Νιώθω πως παραλίγο να χάσω το παιδί μου εξ’ αιτίας του NHS στην Αγγλία

Σιχαίνομαι το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δυστυχώς το μέλλον μου είναι εκεί

Δεν θέλησα ποτέ να εκμεταλλευτώ το σύστημα υγείας της Ελλάδας, αλλά τελικά έγινε άθελά μου. Νιώθω τόσο αδικημένη από αυτό που μου συνέβη αλλά ταυτόχρονα και τυχερή. Ήρθα στην Ελλάδα έγκυος 20 εβδομάδων τον Ιούνιο του 2019 από το U.K. για διακοπές που θα κρατούσαν πιστευα 2 εβδομάδες. Έχοντας ολοκληρώσει όλους τους υπέρηχους και ακόμα παραπάνω στην Αγγλια ημουν σιγουρη οτι ολα ειναι καλα. Άλλωστε εργάζομαι και η ίδια στο NHS. Μια μέρα πριν πετάξουμε πίσω για Ελλάδα με τον σύζυγό μου, επισκεπτόμαστε Έλληνα ιδιώτη γιατρό για να κάνουμε ένα έξτρα έλεγχο για τυχόν ανωμαλίες στο έμβρυο και να επιβεβαιώσουμε το φύλο του μωρού. Η πρωτη ερωτηση που μου εκαναν οι γιατροί που μπαινοβγαίναν στο δωματιο εκεινη την μαύρη ημέρα ήταν: στην Αγγλία δεν σου εξετασαν ποτε τον τραχηλο; θυμαμαι να απανταω στα γρηγορα ενα οχι και να τους βλεπω να κοπανιούνται πισω απο ενα παραβαν. Οι Έλληνες γιατροί ηταν ξεκαθαρα ωμοι μαζι μου. Το παιδι θα χαθει σε 1-2 εβδομάδες αν δεν κανω κατι. Και πως να εκανα αφου δεν το ηξερα. Και πως να το ηξερα αφου δεν το ειχαν εξετασει. Αργοτερα εμαθα οτι σύμφωνα με το σύστημα NHS ο τράχηλος δεν εξετάζεται ποτέ. Πρέπει να χαθεί ένα παιδί στο δεύτερο τρίμηνο για να μου εξετάσουν τον τράχηλο την επόμενη φορά. Το τι ακολούθησε μόνο εγώ και το προωρα υγιές παιδί που έφερα τελικά στον κόσμο θα το μάθει μια μέρα. Και τωρα παμε στο τωρα. Το μωρο ειναι πολυ καλα στην υγεια του και μεγαλωνει με μενα και τους γονεις μου. Το εσωσαν με νυχια και με δοντια απο το να γεννηθει εξαιρετικα προωρα οι ελληνες γυναικολόγοι, νοσοκομες και οι παιδιατροι ελληνικου δημοσιου νοσοκομειου. Εγω δεν πιστευω οτι επαιξα ρολο. Θυσια θα γινομουν και εδω και εκει. Απλα εκει δεν μου εδωσαν ποτε την δυνατοτητα να το παλέψω. Τρέμω στην ιδέα να επιστρέψω πίσω στο U.K. με το μωρό μου. Τον Αύγουστο του 2020 είναι η τελευταία μέρα της άδειας μητρότητας που έχω και αν δεν επιστρέψω, χάνω την δουλειά μου και όλα τα χρήματα που έλαβα όλον αυτόν τον καιρό από αυτούς. Ο άντρας μου είναι στο πέρα δώθε όλους αυτούς τους μήνες αφού είμαστε ακόμα μουδιασμένοι από το σοκ της πιθανότητας να χάναμε το παιδί λόγω guidelines του NHS. Πως θα βρω το κουράγιο να εμπιστευτώ ξανά την χώρα που θα μου στερούσε τον μονάκριβο μου; Τον λατρεύω όσο τίποτα στον κόσμο και κάθε φορά που τον κοιτάω και σκέφτομαι πως αν δεν ήμουν ελληνίδα, δεν θα ζούσε, τα μάτια μου γεμίζουν δάκρυα. Σιχαίνομαι το U.K. αλλα δυστυχώς το μέλλον μας είναι εκεί.

