in

Τι είδους ψυχοθεραπεία να επιλέξω;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Καλησπερα Αμπα και σχολιαστες ! Θέλω να παω σε ψυχολογο και η ερωτηση μου ειναι η εξης: τι είδους θεραπεία ακολούθει κάποιος που προέρχεται απο τοξικό οικογενειακό περιβάλλον ,και θελει να αντιμετωπίσει φοβίες, εσωτερικό θυμό και πόνο ? Παρακαλώ τα φώτα σας για να τα ξεκαθαρισω λίγο στο μυαλό μου και να βρώ τον κατάλληλο, καθώς πηγαινα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

psychotherapy 4

Καλησπερα Αμπα και σχολιαστες ! Θέλω να παω σε ψυχολογο και η ερωτηση μου ειναι η εξης: τι είδους θεραπεία ακολούθει κάποιος που προέρχεται απο τοξικό οικογενειακό περιβάλλον ,και θελει να αντιμετωπίσει φοβίες, εσωτερικό θυμό και πόνο ? Παρακαλώ τα φώτα σας για να τα ξεκαθαρισω λίγο στο μυαλό μου και να βρώ τον κατάλληλο, καθώς πηγαινα σε καποιον αλλά δεν εχω βοηθηθεί καθόλου σε αυτά τα θεματα…. Σας ευχαριστώ !

Η γνώμη μου είναι πως όλα τα είδη των θεραπειών είναι καλά, αν ο θεραπευτής είναι ικανός και αν το ταίριασμα μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή είναι επιτυχές. Ο καθένας φυσικά στα σχόλια θα έχει να σου προτείνει κάποια θεραπεία που βοήθησε αυτόν, αλλά εγώ θα επιμείνω ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση που θα αναπτύξεις με τον ψυχοθεραπευτή σου. Η συμβουλή μου είναι πως την επόμενη φορά που θα πας σε κάποιον και νιώσεις ότι δεν σε βοηθάει στα ζητήματα που για σένα είναι φλέγονται, τότε πρώτα να του το πεις ευθέως και μόνο αν δεις πως δεν αλλάζει κάτι, τότε να αποχωρήσεις. Νομίζω το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι που επισκέπτονται κάποιον  θεραπευτή είναι να μην του λένε τι δεν πάει καλά στη θεραπεία, είτε επειδή ντρέπονται είτε γιατί δεν θέλουν να εκτεθούν ή να εκθέσουν τον θεραπευτή τους. Έτσι καταλήγουν να φεύγουν ανικανοποίητοι και ματαιωμένοι από τη θεραπεία τους. Από την άλλη δεν ταιριάζουν όλοι με όλους και επειδή οι ψυχοθεραπευτές είναι και αυτοί άνθρωποι, τυχαίνει πολύ συχνά κάποιος που σε εμάς είναι εξαιρετικός σε κάποιον άλλον να αποβεί σκέτη απογοήτευση. Πάνω κάτω το ίδιο ισχύει και για την ψυχοθεραπεία. Κάποια ψυχοθεραπεία που λειτούργησε σε κάποιον, σε κάποιον άλλο δεν λειτουργεί.

Για παράδειγμα στα ζητήματα που αναφέρεις, κάποιος θα έλεγε να μην επιλέξεις γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, γιατί δεν έχει βάθος και κάποιος ΓΣΘ θεραπευτής δεν θα σε βοηθήσει. Στην πραγματικότητα εγώ έχω γνωρίσει πολλούς ζεστούς θεραπευτές στη ΓΣΘ, που μπορούν να ασχοληθούν με ανθρωπιά με τον πόνο, τον θυμό και τις φοβίες. Την ίδια στιγμή κάποιος ψυχαναλυτής που θέτει σαφή όρια μπορεί να σου φανεί τρομερά αυστηρός και να σε αποθαρρύνει. Κάπως γενικευμένα τα παραδείγματα που έφερα, αλλά είναι βγαλμένα από τη ζωή.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Γβρμ
Γβρμ
5 χρόνια πριν

δεν ξέρω καθόλου αν είναι σωστή η άποψή μου αλλά θα την πω γιατί είναι μάλλον το αντίθετο παράδειγμα από αυτό που αναφέρεται στην απάντηση. Λοιπόν εγώ πιστεύω ότι το βασικό είναι να πας στη θεραπεία αποφασισμένη να βοηθηθείς. Στην πρώτη ψυχοθεραπεύτρια πήγα επειδή εκεί πήγε η κολλητή μου και η μόνη στην οποία είχα πει ότι ψάχνω, μου είπε η γυναίκα από την πρώτη συνάντηση ότι θα κάναμε ΓΣΘ, ούτε πολυκατάλαβα (μην ξεροντας τις εναλλακτικές) ούτε με ένοιαξε, ήθελα μόνο να βγω από το πηγάδι που είχα πέσει. Συμπεριφορική συμπεριφορική, 10 χρόνια μετά που ξαναψαχτηκα κατάλαβα τι είναι, πάντως… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Jelly Roll
5 χρόνια πριν

