in

Σε έναν χρόνο θα δώσω πανελλήνιες και δεν έχω ιδέα τι θέλω να κάνω

Πηγαίνω τελείως στα χαμένα. Θέλω να κάνω σίγουρα κάτι, αλλά δεν ξέρω τι. Και αυτό είναι που με ενοχλεί.

Πηγαίνω τελείως στα χαμένα. Θέλω να κάνω σίγουρα κάτι, αλλά δεν ξέρω τι. Και αυτό είναι που με ενοχλεί. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

σπουδές αμφιβολία Α μπα

Γεια σας,

Διαβάζω συχνά τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα και δεν άντεξα, είπα να σας γράψω κι εγώ την δική μου ιστορία.

Εγώ σε έναν χρόνο θα δώσω πανελλήνιες. Το θέμα είναι ότι από πάντα ήμουν ένα άτομο που διάβαζε, όχι επειδή μου το ζητούσαν(δεν το έκαναν ποτέ), αλλά επειδή εγώ ήθελα πάντα να είμαι καλή σε οτιδήποτε και να έκανα.

Στο λύκειο φυσικά άλλαξαν τα πράγματα γιατί όσο και να προσπαθούσα, εβλεπα ότι δεν τα κατάφερνα όσο παλιά… Παρόλαυτα δεν το έβαλα κάτω, ούτε και τώρα δηλαδή.

Ωστόσο, τώρα που πλησιάζει ο καιρός και πρέπει να πάρω μερικές αποφάσεις για τον εαυτό μου, δεν έχω ιδέα τι θέλω να κάνω. ΚΑΜΙΑ απολύτως ιδέα! Και με πνίγει αυτό, αλήθεια.

Πάντα έλεγα ότι θέλω να σπουδάσω, να γίνω δασκάλα συγκεκριμένα. Έλα όμως που τώρα, αλλάζουν τα πράγματα. Πλέον το επάγγελμα αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι για εμένα, αν και συνεχίζω να αγαπάω τα παιδιά! Επίσης, τόσα χρόνια μου έλεγαν οι δικοί μου “θα σπουδάσεις ο,τι θες και εάν θες. Θα σε στηρίξουμε στις επιλογές σου.”, όμως τώρα που το συζητάμε συχνά το θέμα των σπουδών, μου λένε το ίδιο απλά με μια αλλαγή… “Κοίτα όμως να βρεις καμιά σχολή εδώ κοντά στην πόλη που ζούμε γιατί αλλιώς τα λεφτά δεν θα μας φτάσουν… Θα έχεις πολλά έξοδα αλλιώς.”

Καταλαβαίνετε ότι τόσο καιρό ακυρωνα σχολές σύμφωνα με τα δικά μου ενδιαφέροντα, τα δικά μου θέλω, όπως επίσης και την κατεύθυνση που αποφάσισα να επιλέξω (ανθρωπιστικών σπουδών), και τώρα αναγκάζομαι να ακυρώσω και άλλες σχολές γιατί περιορίζομαι στο να μείνω κάπου κοντά στην πόλη που ζω, αν όχι στην ίδια την πόλη μου.

Θεωρώ ότι θα ήταν βλακεία μου αν τελειώσω το σχολείο χωρίς να δώσω πανελλήνιες και πάω σε κάποιο ΙΕΚ. Αλλά θεωρώ επίσης βλακεία εαν δώσω άπειρα λεφτά σε φροντιστήρια και καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν θέλω να δώσω πανελλήνιες. Γι’αυτό κιόλας δεν έχω ξεκινήσει πολλά φροντιστήρια αν και πολλοί μου λένε πως θα έπρεπε ήδη να είχα κάνει εγγραφή. Στεναχωριέμαι, γιατί έχω τόσο πάθος για δημιουργία, για να ζήσω την ζωη μου. Μου αρεσει να γράφω, να βγάζω φωτογραφίες, να ακούω τους ανθρώπους. Όμως όλα αυτά είναι μόνο “δημιουργία”. Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει αλλα όταν περιοριζομαι τόσο πολύ, πώς να δημιουργήσω; Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω ή είναι πολύ πολύ μπερδεμένα όλα αυτά; Χαχα.