ΑΠΑΝTΗΣΗ 

Αγαπητή φίλη, 

κατ’ αρχήν θα ήθελα να σου πω για άλλη μια φορά (καθώς πιστεύω ότι έχουμε ξαναμιλήσει στα σχόλια σε άλλα άρθρα) πως λυπάμαι πολύ για την περιπέτεια που ζήσατε. Είναι όντως τρομερά τραυματική εμπειρία το να νιώθεις ότι το παιδί σου κινδυνεύει σοβαρά πριν καν ακόμα γεννηθεί, και επιπλέον να το βλέπεις να γεννιέται πρόωρα ζώντας τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του στη μονάδα νεογνών. Απο το μήνυμά σου, όπως και απο τα σχόλια σου σε προηγούμενα κείμενα, φαίνεται ότι έχει μάλλον δημιουργηθεί μια παρεξήγηση. Αυτή με τη σειρά της σου έχει δημιουργήσει μια απέχθεια προς την χώρα που επέλεξες να ζήσεις και το σύστημα υγείας το οποίο υπηρετείς. 

Υπάρχουν δύο τομείς που χρειάζονται συζήτηση. Ο πρώτος αφορά στο καθαρά ιατρικό ζήτημα, και ο δεύτερος το πώς ίσως θα μπορούσατε να διαχειριστείτε την όλη κατάσταση

Στο καθαρά ιατρικό/μαιευτικό κομμάτι:

  1. Είναι αλήθεια ότι δεν συστήνεται να γίνεται μέτρηση του μήκος του τραχήλου τόσο στο Η.Β. όσο και σε άλλες χώρες (Η.Π.Α., Γαλλία κ.α.) σε γυναίκες χωρίς παράγοντες κινδύνου όπως εσύ. Ο λόγος είναι πως ακόμα και αν το μήκος του τραχήλου βρεθεί πολύ μειωμένο, η περίδεση δεν φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, και αυτό είναι τεκμηριωμένο μέσα από πολύ μεγάλη και έγκυρη μελέτη. Αντίστοιχη κατευθυντήρια οδηγία έχει εκδοθεί και από την Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων και στην Ελλάδα. Οπότε δεν είναι μια ιδιοτροπία των αγγλικών guidelines. 
  2. Μια γυναίκα η οποία παρουσιάζεται στις 22 εβδομάδες με ένα τράχηλο 9 χιλιοστά όπως περιγράφεις (ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ινομυώματα ή κάτι άλλο) έχει πιθανότητα λίγο κάτω από 1% να γεννήσει εντός 30 ημερών. Επιπλέον η πιθανότητα είναι  κάτω από 20% να γεννήσει μέχρι τις 30 εβδομάδες και κάτω από 40%% να γεννήσει μέχρι τις 34 εβδομάδες. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν από αυτή την μελέτη η οποία θεωρείται πολύ αξιόπιστη. Τα αποτελέσματά της αξιολογούνται συνεχώς και η εγκυρότητα τους έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές. 
  3. Σε περίπτωση όπως και η δική σου, εάν γίνει μέτρηση του μήκους του τραχήλου σε γυναίκα χαμηλού κινδύνου και βρεθεί αρκετά κοντός, είναι πολύ δύσκολο να επιλεγεί τρόπος αντιμετώπισης. Κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και να λαμβάνονται πολλά δεδομένα υπ όψιν με κυριότερο την επιθυμία της γυναίκας μετά από μια ορθή ενημέρωση. Στην δική σου περίπτωση έγινε μια περίδεση και γέννησες ένα υγιές παιδί και αυτό είναι το μόνο που μετράει.

 

Το δεύτερο τμήμα της απάντησης αυτής ίσως είναι σημαντικότερο. Αφορά στον μεγάλο θυμό που έχεις για το NHS και το Ηνωμένο Βασίλειο, τον οποίο μπορεί να εξωτερικεύεις προς κάθε πρεσβευτή του, και ίσως ακόμα το κάνεις και προς εμένα. Ο θυμός γενικά δημιουργείται όταν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο πως πιστεύουμε πώς έπρεπε να είχαν γίνει τα πράγματα, σε σχέση με το τί πραγματικά έγινε. 

