Χαίρετε!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτή τη στήλη που υπάρχει και που δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας. Προσωπικά θέλω να εκφράσω τον δικό μου προβληματισμό, ή μάλλον τη δική μου ενόχληση, και να ακούσω και τις δικές σας γνώμες.
Ενοχλούμαι απίστευτα από την trap μουσική! Όταν λέω απίστευτα, το εννοώ. Φυσικά και αναγνωρίζω πως υπάρχουν και αξιόλογοι εκπρόσωποι του είδους με αξιοπρεπή κομμάτια που ακούγονται ευχάριστα και γιατί όχι περνούν και κάποια μηνύματα, αλλά αναφέρομαι στη συντριπτική πλειοψηφία τους.
Είναι απαράδεκτο για εμένα να υπάρχουν ένα σωρό τραγούδια τα οποία να προωθούν τα όσα υποτίθεται θέλουμε να αποφύγουμε και να μειώσουμε στην κοινωνία του σήμερα. Ναρκωτικά, εύκολο χρήμα, υπερβολική ταχύτητα και φλεξ με ακριβά αμάξια, βία, οπλοκατοχή και φυσικά…μηδαμινός σεβασμός στις γυναίκες (να τις βλέπουμε σαν αντικείμενα, να τις έχουμε μόνο και μόνο για το σώμα τους για το οποίο αναφέρονται μάλιστα με χυδαίο τρόπο κ.λπ κ.λπ).
Θα μου πει τώρα κάποιος ότι εάν προσβάλλουν την αισθητική μου μπορώ κάλλιστα να μην τα ακούω, όμως ο προβληματισμός μου αφορά όλη την κοινωνία. Επιλέγω να το κάνω θέμα και με ενοχλεί επειδή δεν θεωρώ καθόλου πρέπον εν έτει 2024 να βλέπω συνεχώς κόσμο που στην πλειοψηφία του είναι νεαρός σε ηλικία να διασκεδάζει με τέτοιου είδους μουσική (εάν πραγματικά μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι). Ποιες αξίες και ποιες αρχές περνάμε ακούγοντάς τα; Και πώς η νέα γενιά θα μάθει να σέβεται το γυναικείο φύλο και να εκφράζεται κόσμια γι’αυτό, επιλέγοντας και έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής, όταν έχουν ως πρότυπα 3-4 trappers όπου οι περισσότεροι δεν έχουν καν τη στοιχειώδη παιδεία; (και δεν μιλάω για πανεπιστημιακή, αλλά για το πνευματικό τους επίπεδο)
Θα εκτιμούσα πολύ να ακούω τις απόψεις σας. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!
ΑΠΟ ΤΗΝ – Χριστιάνα
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Συμφωνώ!! Είναι κάτι παραπάνω από το “μην το ακούς αν δε σ’ αρέσει”. Είναι ότι η νέα γενιά όχι απλά τα ακούει, πορώνεται με αυτά!! Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…
Απορώ πώς το political correct δεν έχει λειτουργία εκεί. Βάζουν μπιπ στο Κων/νου και Ελένης πχ για τη λέξη βλάκας αλλά τραγούδια με τις λέξεις κ#λος και πουτ@ν## κυκλοφορούν κανονικότατα. Τι να πεις….
Δε βάζει το “political correct ‘ μπιπ στο βλάκα του Κωνσταντίνου και Ελένης. Το βάζει το ΕΣΡ όταν μια εκπομπή έχει ένδειξη ότι μπορούν να τη παρακολουθήσουν και παιδιά. Το βλάκας πχ εμένα δε με νοιάζει στη συγκεκριμένη σειρά…όσο το γκαρσονα βου. Στο ράδιο δε ξέρω… παίζονται αυτά τα τραγούδια σε ώρες που μπορεί να ακούν παιδιά?
Ναι παίζονται και δεύτερον και κυριότερο είναι ελεύθερα στο ίντερνετ ,ο καθένας έχει πρόσβαση.
Στο ραδιόφωνο κόβουν τις ακατάλληλες λέξεις (όπως στο καινούργιο τραγούδι της Ήβης Αδάμου).
Υπάρχει και ένα αντίστοιχο event που γίνεται την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη και ονομάζεται Stop Misogyny in (t)Rap: A Call by Sadahzinia αν σε ενδιαφέρει! Σωστοί προβληματισμοί που όπως βλέπεις απασχολούν και άλλες γυναίκες!
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!!!
Σε και εποχή που προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας την ισότητα των φύλων, την ουσία των αξιών και να αφήσουμε στην άκρη τη βία τα περισσότερα τραγούδια από αυτά δίνουν απαράδεκτα μηνύματα.
Σε σχολική εκδρομή έφτασα σε σημείο να τους πω ότι θα συνοδέψω μόνο εάν δεν έχουν όλη την ώρα τραπ.
