in

Πάσχω από εργασιακή κατάθλιψη;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Με λένε ας πούμε Αντώνη, και μένω στην επαρχία, ας πούμε στην Κατερίνη. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω πρόβλημα με την δουλειά μου. Νομίζω περνώ εργασιακή κατάθλιψη, αν υπάρχει ο όρος! Δεν θέλω να κάνω πράγματα, περιμένω να ξαπλώσω και να βάλω netfix να ηρεμήσω.. Δεν κοιμάμαι καλά της νύχτες, όσο πλησιάζει η ώρα να κοιμηθώ […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

R1804L MY FAURA

Με λένε ας πούμε Αντώνη, και μένω στην επαρχία, ας πούμε στην Κατερίνη. Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω πρόβλημα με την δουλειά μου. Νομίζω περνώ εργασιακή κατάθλιψη, αν υπάρχει ο όρος! Δεν θέλω να κάνω πράγματα, περιμένω να ξαπλώσω και να βάλω netfix να ηρεμήσω.. Δεν κοιμάμαι καλά της νύχτες, όσο πλησιάζει η ώρα να κοιμηθώ μου έρχεται να βάλω τα κλάματα, κάθε πρωί που ξυπνάω δεν μπορώ μα σηκωθώ από το κρεβάτι ξέροντας ότι σε λιγο αρχίζει η δουλειά μου… περιμένω πως και πως να ρθει η Κυριακή, αλλά όταν έρχεται σκέφτομαι ότι έρχεται η Δευτέρα μετά… Υποφέρω από ημικρανίες… Το θετικό είναι ότι έχω μια υπέροχη σχέση που με στηρίζει, αλλά δεν προλαβαίνω να είμαι «εκεί» όσο θέλω λόγο της κούρασης από την δουλειά. Θέλω να κάνω τόσα πράγματα να κάνω τόσα ακόμη με την υπέροχη σχέση μου, αλλά νοιώθω τόσο αδυναμος (ψυχολογικά κατά πάσα πιθανότητα που γίνετε ψυχοσωματικά)!! Με έχει κάνει γκρινιάρη αυτη η κατάσταση και το καταλαβαίνω και εγώ!! Παλιά μου έλεγαν όλοι πως μπορώ και έχω τόσο ενέργεια και δεν με κουράζει η δουλειά, και έβγαινα για καφέ αμέσως μετά το σχόλασμα και παλι για δουλειά, και έξω παλι με φίλους κλπ.. Βλέπω πίσω και απορώ που πήγε αυτός ο εαυτός μου! Το μόνο που μπορώ να εντοπίσω σαν ευθύνη (ίσως να είναι και περισσότερα) είναι το ύφος της εργασίας μου.. είναι λιγο χαοτικό! Και εξηγώ: οι ευθύνες που έχω είναι άπειρες. Είναι τα πάντα! Πρέπει να κάνω τα πάντα! Πρέπει να έχω ευθύνες και ιδέες και υλοποίηση αυτών 5 υπαλλήλων με διαφορετικές ειδικότητες ο καθένας, όλα αυτά μόνος μου! Και χωρίς καθοδήγηση, χωρίς προγραμμα! Από μόνος μου! Τυχαίνει μέρες που δεν ξέρω τι να κάνω, με τι να ασχοληθώ. Τότε είναι το χειρότερο… Τυχαίνουν και μέρες που περνάω δεδομένα 8 ώρες συνεχόμενα, και αποδίδω σε μια μέρα όσο άλλοι συνάδελφοι σε 3.. εκείνη είναι η καλύτερη μου μέρα.. πραγματικά! Αλλά το χαοτικό δεν το μπορώ! Περνάνε ώρες χωρίς να έχω κάτι να κάνω και χτυπάει το τηλέφωνο και λέω αν είναι το αφεντικό τι θα του πω; Εκεί με πιάνει στρες τέρμα και πανικός! Δεν είμαι χαρούμενος πια.. Είμαι θλιμμένος! (Τώρα μόλις πήρε ο υπεύθυνος μου τηλ και το είπα ότι κάνω κάτι που εκανα καιρό πριν και τα κρατάω για τέτοιες περίπτωσεις) Ουφ.. δεν ξέρω τι να κάνω!

