Σας χαιρετω υπεροχη ΑΜΠΑπαρεα.
Εδω σας μιλα μια survivor χειραγωγησης μεσω συστηματικόυ σχέδιου εξόντωσης της αυτοπεποίθησης. (Death by a thousand cuts) Στοχος μου ειναι με τα λιγα παραδειγματα που γραφω πιο κατω να μπορεσουν και άλλες γυναίκες να «δουν» το μοτίβο πίσω από το προσωπείο ενος χειριστικου/τοξικου συντροφου( οσο κι αν σας φαινεται απιστευτο αυτος ο αντρας ορκιζοταν σε γη και ουρανο οτι με αγαπουσε οτι με λατρευε οτι ηταν ο σωστος συντροφος και εγω ημουν παντα λαθος).
Είναι οι λεπτές, καθημερινές κινήσεις που, αν τις δεις μεμονωμένα, φαίνονται «ασήμαντες» ή «αστεία» ομως αν ενωσεις τις τελειες θα ανακαλυψεις το pattern. Και φυσικα τρεχεις μακρια. Και αν εισαι και λιγο ‘bitch’ παιζεις κι εσυ το παιχνιδι του και αντιστρεφεις τους κανονες.
Διαβαστε και σχολιαστε ελευθερα και πειτε κι εσεις δικα σας παραδειγματα;
• Το Gaslighting της επιτυχίας: Όταν για παραδειγμα χάνεις βάρος με κόπο για την υγεία σου και εκείνος σε ειρωνεύεται ρωτώντας αν «πήρες Ozempic» ή λέγοντας «σε μισώ που αδυνάτισες», υπονομεύοντας την προσπάθειά σου. Η να παρατηρει οτι εισαι πιο ψηλη του οταν φορας ψηλο παπουτσι και να σου λεει ‘στα αστεια’ πολυ θα ηθελα να τα κοψω αυτα τα τακουνια, και αν πας με χαμηλο παπουτσι να σταθει διπλα σου για να μετρηθει για να αποδειξει οτι ειναι πιο ψηλος σου (που ΔΕΝ ειναι απλα δεν αντεχει να εισαι σε κατι ανωτερη του)
• Η υποτίμηση της νοημοσύνης: Το να σε επικρίνει για μια συσκευη που αγόρασες με δικά σου λεφτά, ή να ελέγχει τις προδιαγραφές της τηλεόρασής που αγορασες χωρις να τον ρωτησεις μπροστά σε φίλους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εσύ είσαι «άσχετη» ή ανίκανη να πάρεις μια σωστή απόφαση. Να μην νοιωθει ανετα να οδηγεις εσυ και αν τυχει να οδηγησεις να σου κανει συνεχεια υποδειξεις.
• Τα «αθώα» αστεία-triggers: Το να σε κοροιδευει για το αγαπημένο σου τραγούδι, να παραπονιέται για το στομάχι του όταν του φτιάχνεις καποιο γλυκό η φαγητο, ή να κοροϊδεύει την «τύχη» σου στα φανάρια οταν σας πιανει κοκκινο. Είναι μικρά «τσιμπήματα» που σε κρατούν σε διαρκή αμυντική στάση. Να εχει ακυρωσει ολους τους φιλους γνωστους και συγγενεις σου.Κατα αυτον ειναι ολοι προβληματικοι.Θα γελοιοποιει τα χομπυ σου, τις μουσικες σου προτιμησεις, ακομα και φαγητα που σου αρεσουν.Αν του πεις ενα μερος που θα ηθελες να πας δεν θα πατε ποτε, η θα πατε και θα τα βρει ολα ασχημα και θα γινει ενα ανεκδοτο για να γελανε με τους φιλους του μετα-μπροστα σου φυσικα. Ακομα και για τον τροπο που χαιδευεις τις γατες του θα σου κανει κριτικη ( σημειωσε, ειμαι η ultimate cat lady απο τον καιρο που θυμαμαι τον εαυτο μου FFS)
• Η οικονομική αυθάδεια: Το να είναι ωριμος ανδρας και πολυ μεγαλυτερος σου, να μην μπορεί να πληρώσει ούτε το ίντερνετ του, αλλά να έχει το θράσος να σου λέει ότι ο δικός σου μισθός είναι «χαμηλός» και ότι εκείνος θα σε «μάθει» πώς να βγάζεις χρήματα. Και να σου κάνει κριτική για οσα ξοδευεις για το παιδι σου.