Όπως ανέφερες, εργάζεσαι για το σύστημα υγείας. Ασκείς ένα επάγγελμα που για πολλούς θεωρείται λειτούργημα. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσεις να ασκήσεις ένα λειτούργημα για μια υπηρεσία για την οποία θρέφεις βαθύ θυμό. Πολύ φοβάμαι πως αυτο θα σε κάνει δυστυχισμένη, αλλά και αντι-παραγωγική.

Ίσως υπάρχουν δύο δρόμοι για σένα από εδώ και πέρα. Μπορείς να ζήσεις την ζωή σου χωρίς να αλλάξεις κάτι, μισώντας το NHS και είτε να ζήσετε με την οικογένειά σου στο H.B, είτε στην Ελλάδα, είτε κάπου αλλού. Πολύ φοβάμαι όμως ότι ίσως αυτό να σου προκαλέσει μακροπρόθεσμα περισσότερη δυστυχία. 

Από το μήνυμα και από τα σχόλια σου φαίνεται ότι μάλλον επιζητάς δικαίωση από το NHS. Και είναι πάρα πολύ δίκαιο το αίτημα σου. Ο λόγος που απάντησα στο μήνυμα σου, παρ’ όλο που φαντάζομαι θα γίνω και εγώ αποδέκτης του θυμού σου είναι για να σε βοηθήσω να βρεις κάποια λύτρωση. Αυτός λοιπόν είναι ο δεύτερος δρόμος.

Να απευθυνθείς στο Patient Advice and Liaison Service του νοσοκομείου σου, το γνωστό και ως PALS. Ένα απλό email, όπως το μήνυμα που έστειλες εδώ αρκεί. Στο NHS λαμβάνονται πολύ σοβαρά αυτά τα μηνύματα. Να ζητήσεις να μιλήσεις με έναν consultant και τους γιατρούς που σε παρακολουθούσαν, προκειμένου να βρείτε αν υπήρξε κάποιο λάθος στην φροντίδα που σου προσέφεραν. Μπορείτε ακόμα να συζητήσετε τι μπορεί να γίνει διαφορετικά την επόμενη φορά. Μπορείς να εξωτερικεύσεις (κόσμια πάντα) εκεί τον θυμό σου και να λυθούν οι όποιες παρεξηγήσεις έχουν δημιουργηθεί. Είναι απολύτως απαραίτητο να μπορέσεις να αφαιρέσεις αυτό το βάρος από πάνω σου.

Η τραυματική εμπειρία που ζήσατε με το σύντροφό σου και η αντίληψη που έχεις για το τι έφταιξε και το τι μπορούσε να είχε γίνει σε έχει οδηγήσει σε ένα δρόμο που σε γέμισε θυμό. Είναι πολύ άδικο κατα κύριο λόγο για εσένα να ζήσεις την υπόλοιπή σου ζωή έχοντας μίσος για τον τόπο κατοικίας και το σύστημα υγείας που καλείσαι να υπηρετήσεις. Ελπίζω αυτό το μήνυμα να σε βοηθήσει κάπως να βρεις μια έξοδο από αυτό το λαβύρινθο. 

Φιλικά,

Νίκος. 

Υ.Γ.: Σε ένα από τα σχόλια σου (αν όντως είσαι εσύ εκείνη  ) σε προηγούμενο κείμενο εξέφρασες το παράπονο ότι η μαία σε ρωτούσε για το αν έχεις υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ο λόγος που σε ρώτησε αυτό είναι γιατί το 30% (ναι, μία στις τρεις γυναίκες) πέφτουν θύματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας στην εγκυμοσύνη, και είναι υποχρέωσή της να σε ρωτήσει προκειμένου να σε προστατέψει. Το πρόβλημα δεν είναι γιατί σου έκανε αυτή την ερώτηση η μαία στην Αγγλία. Το πρόβλημα είναι γιατί δεν κάνουμε την ίδια ερώτηση στις γυναίκες στην Ελλάδα. Περισσότερα σε αυτό το βίντεο.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

