Πρέπει να έχει κακοποιήσει στο παρελθόν, για να κακοποιεί τώρα;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Με αφορμή το έπος Johnny Depp & Amber Heard, που, αν και διαζευγμένοι, ακόμη δημοσιεύουν κατηγορίες ο ένας για τον άλλο, θέλω να ρωτήσω για κάτι που διαβάζω συχνά σε σχόλια: ότι ο Johnny, δε μπορεί να είναι κακοποιητής, γιατί στις προηγούμενες 4 γνωστές σχέσεις του δεν ήταν. Αν και δεν καταλαβαίνω πώς το γεγονός ότι διέλυε δωμάτια ξενοδοχείων με την Kate Moss τρομοκρατημένη δε συνιστά κακοποίηση, ακόμη κι αυτό να μην είχε συμβεί ποτέ, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη τα λόγια της Vanessa Paradis και της Winona Ryder ότι εκείνες δεν την κακοποίησε ποτέ, τα άτομα που κακοποιούν κάποιο/α σύντροφό τους, πρέπει σώνει και καλά να έχουν κακοποιήσει έστω και λίγο και στο παρελθόν;

Σε νομικές υποθέσεις, αυτό μάλλον είναι το λεγόμενο τεκμήριο αθωότητας ή το ελαφρυντικό πρότερο έντιμου βίου; Δεν γνωρίζω, καλύτερα να μας κατατοπίσει κάποιος νομικός, αλλά αυτό που νομίζω είναι πως και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση του κατηγορουμένου και εν τέλει τη μείωση της ποινής του. Νομίζω κατά αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα, είτε από το πραγματικό δικαστήριο είτε από το λαϊκό δικαστήριο της κοινής γνώμης.

Σαν ψυχολόγος τώρα, μιας και ρωτάς, αυτό που μπορώ να σου πω και αυτό χωρίς βεβαιότητα, είναι πως μάλλον ένας άνθρωπος ο οποίος μέχρι μεγάλη ηλικία και με ικανοποιητική διάρκεια σχέσεων στο ενεργητικό του στις οποίες φερόταν με σεβασμό, χωρίς να έχει δείξει κακοποιητικά σημάδια, μάλλον αποκλείεται να αρχίσει να φέρεται κακοποιητικά σε κάποιον, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιος τρίτος παράγοντας που να επηρεάζει τη συμπεριφορά του, όπως η κατανάλωση ουσιών, νευρολογικές ασθένειες, εγκεφαλική αλοίωση μετά από ατύχημα, κτλ. Αυτό το λέω σαν γενική διαπίστωση, όχι συγκεκριμένα για τον Τζόνι Ντεπ (για τον οποίο δεν έχω άποψη).

in

Αξιολογήστε το άρθρο

35 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
Betty BoopεξωγήινηMuseΛουλουδι Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Θα ήθελα να πω, άσχετο με το θέμα, αλλά όχι τελείως, ότι έμαθα χθες για μια γυναίκα, γνωστή μου, παντρεμένη με 2 παιδιά ότι άφησε τον άντρα της επειδή την κακοποιησε, τη χτύπησε μπροστά στα παιδιά τους. Λυπάμαι για αυτό που συνέβη, χαίρομαι που βρήκε τη δυναμη να φύγει! Το διαζύγιο βγαινει οπου να’ναι, έχουν γίνει δικαστήρια, υπάρχει το χαρτί από το νοσοκομείο που αναφερεται ο ξυλοδαρμός και η απόφαση της ειναι αμετάκλητη ότι τον αφήνει.
Γι’αυτον δεν έχω να πω τίποτα παρά μόνο ότι ήταν ένα μούτρο και η γυναίκα αυτή “έκανε υπομονή 10 χρόνια”. Ευτυχώς που έφυγε.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Φαινια σ’ευχαριστω γι’ αυτή την απάντηση. Κι εμένα ο δικός μου abuser δεν ήταν πάντα έτσι, κατάντησε έτσι με τη χρήση ναρκωτικών. Κάτι που πιστεύω και για τον Τζόνι Ντεπ. Έκανε παλιά τα έκτροπα στα ξενοδοχεία, μετά έκοψε τις ουσίες και ηρέμησε με την Παραντι και μετά ξανάρχισε και να τ’αποτελεσματα. Το έζησα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, τη μεταστροφή ενός ανθρώπου σε τέρας. Αυτό δεν αφαιρεί την προσωπική ευθύνη βεβαίως. Στην εποχή μας όλοι ξέρουμε τι θα πάθουμε αν πάρουμε ουσίες, δεν υπάρχει πια δεν ήξερα τι έκανα.

Λουλουδι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προσωπικά συμφωνώ με τη Φαίνια. Δεν φτάνει κάποιος στη σωματική κακοποίηση από τη μια μέρα στην αλλη.Η κατάσταση κλιμακώνεται, προηγείται λεκτική κακοποίηση εννοείται αλλά και διάφορα άλλα σημάδια που ίσως δεν ειναι καν διακριτά ως κακοποίηση την ώρα που συμβαίνουν για κάποιον που δεν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο. Ούτε εγώ πιστεύω ότι κάποιος που δεν έχει δείξει έστω πρώιμα σημάδια κακοποιητικης συμπεριφοράς μπορεί να φτάσει στο άλλο άκρο χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος εξωτερικός παράγοντας. Τώρα όσο για τον Johnny Depp, η εξήγηση που ζητάς μπορεί να βρίσκεται ακριβώς σε αυτό που λεει η Φαίνια. Ο συγκεκριμένος είχε ανέκαθεν προβλήμα κυρίως… Διαβάστε περισσότερα »

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κατ’ ουσία δεν είναι τίποτε από τα 2.
Το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου (που πλέον είναι σύννομου) αναφέρεται στην διαδικασία επιμέτρησης της ποινής, δηλαδή μετά την καταδίκη.
Όσον αφορά στο τεκμήριο αθωότητας, είναι θεμελιώδης αρχή του δικαίου που απορρέει από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβασή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σημαίνει ότι ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος , αυτού ή άλλου δεν παίζει ρόλο.