Ένα πράγμα έχω να πω που ταλανίζει πολλούς.
Ξεκινάει η εξεταστικη σε τρεις εβδομαδες και δεν εχω διαβασει τίποτα σε κανενα μαθημα. Πιστεύετε εχω ελπίδες να περασω τα μαθήματα με ενα έστω πενταρακι αν ξεκινήσω τωρα το διάβασμα; Και αν ναι, πως πως πως. Δεν μπορω να συγκεντρωθω, να πειθάρχησω να κατσω να διαβάσω.
Σας παρακαλώ, θα ήθελα τις συμβουλές σας.
Υ.Γ.
Είμαι άπειρα αναβλητικη και αποφεύγω την κούραση όπως ο διάολος το λιβάνι… Ολο λεω οτι θα κατσω να διαβασω και ποτε δεν το κανω. Τα ιδια και το προηγουμενο εξαμηνο, ακόμα και στις πανελλήνιες…
ΑΠΟ ΤHΝ – αγχωμενη
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Λοιπον για αρχη η αναβλητικοτητα ειναι ενδειξη για ΔΕΠΥ, τσεκαρε αν εχεις κατι τετοιο με ειδικο ψυχικης υγειας, και σε περιπτωση που ναι, υπαρχουν και τροποι διαχειρισης και αγωγη. Προσοχη, ειναι ενδειξη, δεν αρκει απλα να εισαι αναβλητικο ατομο για να βγαλεις διαγνωση μονη σου, η αναβλητικοτητα μπορει να οφειλεται σε παρα πολλους παραγοντες. Για αρχη θα σε ρωτησω: Σου αρεσει αυτο που σπουδαζεις; Ειναι αυτο που λαχταρα η καρδουλα σου; Σπουδαζεις για σενα; Ή για να ικανοποιησεις τις προσδοκιες αλλων; Παρακατω, να σου πω οτι περασα ολα τα μαθηματα στο Οικονομικο της ΑΣΟΕΕ με 1 μαξ 2 μερες διαβασμα… Διαβάστε περισσότερα »
Τι συμβουλές να σου δώσουμε?
Μία είναι η λύση, να διαβάσεις, αυτή μόνο. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή.
Λες πως το ίδιο έκανες και στις πανελλήνιες. Παρόλα αυτά, για να είσαι φοιτήτρια σημαίνει πως κάτι και με κάποιον τρόπο διάβασες. Εγω θα πρότεινα να θυμηθείς τον τρόπο που τότε διάβασες, το πρόγραμμα που ακολούθησες και την τότε καθημερινότητα σου την περίοδο των εξετάσεων και να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις τα ίδια βήμματα, έστω και τώρα, κάτι καλύτερο σαν αποτέλεσμα θα έχεις.
Μάθε αν έχεις ΔΕΠΥ .
Η αναβλητικοτηυα είναι από τα κύρια συμπτώματα.
Εγώ την παλεύω χρόνια τώρα.
Ποτέ δεν κατάφερνα να συγκεντρωθω σε κάτι.
Για να διαβάσω,είχα πάρει πολλά πρόχειρα και αντεγραφα τις σημειώσεις μέχρι να τα μάθω.
Συμπασω…τι να κανουμε ετσι ειμαστε.
Επέλεξε ένα-δύο μαθήματα που θεωρείς πιο εύκολα και εστίασε εκεί. Μην πας να δώσεις καν τα υπόλοιπα, δεν έχει νόημα. Απενεργοποιήσε προσωρινά όλες τις εφαρμογές από το κινητό σου. Επίσης δες μήπως μπορείς να βρεις συμφοιτητές σου να διαβάσετε μαζί. Θες δε θες κάτι παραπάνω θα μελετήσεις, κάτι παραπάνω θα σου μείνει. Επειδή όμως το πρόβλημα υπάρχει, είναι σημαντικό, δε θα φύγει ως δια μαγείας και θα το συναντήσεις και στις επόμενες εξεταστικές και γενικά στην μετέπειτα ενήλικη ζωή σου, πρέπει να ψαχτείς με ψυχολόγο, κατά προτίμηση κάποιον που ειδικεύεται σε αυτό. Μην το αφήσεις, θα σε δυσκολέψει πολύ στη… Διαβάστε περισσότερα »
Συμβουλή από τη μητέρα μου, καθηγήτρια πανεπιστημίου που έχει δει τα πάντα, την οποία ακολούθησα δυστυχώς πολύ αργά στο προπτυχιακό:
Αν ξέρεις ότι θα ψιλόδιαβάσεις για 10 μαθήματα αλλά ψυχαναιμιζεσαι ότι θα περάσεις μόνο τα 2, καλύτερα να διαβάσεις 3 μαθήματα και να περάσεις και τα 3!
