in

Ο αδερφός μου, 9 ετών, παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Ελπίζω να είσαι καλά. Εγώ όμως δεν είμαι. Πριν λίγες μέρες έδωσα το κινητό μου για service γιατί τα ‘χε παίξει. Σήμερα λοιπόν…πριν δύο ώρες συγκεκριμένα θέλησα να πάρω το tablet του 9χρονου αδερφού μου για να μπω στο site σου και να διαβάσω όλα τα άρθρα που έχεις αναρτήσει από την μέρα που έδωσα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

97202959

Ελπίζω να είσαι καλά. Εγώ όμως δεν είμαι. Πριν λίγες μέρες έδωσα το κινητό μου για service γιατί τα ‘χε παίξει. Σήμερα λοιπόν…πριν δύο ώρες συγκεκριμένα θέλησα να πάρω το tablet του 9χρονου αδερφού μου για να μπω στο site σου και να διαβάσω όλα τα άρθρα που έχεις αναρτήσει από την μέρα που έδωσα το κινητό μου. Ανοίγοντας λοιπόν το tablet και μπαίνοντας στο Google βλέπω προτεινόμενη την λέξη “τζόντα”. Νομίζοντας πως θα ναι κανένας YouTuber απ’αυτούς που βλέπει ο μικρός την κλίκαρα. Και εκεί έπαθα σοκ. Τα αποτελέσματα ήταν ακατάλληλου περιεχομένου. Νομίζοντας λοιπόν πως ο αδερφός μου θα θελε να γράψει κάτι άλλο και μπερδεύτηκε… αλλά και επειδή με ζωνανε τα φίδια πήγα να δω το ιστορικό του. Και εκεί έπαθα απανωτά εγκεφαλικά….. Κάπου ανάμεσα στον μπομπ σφουγγαράκι και τους YouTuber που σου λεγα πριν….. είδα και πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα δεν είχε επισκεφθει αυτές τις σελίδες μόνον σήμερα, αλλά τις τελευταίες 24 μέρες μπαίνει συνεχώς σ’αυτα τα site. Πήγα να τον ρωτήσω τι έκανε στο tablet και μάλιστα τον ρώτησα(ρίχνοντας άδεια για να μαζέψω γεμάτα), αυτά που είδα στο tablet δικα σου ήτανε? Και μου απάντησε με ένα τρεμαμενο ύφος όχι….. Εκεί κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν τον ξαναρώτησα αφού είχε πέσει στο κρεβάτι μου είπε ωχ ρε Σ….. παράταμε και γύρισε πλευρό. Μετά δεν απαντούσε και τον άφησα να κοιμηθεί. Και στους δικούς μου δεν είπα πολλά… Αύριο το πρωί…. Είμαι σε απόγνωση… Δεν καταλαβαίνω γιατί ενα παιδί σ’αυτη την ηλικία να κάνει κάτι τέτοιο…. Πέρασα φέτος ψυχολογία, αλλά δεν κάναμε ακόμα παιδοψυχολογια στην σχολή…. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό το πράγμα…. Και το πιο απίστευτο είναι πως δεν έδινε σημάδια ότι κάτι κρύβει… Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι σωστό… (δεν έχουμε κάνει συζήτηση περί του θέματος, αλλά το γεγονός οτι μόλις τον ρώτησα αν έκανε αυτός κάτι αόριστο και μου απάντησε όχι….είναι ύποπτο… .) Πιστεύεις πρέπει να τον δει ψυχολόγος? Πώς πρέπει να διαχειριστουμε αυτή την κατάσταση? Ήμουν που ήμουν τρελή τώρα θα από γίνω!!

 

Καταρχάς, μιας και δεν έχεις κάνει παιδοψυχολογία ακόμα (πολύ σύντομα όμως θα κάνεις και θα μάθεις), θέλω να σου πω πως ο αυνανισμός είναι απολύτως φυσιολογικός σε αυτές τις ηλικίες- αλλά και πολύ πολύ μικρότερες. Απλά σαν κίνηση δεν έχει απόλυτη σχέση με τον αυνανισμό που ακολουθεί συνήθως στην εφηβεία, που έχει συνήθως ως αντικείμενο κάποιον άλλον άνθρωπο, αλλά γίνεται περισσότερο για να αντλήσει το παιδί σωματική ευχαρίστηση ή χαλάρωση, χωρίς όμως συγκεκριμένο αντικείμενο.

