Για σας, σήμερα είναι η χειρότερη μέρα της ζωής μου.
Έκανα έκτρωση, είμαι 41 και έχω δύο παιδιά ο σύζυγος δεν ήθελε άλλο είναι 50 ετών και έχουμε ήδη 2 μικρά παιδιά 6 και 4 ετών και τα οικονομικά είναι οριακά, έτσι πήραμε μια βιαστική απόφαση να μην προχωρήσουμε αυτήν την απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη,.
Νιώθω απαίσια, έβαλα τα κλάματα μόλις τελείωσε η διαδικασία, έκανα την χειρότερη αμαρτία του κόσμου, το μετάνιωσα ήδη δεν θα συγχωρεσω ποτέ τόν εαυτό μου , δεν ήμουν δυνατή, θα έπρεπε να εργαζομουν και εγώ ..
ΑΠΟ ΤΗΝ – Καίτη
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Αμαρτία μεγαλύτερη θα ήταν να εφερνες ένα παιδί στο κόσμο που ζούμε και να το μεγαλωνες μέσα στη φτώχεια και στην ανέχεια. Η αμβλωση δεν είναι αμαρτία -το ότι οι παπάδες σας έχουν πιπιλισει το μυαλό ότι κάνετε το μεγαλύτερο έγκλημα του κόσμου είναι κάτι που πρέπει να δουλέψεις με ψυχοθεραπευτη. Μπες και ψάξε φωτογραφίες από επιστημονικά σαιτ πως είναι ένα έμβρυο τους πρώτους μήνες κύησης. (What a pregnancy looks like before 10 weeks- the Guardian ) Μην σου κάνει εντύπωση που δεν θα δεις μωρό…κύτταρα θα δεις και μια άμορφη μάζα. Όπως και να έχεις δούλεψε με ψυχοθεραπεία. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »
Η κυρία έστειλε εναν προβληματισμό της, κάτι που νιώθει άσχημα και που την εχει επηρεάσει κι εσεις αντί να την συμπονέσετε, τις ακυρώνετε τα συναισθήματα της λέγοντας οτι το μωρό της ήταν άμορφη μάζα και να μπει και σε σαιτ να ψαξει για το πως ειναι!!!!δηλαδή ευγενεια και συμπονια πουθενά!!!μπερδέψατε θρησκείες, επιστημες, τα πάντα ολα!!και να παει και σε ψυχολόγο για να μην νιωθει τυψεις. Εχετε μπερδέψει τον φεμινισμό μου φαίνεται..ο φεμινισμός δεν σημαίνει έλλειψη ενσυναίσθησης σε θέματα που δεν πιστευουμε. Αν δεν εχετε εναν καλο λόγο να πείτε καλύτερα να μην σχολιάζετε σε τέτοια θέματα που η ψυχολογία παίζει… Διαβάστε περισσότερα »
Γιατί οι υπόλοιποι από κάτω τι έκαναν?
Δεν μπορώ να συμπονεσω έναν άνθρωπο που έχει δεχθεί πλύση εγκεφάλου από παπάδες,…οι ψυχολόγοι όμως μπορούν.
Και ο φεμινισμος ,έτσι πληροφοριακά είναι υπέρ των αμβλώσεων εάν αυτές δεν είναι by force η δεν αποτελούν κίνδυνο ζωής για τη γυναίκα.🙂
Υγ: το σαιτ που τις έγραψα είναι ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΝΟΣ ΕΜΒΡΥΟΥ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΆΔΕΣ ΚΥΗΣΗΣ.
Όχι κάτι φανταστικό,όχι σκίτσα και ζωγραφιές που σας δείχνουν οι θρησκείες σας,όχι κάτι που δεν υφίσταται.
Η πραγματικότητα είναι. ( τώρα αν δεν την δέχεστε είναι δικό σας θεμα)
Ο φεμινισμός, ετσι πληροφοριακά όπως μου λες κι εσύ, είναι υπερ του να κάνει η γυναίκα ό,τι θέλει με το σώμα της. Είτε αυτό είναι αμβλωση, είτε όχι. Η γραφούσα προφανώς δεν το ήθελε ή εστω και να το ήθελε κατά βάθος, τώρα θρηνεί. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως βγάζεις συμπεράσματα για την θρησκεία του καθενός μας εδώ μέσα. Δηλαδή θες να μου πεις οτι μια γυναίκα πχ στην Σκανδιναβία που δεν είναι επηρεασμένη απο θρησκείες, δεν υπάρχει περίπτωση να ενιωθε οτι έκανε κάτι κακό; η πραγματικότητα η δικιά σου δεν σημαίνει ότι είναι η πραγματικότητα όλων των άθεων… Διαβάστε περισσότερα »
Η θρησκεία (και στον αντίποδα η επιστήμη) δεν είναι καθόλου άσχετη γιατί δεν μας λέει ότι απλά νιώθει άσχημα αλλά ότι έκανε “την χειρότερη αμαρτία του κόσμου”. Η πηγή λοιπόν των συναισθημάτων αυτών είναι, at least partly, θρησκευτική.
Και φυσικά ο ψυχολόγος είναι αρμόδιος για να καθοδηγήσει κάποιον που βιώνει τύψεις, πένθος, ή οποιοδήποτε συναίσθημα που δεν μπορεί να διαχειρηστεί. Που να την στείλουμε; Στον πνευματικό ή τον μάγο της φυλής;
Ή αν της πούμε άγνωστοι στον internet ένα “καλό λόγο”, όλα κομπλέ; Σιγά μη της δώσουμε και συγχωροχάρτι.
Αν και αυτά που λέει η Marie είναι αντικειμενικά σωστά ο τρόπος που τα λεει είναι επιεικώς απαράδεκτος και χωρις καμία ενσυναίσθηση. Κατανοώ οτι όλοι μπορεί να έχουμε μια κακή μέρα και να γίνουμε εριστικοί στις απαντήσεις μας (μου έχει τύχει) όμως η συγκεκριμένη σχολιάστρια το κάνει σχεδόν πάντα. Εμένα αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι τα πολλά thumb ups που έχει πάρει. Αυτό σημαίνει οτι η πρώτη απάντηση που θα δει η θεματοθέτρια είναι η δική της και θα δει οτι πολλοί αναγνώστες συμφωνούν μαζί της. Εννοείται οτι όποιος στελνει μια ερώτηση εδώ πρέπει να ειναι προετοιμασμένος για όλων… Διαβάστε περισσότερα »
Πολύ σωστά το έθεσες.