75 points
Upvote Downvote

64
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
44 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
30 Συντάκτες σχολίων
αλουμινατηKellyPrincess Consuela Banana-HammockCycling in the rain Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cher
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα στην παρέα και ελπίζω να μην τρόμαξα πολλές έγκυες του Η.Β. Καλησπέρα κύριε Αθανασόπουλε και ελπίζω να είστε καλά εν μέσω COVID-19. Καταρχάς, ευχαριστώ που απαντήσατε εσείς την ερώτηση μου παρ’ότι σας είχε πάρει και εσάς η μπάλα όταν στοχοποιούσα το NHS στο σχόλιο που αναφέρετε. Μέχρι τώρα δεν είχα ξεκάθαρη απάντηση στο τι θα γινόταν αν επέστρεφα τελικά χωρίς να εξετάσω τον τράχηλο ένα χρόνο πριν. Στην Ελλαδα, δεν έχω ξεκαθαρη εικόνα διότι μιλούσα με δύο γυναικολόγους που μου έλεγαν πολύ διαφορετικά πράγματα. Ο ένας (απο ιδιωτική κλινική) πρότεινε διακοπή κύησης για να προλάβουμε την εξαιρετική προωροτητα ή… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Θα βρω το δίκιο μου εκεί μόνο και εφόσον είμαι ευγενική και χρησιμοποιήσω το παρακαλώ/ευχαριστώ”. Πόσο μας λείπει αυτό στην Ελλάδα.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Cher, δεν ξέρω αν το πιο κάτω σχόλιο που έκανα θα δημοσιευθεί (και ποιο κομμάτι του) γιατί δεν το βλέπω τώρα. Σου γράφω εδώ λοιπόν για να εξηγήσω τι εννοούσα: είναι πολύ δύσκολο να ζεις σε μια χώρα εάν δεν εμπιστεύεσαι τις βασικές κοινωνικές δομές. Εμείς φύγαμε από την Ελλάδα για αυτό το λόγο καθως νιώθαμε πολίτες β κατηγορίας και δεν είχαμε εμπιστοσύνη στο κράτος και στις “παροχές” που ακριβοπληρωναμε μέσα από τους φόρους. Ήταν η δική μας απόφαση λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας καθώς και οι δύο πάσχουμε από χρόνια νοσήματα. Εύχομαι ο,τι καλύτερο για σένα και… Διαβάστε περισσότερα »

Zitsa_i_alithori
Μέλος
Συμμετέχων

Και γω μένω στο ΗΒ και οκ δεν απεχθάνομαι το σύστημα υγείας αλλά δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη. Έχω υποφέρει πάρα πολύ με την ψυχική μου υγεία και με την σωματική και απλά δεν το θεωρούσαν κάτι το ιδιαίτερο για χρόνια. Αναγκαστικά πήγα σε ιδιώτες γιατρούς στην Ελλάδα οι οποίοι μου χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή κατάλληλη για την κατάσταση μου και μπορώ να πω τώρα ότι έχω βρει τον εαυτό μου ξανά. Το ίδιο και από σωματικής κατάστασης όπου ο γιατρός στην Αγγλία ήθελε να με ξεφορτωθεί μέσα σε 5 λεπτά, είχα θέμα με την μύτη μου δεν μπορούσα να αναπνεύσω… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Είναι, εκ των πραγμάτων, άνιση η σύγκριση μεταξύ NHS και ιδιώτη γιατρού. Να μη μιλήσουμε για το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Και το λέω έχοντας ταλαιπωρηθεί κι εγώ πολύ με τον NHS και έχοντας επισκεφτεί ιδιωτικούς γιατρούς και στις δύο χώρες.

emy memy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ που είχα κάποιες ζαλάδες και οι βασικές εξετάσεις δεν έδειχναν τίποτα, ΑΜΕΣΩΣ με στείλανε σε specialist neurologist, παρόλο που συμφώνησαν μαζί μου ότι μάλλον ήταν ψυχογενές. Τώρα όσο θυμάμαι στην Ελλάδα το ράντζο που είχα μείνει δυο βδομάδες στον Ευαγγελισμό με οξεία αμυγδαλίτιδα… και τη γιαγιά δίπλα να φτύνει αίμα (κυριολεκτικά).

