in

Ζητάω παραπάνω από όσα μπορεί να μου δώσει;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Ειμαι κοπελα και εχω σχεση με μια αλλη κοπελα και η σχεση μας ειναι κρυφη για σχεδον ολους που ξερουμε ( μενουμε Αθηνα και ειμαστε κατω απο 30, ασχετο αλλα ηθελα να δωσω παραπανω στοιχεια). Η φιλη μου θεωρει υψιστη καταστροφη να πουμε στην παρεα μας για τη σχεση μας στους φιλους μας καθως ειναι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

50450043aec64b8c413ae57e08543ca7

Ειμαι κοπελα και εχω σχεση με μια αλλη κοπελα και η σχεση μας ειναι κρυφη για σχεδον ολους που ξερουμε ( μενουμε Αθηνα και ειμαστε κατω απο 30, ασχετο αλλα ηθελα να δωσω παραπανω στοιχεια). Η φιλη μου θεωρει υψιστη καταστροφη να πουμε στην παρεα μας για τη σχεση μας στους φιλους μας καθως ειναι ομοφοβικοι (οχι ακραιοι, αλλα εχουν πεταξει καποια σχολιακια ενοχλητικα ανα καιρους) και φοβαται την αντιδραση τους και γενικα πολλες φορες καταφευγουμε στο ψεμα η την προσποιηση για διαφορα πραγματα για να αποτρεψουμε να καταλαβουν κατι. Συγκατοικουμε και δεν το ξερει κανεις γιατι αμα το μαθουν θα το θεωρησουν υποπτο ( λες και μονο τα ζευγαρια μενουν μαζι, κολλητες φιλες ποτε). Η φιλη μου οταν ειμαστε οι δυο μας ειναι παρα πολυ τρυφερη και στοργικη, και γενικα μου δηλωνει οτι ειμαι το αλλο της μισο και γω νιωθω το ιδιο και εχουμε πολυ μεγαλη ταυτιση. Ενω ειμαστε πολυ προσεκτικες καποιες φορες υπηρξαν (μικρες) υπονοιες και υποψιες. Τελος παντων, η φιλη μου οταν ειμαστε μπροστα τους αλλαζει εντελως συμπεριφορα απεναντι μου, δε μου απευθυνει καθολου το λογο και οταν περπαταμε δεν ερχεται ποτε διπλα μου οπως κανει σε ολους τους αλλους της παρεας (τους πειραζει και τους κανει πλακα), γενικα μου φερεται σα να ειμαστε ξενες η ακομη χειροτερα ψυχραμενες. Τοσο πολυ που μια φορα ο μοναδικος μας φιλος που ξερει για μας με ρωτησε αν ειμαστε ακομη ζευγαρι και αν τσακωθηκαμε γιατι βλεπει μεγαλη αποσταση. Αυτο με πληγωνει πολυ καθως εγω προσπαθω να την προσεγγιζω παραπανω ( με ασφαλεια φυσικα οχι διαχυτικα) και στην τελικη ολοι ξερουν οτι ειμαστε πολυ καλες φιλες ( εχει δηλωσει παλιοτερα η φιλη μου οτι ειμαι η καλυτερη της φιλη) και δεν ειναι αποδειξη οτι τα εχετε αν μιλας παραπανω σε οποιον θεωρεις καλυτερο σου φιλο ακομη και οταν εχουν υπαρξει καποιες μικρες υπονοιες. Ειμαι υπερβολικη που με στεναχωρει αυτη η αποσταση και κατασταση; νιωθω πολυ ασχημα ενω η σχεση μας ειναι εντελως φυσιολογικη. Μηπως η φιλη μου ειναι ανωριμη η απλα δε με θελει τοσο οσο μου δειχνει οταν ειμαστε μονες μας; Ζηταω παραπανω απο οσα μπορει να μου δωσει ισως οποτε εγω ειμαι η ανωριμη;

 

Έχω την αίσθηση ότι η φίλη σου δεν έχει αποδεχτεί απόλυτα τη σεξουαλική της ταυτότητα, και από εκεί πηγάζει το πρόβλημα. Οι κοινωνικές συναναστροφές μας παίζουν ένα τεράστιο ρόλο στη ζωή μας. Η σεξουαλικότητα μας είναι μέρος της ταυτότητας μας. Σαφώς και κάποιος μπορεί να είναι κλειστός όσον αφορά τις σχέσεις του γενικώς και να μην μοιράζεται πληροφορίες για τους δικούς του λόγους, αλλά όταν αρχίζεις και προσποιείσαι χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο μπροστά στους πιο κοντινούς σου ανθρώπους, ενώ μάλιστα ο σύντροφος σου είναι μπροστά, νομίζω πως στην ουσία απορρίπτεις εσύ ο ίδιος ένα κομμάτι του εαυτού σου.