Μπορει να εχει πολλες κακες μερες σερι. Μπορεί να παει για κάποιο ρεκορ.
Το έγραψα και σε άλλη ιστορία. το επαναλαμβανω και εδώ. Άπαξ και κάποια ζητά τη γνώμη σ ενα ελέυθερο φορουμ, είναι έτοιμη για απαντήσεις αλλά και για κριτική. Με το δικό της φίλτρο η καθέ μια από εμάς διαλέγει αυτά που της κάνουν και την βοηθούν.
Οι πομποί εκπεμπουν, οι δέκτες με τα φίλτρα τους λαμβάνουν..
Νόμιζα ότι υπήρχαν κάποια θέματα που τα προσεγγίζουμε με περισσότερη κατανόηση από το “ας πρόσεχες” εκτός αν θεωρούμε ότι η συμπαράσταση αποδίδεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού και κακοποίησης.
Είναι πολύ δύσκολο να συμπαραστέκεσαι σε ένα άτομο που εκφράζει διαφορετικές προσωπικές αξίες απο τις δικές σου. Απαιτεί να βγεις απο τον μικρόκοσμο σου.
To ερώτημα εδώ είναι αν γράφουμε για να υποστηρίξουμε μια γυναίκα σε δυσκολία ή χρησιμοποιώντας το site να της δείξουμε πόσο λάθος έχει και πόσο λίγη είναι ως φεμινίστρια.
Ενας καλός λόγος, μια θετική σκέψη, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε απόλυτα μπορεί να προσφέρει τη βοήθεια που έχει ανάγκη για τώρα. Το να της πούμε ποια είναι η φεμινιστική προσέγγιση είναι τόσο περιττό όσο να πούμε στην εύσωμη φίλη μας να κάνει μια βαρβάτη δίαιτα.
Ο σχολιασμός από μονος του για εμένα είναι συμπαράσταση, Είναι η κατάθεση της γνώμης/γνωσης/εμπειρίας μας, επειδή κάποιος μας την ζήτησε. Δεν είναι;
Φυσικά. Ταυτόχρονα όμως κρινόμαστε και εμείς για τα σχόλια μας.
Σαφώς! Ακόμα και αυτό βοηθά την εκάστοτε γράφουσα
Απάραδεκτο σχόλιο. Εκφράσεις οπως 1.”μεγαλυτερη αμαρτια θα ήταν να…” : ακυρώνεις τα συναισθηματα της γραφουσας 2.” η αμβλωση ειναι ή δεν ειναι αμαρτια” 3.” άμορφη μάζα κυττάρων” ειναι χαρακτηριστικά invalidating σχόλια που κάνουν επιπλέον και gaslighting. Η γυναίκα μοιραστηκε εδώ ενα πολυ σοβαρο θεμα και δεν επρεπε κατα την ταπεινη μου γνωμη. Συμφωνα με το γραμμα που εστειλε εδω δεν φαινεται να ειναι δικη της επιλογή αλλά περισσοτερο εντολή του αντρα της, ο οποιος σιγουρα θα έπαιξε το χαρτί “δεν δουλευεις και θες και τρίτο παιδι?” και την εκανε εσκεμμένα να νιωσει ενοχές ωστε να το ρίξει. Κριμα. Αλλο πραγμα… Διαβάστε περισσότερα »
Πρώτον τα σχόλια μου έχουν επιχειρήματα, και όχι σαν τα επιχειρήματα που λέει ο Ιερώνυμος και του φυλατε και τα χέρια. Επιστημονική βάση επιχειρήματων. Δεύτερον δεν ακύρωσα τα συναισθήματα της γραφουσης,απλά πρέπει και εκείνη να καταλάβει κάποτε πως ακριβώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και γιατί αυτή τη στιγμή στην Αμερική γίνεται πράξη το handmaids tale. Το σύστημα σας θελει να αναπαράγεται παιδιά σαν κουνελες για να έχουν οι πλούσιοι σκλάβους υπαλλήλους. Και σας έχει γεμίσει τύψεις κάθε φορά που δεν θέλετε και άλλο παιδί μέσω ΜΜΕ,θρησκείας, οργανώσεων κλπ. Συμφωνώ στο ότι ο συζυγος μπορεί να την πίεσε για την αμβλωση αλλά… Διαβάστε περισσότερα »
συγγνώμη αλλά η άμβλωση είναι αμαρτία;
Η αμβλωση δεν θα πρέπει επουδενί να θεωρήθει αμαρτία απο το κράτος, διοτί θα πρέπει να είναι νομικά (και ευτυχώς είναι) κατοχυρωμένο δικαίωμα. Πέραν αυτού όμως, ο προσωπικός αξιακός κώδικας του καθενός μπορεί να είναι ελεύθερος να όρισει ό,τι θέλει να ορισεί για τον εαυτό του και μόνο.
(για μένα προσωπικά δεν είναι αμαρτία).
