Πάσχω από οξεία τεμπελιτιδα.
Ναι ναι μην γελάτε αλλά κάπως έτσι έχει το πράγμα.
Ειμαι 42 ετών και τελικά κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα.θα μου πείτε σαν πολύ δεν σου πήρε να το καταλάβεις;Από παιδί νιώθω ότι θέλω να κάνω πράγματα,ότι θα μου άρεσε να είμαι ανεξάρτητη μια γυναίκα καριέρας,με λεφτά μια ωραία ζωή ,με κοινωνικό περίγυρο, να ταξιδέψω ,να έχω έστω μια κολητη κτλ κτλ.
Ομως ενώ νόμιζα ότι είμαι ντροπαλή και αντοινωνικη, εντέλει αυτό που δεν με αφήνει να πρωχορησω στην ζωή είναι η τεμπελιά μου.
Απο τεμπελιά άφησα το σχολείο,τα αγγλικά,από τεμπελιά δεν πιάνω μια δουλειά,από τεμπελιά δεν ήθελα και δεν θέλω παιδί γιατι αυτό και αν θέλει πολύ δουλειά,και από εμπελια δεν μπορώ να κάνω φιλίες γιατί ως γνωστόν και εκεί θέλει πολύ δουλίτσα το πράγμα.
Απο τεμπελιά πολλές φορές δεν βγαίνω βόλτα γιατί βαριέμαι να ετοιμαστώ,από τεμπελιά δεν πάω να ψωνίσω,βαριέμαι και το σούπερ,από τεμπελιά δεν παω σε κοινωνικά καλέσματα,ούτε τα αδέρφια μου δεν πάω να δω η την μάνα μου βαριέμαι Ποιος πάει τώρα να πάρει το λεωφορείο;Άστο καλυτερα.Δεν μένουν και κοντά αλλά και να έμεναν είμαι σίγουρη ότι πάλι θα βαριόμουν. Απο τεμπελια δεν επιδιώκω να βρεθώ με άλλους ανθρωπους.
Απο τεμπελιά δεν έχω χόμπυ αν και μου αρέσει η ζωγραφική.Μου αρέσει να είμαι σπίτι,μου αρέσει να ασχολουμε με αυτό, καθαριότητα κτλ.Και μου αρέσει να καθόμαστε σπίτι με τον σύντροφό μου,Οταν γυριζει απο την δουλεια.Που τελευταία έχει κολλήσει από μένα μάλλον και έχει γίνει σπιτόγατος και αυτος.Καλεσματα δεν κάνω γιατί βαριέμαι να ασχοληθω κτλ.Με αποτέλεσμα να είμαι μόνη όλα τα χρόνια.Θα μου πείτε,κυρά μου όπως εστρωσες θα κοιμηθείς.
Πολλες φορές θέλω να το νικήσω,σπροχνω τον εαυτό μου και λέω όχι θα ντυθείς και θα πας ,αλλά πολλές φορές με νικάει η τεμπελιά.Δεν είναι ότι δεν βγαίνω καθόλου αλλά όχι φυσιολογικά.Ακομα και τα ταξίδια που τα αγαπώ πολύ,πιάνω τον εαυτό μου να γκρινιάζω πριν φύγουμε για κάποιο προορισμό, Ποίος να ετοιμάσει βαλίτσες τώρα; και πέρυσι που δεν πήγαμε καλοκαιρινές διακοπες σαν κάπως μεσα μου να είπα ούφ γλίτωσα το τρέξιμο.
Τελευταια θα ήθελα να πιάσω δουλειά να ξεφύγω λίγο αλλά Ποιος χάνει τον ύπνο του πρωί πρωί και την άνεση του σπιτιού του;να τρέχει για το μεροκάματο;Ειμαι περίπτωση το ξέρω,μην με κρίνεται πολύ αυστηρά,θέλω να το νικήσω αλλά δεν μπορώ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ και ίσως να μην θέλω κιόλας,μετά από τόσα χρόνια; (Θα μου πείτε ψυχολόγος σου χρειάζεται αλλά σίγουρα θα χρειαστούν αρκετές συνεδρίες για να βγάλει πόρισμα και τόσα χρήματα δεν διαθέτω.Αλλα ούτε και την διάθεση να τρέχω)
ΑΠΟ ΤΗΝ – Μαρινα
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Κακομαθημένη είσαι! Αν δεν είχες να φας και ήταν θέμα επιβίωσης μια χαρά θα πήγαινες να δουλέψεις. Αφού δεν χαλιούνται αυτοί που σε ταΐζουν, τότε συνέχισε να κάνεις ζωάρα!
