in

Τι είναι αυτό που μου συμβαίνει;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Αγαπητή α,μπα, σήμερα μου συνέβη κάτι που με τρόμαξε κ μου θύμισε ένα παλιό πρόβλημα που είχα. Για 2η φορά από τότε που η μάσκα είναι υποχρεωτική πήρα το μετρο. Δεν ήταν καν γεμάτο αλλά ένοιωσα μετά από κάποιες στάσεις μια απίστευτα επείγουσα ανάγκη να κατέβω κ να βγάλω τη μάσκα. Ταυτόχρονα άρχισε να πονάει […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

01SWEETSPOT1 articleLarge v2

Αγαπητή α,μπα, σήμερα μου συνέβη κάτι που με τρόμαξε κ μου θύμισε ένα παλιό πρόβλημα που είχα. Για 2η φορά από τότε που η μάσκα είναι υποχρεωτική πήρα το μετρο. Δεν ήταν καν γεμάτο αλλά ένοιωσα μετά από κάποιες στάσεις μια απίστευτα επείγουσα ανάγκη να κατέβω κ να βγάλω τη μάσκα. Ταυτόχρονα άρχισε να πονάει το κεφάλι μου. Πήγα εκεί που ήταν να παω κ για 2 ώρες περίπου ήμουν οκ. Στο γυρισμό , οδικώς αυτή τη φορά άρχισε να πονάει πάλι το κεφάλι μου με φοβερή ένταση, μαζί μου ερχόταν ζαλάδα, αδυναμία, αναγούλα. Συγκρατήθηκα ώσπου να παω σπίτι όπου επίσης κάποιες ώρες μετά η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά, ενοιωθα αδυναμία σε σημείο να μην μπορώ να κουνηθώ κ να μιλήσω, επίσης είχα μυρμηγκιασμα στη γλώσσα. Έλεγξα πίεση, ζάχαρο, όλα οκ. Θυμάμαι ότι κάποια στιγμή είχα μια ανεξήγητη αίσθηση φόβου κ μου ερχόταν να βάλω τα κλάματα. Το όλο σκηνικό μου θύμισε μια κατάσταση που στο παρελθόν, μιλάμε για μέχρι περίπου 10 χρόνια πριν, μου είχε συμβεί επανελλειμενα: σε γεμάτο λεωφορείο η σε συναυλίες, ένιωθα αδυναμία, έβλεπα «μαύρο» , ζαλιζόμουν, ώσπου τελικά έκανα εμετό κ μετά αισθανόμουν καλύτερα . Νιώθω ότι το σημερινό σχετίζεται με εκείνα τα παλιά σκηνικά, ότι δεν είναι σωματικό, φοβάμαι για το τι μπορεί να προκαλεί αυτά τα περιστατικά κ περισσότερο φοβάμαι μη μου συμβεί χειρότερα ενώ είμαι μόνη ή τρισχειρότερα μόνη με ένα από τα παιδιά μου.

 

-ΕναΠαιδι

Αυτό που περιγράφεις είναι μάλλον κρίσεις πανικού. Αν είναι αυτό, καταλαβαίνω πως είναι πολύ φοβιστικό , γιατί έχει και σωματικά συμπτώματα, πέρα από τον φόβο απώλειας ελέγχου. Το καλό είναι πως αντιμετωπίζεται. Όποιο είδος ψυχοθεραπείας και αν ξεκινήσεις, είμαι σίγουρη πως θα σε βοηθήσει. Ωστόσο αν θες άμεση διαχείρηση στο πρόβλημα σου, η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής. Αν επισκεφτείς ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή μπορείς να πάρεις και φαρμακευτική αγωγή, αν και θεωρώ πως μιας και αυτό που συμβαίνει δεν είναι καθημερινό, δεν είναι κάτι που χρειάζεσαι. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Aloutero
Aloutero
3 χρόνια πριν

Το είχα πάθει σε ασφυκτικά γεμάτο λεωφορείο και ηρέμησα μόλις κατέβηκα. Το έχω πάθει και δυο τρεις φορές σε συναυλιακούς χώρους. Όταν το έπαθα 5η φορά έδωσα εντολή στον εαυτό μου να συνειδητοποιήσει ότι είναι κρίση πανικού και να συγκεντρωθεί στην αναπνοή. Άρχισα να παίρνω βαθιές ανάσες από τη μύτη για να συνειδητοποιήσω ότι μπορώ να αναπνεύσω και αυτό με ηρέμησε πολύ. Σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, δεν το έχω πάθει εδώ και πολλά χρόνια.

Τρελό ηλεκτρόνιο
Τρελό ηλεκτρόνιο
3 χρόνια πριν

Έχουμε να περάσουμε δύσκολο χειμώνα.
Και η χρήση μάσκας είναι όντως πολύ κουραστικη, σκέψου και σε 8ωρη βάρδια.
Συν όλα τα άλλα άγχη μας και σχεδόν καμία διαφυγή και εκτόνωση.
Κουράγιο παιδιά!