in

Είναι λογικό να φιλάει ο γιος τη μαμά στο στόμα;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Ήρθε η ώρα να σου γράψω κι εγώ και αυτό μετά από πολύ προσπάθεια να διαχειριστώ με ψυχραιμία τα συναισθήματα που μου δημιουργεί αυτή η κατάσταση, αλλά δεν άντεξα. Και εξηγώ. Γυρνώντας χθες στο σπίτι με τον άντρα μου, πετυχαίνουμε τη μαμά του στο δρομο (επαρχία βλεπεις) και αφου λέμε ότι ήταν να πούμε, την […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

usa american football super bowl li
O Tom Brady φιλάει τον πατέρα του στο στόμα, μετά τη νίκη στο Super Bowl

Ήρθε η ώρα να σου γράψω κι εγώ και αυτό μετά από πολύ προσπάθεια να διαχειριστώ με ψυχραιμία τα συναισθήματα που μου δημιουργεί αυτή η κατάσταση, αλλά δεν άντεξα. Και εξηγώ. Γυρνώντας χθες στο σπίτι με τον άντρα μου, πετυχαίνουμε τη μαμά του στο δρομο (επαρχία βλεπεις) και αφου λέμε ότι ήταν να πούμε, την αποχαιρετούμε ΚΑΙ Ω ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΚΑΡΟΝΟΤΕΡΑΣ, μητέρα και γιος (35 χρονων) φιλήθηκαν στο στόμα με ένα πεταχτο φιλί. Όπως φαντάζεσαι αυτό δεν έγινε πρώτη φορά,χωρίς να σημαίνει ότι γίνεται και κάθε φορά που βρισκόμαστε, αλλά συμβαίνει. Εμένα αυτό με κάνει να νιώθω αβολα και ειλικρινα δεν καταλαβαίνω τον λόγο που πρέπει να φιλιούνται εκεί κι όχι στο μάγουλο . Εχω κατα καιρους προσπαθησει να δεχτω οτι επειδη δεν συνέβαινε στη δική μου οικογένεια δεν σημαίνει ότι είναι και λάθος ή ότι άλλοι άνθρωποι έχουν άλλο τρόπο επικοινωνίας,δεν έχουν όλοι το φιλί όπως εγώ πιθανόν. Αλλά ρε Αμπα δεν μπορώ να το χωνέψω. Με χαλάει,δεν το καταλαβαίνω. Ε και δεν άντεξα,λοιπόν,χθες με το που απομακρυνόμαστε λίγα βήματα γυρνάω και τον ρωτάω “μπορείς να μου πεις γιατί φιλιεστε με τη μαμά σου στο στόμα ” και η απάντηση ήταν “γιατί αυτό κάνω από 5 χρονων” και του απαντώ “Ναι αλλά τώρα είσαι 35”. Και δεν συνεχίστηκε η κουβέντα. Όμως εμένα αυτή η απάντηση δεν με βοηθά να κατανοήσω το γιατί και ουτε μου το δικαιολογεί. Τι πάει να πει αυτο; και με εξοργίζει που θεωρει οκ να κανει κατι επειδη το εκανε στα πέντε του. Σηκώθηκα σήμερα και έχω κάνει ένα σωρό search στο Google σχετικά με αυτό να δω μήπως ειμαι παράλογη, χωρίς να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Βοήθησε με να καταλάβω. Θέλω να καταλάβω αν είναι οκ αυτό που συμβαίνει και έχω εγω λάθος τρόπο σκέψης ή αν δεν είναι και ότι πιο λογικό να συμβαίνει. Με φρικαρει. Και δεν ξέρω αν κανονικά έπρεπε να πω ας κάνουν οτι θέλουν ποιός νοιάζεται. Η σκέψη μου κάνει κύκλους. Και υποθέτω η ερώτηση είναι: είναι λογικό να φιλάει ο γιος τη μαμά στο στόμα(θα ξεράσω) ή είμαι υπερβολική;

 