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δυστυχώς εγώ χρειάστηκα, όμως το θέμα μου δεν ήταν ζωής και θανάτου. Έκτοτε έχω σκεφτεί να αλλάξω GP, γιατί στον συγκεκριμένο είχα πολύ άσχημη αντιμετώπιση, μαζί και με την δικαιολογημένη καθυστέρηση. Ήταν θέμα ταλαιπωρίας.

Στην Ελλάδα πράγματι καταφεύγουμε σε ιδιωτικές δομές πολύ ευκολότερα. Στην Αγγλία οι ιδιώτες είναι πανάκριβοι, αλλά είναι και πολύ καλύτεροι οι μισθοί.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φίλος εξαιρετικός παιδιατρος που έχει εργαστεί και στις δύο χώρες, ανέφερε πόσο υποστελεχωμένα είναι τα νοσοκομεία στη Αγγλία λόγω οικονομικών και αναγκάστηκε να προβεί με συνάδελφο σε επιστολή γιατί κινδύνευαν στις εφημερίες ζωές παιδιών. Χώρα που δεν δίνει βαρύτητα στα παιδιά πώς να δώσει στους ενήλικες; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω

Κόκκινο κρασί
Μέλος
Συμμετέχων

Έχω διαβάσει πολλες φορές την απάντηση στο άρθρο και τα σχόλια, προσπαθώντας να καταλάβω καλύτερα.
Στο σχόλιο της anastasia όμως γιατί απαντατε ότι έχει λανθασμένη εικόνα;
Μας έγραψε τί της είπε ένας φίλος της παιδίατρος πάνω στο θέμα. Για να το είπε ο άνθρωπος, δεν το έχει παρατηρήσει ως επαγγελματίας;
Πόσο μάλλον αφού και εκείνος έχει δουλέψει και στις δύο χώρες.
Μήπως εγώ δεν καταλαβαίνω καλά το θέμα;

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν ξέρω από που αντλείτε τις πηγές σας, αλλά σε ζητήματα ζωής και θανάτου η συντριπτική πλειονότητα απευθείνεται στο δημόσιο τομέα. Τουλάχιστον ο δικός μου κύκλος ανθρώπων που δεν έχει χρήματα. Αν δείτε όμως και οι διασημότητες (πολιτικοί και μη) στα σοβαρά καταλήγουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι στα ιδιωτικά. Ναι, αν πονάει η κυλίτσα μου θα πάω στον ιδιώτη παθολόγο με 10 ευρώ όμως επίσκεψη και σε άλλα απλά, όπως γυναικολογικός έλεγχος, σε ιδιώτη πηγαίνω. Αλλά για γυναικολογική επέμβαση στο δημόσιο πήγα.

avis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

μιλώ για την Ελλάδα. Απαξιώνετε πάρα πολύ το ΕΣΥ, που παρά τη διάλυση τα τελευταία 10 χρόνια εξακολουθεί να είναι η κύρια επιλογή στα σοβαρά θέματα

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Δράττομαι της ευκαιρίας να σχολιάσω για το δημόσιο σύστημα υγείας Ελλάδας διότι κι εγώ είχα ακούσει τα χειρότερα αλλά ως πρώην κάτοικος εξωτερικού και νυν ανασφάλιστη δεν είχα επιλογές. Πρώτον, έκλεισα ραντεβού σε γιατρούς μέσω του idika σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ μέσα σε λίγες μέρες, με αποκορύφωμα τον καρδιολόγο που με είδε για καρδιογράφημα στις 13.30 ενώ έκλεισα το ραντεβού στις 12.00 της ίδιας μέρας. Οι γιατροί (παθολόγος, ρευματολόγος, ψυχίατρος, γυναικολόγος και καρδιολόγος) μου φάνηκαν όλοι καλά καταρτισμένοι και εξυπηρετικοί, και ναι μεν ταλαιπωρήθηκα λίγο στο νοσοκομείο που πήγα για αιματολογικές γιατί είναι λαβύρινθος αλλά και οδηγίες μου δώσανε και… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Προφανώς είναι των τελευταίων ούτε δύο χρόνων, αλλά το αναφέρω γιατί ούτε εγώ το ήξερα και μπορεί κάποιος να το χρειάζεται 🙂

emy memy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, κοπι πειστ την απάντηση αυτή.

