Γεια σας
Με αφορμή την ερώτηση γράφουσας «ζηλεύουν την επιτυχία μου» και τα διάφορα σχόλια που ακούστηκαν αφενός για ζήλεια αφετέρου για έπαρση κλπ.
Θέλω να σας ρωτήσω την γνώμη σας για κάτι που με ενοχλεί και να μου πείτε αν με ενοχλεί λόγω ζήλειας ή έχω όντως δίκιο που με ενοχλεί. Εχω μια καλή φίλη που πραγματικά πιστεύω στις δυνατότητες της και την στηρίζω σε όλα (επαγγελματικά, προσωπικά, της παρέχω συμβουλές) και αντίστοιχα εκείνη (εγώ βρίσκομαι σε λίγο καλύτερη ψυχολογική κατάσταση οπότε είχα και έχω εκ των πραγμάτων περισσότερη ενέργεια να βοηθήσω και μιλάμε σχεδον κάθε μέρα για την ζωή της).
Εχω όμως 1 προβληματισμό που δεν της λέω γιατί εάν έχω δίκιο έχει πάρει τα πάνω της και δεν θέλω να στενοχωρηθεί αλλά και γιατί μπορεί να έχω και άδικο και έτσι προτιμώ να διορθώσω την οπτική μου. Γκρινιάζει όλη την ώρα για τα χρήματα ενώ παίρνει στην ουσία βασικό μισθό αξιας βουλευτή ζώντας στην Ελλάδα λέγοντας ότι δεν μπορείς να ζήσεις με λίγα λεφτά στην Ελλάδα και ότι αυτό που κάνει είναι το τίποτα. Το κορίτσι καλά κάνει και μακάρι να παίρνει 20.000 ευρώ το μήνα αλλά ρε παιδιά θεωρώ ότι όταν τόσοι κινούμαστε στα 1000+ ευρώ μέχρι 2000 το πολύ, θεωρώ αγένεια όταν κάθε μέρα λέει αυτό το πράγμα μπροστά μας. Δεν έχει πάγια έξοδα απλά θέλει να ζει ακόμα πιο άνετα με αποτέλεσμα να λέει ότι δεν έχει στον ήλιο μοίρα συνέχεια.
Μου φαίνεται άκομψο να το κάνεις αυτό όλη την ώρα, μπροστά σε κόσμο που βγάζει ούτε τα μισά και έχει και παιδιά. Να ξέρετε ότι δεν το κάνει για έπαρση – και γενναιόδωρη και καλός άνθρωπος είναι απλά όταν λέει τις οικονομικές της δυσκολίες ενώ ούτε ενοίκιο να πληρώνει έχει, ούτε παιδί, ούτε φροντιστρια γονέων είναι, είναι σαν να μην σκέφτεται ότι μπορεί να φέρνει τους γύρω της σε δύσκολη θέση. Με λίγα λόγια τι γίνεται όταν ο πλούσιος κλαίγεται στον φτωχό;
Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο πλούσιος μάλλον δεν θεωρεί ότι είναι πλούσιος. Προτού βιαστείτε να μιλήσετε για ζήλεια, την δουλειά που έχει τα τελευταία δύο χρόνια εγώ την βοήθησα να την βρει και την συμβούλεψα/συμβουλευω στην πορεία για να τα πάει ακόμα καλύτερα αλλά αυτή η κλάψα έχει αρχίσει να μου φαίνεται αγενής, ειδικά όταν ξέρει πως οι λοιποι έχουμε έξτρα υποχρεώσεις (πχ είμαστε γονείς, έχουμε ενοίκια κλπ) και άδικους μισθούς για τα βιογραφικά μας, κόπο μας κλπ.
