Καλησπέρα!
Διαβάζοντας την επιστολή για τα γενέθλια, σκέφτηκα πως έχω το αντίθετο πρόβλημα — δεν λέω ποτέ όχι σε ό,τι θέλουν οι άλλοι, οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχω.
Γενικά, δεν θέλω να λέω όχι. Έχει τύχει να είμαι σε άσχημη σωματική κατάσταση και δεν είπα όχι σε κάτι που μου πρότειναν. Πήγα με δύσπνοια. Θέλω να είμαι εκεί, όποια δυσκολία κι αν έχω.
Έχει τύχει να είμαι σε νοσοκομείο και να ζητήσω εξιτήριο για μία φίλη.
Ή να αντιμετωπίζω πολύ σοβαρές επιπλοκές υγείας, να περπατώ δύσκολα και να πηγαίνω να πάρω δώρα ή να οργανώνω έκπληξη για γενέθλια. Ή και χωρίς να είναι γενέθλια ή κάτι, να πηγαίνω να τους παίρνω κάτι, απλά για να τους δείξω ευγνωμοσύνη που περνούν χρόνο μαζί μου.
Δεν ακούω ποτέ τις δικές μου δυσκολίες. Έχει τύχει να μην έχω σηκωθεί καιρό από το κρεβάτι και, μόλις μετακόμισε μία φίλη, όχι μόνο σηκώθηκα, αλλά ταξίδεψα κιόλας. Περίμενα 7 ώρες στη στάση.
Όταν αγαπώ κάποιον, δεν έχω όρια.
Είναι διάφορα πράγματα σαν κι αυτά. Δυστυχώς, όμως, βλέπω πως οι άλλοι δεν θα κάνουν τίποτα για εμένα. Δεν περίμενα όσα έκανα εγώ, ούτε τα έκανα για να μου το ανταποδώσουν. Όμως, σε κάθε δυσκολία που θα τους τύχει, όποτε κάτι τους είναι άβολο, δεν θα έρθουν, δεν θα εμφανιστούν, θα με ξεχάσουν. Δεν θα υπάρχω καν. Όποτε κάτι γενικά τους κοστίσει, δεν το κάνουν. Και νομίζω εκεί φαίνεται τι αξία έδιναν πραγματικά.
Εγώ δεν υπάρχω, όταν αγαπώ, ακόμη κι αν καταρρέω, οι άλλοι είναι πάντα πολύ πιο σημαντικοί από εμένα.
ΑΠΟ ΤHΝ – Αν
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Εντάξει ρε Αν, από την μία έχουμε αυτούς τους δήθεν φίλους που είναι τόσο κωλοεγωιστές που παραδίπλα τους να πεθαίνεις από δίψα δε θα σου δώσουν νερό γιατί τώρα ”δεν είναι σε φάση”, από την άλλη εσύ που διακινδυνεύεις μέχρι και την υγεία σου για τους άλλους! Προτεραιότητά σου από ένστικτο επιβίωσης καθαρά, θα έπρεπε να είναι η υγεία σου και η ζωή σου. Το να παραμερίζεις αυτά τα δύο για οποιοδήποτε λόγο, δε σε κάνει καλή φίλη, ούτε αγία, σε κάνει θύμα του εαυτού σου. Δεν χρειάζεται τέτοια αυτοθυσία για να σε αγαπάει κάποιος, επίσης δεν λέω ότι το… Διαβάστε περισσότερα »
Συμφωνώ απόλυτα!!
Προτεραιότητα δίνουμε το να είμαστε καλά εμείς και μετά φροντίζουμε τους γύρω μας.
Γραφούσα, το ότι εσύ θυσιάζεσαι με αυτόν τον τρόπο δεν καθιστά τους φίλους σου υποχρεωμένους να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να οριοθετήσεις άμεσα την προσφορά σου αυτή ώστε οι σχέσεις σου να είναι ισορροπημένες.
Ένα ζύγισμα χρειάζεται κάθε φορά. Δική μου άποψη, το να είσαι π.χ. κακοδιάθετη και ένας δικός σου άνθρωπος να έχει μεγάλη ανάγκη εννοείται θα πας, αλλά αυτά που γράφει για νοσοκομεία και επιπλοκές υγείας είναι παρατραβηγμένα και επικίνδυνα. Δε νομίζω κανένας νορμαλ άνθρωπος να περιμένει από αυτόν που νοσηλεύεται να τσακιστεί ή να κάνει έκπληξη για γενέθλια. Δηλαδή θέλει να αποδείξει σε όλους πόσο δεν την νοιάζει ο εαυτός της; καλό είναι αυτό;
Συμφωνώ σε όλα.
