Α,ΜΠΑ APPROVED: Oι προτάσεις μας για το Σαββατοκύριακο

Τι να δείτε, να ακούσετε, να διαβάσετε για να περάσετε ωραία στο σπίτι

Η Λένα προτείνει :

1 Είδα, ή μάλλον βλέπω, όπως πολύς άλλος κόσμος, το Emily in Paris. Ο Darren Star είναι όσο ικανός ήταν πάντα, απλώς, όσο περνάνε τα χρόνια, είναι όλο και λιγότερο πρωτότυπος. Ίσως βέβαια να φταίει ότι περνάνε τα χρόνια και για μένα, οπότε και δεν μπορώ να ενθουσιαστώ με τον ίδιο τρόπο. Δεν χρειάζεται όμως και πάντα σπουδαίος προβληματισμός, η σειρά είναι τρομερά χαλαρωτική, ευχάριστη, με φοβερό στάιλινγκ σε όλα τα ρούχα όλων των ηθοποιών, οπότε δε νομίζω ότι θα τη δει κάποια και θα το μετανιώσει.

2 Διάβασα το “Foreign Affairs” της Alison Lurie, γραμμένο το 1985 που δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Είναι ενδιαφέρον το πόσο έχει αλλάξει η αντίληψη μας για τις γυναίκες στη λογοτεχνία, με την πολύ καλή έννοια.

Το βιβλίο δεν είναι καθόλου κακό, δεν εννοώ αυτό, ίσα ίσα. Η γραφή ρέει και έχει βαθύ συναίσθημα, πλησιάζει τους χαρακτήρες με σοβαρότητα και κατανόηση. Όμως, νιώθω ότι δεν αποφεύγει τα στερεότυπα που πλέον μας κάνουν να νιώσουμε από αμηχανία μέχρι προσβολή: η ηλικιωμένη ανύπαντρη είναι μόλις πενήντα και κάτι (!), ο όμορφος καθηγητής που δεν τον παίρνουν στα σοβαρά λόγω εμφάνισης, η εκκεντρική Αγγλίδα ηθοποιός, ο άξεστος Αμερικάνος… Αν μη τι άλλο, αξίζει να διαβαστεί ως σύμβολο αδιαμφισβήτητης εξέλιξης στους χαρακτήρες στη λογοτεχνία.

3 Άκουσα εντελώς κατά τύχη το Partita for 8 voices της Caroline Shaw και, επειδή δεν ξέρω από μουσική, δεν έχω καλύτερο τρόπο να το περιγράψω: έπαθα πλάκα. Είναι μια σύνθεση που δείχνει τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Δεν μοιάζει με τίποτα άλλο.

 

Η Μιρέλα προτείνει :

1. Αυτή τη Πέμπτη ανοίγει τις διαδικτυακές της πύλες η Art Athina Virtual, ο ετήσιος εικαστικός θεσμός της καλλιτεχνικής Αθήνας που μεταφέρεται πρώτη φορά φέτος προνοητικά στις οθόνες μας λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών του κορονοϊού. Στο πλαίσιο της ψηφιακής καλλιτεχνικής Αθήνας, θα μπορούμε από τις 15 έως τις 31 Οκτώβρη να παρακολουθήσουμε από τον υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ μας δωρεάν τα έργα πάνω από 55 γκαλερί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε 24ωρη βάση και χωρίς κανέναν περιορισμό. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Art Athina Virtual θα περιλαμβάνει viewing rooms, ψηφιακά περίπτερα των γκαλερί που θα είναι προσβάσιμα στο κοινό 24\7 με διαφορετικό φωτισμό τη μέρα και τη νύχτα, διαδικτυακά projects από αίθουσες τέχνης της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ, ομιλίες και συζητήσεις γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, performances και βίντεο. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες στο σπίτι μας, χάρη στην ευκολία της σύγχρονης ψηφιακής προσβασιμότητας, μας θυμίζουν ότι η τέχνη είναι για όλους μας. Συνδεθείτε από αυτή τη Πέμπτη εδώ για περισσότερα.

 

2.  Διάβασα το “On Fire : The Burning Case Of A Green New Deal”, της Naomi Klein, το οποίο έχει μεταφραστεί και πολύ πρόσφατα στα ελληνικά. Αν έχετε ξαναδιαβάσει και άλλα βιβλία της θα είστε μάλλον ήδη εξοικειωμένοι με τη διαύγεια της πένας της, την ικανότητα που έχει να ντύνει με ύφος επείγοντος κάθε λέξη της, τη στρατηγική της σκέψη και τοn συνδυασμό πολιτικής, ιστορίας, επικαιρότητας και ατομικής ευθύνης που την καθιστά μια ιδιαίτερα χρήσιμη διανοητική φωνή.

Αν δεν έχετε διαβάσει βιβλία της, σας προτείνω αυτό γιατί είναι καθαρό, δομημένο και πολύ, πολύ επίκαιρο. Η Klein αναλύει με επιχειρηματολογική συνέπεια την αλματώδη καταστροφή του περιβάλλοντος τα τελευταία 10 χρόνια, μιλάει με αριθμούς, γεγονότα και ονόματα για άρνηση κλιματικής αλλαγής, μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, οικοφασισμό, ακροδεξιά ιδεολογία, περιβαλλοντική συνείδηση και κλιματική βαρβαρότητα και καταλήγει στη δύναμη των απλών ανθρώπων να αλλάξουν στο παρόν ένα μέλλον που έχασε το δρόμο του. Καταλήγει, επίσης, στη λογική του Green New Deal, μιας οικολογικής δράσης με σωτήριο αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην παγκόσμια ισότητα, που μοιάζει ανακούφιση στο προβληματισμένο μυαλό μας που έχει πάρει, όντως, φωτιά.

Νομίζω ότι θα σας κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο η Klein συνδομεί τόσους διαφορετικούς τομείς ανθρώπινης δράσης σε ένα βιβλίο φλογερής επικαιρότητας, καλύπτοντας ιστορικά κενά και απαντώντας σε ερωτήσεις που ούτε καν ξέραμε ότι είχαμε.

Εδώ, η Alexandria Ocasio Cortez μας καλωσορίζει σε μια άσκηση φαντασίας, στην οποία ο κόσμος τα επόμενα 10 χρόνια έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο, ως αποτέλεσμα του Green New Deal και του ριζικού τρόπου με τον οποίο κατάφερε να αλλάξει τις δομές της κοινωνίας και της σκέψης μας.

Για όσες και όσους θέλουν να ακούσουν περισσότερα, αυτή την Τετάρτη, 14\10, στις 20.00, η συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο της διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του Public, επιτρέποντάς μας να την ακούσουμε άμεσα να μιλάει για τις ιδέες της και το τι σημαίνει πράσινη ιδεολογία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

15 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για