Πρόσφατα μου είπε ότι θέλει να κάνει παρέα με κύκλους με καλύτερες οικονομικές απολαβές μήπως πετύχει να βρει έναν πιο μορφωμένο άντρα γιατί ο μισθός πάει με την μόρφωση συχνά και άρχιζε να αναλύει σύνδεση χρημάτων και μορφωσης. Εκει της απάντησα για τους τόσους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες κλπ που είναι δυστυχώς χαμηλόμισθοι αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μόρφωση, ίσα ίσα. Εγω φταίω η εκείνη έχει αρχίσει να κάνει σαν νεόπλουτη τώρα που βγάζει χρήματα;
Προσωπικά επειδή ο μισθός μου είναι μεσαίας κατηγορίας ποτέ δεν παραπονιέμαι έντονα μπροστά σε φίλους που έχουν τον βασικό ή λίγο παραπάνω. Ούτε κρύβομαι όμως, γιατί η μυστικοπάθεια στους μισθούς κρύβει το transparency και έχει οδηγήσει σε μισθολογικές ανισότητες (έχεις πχ τον δημοσιογράφο που δουλεύει όλη μέρα για 800 ευρώ και τον παρουσιαστή για 6000 ευρώ).
Αν έχω άδικο χτυπήστε αλύπητα! 🙂
ΑΠΟ ΤHΝ – Απορημένη
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Εμείς με τα 742 τι να πούμε βρε παιδιά; Συγνώμη ήθελα κάπου να τα πω κι εγώ…
Αν είστε τόσο καλές φίλες, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην το συζητήσεις. Τύπου “Βρε Σούλα, καταλαβαίνω ότι τα προβλήματα πάντα μας φαίνονται μεγαλύτερα γιατί τα βιώνουμε αλλά μην τα λες παραέξω αυτά γιατί αντικειμενικά ο μισθός σου είναι Χ φορές πάνω από τον βασικό με τον οποίο ζει τόσος κόσμος”. Επίσης θα της έλεγα ότι αν ψάχνει μορφωμένο άντρα, και όχι απλά πλούσιο, καλό θα ήταν να κάνει παρέα με μορφωμένους για να μην χάνει το χρόνο της. Πιο πολύ θα την βοηθήσει η στατιστική. Βέβαια αν ψάχνει πλούσιο, καλά το πάει. Το “είμαστε γονείς” δεν θα το έφερνα ως… Διαβάστε περισσότερα »
Συμφωνώ. Πρέπει να το συζητήσει. Έτσι βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι, από τις παραινέσεις των φίλων μας. Πιστεύω ότι μία κουβέντα θα κάνει καλό και στις δύο.
Το να γκρινιάζεις ενώ έχεις, βγάζει φιλαργυρία πρώτα πρώτα, που για μένα είναι πολύ αρνητικό χαρακτηριστικό. Εκτός αυτού δηλώνει και μιζέρια και αχαριστία…
Αχ, Θεέ μου, λυπήσου με πραγματικά. Μου θύμισες έναν ηλίθιο με σπίτι στην Εκάλη, 250 τ.μ., που γύρισε και μου είπε: «Κι εμείς δεν έχουμε λεφτά, άλλοι είναι οι πλούσιοι στην Ελλάδα». Ήθελα να τον βαρέσω. Απλά ήταν ηλίθιος – μην πει κανείς πως δεν θεωρείται πλούσιος ο “μεγάλος επιχειρηματίας”, αλλά μόνο ο billionaire. Είναι και οι δύο πλούσιοι. ΕΛΕΟΣ. Κατά τ’ άλλα: «Πρόσφατα μου είπε ότι θέλει να κάνει παρέα με κύκλους με καλύτερες οικονομικές απολαβές μήπως πετύχει να βρει έναν πιο μορφωμένο άντρα γιατί ο μισθός πάει με την μόρφωση συχνά και άρχιζε να αναλύει σύνδεση χρημάτων και… Διαβάστε περισσότερα »
Παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης και σεβασμού. Επίσης, και μόνο το να ψάχνει κάποιος σύντροφο σε «ανώτερους» οικονομικά κύκλους και να πιστεύει πως η αξία των ανθρώπων μετριέται από το εισόδημα ή το πτυχίο τους, λέει πολλά.