Αυτό καταλαβαίνω κι εγώ. Ότι αυτόπροσδιορίζεται μέσω της αυτοθυσίας. Κι από ένα σημείο και μετά ειναι έως και χειριστικο. Είχα μια τέτοια φίλη που γινόταν θυσία για τους άλλους,αλλά σε μεγάλο βαθμό κι όχι πάντα σε σπουδαία θέματα και χωρίς καν να της ζητηθεί , κι απογοητευοταν όταν οι άλλοι δεν της έδειχναν συνεχή ευγνωμοσύνη και δεν θυσιαζόταν για αυτήν αντιστοίχως. Συγκεκριμένα άρχισα να την αποφευγω ακριβώς για αυτό. Γιατί μέσω της συμπεριφοράς της εκβίαζε καταστάσεις, ειδικά όταν ο άλλος δεν είχε αποζητήσει ποτέ αυτού του είδους συμπεριφορα από την ίδια. Και μετά γινόταν στο μυαλό της το θύμα που… Διαβάστε περισσότερα »
Ναι, ναι ακριβώς! Είχα κι εγώ μια τέτοια φίλη ως φοιτήτρια. Η οποία ήταν καλό παιδί αλλά συχνά κόμπαζε ότι: ”ξεσκίζεται για τους άλλους”. Χωρίς να της ζητηθεί τις περισσότερες φορές και μετά θεωρούσε ότι της χρωστάς. Αλλά ήταν παιδί που το μεγάλωσαν πολύ ανώριμοι και ανεύθυνοι γονείς…
Αν πρεπει να αγοραζω δωρα, για να ανταμοιβω ανθρωπους, που περνουν χρονο μαζι μου, σαν να μου κανουν χαρη, ενω υποτιθεται το θελουν, το επιλεγουν, τους βγαινει αβιαστα, καλυτερα να με φαει η μοναξια.
Εσύ κάνεις αυτή την ανάγνωση.
Εγώ βλέπω ένα άτομο, που απεγνωσμένα προσπαθεί να γατζωθεί από κάπου, να πάρει αποδοχή.
Κάνεις θυσίες και πνίγεις λίγο τους άλλους.
Αγάπησε τον εαυτό σου, μόνο του, για αυτό που είναι. Ζήσε.
Θα σε πατήσουν. Έχεις σκύψει και θα σε καβαλήσουν όλοι. Τέτοια άτομα παντρεύονται αυτοάνοσα από μικρά. Εύχομαι ολόψυχα να είσαι εξαίρεση. Σε παρακαλώ πήγαινε για θεραπεία.
Να που ήρθε το άδειασμα και η έλλειψη ανταποδοτικότητας χτύπησε κόκκινο.
Το “όχι” στους άλλους είναι συχνά ένα “ναι”στον εαυτό μας.
Νομίζω το έχετε καταλάβει πια.
Enough is enough.
Θα γίνω λίγο σκληρή. Το γεγονός ότι εσύ δεν έχεις όρια και βάλεις μέχρι και την υγεία σου σε κίνδυνο για να είσαι παρών σε κάτι (που δεν είναι και ζήτημα ζωής και θανάτου) δε σημαίνει ότι οι άλλοι επίσης δε θα έχουν. Τα όρια είναι το υγιές, κι αυτό πρέπει να δουλέψεις. Και γενικά προσωπικη μου άποψη είναι πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε χωρίς να περιμένουμε ανάλογη ανταπόδοση. Αν βέβαια θεωρούμε πως είμαστε ριγμένη σε μια σχέση τότε το αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Αλλά το να ζοριζεσαι τόσο πολύ για να είσαι εκεί για τους φίλους ,ακόμα και στα μικρά κι… Διαβάστε περισσότερα »
Μάθε σε παρακαλώ να είσαι παρόν για τον εαυτό σου όπως για τους άλλους. Ξεκίνα να σκέφτεσαι τον εαυτό σου σαν φίλη σου για την οποία θα έκανες τόσα. Γίνε φίλη σου.
Να δίνουμε ως εκεί που μπορούμε και θέλουμε χωρίς να περιμένουμε κάποια ανταπόδοση, αλλά αν περιμένουμε, δεν την παίρνουμε και χαλιόμαστε, καλύτερα να μην δίνουμε τίποτα. Επίσης, κοιτάμε τον εαυτό μας, να είμαστε καλά, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε όταν χρειαστεί και εκτιμάμε όσους μας στάθηκαν στα δύσκολα. Όσοι σφύριζαν αδιάφορα, γεια σας και τα λέγαμε…
Μήπως τα κάνεις γιατι έτσι νομίζεις ότι θα έχεις ανθρώπους στη ζωή σου και από το φόβο να μην μείνεις μόνη ? Ψυχοθεραπεία ίσως βοηθήσει. Άλλο τι κάνεις εσύ για μένα και άλλο τι θέλω να δώσω εγώ στη σχέση μας
Αγάπη οφείλουμε πρωτίστως στον εαυτό μας.
Άρχισε να αρνείσαι και να ζητάς και εσύ βοήθεια.
Αν σε όπως λες “δεν θα έρθουν, δεν θα εμφανιστούν, θα με ξεχάσουν.” Στο καλό και να μας γράφουν.
Ξεκινάς από τα μικρά “όχι ” και ανεβαίνεις πίστα.
Στείλε update