in

Χάνω τα μαλλιά μου και κοντεύω να τρελαθώ

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Χάνω τα μαλλιά μου και κοντεύω να τρελαθώ. Όσοι γιατροί έχω επισκεφτεί μου έχουν συστήσει μία συγκεκριμένη αγωγή, η οποία έχει σταθεροποιήσει το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να την ακολουθώ εφ΄ όρου ζωής. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, διότι είναι ασφαλής, χωρίς παρενέργειες και η ψυχολογία μου πλέον είναι καλύτερα μπορώ […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

how common is alopecia areata

Χάνω τα μαλλιά μου και κοντεύω να τρελαθώ. Όσοι γιατροί έχω επισκεφτεί μου έχουν συστήσει μία συγκεκριμένη αγωγή, η οποία έχει σταθεροποιήσει το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να την ακολουθώ εφ΄ όρου ζωής. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, διότι είναι ασφαλής, χωρίς παρενέργειες και η ψυχολογία μου πλέον είναι καλύτερα μπορώ να πω. Όμως αν μείνω έγκυος πρέπει να τη σταματήσω μέχρι να γεννήσω και να θηλάσω και έπειτα να ξαναρχίσω. Οποιαδήποτε διακοπή της αγωγής σε φέρει στην κατάσταση που ήσουν αν δεν την είχες πάρει ποτέ στη ζωή σου. Οι περισσότερες γυναίκες οι οποίες τη λαμβάνουν , διακόπτουν όταν αντιληφθούν την εγκυμοσύνη και συνεχίζουν αργότερα, με αποτέλεσμα μετά τη γέννηση να χάνουν απίστευτα πολλά μαλλιά (κάτι που συμβαίνει σε ένα βαθμό σε όλες, αφού κατά την εγκυμοσύνη δεν πέφτουν καθόλου, αλλά σε περίπτωση που προέχεις πρόβλημα η κατάσταση είναι απελπιστική). Η σκέψη αυτή με κάνει να τρέμω, με αγχώνει πάρα πολύ και ξέροντας ότι θα ήθελα να κάνω ένα παιδάκι σε λίγα χρόνια δεν ξέρω τι να κάνω. Είναι μάλλον το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσω για να το έχω, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα μπορούσα να κάνω αυτό το βήμα ξέροντας τι θα ακολουθήσει. Δε μπορώ να με φανταστώ με ένα νεογέννητο και ψυχολογία στα τάρταρα, εφόσον θα χάνω τούφες και το πρόβλημα θα είναι πιο εμφανές από τώρα που είναι μέτριο. Ο σύντροφός μου ξέρει, αλλά επειδή δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας ένα παιδί δεν το συζητάει, δεν τον απασχολεί, προτείνει να συνεχίσω την αγωγή χωρίς να αγχώνομαι και όταν θελήσουμε βλέπουμε τι κάνουμε, αφού μπορεί η αγωγή να έχει καταστεί ασφαλής για το έμβρυο μέχρι τότε ή να έχει προκύψει οτιδήποτε άλλο. Για μένα όμως δεν είναι έτσι. Θα με ανακούφιζε η σκέψη πως θα μπορούσα να κάνω παιδί με παρένθετη μητέρα, αλλά είδα πως αυτό δεν είναι εφικτό, αφού δε συντρέχει σε μένα η αδυναμία σύλληψης ή κάποιος απροσπέλαστος ιατρικός λόγος (υποθέτω) που θα έκανε το δικαστήριο να μου το επιτρέψει. Νιώθω πως αργά ή γρήγορα θα βρεθώ σε αδιέξοδο ή μάλλον σε ένα απαίσιο δίλημμα. Νιώθω πως είναι πολύ άδικο που δεν επιτρέπεται να κάνεις παιδί με παρένθετη και σε άλλες περιπτώσεις πέραν από τις περιπτώσεις που δεν μπορείς με τίποτα να συλλάβεις ή να κυοφορήσεις. Στη δική μου περίπτωση για παράδειγμα μπορεί να μη τίθεται θέμα ιατρικής φύσης, τίθεται όμως θέμα ψυχικής υγείας και δεν υπερβάλλω καθόλου όταν το λέω, αφού επηρεάζει τόσο πολύ την καθημερινότητά μου, τον ύπνο μου, τη διάθεσή μου να κάνω πράγματα που νομίζω πως ο ψυχολόγος είναι μονόδρομος (αλλά δε θέλω καθόλου να πάω γιατί θα κλαίω συνέχεια και το αναβάλλω). Πιστεύεις ότι είναι άδικη η νομοθεσία; Πιστεύεις ότι βλέπω κάτι λάθος γενικά; Ότι πρέπει να μην αγχώνομαι για κάτι που δε θα το επιθυμούσα έτσι κι αλλιώς τα επόμενα 3-4 χρόνια;

 

Δεν είμαι ειδικός για να σου απαντήσω αν η νομοθεσία είναι άδικη ή δίκαιη. Αλλά νομίζω πως κατά την εγκυμοσύνη έτσι και αλλιώς πολλές γυναίκες περνούν από τεράστιες αλλαγές στην εμφάνιση τους. Οι περισσότερες γυναίκες. Δεν είναι όλες οι εγκυμοσύνες εύκολες, ούτε όπως τις παρουσιάζει το instagram. Νομίζω σε αυτό πρέπει να εστιάσεις, ότι η ψυχολογία των γυναικών που εγκυμονούν δέχεται έτσι και αλλιώς πολλαπλά χτυπήματα, από ένα σωρό λόγους. Παραπανίσια κιλά, εξάντληση, ναυτία, κίνδυνος επιλόχειας κατάθλιψης, και πολλά άλλα. Οπότε μιλάμε για μία κατάσταση που δοκιμάζει την υπομονή και την αντοχή έτσι και αλλιώς.