• Το Future Faking ως έλεγχος: Το να σου υπόσχεται για παραδειγμα ενα καφέ σε ακριβά resorts «όταν θα έχει λεφτά», ενώ εσύ έχεις ήδη πάει εκεί μόνη σου, και μόλις το αναφέρεις, να προσπαθεί να βρει κάτι που δεν έκανες εκεί για να σε ακυρώσει ξανά. Να σου μιλαει συνεχεια για το ενδοξο παρελθον και τις εξορμησεις για σκι στις Ελβετικες Αλπεις με πρωην συντροφους και να σου ζητα να του φερεις ενα πακετο τσιγαρα σαν ερχεσαι ( κλαιω!!)
• Το να ζητάει να χωρίσετε επειδή «δεν του δινεις αρκετό σεξ» (με το επιχείρημα ότι στην ηλικια του ο χρόνος του που ειναι σεξουαλικα ενεργος τελειώνει), την ίδια ακριβώς περίοδο που ειχες να αντιμετωπισεις σοβαρα οικογενειακα θεματα που εχουν να κανουν με την υγεια των γονιων σου. Εκεί που εσύ δινεις αγωνα, εκείνος βλέπει μια ευκαιρία να γκρινιάξει που δεν είναι το κέντρο του κόσμου σου. Το προβλημα σου είναι γι’ αυτόν απλώς ένας ανταγωνιστής που του κλέβει την προσοχή.Και μόλις δέχεσαι τον χωρισμό, να ζητάει «να το αναβαλουμε!!!!!» επειδή η δική του επαγγελματική ζωή κατέρρεε και σε χρειαζόταν ως στήριγμα.
• Η παθολογική ανάγκη για επιβεβαίωση (Online Flirting): Το να μιλάει με άλλες γυναίκες στο ίντερνετ, να τους δίνει υπερβολική σημασία —χρησιμοποιώντας τη σχέση σας ως «άλλοθι» ειλικρίνειας— και μόλις εκείνες «τσίμπαγαν», να τις μπλοκάρει κατηγορώντας τις ως «πιεστικές» ή «ψυχικά άρρωστες». Μια συνεχής επίδειξη ισχύος πάνω σε γυναίκες. Και να σου τα λεει ολα αυτα χωρις ιχνος σεβασμου ακομα και μπροστα σε φιλους να εξιστορει τις περιπετειες του με τις ψυχικα αρρωστες γυναικες που πρεπει να μπλοκαρει γιατι παρεξηγουν τις προθεσεις του (online chatting μεταμεσονυκτιες ωρες οπου οι κουβεντες περιστρεφονται γυρω απο σχεσεις, σεξ και αλλα τετοια αλλα κατα τα αλλα καθαρα ‘φιλικα’!!)
• Η Τριγωνοποίηση στην πράξη: Το να φέρνει την πρώην σύντροφο του καλυτερου του φίλου του στις δικές σας εξορμήσεις, να καθονται στο μπροστινό κάθισμα ενώ εσύ είσαι πίσω και να λεει γελοντας αν μας δουν θα νομιζουν οτι ειμαστε ζευγαρι, και να κανονίζει brunch μαζί της χωρίς να σε ρωτήσει, αναγκάζοντάς σε να νιώθεις «τρίτη» στη δική σου σχέση.Η συνεχής αναφορά σε πρώην: Το να φέρνει διαρκώς στην κουβέντα παλιές του σχέσεις και να τριγωνοποιεί τη σχέση σας με την πρώην σύντροφο του φίλου του, αναγκάζοντάς σας να νιώθετε διαρκώς σε ανταγωνισμό.
• Η κατάλυση των ορίων ως απόδειξη «αγάπης»: Το να σε πιέζει να κοιμηθεις σπίτι του, αγνοώντας το γεγονός ότι εχεις παιδι που σε χρειαζεται, βαφτίζοντας την έλλειψη σεβασμού στα όριά σου ως «ανάγκη για εγγύτητα».