Με την άνοδο του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, αλλά και την εύκολη πρόσβαση σε αυτό από παιδιά κάθε ηλικίας, έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο να εκτεθεί το παιδί σε πορνογραφικό υλικό. Δεν υπάρχουν σαφείς αριθμοί, αλλά να είσαι σίγουρη ότι ο αδερφός σου δεν αποτελεί την εξαίρεση. Προληπτικά, θα έπρεπε να υπάρχει στο τάμπλετ του γονεϊκός έλεγχος (αυτό που λένε parental control), δηλαδή κάποιο πρόγραμμα που να αποτρέπει την εμφάνιση τέτοιου περιεχομένου. Από την άλλη καταλαβαίνω πως δεν είναι κάτι που αναμένει ένας γονέας από ένα παιδί εννέα ετών.

Τώρα που η ζημιά έγινε, και ο αδερφός σου εκτέθηκε σε αυτό, είναι κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις, εσύ ή ακόμα καλύτερα κάποιος από τους γονείς σου, ώστε να μετριάσετε και να ελέγξετε την κατάσταση. Αρχικά είναι τρομερά σημαντικό να μην δημιουργήσεις ενοχές σε ένα παιδί που αναζήτησε πορνογραφικό υλικό. Η όλη συζήτηση πρέπει να γίνει, τονίζοντας πως το παιδί δεν έκανε κάτι κακό, αλλά πως θα πρέπει να σταματήσει. Μία συζήτηση γύρω από τη σεξουαλική πράξη πρέπει να γίνει απαραίτητα και χωρίς αιδώ. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον μικρό σου αδερφό πως ακριβώς συμβαίνει η σεξουαλική πράξη. Και εδώ ακριβώς θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει κάποιος, σχετικά με το πως το πορνογραφικό υλικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, πως αυτοί οι άνθρωποι είναι ηθοποιοί και πως δεν κάνουν σεξ για ευχαρίστηση ή αναπαραγωγή (όπως κάνουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι). Ακόμα θα πρέπει να του πείτε πως είναι απλά πολύ μικρός ώστε να εκτίθεται σε κάτι τέτοιο. Είναι καθαρά ζήτημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αλλά και αποφυγής πιθανού ψυχικού τραυματισμού το να βεβαιώσεις ότι ο αδερφός σου δεν θα εκτεθεί ξανά σε πορνογραφικό υλικό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πάει κάτι στραβά μαζί του, και από μόνο του σαν γεγονός δεν αρκεί για να ξεκινήσει κάποια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

Διάβασε εδώ μια όμορφη, αστεία και λίγο συγκινητική ιστορία για το πως αντιμετώπισε ένας πατέρας ένα ανάλογο περιστατικό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

38 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν

Μονο εγω εκνευρίστηκα λίγο; Ένιωσα σαν να διάβασες το ημερολόγιο του και μετά τον επιασες να τον ρωτήσεις επίμονα “τι ειναι αυτά που γράφεις;”. Και την επόμενη μερα εισαι έτοιμη να το “καρφώσεις” στους γονείς. Καταλαβαινεις ποση παραβίαση χώρου αλλα και επίθεση θα νιώσει; Φυσικά και ενα παιδί 9 χρόνων θα έπρεπε να εχει κάποιον έλεγχο ως προς το τι βλέπει, και να του εξηγήσετε όλα αυτά που λέει η Φαινια. Αλλα μην το δαιμονοποιειτε λες και εκανε κατι άρρωστο.

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Οχι δεν είσαι η μονη! Και εγω ενοχληθηκα πολυ απο τη σταση της κοπελας. Ολοι ξερουμε και συμφωνουμε (ελπιζω) για τις αρνητικες επιδρασεις της πορνογραφιας στη σεξουαλικη ζωη αλλά η κοπελα αντεδρασε λες και εκανε κανενα εγκλημα ο μικρός. Εισεπραξα οτι περναει το σεξ απο ηθικο κοσκινο. Ισως βεβαια να κανω και λαθος. Παντως οπως και να χει ειναι ύψιστης σημασιας να καταλάβει οτο δεν πρέπει να δημιουργησουν ενοχες και ντροπη στο παιδι για το θεμα αυτό αλλιώς θα τον μπλοκαρουν ασχημα. Απο προσωπική εμπειρια το λεω. Χρειάζεται σωστη καθοδήγηση τωρα.