Δεν υποτιμώ αυτό που περιγράφεις. Τα μαλλιά είναι πολύ σημαντικά για την αυτοπεποίθηση μας. Απλά νομίζω ότι εστιάζεις πολύ σε αυτό, γιατί ξέρεις πως θα συμβεί, και αφήνεις στην άκρη ένα σωρό άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσσουν αρνητικά την ψυχολογία σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και έπειτα. Θα κάνεις αρκετό καιρό να επανέλθεις, και όσο θα προσπαθείς για αυτό, μπορείς να συνεχίσεις την αγωγή σου και τα μαλλιά σου θα επανέλθουν, μαζί με τα υπόλοιπα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν

Αν ξεκινήσεις την αγωγή αμέσως μετά τη γεννα και δεν θηλασεις, ίσως να μη χάσεις πολλά μαλλια. Αλλά πραγματικά, οι περισσότερες γυναίκες όταν βλέπουν τον εαυτό τους μετά από εγκυμοσύνη/γεννα και δεν τους αρέσει η εικόνα τους . Είναι όμως παροδικό, και τα κιλά φεύγουν (σχεδόν) και τα μαλλιά επανέρχονται και κάπου στα πρώτα γενέθλια αναγνωρίζεις και πάλι τον εαυτό σου!

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν

Θα σου πω τη γνώμη μου χωρίς να το παίξω ειδικός.Αλλωστε ενήλικας είσαι και μόνη σου κρίνεις.Σχεδον τα πάντα είναι ψυχοσωματικα.Η έστω εν μέρει.Πως προέκυψε ξαφνικά αυτό το πρόβλημα να χάνεις τα μαλλιά σου?Αυτό που δεν ασχολούνται περαιτέρω οι γιατροί και απλώς σου συστήνουν μια αγωγή,το βρίσκω τραγικό.Εχεις κάνει όλες τις εξετάσεις?τον θυρεοειδή σου πχ τον έχεις εξετάσει? Δυνατή διατροφή χρειάζεσαι με συμπληρώματα βιταμινών όπου έχεις έλλειψη και ένας ψυχολόγος.συνεχιζοντας παράλληλα και την διαγωγή. Αν είναι να πάθεις κατάθλιψη καλύτερα να μην κάνεις παιδί η να υιοθετήσεις αν δεν μπορείς με παρένθετη.Σε τρίτους φαίνεται απλώς μαλλιά που θα θυσιάσεις για… Διαβάστε περισσότερα »

rakoun
rakoun
5 χρόνια πριν

ψυχραιμία!

Καποια
Καποια
5 χρόνια πριν

Στην εγκυμοσυνη επειδη τα οιστρογονα ειναι 850 φορες παραπανω απ οτι πριν θα δεις οτι τα μαλλια σου μετα το πρωτο τριμηνο θ αρχισουν να πυκνωνουν και θα ειναι πολυ υγιη.Μπορεις απλα μετα τον τοκετο να συνεχισεις τη θεραπεια χωρις να θηλασεις.

René
René
5 χρόνια πριν

Ααα βασικά δε ξέρω τι πρόβλημα έχεις αλλά σε πολλά είδη αλωπεκίας(πχ ανδρογενετικη) μπορεί η εγκυμοσύνη αν και θα σταματήσεις την αγωγή να σου κάνει πολύ καλό και να δεις μεγάλη αύξηση των μαλλιών σου και μείωση της τριχόπτωσης γιατί θα παράγεις λιγότερη τεστοστερόνη και περισσότερο
“Θηλυκές” ορμονες και ίσως να ισορροπήσει κ ο οργανισμός μετά από αυτή και να μπορέσεις να σταματήσεις και το φάρμακο.Συμβουλη μου δες λίγο το πρόβλημα με έναν ενδοκρινολόγο γιατί οι περισσότερες μορφές τριχόπτωσης στις γυναίκες οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές οπότε ίσως τα αντισυλληπτικά να σε σώσουνε(φ’ορο ζωής-πικρα).

Σοφία Ρμ.
Σοφία Ρμ.
5 χρόνια πριν

Η νομοθεσία σίγουρα αυτήν την στιγμή σου φαίνεται πολύ άδικη αλλά αν το δεις σφαιρικά το όλο θέμα με τις παρένθετες μητέρες έχει και αλλά προβλήματα για αυτό κ θεωρώ πως είναι καλύτερο να παραμένει τόσο αυστηρό όσο είναι! Η θεραπεία που παίρνεις σε βοηθάει πολύ και θα σε συμβούλευα να σκέφτεσαι λίγο πιο θετικά! Προσπάθησε να βλέπεις τα απλά όμορφα πράγματα μέσα στην ζωή σου και να είσαι ευγνώμων για αυτά! Αυτό από μόνο του θα σε βοηθήσει πολύ στο να μην αγχώνεσαι.. σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου όταν αποφασίσεις να κανείς ένα παιδάκι σταματώντας την θεραπεία… Διαβάστε περισσότερα »