Το σώμα μας και η επανάσταση

Με αφορμή κάποια σχόλια μετά από μια παρέλαση

Αυτό δεν είναι κείμενο κατά των παρελάσεων, παρόλο που εγώ είμαι, ούτε ποστ κατά του σεξισμού, παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι είμαι. Είναι ερώτηση.

Για πόσο ακόμα θα γίνεται θέμα το πώς επιλέγει ένας άνθρωπος να δείξει ή να καλύψει το δικό του σώμα;

Για πόσο ακόμα θα θεωρείται η γάμπα αποδεκτή αλλά σκάνδαλο το μπούτι ή το βυζί, ενώ ο μόνος ουσιαστικός λόγος να καλύπτουμε οποιοδήποτε σημείο είναι η υγιεινή και το κρύο; Για πόσο ακόμα θα θεωρούμε ότι εμείς είμαστε πολιτισμένοι που δεν επιβάλλουμε μπούρκες σαν τους βαρβάρους, αλλά θα καταδικάζουμε όποια δείχνει λίγο παραπάνω απ’ όσο μπορούμε να χωρέσουμε στο στενό μας μυαλουδάκι;

Τι σημαίνει το «τα πέταξε όλα έξω», με τόνο υποτιμητικό; Τι πέταξε; Πού έξω; Γιατί ακριβώς το βρίσκεις συναρπαστικό αλλά και κακό;

Γιατί κάποια σημεία του σώματός μας είναι αποδεκτά για κάποιες εκδηλώσεις και «άκομψα» για κάποιες άλλες; Γιατί κάποια μέλη του σώματός μας δεν είναι «αρκετά καλά» για να είναι ορατά όταν οι περιστάσεις και τα γεγονότα είναι «σοβαρά»; Πιστεύεις ότι τα σώματά μας είναι λάθος; Ότι κάτι πάνω μας σχεδιάστηκε τόσο άσχημα που πρέπει να παραμένει κρυμμένο; Ποιος καθόρισε τι είναι καθωσπρέπει; Βλέπεις το λόγο που η γάμπα είναι εντάξει αλλά ο γλουτός όχι; Λόγο αληθινό, λόγο άλλο απ’ το γιατί έτσι σου έμαθαν όταν ήσουνα μικρό;

Δεν βλέπεις ότι μας έχει επιβληθεί να βλέπουμε τα σώματά μας σαν ντροπή; Σαν να είναι απαράδεκτα και να πρέπει να κρύβονται; Προκλητικά και ποθητά, που όμως εγείρουν ανομολόγητα πάθη και άρα είναι «του σατανά»; Γιατί να βλέπουμε έτσι τα σώματά μας; Εσύ δεν είσαι απ’ αυτούς που είναι υπέρ του «φυσιολογικού»; Τι πιο φυσιολογικό από το σώμα με το οποίο γεννηθήκαμε;

Για πόσο ακόμα θα θεωρούμε το σώμα μας και το σεξ «πονηρό» και «απαγορευμένο»;

Για πόσο ακόμα θα δαιμονοποιούμε το σώμα και τη διαδικασία της αναπαραγωγής, απλά γιατί το σώμα το βρίσκουμε ελκυστικό και τη διαδικασία απολαυστική; Γιατί να είναι η απόλαυση βρώμικη; Δεν βλέπεις ότι ενώ ετοιμαζόμαστε να μετοικήσουμε στον Άρη, ακόμα κυκλοφορούμε με απομεινάρια κοσμοθεωρίας από το Μεσαίωνα και το σκοτάδι; Είναι καιρός να περάσουμε ό,τι πιστεύουμε από την Ιερά Εξέταση της Λογικής. Ας μας κάνουμε τη χάρη.

Αίρεση, από το αρχαιοελληνικό ρήμα «αιρέομαι», είναι το δικαίωμα εκλογής, η ελεύθερη σκέψη, η ελεύθερη βούληση και η ελεύθερη επιλογή. Αιρετικός, εκείνος που είναι ικανός να εκλέγει, που δεν υιοθετεί τις παραδεδομένες αντιλήψεις και ιδέες.

Ας γίνουμε επιτέλους αιρετικοί.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

11
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
Θέλω παγωτόχρυσα δδOpen Sδήθεν Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Now or never
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ότι τα σχόλια μετά από κάθε παρέλαση περιορίζονται μόνο στις γυναίκες είναι γεγονός πχ η σέξι καθηγήτρια κλπ αλλά ότι υπάρχει dress code σε κάποιες περιπτώσεις και αυτό ισχύει και θα πρέπει να είναι σεβαστό θεωρώ, όπως το άρθρο που είχε δημοσιευτεί πριν λίγο καιρό εδώ με την εμφάνιση υπουργού στην βουλή.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Μόνο εγώ είμαι τόσο παλιομοδιτισα που διαφωνώ με την υπερεκθεση του σώματός μας σε κάποιες περιστάσεις?Όχι δεν θέλω να δω στην παρέλαση ένα κορίτσι με σούπερ μίνι αλλά και ένα αγόρι χωρίς τη μπλούζα του.Δεν είναι θέμα ντροπής ,κάθε ντύσιμο είναι και για άλλη περίσταση αλλιώς να πάω και σε μια κηδεία με το μαγιό.