Αστα Μαρία μου, δε βλέπεις τι γίνεται; όλοι τρέχουν να σηκώσουν το δάχτυλο και να βγάλουν συμπεράσματα. Λες και θα βοηθηθεί κανείς αν ένα κάρο άγνωστοι του πουν πόσο άσχημα τα έχει κάνει. Πώς αντέχεις και δεν εκνευρίζεσαι; εγώ δε τη παλεύω άλλο, όλο τσάμπα μαγκιά και τσαμπουκάδες. Λες και δεν είναι το πιο εύκολο να κρίνεις και να είσαι χαιρεκακός.
❤️
Και αν ζούσε σε ένα χωριό της Αφρικής χωρίς νερό θα περπατούσε να γεμίσει την στάμνα. Εμένα αυτά τα σχόλια για ζάρες κλπ μου βγάζουν και λίγο ζηλεια
Προφανως και δεν ειναι ζωαρα, μπορει να τα γραφει στωικα και κουλ αλλα που ξερεις οτι δεν υποφερει; Ας μη βγαζουμε τα δικα μας παραπονα απο τη ζωη πανω στους αλλους
Αλλού είναι το πρόβλημα. Η τεμπελιά σου κρύβει πίσω της κάτι άλλο. Η μια περίπτωση είναι να καταναλώνεις πάρα πολύ μεγάλα ποσά εσωτερικής ενέργειας σε κάποιες ψυχικές διεργασίες άγνωστες σε εμάς, και να μη σου μένει μετά ενέργεια για άλλα πράγματα. Λες πχ ότι δε θες να πας στους δικούς σου γιατί βαριέσαι: μήπως κάτι σε αναστέλει γιατί η δυναμική των σχέσεων σε ζορίζει; λες ότι πριν το ταξίδι βαριέσαι να ετοιμαστείς: μήπως έχεις έναν φόβο αποχωρισμού που μεταφράζεται σε βαρεμάρα; Αν το ψάξεις λίγο θα βρεις θεραπεία με λίγα χρήματα, φαίνεται ότι ο εαυτός σου έχει αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς… Διαβάστε περισσότερα »
Ως άτομο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ψυχοθεραπεία όσο κι αν την χρειάζομαι και θα ήθελα να τη δοκιμάσω, είναι πολύ άσχημο να την προτείνουμε σε άτομο που ξεκάθαρα μας γράφει πως δεν έχει τα χρήματα για αυτό. Τον κάνεις να νιώθει ότι η μόνη απάντηση είναι αυτή στην οποία δεν έχει πρόσβαση, οπότε πως για εκείνον δεν υπάρχει τίποτα να κάνει, χειροτερεύοντας το πώς νιώθει. Ψυχοθεραπεία με λίγα χρήματα; Μάλλον είναι σαν αυτούς που λένε πως υπάρχουν δωρεάν ψυχοθεραπείες – και είναι αυτοί που δεν έχουν απευθυνθεί στις δωρεάν. Περίμενα δύο από αυτά τα δωρεάν… Διαβάστε περισσότερα »
Ωραία τα λες, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν έχω σκοπό να αμφισβητήσω το βίωμά σου φυσικά, με τα συμπεράσματά σου διαφωνώ. Ναι, η δημόσια υγεία υποβαθμίζεται μέρα με τη μέρα στη χώρα μας και πρέπει να γίνουν πολλά στο θέμα της ψυχικής υγείας. Σε αυτό συμφωνούμε 100%. Προσωπικά, έχω κάνει έναν κύκλο δωρεάν συνεδριών, στην Αθήνα, για ένα χρόνο και κάτι, ο οποίος με βοήθησε πάρα πολύ, και δεν έχω κανένα βίσμα. Συνέχισα ιδιωτικά, και ξέρω ότι το κόστος είναι μεγάλο. Θα ήθελα πολύ το ταμείο μου να καλύπτει ένα μέρος. Υπάρχουν θεραπείες και με 20 και με λιγότερα, προσωπικά… Διαβάστε περισσότερα »
Σαν κατάθλιψη ακούγεται με ΔΕΠΥ
Σαν εύκολη pop psychology διάγνωση ακούγεται
Ήθελα να σχολιάσω αλλά μόλις διάβασα ότι είναι 42 ετών η γράφουσα και δεν έχει εργαστεί μήτε έχει σπουδάσει ποτέ δεν θα το κάνω. Όχι γιατί δεν μπορώ, αλλά γιατί σέβομαι τον εαυτό μου.