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αποδημητικό Πτηνό

Δυστυχώς είχα παρόμοια εμπειρία κι εγώ, όχι με πορνογραφικό υλικό, αλλά επειδή πολύ συχνά αυνανιζόμουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (πολύ πριν καταλάβω τι είναι αυτό που κάνω, και γιατί μου προσφέρει ευχαρίστηση, και τι σχέση έχει με το σεξ), θυμάμαι έντονα τους γονείς μου να προσπαθούν να με σταματήσουν, αν και δε με μάλωναν, αλλά μου τραβούσαν τα χεράκια, μου έλεγαν συνέχεια να μην το ξανακάνω, ότι αυτό που κάνω είναι κακό και πρέπει να το κόψω, σαν κακή συνήθεια, χωρίς περαιτέρω εξήγηση. Τους καταλαβαίνω εν μέρει, γιατί φυσικά ως πολύ μικρό παιδάκι το έκανα παντού και… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Ε μα πες τα κι εγώ μαζί σου! Πολλά νεύρα ομως…….και πολλές τελίτσες……..

I_am_the_law
I_am_the_law
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  δε σου λέω!

Λυπάμαι, αλλά κατά τη γνώμη δεν είναι τόσο απλό. Το παιδί εκτέθηκε σε πολύ επικίνδυνο υλικό. Θα πρέπει να πιει τουλάχιστον μισό λίτρο χλωρίνη και στα καπάκια 250ml Soupline, να μαλακώσει το μέσα του και να επανέλθει στην αθώα παιδική ηλικία. Αυτό θα βοηθήσει και για την επόμενη φορά που δεν απαντά στις ερωτήσεις του ανακριτή (μια λάμπα θα βοηθούσε, hello;;).

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

I_am_the_law δυστυχώς φοβάμαι ότι η κατάσταση δε διορθώνεται με Soupline, το κακό έχει ήδη εισχωρήσει μέσα του και τώρα που έμαθε τι είναι το σεξ σε μερικά χρόνια κινδυνεύει να θέλει κι ο ίδιος να το δοκιμάσει. Άσε, μη σου τύχει!

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Όχι soupline, δεν κάνει δουλειά, Προδερμ καλύτερα. Και μετά λίγο μανούλα και θα βλέπει μόνο Μπομπ ξανά. Η αντίδραση της αδερφής υπερβολικά υπερβολική. Παιδοψυχολογια δεν κάνατε, αλλά ο,τι και να έχετε κάνει, διακριτικοτητα και ενσυναισθηση δεν τα μάθατε.

The scientist_91
The scientist_91
4 χρόνια πριν

Έξυσε πληγές αυτή η ερώτηση.. Ήμουν μια μερα μόνος μου (να ήμουν 6-7 χρόνων) στο σπιτι της γιαγιάς μου και καθόμουν στο δωματιο του θείου μου,που ηταν 22 χρόνων τότε και στα ντουζενια του.Από την βαρεμάρα μου,βάζω μια βιντεοκασέτα και στην αρχή,ηταν ενα ζευγάρι που μιλούσε και μετά,άρχισε να κάνει σεξ.Εγώ τότε,που να ήξερα τι έβλεπα;Απλα καθόμουν και έβλεπα τι γινόταν,σαν να έβλεπα μια σειρά.Και σε κάποια φαση,μπαίνει η γιαγιά στο δωματιο-που σημειωτέον,μολις είχε γυρίσει απο εκκλησία,είδε ο,τι ειδα και ωρυόταν,χωρίς να καταλάβω το γιατι!Το κερασάκι στην τούρτα ηταν ότι μετα απο 5 λεπτα κήρυγμα,σκάει μύτη η μάνα μου και… Διαβάστε περισσότερα »

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  The scientist_91

Κάποια στιγμή πρέπει να θίξουμε το θέμα των ντροπιαστικων ιστοριών απο τα παιδικά χρόνια, που 30ρισαμε (εγώ) και μας τις χτυπάνε ακόμα.