Η εκτρωση δεν ειναι αμαρτία ιδίως οταν μιλάμε για μια υπευθυνη γυναικα που παιρνει προφυλάξεις να ΜΗΝ μεινει εγκυος. Αν ειναι ατυχη και ας πουμε πχ σπασει το προφυλακτικο τότε δεν εχει αλλη επιλογη παρά να κανει εκτρωση. Και θα ειναι μια πολυ υπευθυνη πραξη αυτο που θα κάνει αφου δεν ηθελε εξ αρχης εγκυμοσυνη και η ιδια εκανε ο,τι μπορουσε να μην μεινει εγκυος αλλα τελικά λογω ατυχιας της, το κακό εγινε. Αμαρτια /ντροπη/ κριμα /οπως θες πες το, ειναι να βλεπεις μορφωμενες γυναικες με μεταπτυχιακα και δεν συμμαζευεται που δεν ντρεπονται να πουν οτι κανουν ΧΩΡΙΣ αντισυλληψη ενω… Διαβάστε περισσότερα »
Καλό θα ήταν να απεχουμε απο απόλυτες θεσεις. Προσωπικά ειμαι πάρα πολυ υπερ του δικαιώματος στην άμβλωση όπως και στην πάρα πολύ καλή εξέταση των πιθανοτήτων εγγυμοσίνης και μετέπειτα ανατροφής ενος ανθρώπου όπου του διασφαλίζεται μια αξιοπρεπής (τουλάχιστον) διαβίωση. Ωστόσο όσο και να διαφωνώ με τις επιφανειακα (κατα τη γνώμη μου) συναισθηματικές αποφασεις ωστε να προχωρούν τέτοιες αβεβαιες και ‘τυχαίες’ εγγυμοσύνες δεν συμφωνώ με το κράξιμο και την απολυτότητα ή την ειρωνεια (αναφέρομαι στο ‘ψέκαζε’). Η καθεμία και ο καθένας εχει δικαίωμα να διαχειρίζεται το σωμα του όπως θεωρεί καλύτερα και όπως μπορεί καλύτερα. Δε θα πάρουμε εδω (ούτε πουθενά)… Διαβάστε περισσότερα »
Λες κάτι άλλο όμως. Μιλάς για ανευθυνότητα. Και είμαι 100% μαζί σου σε αυτό. Και βασικά και το προφυλακτικό να σπάσει δεν φτάνεις καν μέχρι την άμβλωση αν το πάμε έτσι, παίρνεις το χάπι και ξεμπερδεψες. Παρόλα αυτά, ακόμη και ανεύθυνη να είσαι (που είσαι) αν κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις ενω δεν θες να μείνεις εγκυος, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμαρτία με την εννοια που το θετεις.
Πριν κάνω τα παιδιά μου έμεινα έγκυος και δυστυχώς το μωρό ήταν άρρωστο. Επηρεασμένη από το πόσο ήθελα ένα παιδί και τον τρόπο που είχα μεγαλώσει (μέσα σε ένα ισχυρά θρησκευτικό περιβάλλον) είχα δεύτερες σκέψεις για το εάν ήθελα να κρατήσω το μωρό. Ο άντρας μου ήθελε να τερματίσουμε την εγκυμοσύνη όμως μου είπε ότι αν δεν θέλω θα είναι δίπλα μου. Όμως ήξερα ότι δεν το ήθελε αυτό το μωρό. Έκανα διακοπή κύησης. Το θεωρούσα κ εγώ αμαρτία. Αλλά δεν είναι αμαρτία να γεννήσω ένα παιδί που θα υποφέρει και θα έχει έναν πατέρα που θα προτιμούσε να μην… Διαβάστε περισσότερα »
Αγαπημένη, μήπως να καλέσεις στο 10306,είναι γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, γιατί θα διέλθεις μία περίοδο πένθους και στρες, παρατηρείται συχνά σε γυναίκες μετά την άμβλωση. Από κει και έπειτα, θα πω ότι άμα δεν μπορούσατε να το υποστηρίξετε ως οικογένεια, καλώς έκανες. Ακόμα και αν δούλευες, δεν μπορείς να ξέρεις αν θα έπραττες διαφορετικά, πρώτον γιατί δύο μικρά παιδιά, ένα νεογνό και δουλειά είναι δύσκολο να τα ισορροπήσεις, χωρίς σημαντική υποστήριξη από πίσω και δεύτερον γιατί αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο, η πραγματικότητα σου είναι αυτό που βιώνεις τώρα και με αυτά τα δεδομένα αποφασίζεις.
Είχα σκοπό να σου γράψω να πάρεις το χρόνο σου και αν δεις ότι δεν συνέρχεσαι να το συζητήσεις με ειδικό αλλά διάβασα το “έκανα την χειρότερη αμαρτία του κόσμου”, οπότε η απάντηση θα αλλάξει δραστικά. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΜΑΡΤΙΑ. Αφαίρεσες από το σώμα σου ένα μάτσο κύτταρα. Έχουν ζωή; Φυσικά. Κ τα καρκινικά κύτταρα κ τα παθογόνα βακτήρια ζωή έχουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κρατάμε για να μην κάνουμε αμαρτία. Είναι ζωντανός οργανισμός; Ούτε λίγο. Δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός αν παρασητεί στον οργανισμό σου. Ζωντανοί οργανισμοί είστε εσύ, ο σύζηγος, και τα παιδιά σου… Διαβάστε περισσότερα »
Ξέρω οτι έχεις καλή πρόθεση αλλά το να συγκρίνεις ένα έμβρυο με καρκινικά κύτταρα και τα παθογόνα βακτήρια είναι άτοπο, ειδικά στην συγκεκριμένη ερώτηση που η γυναίκα θρηνεί. Αν δεν έχεις μείνει έγκυος, αν δεν έχεις παιδί είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Δεν είναι μόνο η θρησκεία που προκαλεί τύψεις. Το έμβρυο αν και είναι ένα μάτσο κύτταρα όπως λες είναι ένα εν δυνάμει παιδί και το να αφαιρέσεις από το σώμα σου είναι κάτι πολύ δυσάρεστο και καθόλου εύκολο. Χρειάζεται λοιπόν ενσυναίσθηση όταν συμβουλεύουμε και απευθυνόμαστε σε γυναίκες που έκαναν έκτρωση. Αμαρτία δεν είναι σε καμία περίπτωση είναι όμως… Διαβάστε περισσότερα »
“Αν δεν έχεις μείνει έγκυος, αν δεν έχεις παιδί είναι δύσκολο να το καταλάβεις”
Είναι πολύ συχνό επιχείρημα, μα εντελώς λάθος. Επειδή δεν έχει μείνει έγκυος δεν σημαίνει ότι δεν έχει αγαπήσει ή θρηνησει για καποι@.
Δεν αποτελεί “μικρό θάνατο για την γυναικα” . Είναι πένθος οχι θάνατος και έχει μεγάλη διαφορά.