• Να επιμενει να σε βοηθα σε πραγματα που δεν του ζητησες ποτε αλλα να κρατα σκορ και να σου τα κτυπα αργοτερα.και οταν πηρες το μαθημα σου και δεν δεχεσαι τιποτα απο αυτον να σε λεει ακαταδεκτη.
• Μετα απο διαφωνιες που εχει καθαρα αδικο να σε αναγκαζει να απολογηθεις η να σου πει το κλασσικο σου περασε η τρελλα?
• Οι απειλές ως τελικό όπλο: Όταν χανει τον έλεγχο, δεν δίσταζει να στείλει απειλητικά μηνυματα, λέγοντας πως θα καταστρέψει την καριέρα σου, και τη ζωη σου, να σε αναγκαζει να τον καταγγειλεις στην αστυνομια και οταν τυχαια τον συναντας ενα χρονο μετα και δεν του μιλας να το παιρνει και στραβα και να ποσταρει στα σοσιαλ οτι κοιτα να δεις, μετα απο τοσα χροια μαζι και δεν μου ειπε λεξη ( character assassination) .
Αυτές οι συμπεριφορές είναι το «γάντι» που καλύπτει τη βία. Όταν διαμαρτυρόμαστε, μας λένε: «Ένα αστείο έκανα, είσαι υπερβολική». Ο χαρισματικός «love bomber» σε κάνει να νιώθεις ότι σε βλέπει, σε λατρεύει, ακόμα και ότι σε αγαπα… Όταν αρχίζει να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο… όταν αρχίζει να σε κριτικάρει και να σε κάνει να νιώθεις τόσο ατελής όσο η πίσω πλευρά ενός ταπισερί, δείχνεις και εσυ το δικό σου πρόσωπο.
Του δείχνεις ότι δεν χρειάζεσαι την έγκρισή του. Του δείχνεις ότι πιστεύεις στον εαυτό σου. Εστιάζεις στα δυνατά σου σημεία και εύχεσαι να έκανε το ίδιο και αυτός. Όταν δεν μπορεί να σε καταρρακώσει, όταν δεν μπορεί να σε ελέγξει, ελέγχει αντίθετα τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα… αλλά αγαπητε μου, έχω περάσει από τη φωτιά. Μερικές σπίθες από εσενα δεν με ενοχλούν. Είμαι η Dark Empath... Παίζω με τους κανόνες σου, σε μπερδεύω, γνωρίζω την αξία μου και κερδίζω το παιχνίδι.
Εισαι ο παικτης, ειμαι η coach
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
ΑΠΟ ΤΗΝ – Dark Empath
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News


Έχεις ξαναστείλει, θυμάμαι το στόρι σου. Αυτά που μας περιγράφεις όμως είναι τραγικές και απαίσιες συμπεριφορές, δε βλέπω κάποια κάλυψη, κάποιο γάντι. Αν βγάλεις το love bombing, τον λες άνετα και εκφοβιστή. Τίποτα θελκτικό στη συμπεριφορά του ή που να σε κάνει να αμφιβάλεις ότι είναι ακατάλληλος. Γιατί να θες να είσαι με κάποιον που σε κοροϊδεύει και που αναπνέεις; Συγχαρητήρια που ξέμπλεξες!
Προσωπικά, αυτή η τακτική με βοηθάει πλέον: αν κάτι με κάνει να αισθανθώ άβολα, δεν δίνω άλλες ευκαιρίες, όσο κι αν μου αρέσει ο άλλος. Έχω κάνει το λάθος στο παρελθόν να δικαιολογώ τον άλλον, να κάνω υπομονή κλπ. Όχι. Δεν χρωστάω κάτι. Πάντα θα επιλέγω την ηρεμία μου. Όμορφα και ευγενικά, ο καθένας τον δρόμο του.