Θέλω παγωτό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι αλλά η μίνι φούστα είναι μέρος του dresscode της παρέλασης. Το μαγιό δεν ειναι αντίστοιχα για την κηδεία. Αλλιώς ας κάνουν το dresscode της παρελασης παντελόνι – πουκάμισο και για τα 2 φύλα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εντωμεταξύ, στις γυναίκες απαγορεύεται να δείχνουν το σώμα τους αλλά στους άντρες δεν απαγορεύεται να κοιτάνε το σώμα των γυναικών. Αν τρεις γυναίκες περπατάνε στον δρόμο και η πρώτη είναι ντυμένη με φούστα μέχρι τον αστράγαλο, η δεύτερη με φούστα μέχρι τα γόνατα, και η τρίτη με μίνι , όλοι θα πούνε στην τρίτη να ντυθεί “σεμνότερα”. Αν όμως τρεις άντρες κάθονται σε ένα παγκάκι και περάσει μια γυναίκα και ο πρώτος δεν την κοιτάξει καθόλου, ο δεύτερος την κοιτάξει διακριτικά, και ο τρίτος την κοιτάξει προκλητικά (κάτι που μπορεί να την κάνει να αισθανθεί και φόβο, άρα μιλάμε και… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ε όχι, υπάρχει ένα dress code μέσα στην κοινωνία. Δεν έχει σχέση με το φύλο. Ας πούμε, αν κάποιος άνδρας τα κατεβάσει μέσα στο δρόμο, το ίδιο θα “διωχθεί” όπως και μια γυναίκα. Το καλοκαίρι μπορούμε να φοράμε ρούχα που αποκαλύπτουν το σώμα μας πολύ περισσότερο από το χειμώνα. Ομοίως στην παραλία φοράμε μαγιό αλλά άνετα μπορούν οι γυναίκες να κάνουν και τόπλες χωρίς να ενοχληθεί κανείς. Αλλά δεν μπορεί να βγει μια γυναίκα τοπλες στην αγορά να ψωνίσει. Με λίγα λόγια, ανάλογα με το που βρισκόμαστε, ανάλογα ντυνόμαστε. Αλλιώς είμαστε για το Δαφνί. Τώρα, όσον αφορά τη παρέλαση, πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δε θέλω να μπω σε συζήτηση για το νόημα της γιορτής, γιατί ανοίκει σε άλλη κατηγορία. Θέλω μόνο να πω οτι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Δηλαδή μας λες οτι είναι το ίδιο το να τα κατεβάσει ένας άντρας με το να αφήσει γυμνό λίγο παραπάνω μπούτι μία γυναίκα? Αν όχι προς τι η σύγκριση? Το να τα κατεβάσει ένας άντρας (θα έπρεπε να) είναι αντίστοιχο με το να τα κατεβάσει μία γυναίκα. Επίσης μιας και κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις, πιστεύεις οτι είναι το ίδιο αποδεκτό, ωα κάνει εξωτερικές δουλειές, πχ να πλένει ένας άντρας το αυτοκίνητο του χωρίς μπλούζα το καλοκαίρι, και… Διαβάστε περισσότερα »

Open S
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Άνετα μπορούν οι γυναίκες να κάνουν και τόπλες χωρίς να ενοχληθεί κανείς” ;;; Έχω βρεθεί μπροστά σε τουλάχιστον 20 περιστατικά όπου έγιναν καυγάδες (μέχρι και στην Δονούσα!) με αποτέλεσμα η γυναίκα να φοράει ταπεινά το μπικίνι της γιατί απειλούσε κάποιος-κάποια πως θα φέρει την αστυνομία. Γιατί “έχουμε και παιδιά!”.

Φατσούλα
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Φατσούλα

Συμφωνώ 1000% αν και θα ήθελα ίσως να το δω το θέμα με αφορμή διαφορετική από το ντύσιμο των μαθητριών στις παρελάσεις. Θυμάμαι κι εγώ ένα σχετικά πρόσφατο γεγονός με ένα φίλο. Είμασταν για καφέ, κι ένας ακόμα, και σχολίασε το στήθος της σερβιτόρας η οποία δε φορούσε σουτιέν “πω, πω τι β@#$#@#ς είναι αυτές, δεν μπορώ να μην τα κοιτάω γιατί κουνιούνται”. Όταν του είπα “δηλαδή τι, δεν μπορεί μια γυναίκα να μη φοράει σουτιέν, ο κάθε τυχαίος και ο κάθε λιγούρης θα την κοιτάνε;” η απάντηση του ήταν “δεν ξέρεις από γυναίκες, δεν ξέρεις τη γυναικεία ψυχολογία, το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

“Για πόσο ακόμα θα θεωρούμε το σώμα μας και το σεξ «πονηρό» και «απαγορευμένο»; ” Μα το σεξ είναι απαγορευμένο μόνο για τις γυναίκες, όχι και για τους άντρες! Στους άντρες το σεξ οχι απλα δεν απαγορεύεται, αλλά επιβάλλεται: όση πίεση ασκείται σε μια γυναίκα για να μην κάνει σεξ, άλλη τόση πίεση ασκείται σε έναν άντρα για να κάνει σεξ. Όταν ενάς αντρας και μια γυναίκα κάνουν σεξ, για τον άντρα θεωρείται κάτι καλό και για την γυναίκα κάτι κακό. Γι αυτό, αν κάνεις την ερώτηση: “Η πράξη του σεξ συνολικά είναι κάτι καλό ή κάτι κακό;” δεν υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Εγώ είμαι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή φίλη νομίζω ότι το κείμενο είναι κάπως άστοχο από την άποψη του ότι δεν μπορούμε να τα τσουβαλιαζουμε και να τα ισοπεδώνουμε όλα. Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό είναι αυτός ο καζουαλ σεξισμους της ημέρας ( https://ampa.lifo.gr/koinotita/o-kazoyal-sexismos-tis-imeras-i-paoylina-kai-to-ntekolte/) και τα σχόλια που εξηγούν ωραία γιατί δεν μπορείς να ντύνεσαι όπως θες παντού. Ανεξαρτήτως φύλου και σεξισμού, αλλά βάσει πλαισίου.