγου.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Η θυμωμένη φατσούλα περιγράφεται ως “Έλεος!”

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων
_thenewclassic

Θέλω να σχολιάσω το εξής με όλο τον σεβασμό. Εννοείται πως ο γραπτός λόγος είναι φουλ παρεξηγήσιμος αλλά μην θεωρήσετε ότι το γράφω με κάποιο ύφος προς λογομαχία. Λένα όπως ανέφερες σε συνέντευξη σου δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με την ψυχοθεραπεία, λογικό είναι λοιπόν να μην γνωρίζεις και τον τρόπο που λειτουργεί η ομαδική ψυχοθεραπεία. Αυτή η στήλη λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο, και εξηγούμαι. Στην ομαδική ψυχοθεραπεία οι θεραπευομενοι προέρχονται από διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικές ιδέες, αντιλήψεις και σίγουρα διαφορετικό background. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο κάθε θεραπευομενος περνάει από το εξής στάδιο: εκφράζω την άποψη μου, μου… Διαβάστε περισσότερα »

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Classic, συγγνώμη αλλα δεν ειναι σοβαρό επιχείρημα αυτο με το group therapy. Το dislike στα σχόλια δεν ήταν απλώς μία άγονη απορριψη που εσυ ολως περιέργως τη θεωρείς και χρήσιμη. Ήταν κατι σαν ´ αντε παράτα μας τώρα κι εσύ´ για να μη πω τιποτα πιο άσεμνο για το τί ήταν πραγματικά το dislike. Ο σχολιαστης μπαίνει στον κοπο και διαβάζει τον οποιο προβληματισμό γράφει ο ερωτών , πολλές φορές τα κειμενα δεν βγάζουν καν νόημα και δυσκολεύεσαι , χάνεις προσωπικό χρονο για να ασχοληθεις με το πρόβλημα ενός αγνωστου στο ιντερνετ και πιθανον να βοηθήσεις με καποιο τρόπο και… Διαβάστε περισσότερα »

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων
_thenewclassic

Δεν θεωρώ πως το dislike υποδηλώνει το ‘άντε παράτα μας’ που αναφέρεις, δεν θεωρώ ότι οι σχολιαστές αυτού του site ανήκουν σε αυτό το επιπεδο ανθρώπων, που χρειάζονται αστυνόμευση. Και κάτι ακόμα. Επειδή και σε άλλο σχόλιο σου, σε άλλο ποστ, υπενιχθηκες ότι είμαι από τα άτομα που μαυρίζουν χωρίς λόγω, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι δεν το κάνω αυτό, δεν μπορώ φυσικά να στο αποδείξω αν θέλεις όμως το δέχεσαι. Αν έχεις παρακολουθήσει τα σχόλια μου και εγώ έχω λάβει πολλάκις φορές αρνητικές ψήφους και δεν με ενόχλησε. Συνέχιζα να σχολιάζω, και όπου δεν συμφωνούσα το έλεγα, χωρίς να… Διαβάστε περισσότερα »

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Δεν υπονοησα για εσενα προσωπικά Classic οτι μαυρίζεις απερίσκεπτα.
Απο τα σχόλια σου φαίνεσαι πράος και cool άνθρωπος. Με συγχωρείς αν σε προσέβαλλε το σχόλιό μου.

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων
_thenewclassic

Και εγώ συγνώμη που σε αδίκησα, και καταλαβα λάθος.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν ξέρω τι εικόνα έχετε κι αν έχετε εισπράξει κάποια παράπονα.Από την εμπειρία μου στο Α,μπα δεν έχω εντοπίσει επίθεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα.Με τους ίδιους που διαφωνούμε σε ένα ποστ,στο αμέσως επόμενο μπορεί να συμφωνούμε.Νομίζω,ότι οι αναγνώστες εδώ έχουν το επίπεδο να ξεχωρίζουν κάποια πράγματα και να μη συμπεριφέρονται εκδικητικά ή φανατισμένα.Γι’αυτό είμαστε και μια παρέα.Όχι γιατί συμφωνούμε σε όλα,όχι γιατί δεν εκφράζουμε τις διαφωνίες μας,αλλά γιατί μπορούμε να συζητάμε.Ακόμα κι αυτός που δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να σχολιάσει, μέχρι τώρα είχε φωνή και καταγραφόταν η άποψη του.Είναι κι αυτός ένας τρόπος συμμετοχής.Επίσης,χωρίς το dislike αισθάνομαι κατά κάποιο τρόπο… Διαβάστε περισσότερα »

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

συμφωνώ απολύτως με την άποψή σου. διαφορετικά, βλογάμε τα γένια μας.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Λογικά, το μισογυνιστικό μανιφέστο θα πρέπει να διαγραφεί από τον διαχειριστή!

Spaghetti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπημένη α,μπα, λατρεία χρόνων, συνήθεια και παθος χειρότερο απο την σοκολάτα, δώσε πίσω τις αρνητικές ψήφους η έστω κάνε δημοψήφισμα, σωστό, με ναι η οχι, ξεκάθαρο, το κοινό σου εχει άποψη η δεν εχει τελικά, μην μας παραγκονιζεις έτσι.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μας γράφετε οτι αφαιρέσατε το dislike με σκοπό να μην αποθαρρύνονται οι απλοί αναγνώστες.Ομως και αυτοι χρησιμοποιούσαν τα κουμπιά like και dislike που ειναι τα μόνα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις χωρίς εγγραφή.Τώρα τους έμεινε ενα like και αυτό χωρίς το dislike δεν σημαίνει και πολλά .Πολλές φορές ενα σχολιο έχει πιο πολλά Like γιατι ήρθε πρώτο χρονικά ,το διάβασαν πρωτο και μετα δεν ξαναμπήκαν αυτοι που ειχαν ηδη μπει. Το να εμφανίζονται τα πιο δημοφιλη πρωτα επίσης ευνοει αυτα που έχουν πιο πολλα Like να παιρνουν like και ο ανανωστης μπορει ουτε καν να φτάσει ως το τελευταιο για να… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μιας και αναφέρθηκε το Facebook, μήπως θα μπορούσε να αντικατασταθεί τουλάχιστον το εξαφανισμένο dislike με άλλα reactions? Θα βοηθούσαν και γενικότερα πιστεύω (ακόμα και στη διάκριση των λαικς σε “χαχαχα τι ωραια που τα λες” και “πόσο με συγκίνισε αυτό που είπες” ή απλά “συμφωνώ τα λες τέλεια”).

Καλώς η κακώς σε ένα σάιτ με τόσα πολλά σχόλια και άρθρα καθημερινά δεν είναι εύκολο να απαντάει κάποιος γραπτώς σε κάθε σχόλιο που του κινεί το ενδιαφέρον.Μήπως τα 4 reaction γαι τα αρθρα θα μπορούσαν να επεκταθούν και στα σχόλια? (αναφέρομαι στο Τέλειο/χαχα/κρίμα/αμπα)

_thenewclassic
Επισκέπτης
Συμμετέχων
_thenewclassic

Over and out