Aγόρια Ρομπότ Κορίτσια Φεριμπότ

Με αφορμή διαφήμιση που απευθυνόταν σε άνδρες και με οδηγίες για το πώς να βάζει κανείς πλυντήριο, θα σταθώ σε δύο επιχειρήματα που διάβασα σε παραλλαγές  σε διάφορα σχόλια .

α) Ναι αλλά αν υπήρχε διαφήμιση που έλεγε πώς να οδηγούν και να παρκάρουν οι γυναίκες αυτό δεν θα ήταν σεξιστικό;

Εδώ καταρχάς έχουμε την υπόθεση ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να οδηγήσουν και δεν μπορούν να παρκάρουν. Tα στατιστικά δεδομένα δείχνουν το ποσοστό των ανδρών (επί του συνόλου των ανδρών που οδηγούν) που οδηγούν επικίνδυνα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών (επί του συνόλου των γυναικών που οδηγούν) και αυτό ισχύει για όλες τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανά τον πλανήτη, αλλά θα δεχτώ το επιχείρημα “οι γυναίκες δεν μπορούν να οδηγήσουν”  για χάρη του επιχειρήματος. Θα δεχτώ και το επιχείρημα “οι γυναίκες δεν μπορουν να παρκάρουν’ – παρόλο που μάλλον εννοεί “οι γυναίκες δεν μπορούν να παρκάρουν τοσο καλά όσο οι άνδρες “γιατί “δεν μπορούν να παρκάρουν” θα σήμαινε ότι κάθε φορά που μία γυναίκα πρέπει να παρκάρει οπουδήποτε χρειάζεται την βοήθεια ενός άνδρα που θα σπαταλήσει το χρόνο του για να παρκάρει αυτός.

Η διαφήμιση όμως δεν έλεγε “οι άνδρες δεν μπορούν να βάλουν πλυντήριο” ή “οι άνδρες δεν έχουν καλές πλυντηρικές δεξιότητες”.  Έλεγε ότι (συμφωνα με συγκεκριμένη έρευνα) 84% των ανδρών στα νοικοκυριά δεν συμμετέχουν ισότιμα στις δουλειές του σπιτιού.  Η πλειονότητα δηλαδή των ανδρών επιλέγει να μην βάλει πλυντήριο. Η σύγκριση θα ήταν ανάλογη αν η οδήγηση και το παρκάρισμα ήταν μία διαδικασία όπως οι δουλείες του σπιτιού όπου το 84% των ανδρών στα νοικοκυριά θα ήταν αναγκασμένοι να αναλαμβάνουν την οδήγηση και το παρκάρισμα σε καθημερινή βάση για λογαριασμό όλων των ατόμων στο νοικοκυριό.

β) Ναι αλλά οι γυναίκες κάνουν τις δουλειές του σπιτιού γιατί οι άνδρες κάνουν τα μαστορέματα.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η πλειονότητα των ανδρών έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για κάθε είδους μαστορέματα και δεν χρειάζονται τη βοήθεια υδραυλικού, μπογιατζή, πατωματζή κλπ, σε ένα σπίτι η συχνότητα με την οποία γίνονται αυτές οι δουλειές και ο συνολικός χρόνος που απαιτούν δεν είναι ίδιος με δουλειές όπως πλυντήριο, σιδέρωμα κλπ.  Θα ήταν μία δίκαιη μοιρασιά για δύο μέρη αν χρειαζόταν κανείς να πλύνει πιάτα και να σιδερώσει όσο συχνά αλλάζει πχ βρύση ή περνάει πλακάκια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

17 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
Po the PandaMitsizero-gravityΜακεδόνας Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Άσε που στις περισσότερες περιπτώσεις αν αναλάβουν τα μαστορέματα μετά πρέπει να βρεις μάστορα και να δώσεις διπλό μεροκάματο.

Μακεδόνας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγγράφην σε αυτή τη στήλη ως σχολιαστής, καθώς διακρίνω μια ανισότητα μεταξύ των φύλων και δη εναντίον των αντρών.

Από πού προκύπτει ότι αν ένας άντρας αναλάβει τα μαστορέματα, θα τα κάνει θάλασσα και θα χρειαστείς μάστορα; Με την ίδια λογική κι εγώ μπορώ να σας κατηγορήσω ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε ούτε λάμπα. Δεν μπορείτε όντως;

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Εκ πείρας! Αλλά… #notallmen

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ρε Μακεδόνα σοβαρά; Είσαι κανένας μεγάλος τεχνίτης μήπως και μπορείς να τα κάνεις όλα; Η θεωρείς ότι μπορείς να αντικαταστήσεις τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο. Γιατί δεν μπορείς και αν προσπαθήσεις το πιο πιθανό είναι να κάνεις χειρότερη ζημιά. Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε τι λέμε χωρίς με έρθετε φωνάζοντας not all men και εγώ δεν είμαι έτσι; Τα κουλουράκια μας τελείωσαν, ψάξτε τα αλλού.

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Μακεδόνα, έχω την τύχη οι κοντινοί μου άντρες να είναι πάρα πολύ καλοί στα μαστορέματα, με αποτέλεσμα να γλιτώνουμε πολλά λεφτά απο μερεμέτια. Εξίσου καλή είμαι κι εγώ, αν έχω τα εργαλεία και το χρόνο, αλλά ξέρω πού ακριβώς είναι τα όριά μου. Έχει τύχει κάποιες φορές να τα κάνουν χειρότερα απο πριν, όχι γιατί δεν πιάνουν τα χέρια τους, αλλά λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης. Πρόσφατο παράδειγμα, πλημμυρισε το σπίτι των γονιών μου με καυτό νερό, επειδή ο πατέρας μου αποφάσισε να τραβήξει μια νέα γραμμή ηλεκτρικού και κατέληξε να σπάσει μια σωλήνα του νερού. Καταλαβαίνεις οτι μπροστά σε αυτό, το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Ακριβώς αυτές τις δύο σκέψεις έκανα όταν διάβασα για τις αντιδράσεις στην συγκεκριμένη διαφήμιση! https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/i-kampania-gia-tin-imera-tis-gynaikas-pou-apefthynotan-apokleistika-gia-andres-kai-osa-afti-mas-didaskei/