Καθόλου λάθος, αν δεν έχεις βρεθεί ακριβώς στην ίδια θέση με κάποιον δεν μπορείς να τον καταλάβεις. Δεν θα πω εγώ σε κάποιον που έχασε γονιό οτι έχω βρεθεί στην θέση του γιατί εγώ έχασα τον σκύλο μου πχ, δεν είναι το ίδιο. Φυσικά κι έχεις αγαπήσει και θρηνήσει αλλά δεν είναι το ίδιο να θρηνείς τον γονιό σου και το παιδί σου. Και δεν είναι το ίδιο να θρηνείς για κάποιον που έχασες και για “κάτι” του οποίου εσύ τερμάτισες την ζωή του. Οταν μια γυναίκα έχει μια αποβολή είναι σαν να πεθαίνει κάτι μέσα της, σαν να χάνει… Διαβάστε περισσότερα »
δεν τερμάτισε τη ζωή του, ας προσέχουμε τι λέμε γιατί διαβάζουν και γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση.
Ειναι πραγματικά ενα αμφιλεγομενο ζητημα (δικαιως) και υπαρχουν αντίθετες αποψεις. Οντως τερματιζεται μια ζωη όμως που θα μπορουσε να υπαρξει.Fact.
Αν εσυ διαφωνεις επειδη ετσι σε βολευει για τις επιλογες σου αυτο ειναι μια αλλη συζητηση (με τον ψυχολογο ομολογουμένως)
Όου! το λες και χτύπημα κάτω από τη ζώνη αυτό! Το “θα μπορούσε να υπάρξει” σημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει πάντως. Και με ελεύθερο σεξ θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές ζωές (η γιαγιά μου γέννησε 9 και της έζησαν τα 6), αλλά τις τερματίζουμε εν τη γεννέσει τους. Θα μπορούσα επίσης να είχα κάνει έκτρωση, αλλά δεν έχω κάνει. Αν έκανα όμως θα μου περίσσευε το blaming από άλλες γυναίκες.
Και τα αυγά που γεννάν οι κότες και τρως τερματίζουν μια ζωή που θα μπορούσε να υπάρξει. Fact και αυτό. Κάτσε μην μου πεις επειδή η ζωή εκείνη δεν είναι ανθρώπινη δεν έχεις ενδοιασμό να τα φας.
Ειναι γονιμοποιημένα τα αυγά που τρως? Ανήκουν στο ιδιο ειδος με εσένα?
Δεν καταλαβαίνω την σύγκριση που προσπαθείς να παρουσιασεις.
Καλά επειδη βλέπω να ερχονται βροχή και άλλοι τετοιοι συλλογισμοί-ντόινγκ, δεν απαντώ περαιτέρω.
Έχω να πω ότι γέλασα πολύ με τη σύγκριση αυγού και εμβρύου αλλά βρε ακτινίδιο, εδώ τρώμε την κότα την ίδια, το αυγό θα κάτσουμε να σκεφτούμε αν θα γίνει πουλάκι ή όχι; 😂😂😂
Παρεμπιπτόντως όποια έκανε έκτρωση για όποιο λόγο, καλά έκανε. Δίκη της η ζωή, δική της και η απόφαση. Τα περί αμαρτίας δεν μπορώ καν να τα καταλάβω.
Και τώρα με έβαλες σε σκέψεις. Οι vegans είναι άραγε κατά των εκτρώσεων;!
Προσωπικη επιθεση και χωρις λογο κιολας. Ηρεμα φιλη, ηρεμα. “Αν εσυ διαφωνεις επειδή ετσι σε βολεύει” τέτοιου τυπου σχόλια δειχνουν οτι αυτός που τα κανει τσιμπηθηκε καπου. Και βγαινει σε αντεπιθεση γιατι νομιζει οτι του επιτεθηκαν. Επειδη ακριβως αυτο το θεμα ειναι ιδιαιτερο, του αξιζει να εκφραζομαστε με ακριβεια. Δεν τερματισε ζωη, καλα το ειπε @ avis. Την κυηση τερματισε.
“Οντως τερματιζεται μια ζωη όμως που θα μπορουσε να υπαρξει.”
Αν “θα μπορουσε να υπαρξει” -> δεν υπάρχει -> δεν τερματίζεται. Για να τερματιστεί κάτι πρέπει να υπάρχει.
Καλά μάθε πρώτα την διαφορά του fact απο μια υποθετικη πρόταση…
….είπε η τύπισα που έχει χρησιμοποιήσει τη λέξη “αμαρτία” με τρεις διαφορετικές έννοιες σε ένα σχόλιο, χωρίς να φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται τη διαφορά τους ή και τη βαρύτητα της εκάστοτε έννοιας για κάποιους.
Συγγνώμη, αλλά θα τρελαθώ: γράφεις “Οντως τερματιζεται μια ζωη όμως που θα μπορουσε να υπαρξει.Fact” και προφανώς το “θα μπορούσε να υπάρξει” για σενα ΔΕΝ είναι υποθετική πρόταση; βοήθεια παρακαλώ, ένας φιλόλογος να μου κρατήσει το χέρι γιατί σβήνω, χάνομαι 😵💫
Δεν είπα οτι τερμάτισε την ζωή του παιδιού. Τερμάτισε την ζωή των κυττάρων. Γι αυτό είπα κάτι και το έβαλα σε εισαγωγικά γιατί δεν θεωρώ την έκτρωση φόνο. Ας προσέχουμε λίγο πριν κατηγορήσουμε και κουνήσουμε το δάχτυλο.
δεν σε κατηγόρησα, ξέρω ότι δεν θεωρείς φόνο την έκτρωση. Οι λέξεις όμως μπορεί να πυροδοτήσουν χειρότερα τις ενοχές της γράφουσας.