 

Με μπέρδεψες, γιατί δεν κατάλαβα αν εν τέλει έχεις πάρα πολλά να κάνεις που σε χαώνουν και σε αγχώνει αν θα προλάβεις να βγάλεις τη δουλειά ή αν αγχώνεσαι όταν δεν έχεις κάτι να κάνεις. Από όσο ξέρω δεν υπάρχει ο όρος εργασιακή κατάθλιψη επίσημα, αλλά ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναγνωρίζει πλέον επίσημα το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης, το λεγόμενο burn out. Σύμφωνα με αυτά που περιγράφεις, δεν αποκλείεται να καλύπτεις τα διαγνωστικά κριτήρια για αυτό. Μοιάζει πάρα πολύ με την κατάθλιψη, αλλά η ουσιαστική διαφορά είναι πως όλα τα αρνητικά σημεία σχετίζονται αποκλειστικά με την εργασία και όχι με την υπόλοιπη ζωή του πάσχοντος.

Όπως και να έχει, θεωρώ πως θα έπρεπε να ψάξεις για ένα γνωσιακό/ συμπεριφοριστή θεραπευτή στην πόλη σου, ώστε να αντιμετωπίσεις κάποια από τα ζητήματα σου. Θεωρώ πως θα σε βοηθήσει πάρα πολύ, και είναι μια άριστη πρώτη επαφή με τη θεραπευτική διαδικασία. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Καλή τύχη!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

16 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Το βασικό είναι να αλλάξεις δουλειά και η θεραπεία θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που θέλεις ώστε να μην ξαναέχεις τα ίδια. Έχω βρεθεί στη θέση σου και, αν και τα γράφεις λίγο μπερδεμένα, καταλαβαίνω τι λες. Ζητείται από εσένα να είσαι one man show, να τρέχεις το πράγμα μόνος σου, να είσαι και γραμματέας και λογιστής και εξυπηρέτηση πελατών και να φέρνεις νέους προμηθευτές και να χειρίζεσαι τους παλιούς και να καθαρίζεις κιόλας στον ελεύθερο χρόνο σου. Λέω εγώ τώρα, δεν ξέρω, κρίνω από τα δικά μου. Η καταχώριση δεδομένων σου ήταν τόσο ευχάριστη γιατί ήταν μια συγκεκριμένη… Διαβάστε περισσότερα »

My life my rules...hastagnot
My life my rules...hastagnot
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

“Εγώ, λοιπόν, άλλαξα δουλειά, αυτό που κάνω τώρα θεωρείται ας πούμε ευτελές (δεν είναι) μπροστά σε αυτά που έκανα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εγώ είμαι χαρούμενη”….. Αυτό ψάχνω!! Μηπως να μας πεις τι δουλειά κάνεις? 😛 Αστιεύομαι! Χαίρομαι πολύ που νιώθεις πλέον έτσι 🙂

Τσ. Ολιβέρα
Τσ. Ολιβέρα
4 χρόνια πριν

Επίσης θα πρότεινα να αρχίσεις κάποιο σχέδιο να αλλάξεις δουλειά ή να αλλάξεις τις συνθήκες σε αυτή τη δουλειά. Μπορεί τώρα να σου φαίνεται αδύνατο και ίσως αν μένεις Ελλάδα τα πράγματα να μην είναι εύκολα αντικειμενικά, αλλά η δουλειά δεν είναι ένας από τους μονόδρομους της ζωής. Έχεις πάντα άλλες επιλογές. Αν επηρεάζει τόσο πολύ όλη την υπόλοιπη ζωή σου θα πρέπει να βάλεις τα πράγματα σε προτεραιότητα πριν σε καταστρέψει περισσότερο. Να ξέρεις ότι είναι αρκετά διαδεδομένο αυτό που περνάς, δεν είσαι ο μόνος. Μπορείς να διαβάσεις για το burnout syndrome αλλά η επαφή με ψυχολόγο πιστεύω θα… Διαβάστε περισσότερα »

Πέτρα
Πέτρα
4 χρόνια πριν

Γιατί να ψυχολογικοποιούμε ένα πρόβλημα με σαφή αιτία τα οποια σίγουρα είναι κοινωνικά και όχι ψυχολογικά; Η εργασιακή εξουθένωση που περιγράφεις έχει πολύ συγκεκριμένες αιτίες : κακό περιβάλλον, χρονική πίεση , ελλιπής παρακολούθηση που δεν κατευθύνει επαρκώς τις όχι τόσο έμπειρες εργαζόμενες και τους προκαλεί άγχος γιατί πρέπει να αυτοσχεδιαζουν σε θέματα που δεν γνωρίζουν . Αν μπορείς πρέπει να βελτιώσεις τις συνθήκες στη δουλειά ή να βρεις κάποια άλλη . Αν δεν μπορείς φταίει δυστυχώς ο καπιταλισμος και έρχεται από πίσω η ψυχοθεραπεία για να σε κάνει να αποδεχτείς τη θλιβερή κατασταση και να νιώσεις καλυτερα μέσα στο δεδομένο… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Alex Rainers
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πέτρα