Για να κλείσω τέλος πάντων την φλυαρία μου, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι πηγαίνω τελείως στα χαμένα. Θέλω να κάνω σίγουρα κάτι, αλλά δεν ξέρω τι. Και αυτό είναι που με ενοχλεί.

Ελπίζω να βγάζουν νόημα όλα αυτά που λέω γιατί πραγματικά για εμένα, στην φάση που περνάω τώρα, δεν βγάζω καμιά άκρη.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Ρία

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
mavrouka
mavrouka
1 χρόνος πριν

(Αν και διαβάζω χρόνια τη στήλη, έκανα εγγραφή στο ampa μόνο και μόνο για να απαντήσω σε αυτό) Τρία σχόλια : Η κόρη μου είναι ακριβώς στην ίδια ηλικία κ αυτή τους τελευταίους μήνες ένιωθε χαμένη. Αυτό που της ξεκαθάρισε τα πράγματα ήταν κάτι πολύ απλό που της είπε ένας καθηγητής της : αν θέλεις να πας μία βόλτα για να να αγοράσεις μία μπλούζα καλύτερα να έχεις 200€ στο πορτοφόλι σου παρά 20, ακόμη και αν τελικά προτιμήσεις την μπλούζα των 20. Οπότε προσπάθησε για το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα και παίρνεις τις αποφάσεις σου αργότερα (πριν τη συμπλήρωση πχ… Διαβάστε περισσότερα »

lucid dream
lucid dream
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  mavrouka

Σχετικά με το πρώτο σχόλιο, αν βγεις για αγορές καλύτερα να έχεις 20 ευρώ στο πορτοφόλι, γιατί τα 200 θα τα χαλάσεις σίγουρα.
Σχετικά με τα μόρια, σπάνια να δηλώσει κάποιος σχολή με χαμηλότερα μόρια από αυτά που έχει.

Silvi
Silvi
1 χρόνος πριν

Να μιλήσετε με σύμβουλο επαγγελματικό προσανατολισμού,νομιζω στην Α’Λυκειου γίνονται τα τεστ.
Παρόλα αυτά ζητήστε απο το σχολείο σας να επικοινωνήσετε μαζι τους και να σας καθοδηγήσουν.

ΠράσινηΚαρδιά
ΠράσινηΚαρδιά
1 χρόνος πριν

Θα σου έγραφα και τη δική μου περίπτωση αλλά όλες οι προηγούμενες απαντήσεις έχουν καλύψει όλο το φάσμα της δικής μου εμπειρίας. Μην τρελαίνεσαι, αν βρεις σχολή που σου αρέσει στην επαρχία, κάνε την προσπάθειά σου και θα βρεις τον τρόπο να επιβιώσεις (εστίες, μια εργασία μερικής απασχόλησης, χαρτζιλίκι από γονείς/συγγενείς). Γνώμη μου είναι να κάνεις την προσπάθειά σου μέσω των Πανελληνίων. Αν οι γονείς σου μπορούν να στηρίξουν ένα φροντιστήριο, κάνε την έρευνά σου και σίγουρα, οι μελλοντικοί καθηγητές σου εκεί θα μπορούν να σε κατευθύνουν. Στη θέση σου, αναζητώντας φροντιστήρια, θα έκανα ακριβώς αυτή την κουβέντα αντί της… Διαβάστε περισσότερα »