Και πάλι διαφωνώ 100% . Το πένθος ως συναισθημα και η εμπειρία ειναι η ιδια πρακτικα. Είναι η ίδια πανανθρώπινη εμπειρία ανεξαρτήτως του τι την προκαλεσε, πως εκφραστηκε ή πως θα γίνει η διαχειριση της. Κάποιος μπορεί να μην βιώσει το πένθος στην ιδια ένταση ή χρονική διάρκεια με τον άλλο. Λυπάμαι που γίνεται η συγκριση άνθρωπος/σκύλος γιατί αναγκάζομαι να υπενθυμίσω ότι ο σκύλος είναι πολύ αγαπημένος για κάποιους και το βίωμα μπορεί να είναι πολύ βαρύ. Μπορεί να μην ισχύει για όλους δεκτό, ας μην υποβαθμιζουμε ο ένας το πενθος του άλλου για να αποδείξουμε κάτι. Οπότε αυτό “οταν… Διαβάστε περισσότερα »
Προφανώς και πολλές σχολιάστριες δεν το καταλαβαίνουν για να της απαντάνε έτσι και προφανώς η συγκεκριμένη γυναίκα το βίωσε πολύ άσχημα. Εδώ όμως δεν σχολιάζουμε το πως το βίωσαν όλες οι γυναίκες αλλά η συγκεκριμένη που από τον τρόπο που εκφράζεται φαίνεται οτι νιώθει οτι κάτι έχασε. Ας είμαστε λίγο ευγενικοί μαζί της κι ας μην την γνωρίζουμε. Ειπα στο πρώτο μου σχόλιο (ελπίζω να το διάβασες) οχι συμφωνώ αντικειμενικά με το σχόλιο της Marie όμως διαφωνώ στο πως εκφράζεται.
Αυτό το “τερμάτισες τη ζωή του”, λέει τόμους για τον λόγο που πραγματικά τα έχεις πάρει στο κρανίο με τα συγκεκριμένα σχόλια. Είναι αυτό που λέμε “γλώσσα λανθάνουσα, την αλήθεια λέγει”. Είναι φανερό ότι έχεις την ίδια άποψη με την θεματοθέτρια που θεωρεί την άμβλωση φόνο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κοινός τόπος για συζήτηση. Θα τολμήσω να πω ότι όλες οι σχολιάστρες εδώ μέσα, θεωρούν την άμβλωση θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας στο πλαίσιο της αυτοδιάθεσης της. Το αν θα ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη (αυτή είναι η σωστή έκφραση και ΟΧΙ ¨θα κρατήσει το παιδί), είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ δική της απόφαση. Αν θέλεις… Διαβάστε περισσότερα »
Ουφ, είχες νεύρα και ήθελες να ξεσπάσεις, όμως βούτα λίγο την γλώσσα στο μυαλό σου πριν απαντήσεις. Δεν έχεις διαβάσει προφανώς το σχολιό μου που τάσσομαι υπέρ της έκτρωσης. Δεν την θεωρώ φόνο και το έχω πει σε άλλο σχόλιό μου. Ομως δεν μειώνω τον πόνο της θεματοθέτριας Και φυσικά δεν χαιδεύω αυτιά. Την απόφαση να σταματήσει την κύηση την παίρνει η γυναίκα η οποία γνωρίζει οτι μετά από κάποιο διάστημα το συγκεκριμένο έβρυο αν είναι υγιές θα γίνει παιδί. Γι αυτό και έχουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για την έκτρωση. Αν λοιπόν διάβαζες το σχόλιό μου προς την θεματοθέτρια… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν νομίζω ότι τα περισσότερα σχόλια παραβλέπουν τον πόνο που νοιώθει η γραφούσα. Όμως το να μπαίνου οι λέξεις έκτρωση και αμαρτία σε φεμινιστικό site είναι κόκκινο πανί. Το αν θα κάνει μια γυναίκα έκτρωση ή όχι είναι αναφέρετο δικαίωμά της. Το πως θα νοιώσει σε οποιαδήποτε συνθήκη είναι επίσης δικαίωμά της. Το να υποστηρίζει όμως δημόσια ότι η έκτρωση είναι αμαρτία, είναι αναμενόμενο ότι δεν θα πάει και πολύ καλα….
Μα δεν είπε οτι θεωρεί την έκτρωση αμαρτία, μιλάμε για μια γυναίκα που επέλεξε την έκτρωση και απλά τώρα αισθάνεται άσχημα, σαν να έκανε το χειρότερο πράγμα στον κόσμο που το ονομάζει αμαρτία. Δεν λέει η έκτρωση είναι αμαρτία. Ας μην κολλάμε στις λέξεις, η αμαρτία στην καθομιλουμένη σημαίνει κάτι κακό χωρίς να σημαίνει οτι αυτός που το λέει είναι θρησκοληπτος. Εχουμε πολλες “θρησκευτικές” φράσεις που τις χρησιμποιούμε ως set phrases. Αλλά και να είναι πιστή και να θεωρεί οτι έκανε αμαρτία δεν θα ήταν καλύτερο να της εξηγήσουμε όμορφα κι ωραία γιατί δεν είναι αμαρτία. Για να είσαι φεμινίστρια… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν γνωρίζω αν χρησημοποιησε την λέξη “αμαρτία” μεταφορικά η όχι. Σίγουρα όμως ο συγκεκριμένος συνδυασμός λέξεων κάνει trigger σε πολλές γυναίκες, γιατι βάλλονται είτε έμμεσα είτε άμεσα. Συμφωνώ ότι δεν είναι σωστό να κατηγορουμε μια γυναίκα σε μια δύσκολη στιγμή για τις λέξεις που επέλεξε να εκφραστεί είτε τις εννοεί είτε όχι, όμως δεν μου κάνει καμία εντύπωση που πολλές σχολιαστριες αντέδρασαν έτσι. Αυτό που λέω είναι ότι ήταν η λέξη “αμαρτια’ που προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια και όχι το περιεχόμενο της ιστορίας της. Αν δεν υπήρχε αυτή η λέξη τα σχόλια θα ήταν διαφορετικά.
Αν ηταν οντως δικη της επιλογη θα ήταν καλά.
Το θεμα ειναι οτι αυτο που εκανε ήταν επιλογή του άντρα της. Γι’αυτο και αυτομαστιγωνεται.
Αφού όπως παραδέχεσαι δεν το έχεις ζήσει περιττεύει η γνώμη σου αρα δεν χρειάζεται να την λες. Δεν το λέω εγω εσυ το ειπες.