Εγώ δεν βλέπω «μικρες ασήμαντες κινήσεις» που μπορεί κάποια να θεωρήσει αστεία ή ασήμαντα σε αυτά που λες. Βλέπω καραμπινάτα red flags που βγάζουν μάτι. Καταλαβαίνω όμως πως όταν ο άλλος έχει και άλλα καλά και σε έχει φλομώσει στο love bombing πρώτα, μπορεί να τα προσπεράσεις. Το να κοροϊδεύει τα γούστα σου, να κατηγορεί τους φίλους σου, να σε προσβάλλει μπροστά στους δικούς του, να σου λέει πως θα σου κόψει το τακούνι γιατί είσαι πιο ψηλή, να καλεί άσχετες για μπράντς χωρίς να σε ρωτήσει, να μιλά με άλλες σκόπιμα για να ζηλέψεις, όλα αυτά δείχνουν βαθιά συμπλεγματικό… Διαβάστε περισσότερα »
Ρε κοπέλα μου.. εδώ μιλάμε για μαρτύριο όχι για κρυφές τοξικές συμπεριφορές. Αυτό στο τέλος με το αντιθετοανάστροφο παιχνίδι τί είναι; για ποιό λόγο θέλεις να παίξεις ένα παιχνίδι με άρρωστους κανόνες υποτίμησης και ανταγωνισμού; η ζωή είναι πολύ δύσκολη και γεμάτη εμπόδια. Μήπως να την κάνουμε λίγο πιο εύκολη, χωρίς παιχνίδια;
“Σε μισώ που αδυνάτησες”.
Πολύ bitch δεν σας είδα πάντως για
ΟΛΑ ΑΥΤΑ…
Αυτή η φράση είναι περίεργη ακόμα και σε τοξική σχέση! Σίγουρα δε τη περιμένεις από άντρα προς γυναίκα.
Δεν μπορώ να την φανταστώ,μόνο σαν χιούμορ.
Κυρία Σιλβί όταν ακούμε τέτοιες ατάκες απο τον σύντροφό μας ξαφνιαζόμαστε.Δεν έχουμε όλες τα ίδια αντανακλαστικά,ωστόσο αν εσείς ξέρετε τρόπους να τους το βουλώνουμε σε προσβολές σεξιστικές ή μη,μπορείται να μας συμβουλέψετε.
Εξαφανιζόμαστε διάβασα και θα συμφωνούσα.
Τις συμβουλές δεν βλέπω
Δεν με προσέχετε.
Θα εξαφανιζόμουν.
Εντάξει…έγινες master, πλέον.
( Αυτό με το αμάξι το είχες ξαναστείλει, σωστά; )
Μα,τι γίνεται? Όλοι στο ίδιο σχολείο σπουδάζουν ? 😅Είναι πολύ κρίμα όμως ότι περιγραφικά δεν τα αναγνωρίζει κάποιος.
Μόνο βιωματικά.
Χαίρομαι τόσο πολύ που έστειλες αυτήν την επιστολή, που δείχνει ενδιαφέρον για τις άλλες κοπέλες, που ακόμη έχεις ενσυναίσθηση σε αυτόν τον κόσμο, η οποία σπανίζει τόσο, παρόλα όσα πέρασες.
Χαίρομαι που βλέπω την αυτοπεποίθησή σου και την δύναμή σου 👊
Μας δίνεις ελπίδα. Ευχαριστούμε!
Πες πως στην αρχή (και λόγω του love bombing) σου παίρνει κάποιον χρόνο να συνειδητοποιήσεις πως ο άλλος είναι ακατάλληλος. Το ότι είναι καπνιστής όμως, το είδες εξαρχής. Πώς αντέχετε κάποιοι άνθρωποι να φιλάτε τασάκια;
Όπως και νά ‘χει, γλίτωσες απ’ τον τοξικό ήτο άνθρωπο, μπράβο.
Αν είσαι και εσύ τασάκι δεν το καταλαβαίνεις.
Έχω την εντύπωση ότι κάπου τα έχω ξαναδιαβάσει όλα αυτά. Αυτά ισχύουν στις περισσότερες σχέσεις, φιλικές, ερωτικές, φοιτητικές κλπ. Μερικά από αυτά που έγραψες τα βίωσα με έναν άλλον τρόπο από την επιβλέπουσα μιας από τις διατριβές μου. Κυριολεκτικά, με είχε πεθάνει. Ευτυχώς, αυτή η σχέση επιβλέπουσα – φοιτήτρια, κράτησε μόνο έναν χρόνο. Ε τι gaslighting και υποτίμηση της νοημοσύνης είχα φάει. Φοβόμουν να ανοίξω μηνύματα. Πέρασα μετατραυματικό σοκ.