green park
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα ήθελα κι εγώ να αναφέρω την εμπειρία μου από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό στην Ολλανδία. Η αντιμετώπιση είναι πάρα πολλή διαφορετική σε σχέση με την Ελλάδα, περιλαμβάνοντας έναν πολύ μικρότερο αριθμό εξετάσεων κι υπερήχων και την αποκλειστική παρακολούθηση από μαίες, εφόσον δεν συντρέχει πρόβλημα οπότε και τότε γίνεται παραπομπή κατευθείαν σε γυναικολόγο. Είναι ένα σύστημα που απέχει πάρα πολλή από ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, δεν στερείται όμως καμίας επιστημονικής εγκυρότητας. Ίσα ίσα, ένιωσα απίστευτη ασφάλεια αλλά και χαρά που δεν με αντιμετώπισαν ως άρρωστη για να δικαιολογηθούν οι άπειρες εξετάσεις και ο περιορισμός στη ζωή μου, Όσο… Διαβάστε περισσότερα »

Elmyra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γέννησα ένα παιδί σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας, με γυναικολόγο τον διευθυντή της κλινικής και ένα παιδί στο NHS. Ο τρόπος που γέννησα στην Αθήνα, κατατάχθηκε από το NHS στην κατηγορία trauma. Ούτε που είχα φανταστεί ποτέ ότι αυτό που πέρασα στην Αθήνα δεν ήταν σωστό. Η φροντίδα που συνάντησα NHS ήταν πρωτόγνωρη. Το μίσος τόσων Ελλήνων στη χώρα αυτή και το σύστημα υγείας το βρίσκω ακατανόητο. Πόσο θα ήθελα να υπάρχει PALS να καταγγείλω τον εγκληματία γυναικολόγο στην Αθήνα…

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Από τη σκοπιά του οδοντιάτρου έχω αναφερθεί πολλές φορές για τα άθλιο επίπεδο οδοντιατρικής περίθαλψης του ΝΗS και είχαν πέσει να με φανε κάτι σχολιαστές (άσχετοι με το αντικείμενο βεβαίως βεβαίως). Εδώ μιλάμε για κάτι σαφώς σοβαρότερο και δε το συζητώ καν, μόνο τα private ιατρεία θα εμπιστευομουν αλλά εκεί πληρώνεις αδρά. Οπότε η λύση ποια είναι;; Όλοι οι Έλληνες της διασποράς που ξέρω γυρνάνε στην Ελλαδιτσα και παίρνουν σβαρνα τους γιατρούς για τσεκ απ.

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Στην Ελλάδα το επίπεδο δημόσιας οδοντιατρικής περίθαλψης ποιο είναι, εάν υπάρχει;

Barolo
Μέλος
Συμμετέχων

Υπάρχουν πολλοί απο τη Βόρεια Ελλάδα που πάνε στη Βουλγαρία για τα δόντια τους. Ωραία χώρα η Βουλγαρία!