Δεν έχω ζήσει την έκτρωση εγω η ίδια όμως την έχω ζήσει από κοντά. Επίσης δεν είπα οτι δεν έχω ζήσει απώλεια εμβρύου όμως δεν είμαι υποχρεωμένη να το κάνω. Σε κάλυψα;
Valhrona: “Παω στοιχημα ρε συ οτι μπαινετε και διαβαζετε μόνο τον τιτλο και μετά ξεσαλωνετε στα σχόλια χωρις καν να μπειτε στον κοπο να διαβασετε το κειμενο. Η κοπελα ΔΕΝ εκανε αμβλωση απο δικη της επιλογη. Αλλα κατόπιν διαφωνίας με τον αντρα της και ψυχολογικης πίεσης που της άσκησε.” Καίτη: “[…] έτσι πήραμε μια βιαστική απόφαση να μην προχωρήσουμε αυτήν την απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη,.” Μπορεις να έχεις πολύ θυμο για το συγκεκριμενο και κάθε άλλο θέμα. Μια λειτουργία αυτου του site φαντάζομαι οτι είναι και η εκτόνωση μέσω της ανωνυμίας μας. Αυτό που δε χρειάζεται είναι να ειρωνεύεσαι και να στρέφεσαι… Διαβάστε περισσότερα »
Αν και δεν με ενδιαφέρει τί εχεις να πεις, επειδη διαβαζουν και αλλοι: συγκεκριμένα η θεματοθέτρια γραφει: 1. ο αντρας μου δεν το ήθελε 2.δεν θα συγχωρεσω ποτέ τόν εαυτό μου , δεν ήμουν δυνατή, θα έπρεπε να εργαζομουν και εγώ ..” Ξεκάθαρα η γυναικα δεχτηκε πίεση απο τον άντρα της για να το κάνει. Και στενοχωριέται που δεν ηταν αρκετά δυνατή να αντισταθεί στην πίεση. Λοιπον, ενταξει να το πω αφου επιμένεις προσφέρεις εξυπνάδα κατω απο κάθε σχόλιό μου, τοσα χρονια που διαβαζω εδώ δεν εχω δει ουτε ενα σχόλιό σου, μα ούτε ένα που να μην ειναι διφορούμενο… Διαβάστε περισσότερα »
Σ’ευχαριστω που με διαβάζεις «τόσα χρονια». Εγώ θα σου πρότεινα να κοιτάξεις το μοτιβο σου να πατροναρεις τα λεγόμενα των άλλων. Υπονοείς εμπάθεια από τη μεριά μου απέναντι σου («επιμένεις να προσφέρεις εξυπνάδα κατω απο κάθε σχόλιό μου») και δε με εκπλήσσει η εγωκεντρική θέαση, ούτε με πτωει η έμμεση προσπάθεια να εκβιάστει η έκφραση μου υποννοώντας εμπάθεια απεναντί σου. Μου είσαι εντελως καινουρια περσονα (και καλώς, και συνέχισε) αλλά (ενημερωτικά) δε γίνεται να αναπτύξουμε εμπάθεια με καποι@ που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε διασταυρωθει επανειλημμένα. Αν δεν το πρόσεξες δε, γράφουν πολλές σχολιαστριες αντικρούοντας την «επιχειρηματολογία» σου στις οποίες… Διαβάστε περισσότερα »
Μαρία χαίρομαι που εσύ το έζησες έτσι. Ομως εγώ δεν απάντησα σε σένα ή σε άλλες που το έζησαν οπως εσύ. Απαντάω στην συγκεκριμένη κοπέλα που το έζησε ως ένα μικρό θάνατο. Αν θες να μας πεις την δική σου ιστορία κάντο και θα την διαβάσω με ενδιαφέρον, το λέω χωρίς ειρωνία γιατί η έκτρωση θα πρέπει να κανονικοποιηθεί για να μην υπάρχουν θεματοθέτριες που το θεωρούν αμαρτία. Ομως εδώ μιλάμε για μια άλλη γυναίκα που από τον τρόπο που το περιγράφει (πέραν της λέξης αμαρτία) είναι σαν να ακούω το κοντινό μου πρόσωπο που το πέρασε και απλά θέλω… Διαβάστε περισσότερα »
Κάτσε να τα βάλω σε σειρά: Α) Μια εγκυμοσύνη είναι τρομερά επεμβατικό γεγονός και πιθανότατα το πιο επικίνδυνο πράγμα που κάνουμε οι γυναίκες το 2024 στο δυτικό κόσμο. H έκτρωση είναι μια ιατρική πράξη που αφαιρεί ανεπιθύμητα κύτταρα, που μπορούν να οδηγήσουν σε μια high risk κατάσταση. Ναι μεν είναι ζωντανά ΑΛΛΑ δεν αφαιρεί ζωή. Οπότε τα καρκινικά κύτταρα είναι μια τίμια αναλογία (actually οσο το σκέφτομαι βιολογικά παραείναι accurate), αλλά δέχομα ότι είναι λίγο “σκληρή”. Β) Εν δυνάμει παιδιά είναι και τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια μας και μια χαρά τα πετάμε από εδώ κ από εκεί. Με αυτή… Διαβάστε περισσότερα »
Ναι μονο που τα καρκινικα κυτταρα δεν εξελισσονται σε ανθρωπο. Παραμενουν μάζες κυτταρων, όγκοι δηλαδη.
LOL με τα επιστημονικά σου
Επιμενεις να μη θες να καταλάβεις. Και χλευαζεις με λολ ειρωνιες και τα τοιαυτα. Δεν πειραζει, καλως εχόντων η γραφουσα θα προσπεράσει τα σχόλιά σου.
Οκ.. δες το Β.