Δυο τα τινά αγαπητή φίλη και μπορεί να είναι και συνδυασμένα. Η έχεις κάποια low key καταθλιψούλα που δεν έχεις εντοπίσει ή ησουν καλομαθημένη και τα έβρισκες έτοιμα απο την μαμα και τον μπαμπά και δεν έχεις μάθει να ζορίζεις το πωπουδακι σου.
Οτι και να ναι ένας ψυχολόγος θα βοηθήσει πιστεύω, αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι όσο πιο πολύ κάθεσαι άεργη τόσο περισσότερο θα βουλιάζεις στην αδράνεια.
Kαι σε μενα δεν βγαζει νοημα το πως βαριεμαι να κανω πραγματα που μου αρεσουν.Βαριομαστε για πραγματα που δεν θελουμε και πολυ να κανουμε. Γι αυτα που μας αρεσουν, δεν βαριομαστε. Δηλαδη οπως και οι αλλοι ειπαν ειναι σαν να κρυβεται κατι αλλο κατω απο την τεμπελια ,που δεν το εχεις ψαξει συναισθηματικα (η’ απλα δεν ειναι αναγκη να κανεις κατι που δεν σου αρεσει)
Έτσι όπως το περιγράφεις, το πιθανότερο είναι να πάσχεις από αδιάγνωστη κατάθλιψη ή/και δεπυ…
Σίγουρα θα ήθελα να πω, και από προσωπική πείρα, πως όταν ξεκινάς να απέχεις από δραστηριότητες, εξόδους κλπ είναι πολύ εύκολο να σε πάρει η μπάλα. Όταν αρχίσεις ας πούμε να κάθεσαι στον καναπέ περισσότερο από πριν, γρήγορα μπορεί να σου φαίνεται μεγάλη διαδικασία και το να πας να πιεις νερό. Και όσο πιο πολύ το συνηθίζεις αυτό, τόσο πιο μεγάλο σου φαίνεται στο μυαλό σου να κάνεις κάτι απλό. Φυσικά παίζει ρόλο και το αν θέλεις να το αλλάξεις καθώς εσύ μπορεί να είσαι εντάξει μέσα στην καθημερινότητα που έχεις χτίσει. Αυτό πρέπει να το σκεφτείς καλά χωρίς να… Διαβάστε περισσότερα »
Μέχρι τα 30 περίπου πίστευα και εγώ για εμένα ότι είμαι τεμπέλα για αυτό δεν είχα κίνητρο μέχρι που επισκέφτηκα ψυχίατρο που μου έκανε διάγνωση άτυπης κατάθλιψης, την οποία δεν είχα καν ακουστά και τελικά είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κατάθλιψης. Ψάξε το αν θέλεις,πολύ πιθανόν να εκπλαγείς όπως εγώ … Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο και να προσέχεις τον εαυτό σου.
Λίγο πολύ,όλοι το πάθαμε μετά τα lockdown ,βαριομασταν να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Πόσο μάλλον εσύ που μένεις κλεισμένη για πολύ καιρό ή χρόνια,δεν μας γράφεις ακριβώς πότε ξεκίνησε αυτό. Ήσουν έφηβη ? Έχεις δουλέψει κάποτε και για κάποιο λόγο σταμάτησες ? Εάν δεν είναι κατάθλιψη αυτό που έχεις,τότε ξεπερνιέται με λίγο ζόρι , ξεκίνα να ξυπνάς νωρίς,να μπεις σε λεωφορείο,να πας για ψώνια.Εαν δεν συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος ,στην εβδομάδα πάνω θα το έχεις ξεπεράσει. Εάν δεν, τότε η μόνη λύση είναι η ιατρική βοήθεια. Όσο για τα παιδιά,δεν είναι θέμα βαρεμάρας το ότι δεν θέλεις. Πολλοί δραστήριοι άνθρωποι… Διαβάστε περισσότερα »