Όταν κάποια στιγμή δοκίμασα ψυχανάλυση, ότι και να έλεγα το θέμα μου το γύριζε πάντα στην οικογένεια μου… Δεν ξέρω αν του αναλυτή αυτό το θέμα, ή του είδους της θεραπείας. Υπάρχει και η συστημική που ασχολείται με εσένα ως μέρος ενός συνόλου πχ, της οικογένειας σου.

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την κα. Ξανθοπουλίδου. Είναι ακριβώς η επικοινωνία σου με τον συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτή και πως αυτος λειτουργώντας, σε κατευθύνει σε όλα όσα εσυ θες και επιδιωκεις να αποβαλλεις, φοβιες, εσωτερικό θυμό και πόνο. Προσωπικά δεν έχω παει σε ψυχολόγο, απλα μονο στην αρχη της φοιτητικής μου ζωής, βίωνα και βιωσα όσα εσυ, και ηταν η μητέρα ενος φίλου συμφοιτητή που ηταν ψυχολόγος. Είχε αμεσότητα. Της εκμυστηρευστηκα τα παντα. Και μπορεί να μην πήγα σε συνεδρίες, αλλά οι συμβουλες της και οι κατευθύνσεις που μου έδωσε, μου άλλαξαν εντελώς τον τροπο σκέψης και την κοσμοθεωρία μου βεβαίως. Αναθεωρησα άρδην όσα… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν

Καλημέρα, Από τη δική μου εμπειρία, αν έχεις ανάγκη από εργαλεία για να βελτιώσεις τη ζωή σου στο σήμερα, θα σε βοηθήσει περισσότερο κάποι@ με βάσεις στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ). Αν έχεις ανάγκη να μάθεις γιατί και πώς προκλήθηκαν τα προβλήματα, και να γυρίσεις σε αυτά στο παρελθόν για να τα επιλύσεις, θα σε βοηθήσει περισσότερο η ψυχαναλυτική διαδικασία. Είναι ανάλογα τον άνθρωπο και την παρούσα ανάγκη. Πχ εγώ θέλω να μιλάω και να ψάχνω τι συνέβη και απέκτησα μια αντίληψη/φόβο, αλλά τώρα έχω περισσότερο ανάγκη να βελτιώσω τη ζωή μου και να αποδεχθώ τον εαυτό μου. Η ψυχανάλυση… Διαβάστε περισσότερα »

persona
persona
5 χρόνια πριν

Καλησπέρα! Προσωπικά κάνω ψυχανάλυση και συγκεκριμένα Λακανική. Η εμπειρία μου δείχνει ότι, ό,τι αντιμετωπίζω προσπαθούμε να το καταπολεμίσουμε από την ρίζα. Ποιός ο λόγος και ποιό το πρότυπο πχ που με κάνει να επιλέγω έναν σύντροφο που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητα κακό, αν το πρότυπο είναι υγιές. Θεωρώ ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να το βρεις στη ρίζα του, να το αναγνωρίσεις και με τον καιρό να προσπαθήσεις να ξεφύγεις απο την απόλαυση που σου δίνει, που όμως εν τέλει σε τρώει σιγά σιγά. Η ΓΣΘ έχει να κάνει με καθημερινά προβλήματα, για παράδειγμα… Διαβάστε περισσότερα »

Tonia Giovani
Tonia Giovani
5 χρόνια πριν

Συμφωνώ κι εγώ στο ότι περισσότερη σημασία έχει η εκπαίδευση , η εμπειρία, η συγκρότηση και η εν γένει προσωπικότητα του ψυχολόγου και μικρότερο ρόλο παίζει η σχολή που ακολούθει.Και ασφαλώς το πόσο άνετα και ζεστά νιωθει κανείς μαζί του, η χημεία μεταξύ σας.Ρώτησε κάποιους που εμπιστεύεσαι αν έχουν να σου συστήσουν κάποιον-α , δοκίμασε και μη φοβηθείς να αποχωρήσεις αν κάτι δε σου πάει. Οπως στα περισσότερες δουλειές υπάρχουν εξαιρετικοί επαγγελματίες, ξύπνιοι και δοτικοί -προσωπικά πίνω νερό στο όνομα μερικών !!! Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που δεν κάνουν για ψυχολόγοι, δεν τους ταιριάζει ή δεν είναι αρκετά ικανοί, είναι… Διαβάστε περισσότερα »