A) Επαναλαμβάνω μην εξισώνουμε την αφαίρεση κυττάρων επικίνδυνων για την ζωή σου με την αφαίρεση κυττάρων που κάποιες γυναίκες επιθυμούν χρόνια και κάποιες ξοδεύουν περιουσίες. Β) Θεωρητικά ναι αλλά όταν υπάχει το εμβρυο υπάρχει και η ιδεά του παιδιού με τον αυνανισμό η το σεξ με προστασια δεν υπάρχει. Γ) Συγγνώμη εδώ στα σχόλια δεν απαντάμε στην θεματοθέτρια; Για την δικό της πόνο μιλάμε όχι για τον δικό μου και της Μαρίκας που βλέπει την έκτρωση σαν αφαίρεση σπίλου. Εγώ απαντάω στην πολύ συγκεκριμένη ιστορία και προσπαθώ να έρθω στην θέση της συγκεκριμένης γυναίκας. Αλλο που μερικές σχολιάστριες το έχουν… Διαβάστε περισσότερα »
Α) Πέφτεις σε πολύ περίεργους παραληλισμούς να ξέρεις. Κάποιες προσπαθούν χρόνια για παιδί άρα τι; Δεν θα έπρεπε άλλες να κάνουν έκτρωση; Είπες ότι είσαι pro choice. Άρα θα έπρεπε αν θέλουν να κάνουν έκτρωση αλλά πρέπει να στενοχωριούνται σαν κάποιο φόρο τιμής σε αυτές που “επιθυμούν χρόνια και ξοδεύουν περιουσίες”; Β) Περνάμε από το “αγένητο παιδί” στην “ιδέα του παιδιού”;; Εγώ μπορεί να σκέφτηκα το παιδί σε αυτό τον κύκλο. Πρέπει να τρέξω να βρω πατέρα στις γόνιμες μέρες μη και σκοτώσω την “ιδέα του παιδιού”; Γ-Δ) Δεν σκοπευω να μιλήσω εκ μέρους καμίας σχολιάστριας πέρα από τον εαυτό… Διαβάστε περισσότερα »
Να συμπληρώσω Ε) επισης οτι όσες δεν εχουν (εχουμε) εγγυμονησει (αυτολεξεί: “Αν δεν έχεις μείνει έγκυος, αν δεν έχεις παιδί είναι δύσκολο να το καταλάβεις.”) δεν εχουν πιθανότητα εγγυρου σχολιασμού αφού δεν ξέρουν (-με) τι ειναι να εισαι μανα ή τουλάχιστον να εχεις κυοφορήσει.
Εγώ πάντως καλώ να μην αυτο-εξαιρούνται από το σχολιασμό οι άνδρες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που εχουν ενσυναισθηση και μπορούν να συνεισφέρουν με ψύχραιμο σχολιασμό και ας μη μάθουν ποτέ απο πρωτο χέρι ”τι είναι εγγυμοσύνη” και μητρότητα […]. Ευχαριστώ.
Το δεν έχουν πιθανότητα έγκυρου σχολιασμού το λες εσύ, δεν το είπα εγώ. Ολοι μπορουν/πρέπει να σχολιάζουν όμως όταν δεν έχεις βρεθεί στην θέση κάποιου δεν μπορείς να καταλάβεις ακριβώς τι έχει ζήσει. Και από τα σχόλια βλέπω μια έλλειψη ενσυναίσθησης και όχι μια ψύχραιμη συνεισφορά που αναφέρεις εσύ. Αν η Cookie Monster έλεγε ένα απλό δεν ήταν αμαρτία αυτό που έκανες, αφαίρεσες ένα έμβρυο και ακόμα πονάς, δεν θα ένοιγε ρουθούνι. Ομως όταν λέει σε μια γυναίκα που ακόμα πενθεί την απόφασή της, οτι το έμβρυό της ήταν σαν ένας καρκινικός όγκος που αφαίρεσε επομένως δεν υπάρχει λόγος να… Διαβάστε περισσότερα »
Ξαναδιάβασε σε παρακαλώ το αρχικό μου σχόλιο κ πες μου που είπα ότι δεν πρέπει να στενοχωριέται (hint: πουθενά).
Έγραψα με κεφαλαία το point του σχολίου μου (δηλαδή το κομμάτι της αμαρτίας) και από κάτω επεξήγησα γιατί παίρνω αυτή τη θέση.
Οπότε ευχαριστώ για την άφεση αμαρτιών (pun intended) επειδή δεν έχω παιδιά αλλά μάλλον είναι αχρείαστη.
“Α) Μια εγκυμοσύνη είναι τρομερά επεμβατικό γεγονός και πιθανότατα το πιο
επικίνδυνο πράγμα που κάνουμε οι γυναίκες το 2024 στο δυτικό κόσμο”.
Να γεια σου. Εδω να συμφωνήσω. Αν τα ξέρανε αυτα οι περισσοτερες γυναικες δεν θα επιδιώκανε εγκυμοσυνες ετσι αβασάνιστα. Δεν ειναι παιχνιδι, ουτε οι επικινδυνες ορμονικες αλλαγές που επισυμβαινουν 9 μηνες ουτε φυσικα και ο τοκετος όπου ενα σωρο πραγματα μπορουν να πάνε στραβα με μόνιμες συνέπειες στο σωμα μιας γυναικας (για τις οποιες δεν μιλάει κανείς).
Οταν ακουω “ειναι το πιο φυσιολογικο πραγμα η εγκυμοσυνη για μια γυναικα” μου ερχεται αυτανάφλεξη.
Δεν έχω παιδιά, ούτε έχω κάνει ποτέ μου έκτρωση, όμως αν συγκρίνω από τις γυναίκες στο κοινωνικό που περιβάλλον που έχουν κάνει έκτρωση, όσες είναι συνειδητα αθρισκες το αντιμετώπισαν σαν μια επέμβαση ρουτίνας χωρίς να βιώσουν ούτε πένθος ούτε τίποτα. Όσες πάλι είναι επηρεασμένες έστω και επιφανειακά από κάποια θρησκεια το βιώσανε ως πένθος άλλες σε μεγαλύτερο άλλες σε μικρότερο βαθμό. Οπότε η θρησκείες παίζουνε ρόλο στο πώς βιώνει μια γυναίκα την έκτρωση έστω και σε υποσυνείδητο επίπεδο
Είναι λογικό μετά τη διαδικασία να αισθάνεσαι χάλια. Πιθανόν να νιώθεις έτσι και για κάποιο καιρό ακόμα. Δεν αμάρτησες, έκανες αυτό που έκρινες μαζί με τον άντρα σου ότι ήταν το καλύτερο για την οικογένειά σας. Μην αυτομαστιγώνεσαι, κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Στελνω αγκαλιά και κουράγιο ❤
Ως ερευνήτρια ακαδημαϊκός στις βιοατρικες επιστήμες θα σου πω ότι στην αρχή μιλάμε για ένα μπογο κυττάρων γι αυτό και επιτρέπεται η άμβλωση Αν τώρα ήθελες παιδί και το ένιωσες ήδη παιδί σου δε θα σου κανει πολλά η απάντηση μου. Αν ακόμα χειρότερα για εσένα είσαι τόσο θρησκα που το θεωρείς αμαρτία σίγουρα δε θα σε βοηθήσω.Αν και δεν πιστεύω στα θεία καταλαβαίνω την πίστη των αλλων και σέβομαι. Έλεος όμως μέχρι ένα σημείο, μη σου γα€@&ι τη ζωη η θρησκεία.