A pretty mess
A pretty mess
1 χρόνος πριν

“τώρα που πλησιάζει ο καιρός και πρέπει να πάρω μερικές αποφάσεις για τον εαυτό μου, δεν έχω ιδέα τι θέλω να κάνω. ΚΑΜΙΑ απολύτως ιδέα! Και με πνίγει αυτό”  Το αντίθετο θα ήταν πραγματικά περίεργο. Το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι είναι ίσως από τα πρώτα που σε καλούν να διαλέξεις πώς θα ζήσεις, να δρομολογήσεις πλάνα, να σχεδιάσεις μέλλον(τα), να συνυπολογίσεις παραμέτρους, να ζυγίσεις καταστάσεις, να φανταστείς τον εαυτό σου μετά το τώρα σου και να αναλάβεις ρίσκα πάνω του. Αν ήξερες πώς να το κάνεις, θα ήταν πραγματικά περίεργο. Και δεν θα είχε και νόημα. Αυτό είναι η ενηλικίωση:… Διαβάστε περισσότερα »

lucid dream
lucid dream
1 χρόνος πριν

Ρία, μια χαρά ακούγεσαι.
Καλά, στο σχολείο δεν κάνετε επαγγελματικό προσανατολισμό;
Υπάρχουν δωρεάν τεστ στο διαδίκτυο που μπορείς να κάνεις.
Σου αρέσει η δημιουργία, μπορείς να την έχεις σε όποιο επάγγελμα κι αν κάνεις.
Το αν θα σπουδάσεις ή όχι θα πρέπει να το αποφασίσεις.
Ίσως σου ταιριάζει ψυχολογία, παιδοψυχολογία.
Μην ανησυχείς οι σπουδές είναι το πρώτο βήμα, δε σε εγκλωβίζουν. Θα σου ανοίξουν νέους ορίζοντες.
Καλό καλοκαίρι.

Phaedra
Phaedra
1 χρόνος πριν

έχεις διαλέξει κατεύθυνση.
διάβασε,δωσε εξετάσεις και τότε το ξαναβλέπεις.

ακόμη και τα οικονομικά των γονιών σου αν είναι δύσκολα υπάρχουν λύσεις..συγκατοίκηση,να βρεις εσύ παρτ τάιμ δουλειά.

κανόνισε ραντεβου με ΣΕΠ.

καλή δύναμη!

Santy
Santy
1 χρόνος πριν

Σε ποια πόλη ζεις όμως; Δεν αναφέρεις. Στο προκείμενο, μην γίνεις δασκάλα επειδή σου αρέσουν τα παιδιά γιατί δεν είναι αμιγώς αυτός σκοπός. Φυσικά, τη διδασκαλία σε κάποιο αντικείμενο την προσφέρουν κι άλλα πεδία. Επόμενο που θέλω να κοιτάξεις, ποιες σχολές υπάρχουν κοντά σου; Θα μπορούσες να ακολουθήσεις κάποιαν. Θα μπορούσε να σου γυαλίσει κάτι, μην υποτιμάς τίποτα και κανένα τμήμα. Όλα, κατά κάποιον τρόπο, συνδέονται. Εξαρτάται, φυσικά, τα πεδία. Με αυτό εννοώ, εάν π.χ. έχεις κοντά σου τμήμα ψηφιακών μέσων, μπορείς να πας διότι αναφέρεις ότι σου αρέσει η φωτογραφία. Πλέον η τεχνολογία τα φέρνει όλα τόσο συνδυαστικά κοντά… Διαβάστε περισσότερα »

Erik@
Erik@
1 χρόνος πριν

Θα σου πω κάτι από την προσωπική μου εμπειρία, κ ελπίζω να βοηθησει: ότι κ να σπουδάσεις, μπορείς μετά να το γυρίσεις τουμπα με μεταπτυχιακες σπουδές, αν δεις τελικά ότι αυτο που σπουδασες δεν είναι 100% για σένα. Μην μείνεις μόνον στα παραδοσιακά επαγγέλματα, δες αυτά που φέρνει η τεχνολογία. Πχ λες ότι σου αρέσει να γράφεις και να βγάζεις φωτογραφίες. Πως θα σου ακουγόταν κάτι σαν content creator? Αυτό μπορείς να το καταφέρεις είτε έχεις τελειώσει μανατζεμεντ, είτε γραφιστική, είτε ακόμα κ φιλόλογος! Ότι λοιπόν κ να αποφασίσεις, το μυστικό είναι να μην μείνεις μόνο στο προφανές που θα… Διαβάστε περισσότερα »