in

Πως μπορώ να περιορίσω την ευκολία μου να δακρύζω;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

luis galvez I8gQVrDcXzY unsplash
Photo by Luis Galvez on Unsplash

Είμαι υπερευαίσθητη. Βουρκώνω ή δακρύζω με το παραμικρό: σε τσακωμούς, σε γάμους, παιδικές γιορτές, όταν κάποιος μου κάνει παρατήρηση ή μου λέει καλά λόγια, σε αποχαιρετισμούς… Έχω φτάσει σε σημείο να μην μπορώ πια να πάω ούτε σε αποχαιρετιστήρια συναδέλφων, τα μπήγω ακόμα και όταν τον άλλον δεν τον ξέρω καλά, μόνο και μόνο επειδή ακούω συγκινητικά λόγια. Επίσης δεν μπορώ να κρατηθώ όταν βλέπω άλλους να κλαίνε, πχ αν μια φίλη έχει πρόβλημα και μου το λέει κλαίγοντας θα κλάψω κι εγώ. Αν πάω σε κηδεία ψιλοαγνώστου για τυπικούς λόγους, κάθομαι και κλαίω σαν τη χήρα επειδή βλέπω τον πόνο των άλλων. Μεγαλώνω και δεν είναι πια χαριτωμένο (αν ήταν ποτέ), και μάλλον μου δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ! Έχεις ξανακούσει κάτι παρόμοιο; ευχαριστώ…    

Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα ξανακούσει, αλλά ψάχνοντας ανακάλυψα πως όντως μία μερίδα ανθρώπων χαρακτηρίζονται, όπως πολύ σωστά το έθεσες, από υπερευαισθησία. 

Αυτή η υπερευαισθησία σε μερικούς ανθρώπους αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Η μία θεωρία είναι πως ο εγκέφαλος ενός υπερευαίσθητου ανθρώπου λειτουργεί διαφορετικά: Ανταποκρίνεται διαφορετικά στην ντοπαμίνη (που όσον αφορά το συναίσθημα είναι ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας), οι κατοπτρικοί του νευρώνες (που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ενσυναίσθηση) είναι πιο ενεργοί και  εξαιτίας κάποιου γονιδίου ο κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός (που σχετίζεται με τη ρύθμιση του συναισθήματος) τον κάνει να βιώνει τα συναισθήματα πολύ πιο έντονα. Εξαιτίας αυτών των εγκεφαλικών διαφορών, ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος διαχειρίζεται τις καταστάσεις διαφορετικά: Είναι πιο επιρρεπής στο άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί να νιώσει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους γύρω του και το περιβάλλον του μπορεί να είναι πηγή μεγαλύτερων συγκινήσεων από τον μέσο άνθρωπο. Βρήκα όλες αυτές τις πληροφορίες εδώ,  γραμμένες από δύο ανθρώπους που έχουν κάνει αρκετή έρευνα με το θέμα. Η ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει μπορεί να σε κάνει να νιώσεις λιγότερο μόνη. 

Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι, πως διαχειρίζεται κάποιος την ευσυγκινησία του, παρέχονται κάποιες ίσως χρήσιμες πληροφορίες εδώ, μέσα στις οποίες προσωπικά βρήκα ως πιο ενδιαφέρουσα το να προσπαθήσεις να αναστρέψεις την προσοχή σου σε κάτι άλλο και να ελέγξεις την αναπνοή σου, όπως ακριβώς κάνει κάποιος ώστε να διαχειριστεί μία κρίση πανικού.

Σε ευχαριστώ που μου έμαθες κάτι σήμερα. Εύχομαι να καταφέρεις να ελέγχεις την ευαισθησία σου όποτε το θέλεις και αν είναι κάτι που δεν καταφέρεις, να μπεις στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

40 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
WordPress › Σφάλμα

Παρουσιάστηκε ένα κρίσιμο σφάλμα σε αυτόν τον ιστότοπό.

Μάθετε περισσότερα για την αποσφαλμάτωση του WordPress.