Να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερ των αμβλώσεων και επ ουδενί δεν το θεωρώ αμαρτία. Όμως διαφωνώ με τα σχόλια. Η αμαρτία είναι κάτι το προσωπικό. Η λέξη είναι φορτισμένη με την θρησευτική έννοια όντως και περιπλέκει κάπως τα πράγματα εδω και δεν είναι ξεκάθαρο πως την εννοεί. Μπορεί να το θεωρεί με την θρησκευτική έννοια (αλλά εκεί μπορεί να μην είχε πάρει την απόφαση) ή να το θεωρεί δικό της λάθος που εκείνη προσωπικά προέβη σε αυτή την κίνηση. Αμαρτία σημαίνει λάθος. Και έχει κάθε δικαίωμα να θεωρεί πως έκανε λάθος. Χωρίς να χρειάζεται κανέναν να της πει πως είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Θα σχολιάσω λίγο το υστερόγραφο γιατί έχω μιλήσει αρκετά εδώ μέσα για τις αποβολές κ θέλω να το ξεκαθαρίσω λίγο. Η ίδια η γυναίκα (κ η οικογένεια της) μπορούν να αναφέρονται στο ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ έμβρυο όπως θέλουν. Κάποιοι έχουν δώσει και όνομα με το πρώτο θετικό τεστ. Αλλά το να αρχίσουμε να αναφερόμαστε σε όλα τα έμβρυα ως παιδιά είναι αρκετα επικίνδυνο. Τα έμβρυα δεν είναι παιδιά κ οι εκτρώσεις σκοτώνουν κύτταρα, όχι παιδιά! Εμάς μπορεί να μας φαίνεται δεδομένο αλλά προφανώς δεν ειναι, οπότε είναι σημαντικό να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. (Έπίσης νομίζω ότι δεν επιλέχθηκε… Διαβάστε περισσότερα »
Μα και φυσικά δεν πρέπει να αναφερόμαστε εμείς στα έμβρυα ως παιδιά, και αυτό είναι κατοχηρωμένο και νομικά και επιστημονικά και τέλος. Αυτό είναι το γενικό όμως. Το ειδικό στην προκειμένη είναι οτι εκείνη μπορεί να το ονομάσει όπως θέλει και πως μπορεί να θεωρήσει αυτό που έκανε αμαρτία. Και επειδή δεν διευκρυνίζει τους λόγους που το θεωρεί αμαρτία, προσωπικά δεν μου επιτρέπω να τους υποθέσω, γιατί το ζήτημα είναι λεπτό και προσωπικό. Θα ήταν τελειώς διαφορετικό αν συζήτουσαμε γενικά για τις αμβλώσεις. Είμαι η πρώτη που λέω πως είναι σημαντικό να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο… Διαβάστε περισσότερα »
αμαρτία σαν τη σοκολάτα δεν έχει!
Να ένα παράδειγμα οτι είναι υποκειμενικό το τι θεωρεί κανείς αμαρτία. Ούτως ή άλλως τα γενικά αμαρτήματα τα οποία δεν πρέπει να κάνουμε για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας ορίζονται απο τον νόμο! Όυτε η άμβλωση ούτε η σοκολάτα ανήκουν σε αυτά 😝
Η διακοπή μίας κύησης είναι συνήθως πιο επίπονη ψυχολογικά για μία γυναίκα η οποία ήδη έχει παιδιά, παρά για μία γυναίκα που δεν έχει ακόμα. Μην αυτομαστιγώνεσαι, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη για να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις πιο ομαλά. Έχεις το εαυτό σου, τον σύζυγό σου και δύο παιδιά. Δεν είναι και λίγο πράγμα. Και μίλησε με τον γυναικολόγο σου για το πως θα αποφύγετε από εδώ και πέρα άλλη ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Θα πρότεινα αντί να επομιστείς εσύ το βάρος και την ευθύνη (και επειδή δεν το κόβω να αρχίσετε τα προφυλακτικά σε αυτή τη φάση της ζωής σας) να έκανε… Διαβάστε περισσότερα »
Καλό ειναι παντως να χρησιμοποιει κάθε γυναικα σεξουαλικα ενεργή προφυλακτικό γιατι το κέρατο πάει σύννεφο και προστατεύεσαι απο τα ΣΜΝ (πλην της ηπατητΒ που μεταδιδεται και με το σάλιο).
Αμαρτία είναι να μην έχεις να ταίσεις τα παιδιά σου και να ζείτε στην ένδεια γιατί έχετε πολλά στόματα να θρέψετε. Είναι πολυ φυσιολογικό να περνάς μια περίοδο πένθους, προφανώς και δεν είναι κάτι ευχάριστο η έκτρωση και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δεν βοηθούν. Σκέψου όμως τα παιδιά που ήδη έχεις και πάρε δύναμη από αυτά. Κάλεσε και την γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης παράλληλα και μην γίνεσαι σκληρή με τον εαυτο σου. Δουλειά αν μπορείς βρες αλλά για σένα, για να είσαι οικονομικά ανεξάρτητη και εννοείται να είστε λίγο πιο άνετα οικονομικά.
καμία αμαρτία.