Βγάλε από το μυαλό σου τα μαθήματα που πιστεύεις ότι θα σου ρουφήξουν όλο το κίνητρο, και εστίασε μόνο σε αυτά που σου βγαίνει πιο εύκολα.
Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την τεχνική Πομοντόρο. Ορίζεις έναν συγκεκριμένο χρόνο στον οποίο θα διαβάζεις. Όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, ορίζεις άλλον έναν συγκεκριμένο χρόνο για να κάνεις διάλειμμα. Και συνεχίζεις τη διαδικασία. Το προτεινόμενο είναι 25 λεπτά διάβασμα με 5 λεπτά διάλειμμα. Το όλο νόημα είναι ότι τα συχνά διαλείμματα κρατούν το μυαλό σου συγκεντρωμένο και σε εγρήγορση. Εμένα με βοήθησε αρκετά. Πέρα από εκεί, εάν πιστεύεις ότι δεν θα προλάβεις να διαβάσεις όλα τα μαθήματα, μπορείς να δώσεις κάποια τώρα και τα άλλα τον Σεπτέμβρη. Ως προς αυτό πιστεύω ότι είναι καλύτερο να αφήσεις για Σεπτέμβρη… Διαβάστε περισσότερα »
Εξαρτάται… πως αντιδράς σε τέτοιες καταστάσεις; Κι εγώ που είμαι αναβλητική συνήθως τελευταία στιγμή η αδρεναλίνη με παρακινεί να κάνω φοβερό focus στο τι είναι σημαντικό να διαβάσω και επίσης να μπορώ να είμαι όσο γίνεται αποτελεσματική στις εξετάσεις. Τρεις εβδομάδες σε εμένα ακούγονται αρκετές για τα 6 μαθήματα εξαμήνου που είχα.
Τις μερες της εξεταστικής βαραω 8ωρα διαβασματος, κοιμαμαι 2 ωρες και εν τελει ολο αυτο λειτουργεί καλά 😂💀
Το hyperfocus ειναι και αυτο συμπτωμα ΔΕΠΥ. Ειπα φετος να φτιαξουμε ενα περιοδικο με αρθρα των μαθητων μου στο ΚΞΓ που δουλευω, ειχα ξεκινησει να μαζευω τα χειρογραφα αρθρα τους απο πριν το Πασχα, μαζευα ενα απο δω ενα απο κει μεχρι και την προπροηγουμενη βδομαδα, εννοειται βαριομουν ελεεινα και ανεβαλλα το να κατσω να τα πληκτρολογησω για να μου μεινει μονο το στησιμο. Εν τελει εκατσα Κυριακη πρωι απο τις 11 να ξεκινησω την πληκτρολογηση (δεν πηγα και βουνο), τελειωσα στις 6 το απογευμα και ξεκινησα να στηνω το περιοδικο (layout, εικονογραφησεις παλι των μαθητων κλπ), πραγμα που δεν… Διαβάστε περισσότερα »
Ετσι ημουν παντα εγω (και ειμαι ακομα). Και διαγνωστηκα με ADHD ( ΔΕΠΥ στα ελληνικα) στη ενηλικη ζωη μου. Και το αναφερω ετσι διοτι η συγκεκριμενη παθηση εχει εντελως διαφορετικα χαρακτηριστικα στην παιδικη και στην ενηλικη ζωη. Ζω με αυτο, καθως και πολλοι ανθρωποι, προσπαθωντας με διαφορες τεχνικες υπο την καθοδηγηση ειδικων, να ζω μια λειτουργικη ζωη, και κυριως να καταλαβω πραγματα για εμενα και να μην αυτομαστιγωνομαι. Πολυ συμπεριληπτικα. Μια χρησιμη ισως και αχρηστη πληροφορια.
το 50% των εισαχθέντων παίρνει πτυχίο.
(χα χα χα ποιο αναίσθητο σχόλιο δεν θα μπορούσα να κάνω , αλλά . . . ίσως αποδειχθεί το ποιο χρήσιμο )
Η αναβλητικοτητα και οι αποφυγές σπάνια ειναι αποτέλεσμα τεμπελιάς. Πιο συχνά έχουν άλλες αιτίες-μια βασική των οποίων είναι η τελειομανια και η σκέψη “μαύρο – άσπρο”, “όλα ή τίποτα”. Αντί να σκεφτείς έτσι, αφού δε μπορείς να συγκεντρωθείς, μια ιδέα είναι να διάλεξεις τα μισά μαθήματα απ αυτά που ήταν να δώσεις κ να διαβάσεις αυτα πιο ήρεμα κ συγκεντρωμενα. Καλή επιτυχία!