The scientist_91
The scientist_91
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μανδάμ Φρου Φρου

Πρεπει να μπει στο forum αυτή η ερώτηση,να βγάλουμε τα ψυχολογικά μας εκει πέρα!

loglady
loglady
4 χρόνια πριν

Δεν πιστεύω πως είναι απαραίτητο ο μικρός να αυνανίζεται, πάντως. Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα πορνογραφικό υλικό σε ηλικία λίγο πριν το δημοτικό. Βράδυ, στην πλατεία του χωριού, το περίπτερο είχε στο σταντ με τα περιοδικά δίπλα στα κόμιξ για παιδιά, κόμιξ για ενήλικες. Έπαθα την πλακάρα μου και τα κοίταζα/ξεφύλλιζα σαν υπνωτισμένη. Είχα την αίσθηση ότι έβλεπα κάτι απαγορευμένο (μιας και όποτε εμφανιζόταν γυμνό στην τηλεόραση, οι γονείς άλλαζαν κανάλι)/αηδιαστικό (δεν είχα δει ποτέ μου ανδρικό μόριο και αυτό που έβλεπα στο σκίτσο -μην γελάσετε- μου θύμιζε στο σχήμα μεγάλη κουρ@δ@, άρα φανταστείτε τη φρίκη μου να βλέπω… Διαβάστε περισσότερα »

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  loglady

Loglady οταν ημουν μικρη και στην προσπάθεια τους οι δικοι μου να με κανουν να ειμαι πιο προσεκτικη και πονηρεμενη αλλα και να με προστατεψουν γενικοτερα μου περασαν το μηνυμα με αυτα που μου ελεγαν οτι το σεξ ειναι κατι που θα παθω, ειναι κατι κακο, οτι τα αγορια θελουν κάτι απο μενα και θα με κοροιδεψουν για να το πάρουν και μετα θα με σχολιαζουν κιολας. Ε αυτο γραφτηκε στο σκληρο δισκο μου. Και ειμαι τωρα στα 28 μου να προσπαθω να βαλω το μεσα μου σε μια σειρα γιατι καταλαβαινω το ατοπο και το λανθασμενο του συλλογισμου αυτού… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
loglady
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αποδημητικό Πτηνό

Το θέμα είναι ότι στην οικογένειά μου γενικά μεγαλώσαμε σχετικά εξοικειωμένοι με το γυμνό, π.χ. ως πιτσιρίκια η μάνα μου μέσα στο σπίτι μας άφηνε με το εσώρουχο για να μην σκάμε κ.λπ. Φυσικά δεν κυκλοφορούσαμε όλοι τσιτσίδια, αλλά δεν υπήρχε αυτή η υστερία μην τυχόν και δει το παιδί βυζιά π.χ. Όμως μας (μου) ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρο ότι έξω το βρακί μας δεν πρέπει να φαίνεται για κανέναν λόγο. Επίσης αυτό που ανέφερα για τις ερωτικές σκηνές στην τηλεόραση, που ούτως ή άλλως βλέπαμε ελάχιστα έως καθόλου, μικρά. Και πάλι, δεν είμαι σίγουρη αν η οικογένεια ήταν αυτή… Διαβάστε περισσότερα »

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  loglady

Εισαι μονο 26?!
Ομολογω εξεπλαγην λιγο.

loglady
loglady
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zouzouna Goutsouna

Χαχα, νιώθω 65, αν μετράει!

Vasilis
Vasilis
4 χρόνια πριν

Προς τη γράφουσα: Τι λες τώρα, χρυσό μου; Μήπως τα παιδιά τα φέρνει και ο πελαργός;

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Ξεκόλλα.
Εσύ μπορεί να βλέπεις τις τσόντες σου, αλλά οι τσόντες επηρεάζουν σεξουαλική συνείδηση (με τις γυναίκες, ειδικώς, να παρουσιάζονται, συνηθέστερα, ως κρεάτινα σκεύη με τρύπες για να αυνανίζεται ένα άλλο κρέας: το πέος) και η μεγάλη πλειοψηφία του πράγματος που κυκλοφορεί δεν είναι, ακριβώς κατάλληλο, για να αποτελεί (τακτικό) θέαμα από 9χρονα.

Stalkerou
Stalkerou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Δηλαδή στις τσόντες δείχνουν πως κάνουν παιδιά; το πρόβλημα δεν είναι ότι βλέπει γυμνούς ανθρώπους, αλλά ξέρουμε όλοι καλά τι δείχνουν στα πορνο. Αυτό το παιδί αν δεν του μιλήσουν, μπορεί να νομίζει ότι τα παιδιά γίνονται από 3!

AHatFullOfSky
AHatFullOfSky
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Το πορνό δεν είναι εκπαιδευτική Τηλεόραση ούτε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Δεν είναι θέμα σεμνοτυφίας αλλά βασικής παιδαγωγικής το να μην αφήνεις ένα τόσο μικρό παιδί ανεξέλεγκτο στο διαδίκτυο.Δεν έχει ακόμα ούτε την κρίση ούτε την πληροφόρηση.