Κι εμένα με εκνευρίζει πολύ όλο το πακέτο αυτού του είδους. Φυσικά τέτοια μηνύματα ανέκαθεν ακούγονταν σε διάφορα είδη μουσικής, αλλά το συγκεκριμένο με εκνευρίζει και σαν άκουσμα, όχι απλά εξαιτίας των προσβλητικών λόγων. Ας ακούει τουλάχιστον με ακουστικά η χαμηλόφωνα κάποιος, όταν βλέπω να παίζει και στη διαπασών τρελαίνομαι. Εν τω μεταξύ μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος που ξέρει, γιατί το έχω ειλικρινή απορία: Γιατί κάποιοι εκπρόσωποι αυτού του είδους τραγουδάνε λες και μόλις έχουν βγει από τον οδοντίατρο κι έχουν τα βαμβάκια στο στόμα; Είναι κάποια μόδα κι αυτό;
Επειδή είναι όλοι, μονίμως μαστουρωμένοι! 🙂
Ειναι επεξεργασμενος ο ήχος. και δεν τραγουδάνε. Η τραπ απέχει πολύ από το χίπη χοπ και γενικα τη ραπ μουσική που έχει διαμάντια (πολλες μικρές μπάντες ειχαν κανει πολύ καλή δουλειά με πολλα κοινωνικά μυνηματα)
Συμφωνώ επειδή βρισκόμαστε σ αυτή την εποχή. Παρ ολ αυτά κ μεις είχαμε στην δική μας εποχή, τα αντίστοιχα δικά μας, κ δν πάθαμε κάτι, ούτε γίναμε τέρατα, ούτε πρεζάκια.
Επίσης, δν είναι μόνο η τραπ. Υπάρχουν πολλα τραγούδια λαϊκά/παραδοσιακά/άλλα που επίσης περνάνε τέτοια μηνύματα.
Ισχύει αλλά ατα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια που ανήκουν σε άλλες εποχές μπορούμε να το ανεχτούμε.
Στο τώρα γιατί να γράψεις τέτοιο στίχο; μήπως γιατί όντως θέλεις να καταστρέψεις την γυναικεία ελευθερία; τρομάζω με τα κοριτσάκια που το αποδέχονται.
Εγώ προσωπικά σπάνια ακούω λαϊκή μουσική, και κάποια τραγούδια που μου αρέσουν αλλά φέρουν γυναικοκτονία (“εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή”) αν τα πετύχω με το παιδί,αλλάζω σταθμό. Τραγούδι αγαπημένο από γνωστό βίαιο μισογύνη, το ακούμε πλέον μόνο από την σύγχρονη ερμηνεύτρια. Βλέπεις, κάποια λάθη διορθώνονται. Στην αντρικής έμπνευσης τραπ και παλαιότερα στην χιοχοπ, πώς;
και πρόσφατα λαϊκά τραγούδια εχουν τέτοιους στιχους
Κ όμως, η πλειοψηφία της γενιάς μου (είμαι 30), ασχολείται με ναρκωτικά. Και είναι τόσο κρίμα.
Να μου πεις, καθε γενια τα ιδια ελεγε για τις προηγουμενες ομως καπου υπαρχει και ενα οριο. Προσωπικα προτιμω χιλιες φορες να μεγαλωσω ακουγοντας μεταλιες, καταθλιπτικους στιχους, ουρλιαχτα ή μελοδραματικα τραγουδια για χωρισμους και θανατο παρα αυτο το (συγνωμη για την εκφραση) εκτρωμα που ακουει ο μισος πληθυσμος + της Ελλαδας εδω και 10 χρονια. Οχι απλα μεγαλωνουν εχοντας αλλα “ιδανικα” στο μυαλο τους με τα μηνυματα που περνανε αλλα εκτος των αλλων σε συζητησεις που εχω κανει με μικροτερης γενιας ατομα, δεν αναγνωριζουν/εκτιμουν καν το παλαιο κλασσικο κομματι. Αν τους βαλεις GNR / Bon Jovi πχ που ειναι αντικειμενικα… Διαβάστε περισσότερα »
Αν το λες για τα μισογυνιστικα μηνύματα, να ξέρεις και η ροκ μουσική έχει υπάρξει τέρμα φαλλοκρατικη.
Βλ. ολα τα μεγάλα συγκροτήματα των 70ς, δες τους στίχους, πως μιλάνε για τη γυναίκα
Η τραπ δε θα έλεγα ότι με ενοχλεί τόσο απλά την αποφευγω και επειδή ούτε τα παιδιά μου και οι παρέες τους ακούν δεν έχω συχνή επαφή. Περισσοτερο από χρόνια με ενοχλούν τα λαϊκά τραγούδια-καψουροτραγουδα που είναι εξαιρετικά μειωτικα προς τις γυναίκες που αποφάσισαν να χωρίσουν με κάποιον και ίσως φυτεύει στο μυαλό κάποιων την εκδίκηση και τη βία. Κι επειδη εχω ζήσει από μέσα την κουλτούρα των μπουζουκιων λιγο πριν παρακμασει βλέπω ότι οι στίχοι της τραπ περιγράφουν τη φάση που επικρατούσε τότε στη νυχτα: μπραβοι, όπλα, ναρκωτικά, τραφικινγκ.
Συμφωνώ απόλυτα. Έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα, με εκνευρίζει αυτό το είδος μουσικής. Για μένα είναι φασαρία στα αυτιά μου. Είχα πρόβλημα στη δουλειά φέτος στη σεζόν γιατί ένας συνάδελφος άκουγε μονίμως αυτή τη μουσική στη διαπασών. Ενώ του είχα πει πως με ενοχλεί η μουσική του, κάποιες φορές απλώς την χαμήλωνε. Αλλά χρειάστηκε να του το πω πολλές φορές ώστε να τη χαμηλώσει. Με ενοχλούσε πολύ αυτό και με εκνεύριζε το γεγονός ότι δεν με έπαιρνε καν στα σοβαρά.