Υπάρχει αντιπαράθεση σχετικά με το αν είναι οκέι ή όχι να φιλάς τα παιδιά σου στο στόμα, συνήθεια που εντοπίζεται συχνότερα όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία, αλλά δεν υπάρχει επίσημη απάντηση. Παρόλα αυτά σκέψου πως εσένα σου φαίνεται τόσο αποτρόπαιο σαν θέαμα, επειδή είναι κάτι που δεν έχεις συνηθίσει. Δεν αποκλείεται επίσης να σε πειράζουν  (ή να σε φοβίζουν) άλλα, όσον αφορά τα όρια και τη σχέση μητέρας- γιου, παρά το θέαμα του περιστασιακού φιλιού μια φορά στις τόσες. Αν όλα τα υπόλοιπα και σημαντικότερα, είναι οριοθετημένα στη μεταξύ τους σχέση, εγώ τουλάχιστον δεν έχω επιχειρήματα να σου πω γιατί αυτό που συμβαίνει δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, εκτός από το γεγονός ότι σε ξενίζει και σε ενοχλεί, που αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του συζύγου σου αν θα το σεβαστεί ώστε να αλλάξει μια τόσο μακροχρόνια συνήθεια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Η ίδια εικόνα που για ένα 5χρονο ειναι γλυκιά και τρυφερή, για έναν μαντράχαλο 35 χρονών είναι αρρωστημενη. Με όλο το σεβασμό στην ψυχολόγο, πονταρω τα ρέστα μου ότι τίποτα από τα υπόλοιπα δεν είναι οριοθετημένα σ αυτή τη σχέση.

Ederra
Ederra
5 χρόνια πριν

Aν ο 40χρονος μπαμπας φιλησει τη 10χρονη κορη του στο στομα θα τον κλεισουν μεσα, αντιθετα η μαμα θεωρειται -κακως κατ εμε- οτι τοχει το δικαωμα διαχρινικα και στα 5 και στα 35. Μαμαδες φιλανε κορες στο στομα; Σιγουρα οχι μπσμπαδες γιους.

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν

Όχι δεν είναι φυσιολογικό αυτό ανάμεσα σε μάνα και γιο.ακομη και σε μικρή ηλικια που θεωρείται αποδεκτό (αν και ούτε τότε προσωπικά το θεωρώ οκ)αυτό μέχρι 6-7 χρονών σταματάει.Δεν θα εκλογικευσουμε τα πάντα ως κάτι “διαφορετικο” που απλώς δεν κάνουμε εμείς στην οικογένεια μας

Ηκυπρεα
Ηκυπρεα
5 χρόνια πριν

Ο γιος υποκαταστατο συζυγου.

Stella Papaefthimioy
Stella Papaefthimioy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ηκυπρεα

ειναι λυπηρο…οπως και το αντιστροφο…να θελει ενας ανδρας να αφηνει απ εξω την γυναικα του και να την αντικαθιστα με τη κορη του..δεν ειναι αρρωστημενο?

alitra
alitra
5 χρόνια πριν

Δεν βλέπω το πρόβλημα, πέραν του ότι το έχουμε μάθει ως τζιζ και φτου κακά, σε αυτό το σημείο στον χώρο και τον χρόνο. *Σμουτς* δεν σημαίνει «σε γουστάρω σεξουαλικώς», ούτε απαραίτητα δείχνει οιδιπόδεια συμπλέγματα και αφύσικες προσκολλήσεις.

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alitra

Ειλικρινά. Το φιλί στο στόμα και το γλωσσόφιλο δεν ήταν καν τόσο σημαντικά πριν την ανακάλυψη του κινηματογράφου…

Ολα μπλε
Ολα μπλε
5 χρόνια πριν

Η μητερα μου συνηθιζε να φιλαει τον κατα 2 χρονια μικροτερο αδερφο μου στο στομα σε μικρη ηλικια(περιπου μεχρι το δημοτικο) και με απωθουσε απο τοτε. Μιλαω σε φαση να ηταν αυτος 3 και εγω 5. Αυτό πώς εξηγείται απο την αποψη οτι εγω εβλεπα αυτη την εικονα συχνα και ημουν εξοικειωμενη μαζι της?
(Δε μου εχει ξανατυχει να δω γονεις να φιλανε τα παιδια τους αλλα δε μου φαινεται φυσικο- βεβαια αποψη μου. Επισης θα ηθελα να δω παρομοιες αντιδρασεις σε περιπτωση που πατερας φιλουσε την κορη του)