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν

Στο σχολείο που πηγαίνει η κόρη μου ξεκίνησαν τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης από την τρίτη δημοτικού. Γίνονται με τη μορφή σεμιναρίων (σύνολο 6 διδακτικές ώρες αν δεν κάνω λάθος) και διαρκούν δύο βδομάδες κάθε χρόνο. Πάντα οργανώνονται από ομάδες 2-3 ψυχολόγων, που αλλάζουν λόγω εξειδίκευσης ανάλογα με τις ηλικίες. Από την πέμπτη δημοτικού και μέχρι την πρώτη λυκείου (μετά σταματούν), υποστηρίζονται επίσης κι από γυναικολόγο και ουρολόγο. Πέρα από τα παιδιά, καλούμαστε και οι γονείς. Σε μικρές ηλικίες κάποιες δραστηριότητες είναι με συμμετοχή γονιών, ενώ όταν μιλούν για το αναπαραγωγικό σύστημα και το πώς ακριβώς γίνονται τα παιδιά, οι γονείς… Διαβάστε περισσότερα »

cyora
cyora
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Elfa

Πολύ ωραίο ακούγεται το σχολείο. Αν μου πεις ότι είναι και δημόσιο θα πηδηξω από την χαρα μου.

Elfa
Elfa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  cyora

Αυτό το σχολείο έχει τα χίλια καλά… εκτός απ την τιμή του :'(

I KNOW!
I KNOW!
4 χρόνια πριν

Εμένα από την άλλη μου φαίνεται πώς η ηλικία του είναι ασήμαντη, μπορεί συγκριτικά με καποια παιδακια να ειναι μικρός και με άλλα μεγάλος. Θέλω να πω, εφόσον τώρα ειδε πορνό το να του αποκλεισθεί η πρόσβαση και να αισθανθει ότι είναι κάτι που δεν πρεπει να κάνει τι ακριβώς προσφέρει? Μήπως θα έπρεπε να του εξηγήσουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και να μπορέσει να εξερευνήσει όπως κάθε παιδάκι τη σεξουαλικότητα (?) Και το σώμα του?

Rehab
Rehab
4 χρόνια πριν

Το πλέον σημαντικό σημείο για την αντιμετώπιση που καλείστε να έχετε αναφέρεται πολύ καλά από την κα Ξανθοπουλίδου και έχει να κάνει με τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας με το παιδί ώστε να διαχειριστεί την ντροπή που πιθανότατα νιώθει τώρα καθώς και να πάρει κάποια σεξουαλικη εκπαίδευση. Χωρίς να θέλω να καταστροφολογήσω και σημειώνοντας ότι η πιθανότητα για κάτι πέρα από περιέργεια είναι μικρή, καλό θα ήταν ΑΦΟΥ δημιουργηθεί η επικοινωνία και το παιδί νιώσει ασφάλεια, να εξεταστεί το γεγονός κάποιος να του υπέδειξε το συγκεκριμένο υλικό. Π.χ. κάποιος από το ευρύτερο οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον, του σχολείου ή κάποιο άτομο με το… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Πλέον τα παιδιά αρχίζουν τα εκτίθενται σε πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο από ηλικίες 10-11 ετών. Το διάβαζα πρόσφατα σε μια έρευνα αυτό και έπαθα σοκ, θα την ψάξω να σας τη βάλω. Μην πέφτεις από τα σύννεφα. Το έχει ακούσει από συμμαθητές του, οι οποίοι από τη σειρά τους το άκουσαν από μεγαλύτερα αδέρφια κλπ, οπότε η περιέργεια τον οδήγησε να ψάξει. Επίσης διόλου απίθανο η περιήγηση στο youtube από το ένα βιντεάκι να τον οδήγησε σε άλλο και μετά σε άλλο, όλο και πιο ακατάλληλα. Αν δεν είσαι σίγουρη για το τι να του πεις, συμβουλεύσου πρώτα κάποιον άλλο… Διαβάστε περισσότερα »

calamity jane
calamity jane
4 χρόνια πριν

Απορώ πως κανένα ενήλικας δεν σκέφτηκε στο διάστημα 24 ημερών να τσεκάρει το ταμπλετ που έπαιζε ένας 9χρονος, και μάλιστα ένα τάμπλετ το οποίο δεν έχει καν πρόγραμμα γονεϊκού ελέγχου.

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν

Τελεια απαντηση και το λινκ, Φαινια! Και ο παραλληλισμος με το μπειζμπολ σουπερ!!