Και εμένα με εκνευρίζει αυτή η “κλάψα”. Και εμένα μου έλεγε καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο ότι εγώ έχω καλύτερο μισθό από εκείνη που είμαι σε άλλο φορέα του δημοσίου αλλά δεν έλεγε για τα εξτραδάκια που παίρνουν. Όταν έκανα διαλέξεις για ένα μεταπτυχιακό μάθημα και πληρώθηκα, είδα πόσο καλά πληρώνονται, ιδιαίτερα για τις ώρες που ασχολούνται ή βάζουν υποψήφιους διδάκτορες να ασχολούνται αμισθί.
Από αυτά τα αμισθί έφυγα εγώ γιατί αντιλήφθηκα νωρίς ότι βγάζεις τη δουλειά του καθηγητή ή κάποιου άλλου άκυρου που το παίζει ιστορία. Εκ τότε τη δουλειά μου κάνω και όχι τη δουλειά των άλλων. Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ήμουν φοιτήτρια με έστειλαν αμισθί πρακτική και την παράτησα σχετικά νωρίς διότι μέχρι και εκεί, κοπέλα κατώτερη μου ακαδημαϊκά (ένα προπτυχιακό είχε) ήθελε να της βγάζω ολόκληρη τη δουλειά της, με εμένα να μην έχω κανένα όφελος. Ο φορέας θα κέρδιζε μόνο από αυτήν τη συμφωνία. Μάλιστα, τσακώθηκα και με το πανεπιστήμιο και τους είπα αν σας αρέσουν αυτές οι συμφωνίες… Διαβάστε περισσότερα »
Και πολύ καλά έκανες και έφυγες! Ο τσάμπας πέθανε! Θα δουλεύουμε εμείς για να παίρνουν τα “εύσημα” οι άλλοι.
Εγώ δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να είσαι φίλος κολλητός με κάποιον και να μην μπορείς να του πεις πολύ απλά ” βρε φιλενάδα παίρνεις 5000 το μήνα και δεν έχεις και πάγια έξοδα. τι λες ότι δε σου φτάνουν; ” Τόσο δύσκολο είναι;
Βέβαια είναι λογικό να μην της φτάνουν αν ψωνίζει πχ ακριβές μάρκες σε ρούχα παπούτσια καλλυντικά τσάντες, πάει ακριβά ταξίδια, σε ακριβά εστιατόρια κλπ.
Αλλά γενικά αυτή η κλαψα δείχνει άνθρωπο γκρινιάρη και άπληστο. Ή κλαίγεται γιατί φοβάται μήπως της ζητήσετε δανεικά!
Αλαζονεία, έλλειψη ενσυναίσθησης, απληστία, μιζέρια. Είσαι σίγουρη ότι θες να είσαι φίλη με ένα τέτοιο άτομο;
Νεόπλουτη η φίλη σας και λάλησε η ανήκει στην αστική τάξη και απλά δεν έχει μέτρο σύγκρισης με τον βασικό μισθό.
Γιατί αν μεγάλωσε με γαλλικά και πιάνο έχει και αυτή τις ανασφάλειες της….🤭
Νομίζω ότι έχεις καταλήξει στο συμπερασμά σου και έστειλες εδώ για να μπορέσεις να το χωνέψεις. Εάν η φίλη ήταν από πάντα με αντίστοιχο εισόδημα, υπάρχει η πιθανότητα να είναι εκτός της δική σου πραγματικότητας. Εάν είναι νεοαποχτηθέντα τα εισοδήματα, τότε μάλλον έχει πάθει λίγο Μαντάμ Σουσού. Μπορεί και να επανέρθει στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις μόλις ξεθωριάσει όλο αυτό στα μάτια της, ίσως και όχι.