Γι αυτό του προτείνει τη συμπεριφορά θεραπεια που λέει ουσιαστικά “πως μπορείς αλλάζοντας τα πράγματα που κάνεις να βελτιώσεις το περιβάλλον.” Είναι η πιο πρακτική απ όλες τις σχολές ψυχοθεραπείας. Ψυχολογικοποιηση ονομάζουν μερικοί “σκληροι τυποι” την επιμονη αρνηση να πανε στον ψυχολογο γιατί πιστεύουν ότι τα προβλήματα τους θα τα λύσουν μόνοι τους. Με αποτέλεσμα να μπαλωνουν δεξιά κι αριστερά τη ζωή τους με κακές συνήθειες και πρόχειρες λύσεις γιατί δεν μπορούν ν αποδεχτούν ότι δε θα είναι πάντα δυνατοί να κανουν τα παντα και αυτό δεν είναι κακο. Μη γίνεις τέτοιος τύπος. Το έχεις ξαναπεί αυτό και σου απαντάω… Διαβάστε περισσότερα »

Πέτρα
Πέτρα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex Rainers

Για μένα αν η δουλειά σου σου δημιουργεί κατάθλιψη (όπως αναφέρεται στην υπόλοιπη ζωή υπάρχει λειτουργικότητα ) ο δρόμος είναι η συλλογική οργάνωση όταν είναι δυνατή που εκτός του συλλογικου δίνει επίσης κίνητρο και μεγάλη ψυχική ανθεκτικότητα σε ατομικό επίπεδο . Μια ψυχολόγος θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει στο να γίνει το άτομο αρκετά διεκδικητικο ώστε να κάνει αυτό ή να βρει άλλη δουλειά (;)

Πέτρα
Πέτρα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex Rainers

Δεν είμαι καθόλου κατά των ψυχολόγων. Τι έχω ξαναπεί; Ότι με ενοχλεί ο καπιταλισμός;

Alex Rainers
Alex Rainers
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πέτρα

Όντως σε μπέρδεψα μάλλον με άλλο χρήστη μπορεί τον sheepproductions – στο ψυχολογικοποιηση αναφερόμουν.

Ναι εσύ έχει ξαναπεί ότι το πρόβλημα είναι και ταξικό και για συλλογικούς αγώνες και συμφωνώ- όμως πρέπει να τονίσουμε τη σημασία της ισορροπημένης ψυχής μέσα στο κίνημα.

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Από ό,τι κατάλαβα υπάρχουν μέρες που γίνεται χαμός και κάποιες άλλες που βαράνε μύγες και αυτή η διακύμανση τα κάνει όλα χαοτικά. Τις μέρες με λίγη δουλειά νιώθεις λανθασμένα ότι πρέπει να δικαιολογήσεις τη θέση σου, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει απλά να χαλαρώσεις και να το απολαύσεις για να έχεις κουράγιο για τις δύσκολες μέρες. Επίσης, για το ότι μετά τη δουλειά έχεις κουράγιο μόνο για νετφλιξ, ξανασκέψου το. Μπορεί να φταίει το ίδιο το νέτφλιξ. Το ότι υπάρχει σαν εκδοχή. Αν δεν υπήρχε, μια, δυο τρεις, θα καθόσουν με την κοπέλα σου να τα πείτε, θα βγαίνατε με κανα… Διαβάστε περισσότερα »

Morgana
Morgana
4 χρόνια πριν

Και εμένα μου ακούγεται σαν burn out το οποίο δεν έχει απαραίτητα σχέση με τον όγκο της δουλειάς αλλά με το άγχος που σου προκαλεί. Από εμπειρία στο περιβάλλον μου όταν η κατάσταση είχε φτάσει να επηρεάζει τον ύπνο και να προκαλεί κρίσεις πανικού η λύση ήταν παρακολούθηση από ψυχολόγο σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή και ευτυχώς υπήρχε η δυνατότητα απομάκρυνσης από το εργασιακό περιβάλλον για ένα διάστημα με πληρωμένη άδεια από το ταμείο καθώς μένουμε εξωτερικό. Ο ψυχολόγος θα σε βοηθήσει όχι στο να αλλάξουν οι συνθήκες στο γραφείο αλλά να ελέγχεις τον τρόπο που τις αντιμετωπίζεις το οποίο… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Η ζωή είναι μικρή. Άλλαξε δουλειά. όχι γιατι είναι αδύνατο να αλλάξεις τις συνθήκες εκεί που είσαι, αλλά απαιτεί πολύυυυυ περισσότερη ενεργεια και χρόνο, ΑΝ γίνεται. Πολύ ενέργεια και χρόνος και προσωπικές στιγμές χαμένες.