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Εγώ πάντως φιλώ καμία φορά όλα τα μέλη της οικογένειας μου στα χείλη. Το κάνω και με τους πολύ κολλητούς φίλους. Δεν έχει τίποτα σεξουαλικο αυτό το “τσιμπητο” φιλακι. Δηλώνει ίσως ότι σε συμπαθώ πιο πολύ από όλους τους υπόλοιπους που συναναστρεφομαι. Έχω πιο στενή σχέση. Ποτέ δεν μου φάνηκε παράξενο και σίγουρα δεν πάει το μυαλό μου κάπου περίεργα όταν βλέπω άλλους να το κάνουν.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

Πες τα βρε αλουτερο! τι “ηθικός πανικός” ήταν αυτός;

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Θα σου απαντούσα αν καταλάβαινα τι εννοείς

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Άκυρο! Πφφφ! Διάβασα Σκέτο το “τι ηθικός πανικός είναι αυτός” 😂😂😂

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

“Την γνώμη σας 14.3.2018 | 00:22 Σας φαίνεται φυσιολογικό μία μητέρα να φιλάει την κόρη της 30 ετών στο στόμα; Πώς μπορεί να πει η κόρη να το σταματήσει εφόσον την ενοχλεί και πώς να το πει στον ψυχίατρό της, ενώ ντρέπεται απίστευτα γι’αυτό; Πώς λύνεται ένα τέτοιο θέμα;” Από απάντηση στις εξομολογήσεις: “Φυσιολογικό; Και ναι και όχι. Βασικά εξαρτάται από την κουλτούρα, τα ήθη, το τι είθισται σε συγκεκριμένες οικογένειες, αλλά και τις προσωπικές προτιμήσεις των εμπλεκόμενων ατόμων: https://www.quora.com/Why-do-some-parents-kiss-their-children-on-the-lips Αρκετοί, που σχολιάζουν στον παραπάνω σύνδεσμο αναφορικά, λένε πως *προφανώς* δεν υπάρχει κάτι το σεξουαλικό όταν δίνουν ένα peck on… Διαβάστε περισσότερα »

Stalkerou
Stalkerou
5 χρόνια πριν

Εμένα μου φαίνεται κυρίως ανθυγιεινό. Όλα τα μικρόβια κατευθείαν στο στόμα..!!! Φυσικά δεν με πειράζουν τα μικρόβια του συντρόφου μου, αλλά οι άλλοι.. να τα κρατήσουν μακριά!!!

zero-gravity
zero-gravity
5 χρόνια πριν

‘Εχουμε ταυτίσει τα φιλιά στο στόμα με τη σεξουαλική σχέση οπότε συνειρμικά χτυπάει συναγερμός. Βέβαια κάθε φιλί στο στόμα δεν είναι ερωτικό,δε βλέπουμε καμπάνες κάθε φορά που φιλάμε το ταίρι μας -τουλάχιστον όχι εγώ- και μερικές φορές δεν αισθάνομαι καμιά διαφορά απο ένα φιλί στο μέτωπο ή στα μαλλιά λόγου χάρη. Κάποτε που και το φιλί στο μάγουλο μεταξύ παιδιου-γονέα θεωρούνταν υπερβολική διαχυτικότητα το να αγγίξεις το γονιό τοτέμ μπορεί να ήταν εξίσου σοκαριστικό. Το ενδεχόμενο να υπάρχει μια κτητικότητα τύπου “Μαμά, η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή” υπάρχει πάντα αλλα αυτό εισαι σε θέση να το ξέρεις μόνο εσύ.… Διαβάστε περισσότερα »