Πάμε στο «χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο», και στην πληροφορία ότι οι φίλοι είναι κάπως ομοφοβικοί. Αρχικά πως επιτρέπεις εσύ ή και η φίλη σου να συμβαίνει αυτό; Είναι ένα πράγμα να διακωμωδείς κάποια κλισέ, γιατί έτσι μεγάλωσες, και μπορεί αυθόρμητα κάτι ομοφοβικό να σου φαίνεται αστείο και εντελώς άλλο πράγμα το να κάνεις σχόλια μίσους. Και νομίζω τα όρια είναι αρκετά διακριτά. Αν οι φίλοι σας ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, θα ήταν δώρο και για εσάς αλλά και για αυτούς να αποκαλύψετε τη σχέση σας. Από τη μία τα σχολιάκια θα κοπούν μαχαίρι, γιατί ποιος θα έκανε τέτοια σχόλια μπροστά σε φίλους του που σέβεται και αγαπάει, από την άλλη αν όντως υπάρχει ομοφοβία σε κάποιον φίλο σας, θα έβλεπε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν είναι παραδείσια εξωτικά πουλιά, δεν αναπαράγουν στερεότυπα, δεν είναι μόνο το κλισέ. Και είναι πολύ πιο κοντά του από όσο νόμιζε. Αυτά όλα φυσικά, στην πιθανότητα να μην έχουν όντως καταλάβει τίποτα, και να μην παίζετε όλοι ένα άσκοπο παιχνίδι του «μωρέ είναι, δεν είναι;».

Δεν είσαι υπερβολική όχι, και δεν ζητάς παραπάνω από όσα είναι λογικό να ζητάει ένας άνθρωπος από τον σύντροφο του. Λεχθέντος αυτού, δεν σημαίνει ότι επειδή εσύ είσαι λογική η φίλη σου αυτόματα θα αρχίσει να φέρεται μπροστά στους φίλους σας όπως φέρεται και ιδιωτικά, και θα αποδεχτεί τον εαυτό της. Δεν σημαίνει ότι αν της παραθέσεις λογικά επιχειρήματα θα ξυπνήσει την επόμενη μέρα και θα κάνει coming out σε όλους. Δεν υπάρχει τρόπος να την πείσεις για να κάνει κάτι. Αλλά είναι σημαντικό να το εξετάσετε μαζί όλο αυτό. Είναι κάτι που η ίδια δέχεται να μετατοπιστεί έστω και λίγο; Καταλαβαίνει ότι σε πληγώνει και ότι είναι ένας τρόπος απόρριψης να συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά μπροστά σε άλλους; Μπορείς εσύ να συνεχίσεις να βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση ή νιώθεις να πνίγεσαι, να περιορίζεσαι;

Aν δεν το γνωρίζεις, η γραμμή 11528 είναι δωρεάν και αφορά ανθρώπους της λόατκι+ κοινότητας που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
aiyo
aiyo
5 χρόνια πριν

Εμένα άλλη απορία μου δημιουργήθηκε. Πώς γίνεται οι φίλοι σας να μην ξέρουν πού μένετε?!

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
5 χρόνια πριν

Η σταση της φιλης σου κατ εμε οταν ειστε σε παρεα και ειναι ψυχρη και απομακρη,δεν δηλωνει απαραιτητα οτι δεν εχει αποδεχτει την σεξουαλικοτητα της.απλως φοβαται μην μαθευτει και για σταχτη στα ματια της βγαινει σε υπερβολη. Θα το εβλεπα πιο ρεαλιστικα.δεν μπορειτε να αλλαξετε την κοινωνια και σπανια καποιος δεν θα ειναι λιγο ρατσιστης,λιγο ομοφοβικος η/και λιγο μισογυνης.αν οι φιλοι σας ειναι σε μεγαλο βαθμο τοτε ναι καλυτερα να ξεκοψετε. να μην πειτε τιποτα και να βεβαιωθειτε οτι σ αυτον που το εχετε εμπιστευτει ειναι φερεγγυο ατομο.οπως ειπα και πριν δεν μπορειτε να αλλαξετε την κοινωνια.ας ελπισουμε οι επομενες… Διαβάστε περισσότερα »

Clumsie
Clumsie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοσμική Νεράιδα

δεν το έχουν όλοι, Αλήθεια, επειδή είναι κάτω των 30 το λέω. Είναι πολύ μικρές. Αλήθεια-αλήθεια-το ξέρω-το ζω και δε ζω και στην Αθήνα.

Myself Under Construction
Myself Under Construction
5 χρόνια πριν

Διαβάζοντας το μήνυμά σου στεναχωρήθηκα και συνάμα εκνευρίστηκα. Συμφωνώ κι εγώ πως η κοπέλα σου δεν αποδέχεται πλήρως τη σεξουαλική της ταυτότητα. Είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στους νέους, κι όχι μόνο, ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους. Η εσωτερικευμένη ομοφοβία και η ζωή μέσα σε μία ντουλάπα όμως μπορεί να έχει απίστευτες επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, στις σχέσεις μας και στη ζωή μας γενικότερα. Οι φίλοι, οι παρέες και οι σχέσεις είναι ευτυχώς ακόμα στο χέρι μας να τις επιλέγουμε. Δεν χρειάζεται να παραμένετε σε γνωριμίες που σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο άνθρωποι. Αν οι φίλοι σας είναι πραγματικά φίλοι σας, στο ενδεχόμενο… Διαβάστε περισσότερα »