Έχω βρεθεί στη θέση σου και τα πάντα ήταν τόσο ευκολότερα όταν αλλαξα δουλεια. Και το χειρότερο ήταν ότι κάποια στιγμή ήμουν βέβαιη οτι εγώ δεν ήμουν αρκετά καλή. Ότι δεν είχα τις ικανότητες να ανταπεξέλθω, μέχρι που διαπίστωσα ότι υπήρχαν κι αλλοι που ένιωθαν έτσι είπα να δοκιμάσω κάτι άλλο και να δω αν θα βοηθούσε.

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν

Άλλαξε δουλειά, μπορεί να σου άρεσε στο παρελθόν αλλά έχει κάνει τον κύκλο της για σένα. Είναι εξουθενωτικό να μην ξέρεις τι να πρωτοκάνεις και να μην έχεις καμία καθοδήγηση ή έστω κάποιον να τα πεις και να σε καταλάβει. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να νιώθεις ότι σε πνίγει η καθημερινότητα στη δουλειά και να παρακαλάς να έρθει μια δουλειά που δεν θέλει σκέψη, απλή ρουτίνα, να ηρεμήσει η ψυχή σου. Καλή δύναμη, θα τα καταφέρεις, τόσα πράγματα έχεις καταφέρει, θα βρεις λύση και σε αυτό είτε μόνος/η είτε με βοήθεια.

Alex Rainers
Alex Rainers
4 χρόνια πριν

Κοίτα κάποιος σ έβαλε σ αυτή τη δουλειά ετσι; Μπορείς να πιάσεις αυτόν και να κάνετε ένα πρόγραμμα του τι πρέπει να γίνεται και Πότε, πχ να επικοινωνείτε με τους προμηθευτές κάθε μήνα η κάθε 15, καθε 2 εβδομάδες έλεγχο αποθήκης και στοκ, καθε δεν ξέρω…. φτιάξε ένα μεγάλο πλάνο και κόλλα το στον τοίχο για να βλέπεις. Βάλε κάθε συνεργάτη να τρέχει με κάτι διαφορετικό και κανονιστεί μια στάνταρ μέρα της εβδομάδας για GM όπου θα λέτε τι κάνατε. Μάζεψε την ομάδα σου και φτιάξτε μαζί το πρόγραμμα σας. Αν δεν έχεις τι να κάνεις ίσως μπορείς ν αναλάβεις… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μακαρονοτέρας, το αληθινό
4 χρόνια πριν

Η λήψη αποφάσεων είναι από τις πιο “βαριές” πνευματικά δουλειές. Άσχετα αν είναι για το προγραμματισμό των εργασιών της ημέρας, του μήνα ή του έτους! Η ρουτίνα είναι πολύ χρήσιμη για τον εγκέφαλο γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο. Δες αν μπορείς να αφαιρέσεις από τις αρμοδιότητές σου όσες περισσότερες “αποφάσεις” μπορείς. Αν δεν μπορείς να ομαλοποιήσεις το εργασιακό σου πρόγραμμα, τότε πραγματικά, ψάξε να βρεις άλλη δουλειά. Ελπίζω να μην φοβάσαι να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι θα προτιμούσες μια πιο “απλή” δουλειά. Κι εγώ βλέπω στις αμερικάνικες σειρές τους μεγαλοδικηγόρους, μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ και στην αρχή λέω “ουάου, φοβερή δουλειά”… Διαβάστε περισσότερα »

peanuts8965
peanuts8965
4 χρόνια πριν

δεν δοκιμάζεις να πάρεις λίγες μέρες διακοπές να ξεκουραστείς καταρχήν, να κάνεις πράγματα που σ ευχαριστούν και να σκεφτείς μέσα σου τι είναι αυτά που σ ευχαριστούν ή σ ενοχλούν για να έχεις κάτι πιο χειροπιαστό για να συζητήσεις με τον θεραπευτή? επειδή κι εγώ εχω ημικρανίες,και όταν κουράζομαι ή στρεσάρομαι είναι χειρότερα, να σου πω ότι οι ημικρανίες τρέφονται από το στρες, τις αλλαγές και το να μην υπάρχει μια ηρεμία και κανονικότητα στην καθημερινότητα σου. ειδικά αν τις παθαίνεις μονο ΣΚ, για μένα αυτό είναι δείγμα οτι δεν αφιερώνεις αρκετό χρονο για ξεκούραση στο σώμα σου. 1. πάρε… Διαβάστε περισσότερα »