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Υπάρχουν και πολλοί οδοντίατροι και γενικότερα γιατροί απο τη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν τα γραφεία τους στη Βουλγαρία, Αλβανία κλπ για φορολογικούς λόγους.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Lou φαντάζομαι ξέρεις την απάντηση σε γενικές γραμμές 😁. Παρέλειψα να αναφέρω και δεν πρόλαβα το edit ότι πολύ σωστά αναφέρουν σχολιαστές ότι το να συγκρίνουμε ιδιωτικό με δημόσιο δεν είναι καθόλου ισότιμο. Ωστόσο η διαφορά στην Αγγλία είναι χαοτική ως προς το οικονομικό ενώ στην Ελλάδα μπορείς να βρεις αξιόπιστη περίθαλψη σε ιδιώτες γιατρούς χωρίς να δώσεις μια περιουσία. Barolo τους ξέρω αυτούς που πάνε στη Βουλγαρία, όλοι ανεξαιρέτως επιστρέφουν αργά η γρήγορα και ήδη το φαινόμενο έχει μειωθεί πάρα πολύ (φαίνεται πως το πάθημα έγινε μάθημα). Αν δεν έχεις χρήματα πήγαινε στις οδοντιατρικές σχολές της χώρας, γίνεται εξαιρετική… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πρόσφατα είχα την ατυχία να χρειαστώ ένα εμφύτευμα, δούλεψα δύο μήνες χωρίς καμία άλλη δαπάνη για όλη τη διαδικασία. Η απονεύρωση αν χρειαστεί και θήκη θα μου στοιχίσει ένα μήνα δουλειά. Πρέπει να κόψω τα γλυκά μου φαίνεται 🙂 🙂 :).

emy memy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και τώρα όλοι θα πέσετε να φάτε την Αγγλία, και πόσο καλύτερα είναι στην ελλαδίτσα που νοιάζοντε. Λες και δεν γίνονται τέρατα όχι μόνο σε νοσοκομεία αλλά σε ότι δομή μπορεί να βάλει ο νούς.

Συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση του Νίκου, και θα πρότεινα να μιλήσετε και σε κάποιον ειδικό για την διαχείρηση αυτών των συναισθημάτων.

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Σε γενικες γραμμες συμφωνώ με τον κο Αθανασόπουλο στα περισσότερα θέματα, αλλά εδώ πραγματικά διακρίνω μια τάση να δικαιολογήσει παρα πολλά πράγματα στο NHS, θαρρείς και είναι το καημένο το αδικημένο σύστημα που όλοι κακολογούν. Επίσης θεωρώ άστοχη την σύγκριση ΕΣΥ μόνο με ΝΗS μόνο, διότι είναι εκτός πλαισίου. Το κάθε σύστημα λειτουργεί όπως λειτουργεί εντος πλαισίου και συνηθειών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας της χωρας του. Αν το NHS, σε μια χώρα σχεδόν 7πλάσια μέγεθος, στην οποία η ιδιωτική περίθαλψη είναι περιορισμένη και υπερπανάκριβη, λειτουργούσε με τα δεδομένα και την έλλειψη υποδομών του ΕΣΥ, ο κόσμος θα πέθαινε στο… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Καλά και στην Ελλάδα το ΕΣΥ το μοναδικό είναι, δεν έχουμε άλλο δημόσιο σύστημα υγείας και το “αν δεν έχεις λεφτά, πεθαίνεις” δυστυχώς ισχύει. Οι τιμές στο ιδιωτικό σύστημα υγείας είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους. Οι εμπειρίες μου από το δημόσιο σύστημα υγείας εδώ είναι πολλές και συχνότατες τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στο κλείνω ραντεβού και πάω στο ιατρείο του βασικά ιδιώτη γιατρού που δέχεται και ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο 2 μέρες την εβδομάδα (κατά τις οποίες στιβάζεσαι με άλλους 20 και περιμένεις μισή μέρα) με αποτέλεσμα να βρίσκεις ραντεβού 3 εβδομάδες μετά το νωρίτερο. Οι συνθήκες… Διαβάστε περισσότερα »

Mockingbird
Μέλος
Συμμετέχων

Κι εγώ διέκρινα αυτή την τάση. Είμαι (σχεδόν) συνάδελφος – ευελπιστώ σε έναν μήνα να δηλώνω και επίσημα συνάδελφος του κ. Αθανασοπούλου – και διακρίνω την τάση να υπερασπιστεί το σύστημα υγείας της Αγγλίας. Βέβαια, υποθέτω ότι έχει βιώσει και τα δύο συστήματα και ίσως η γνώμη του είναι πολύ πιο σφαιρική από τη δική μας. Ωστόσο, επειδή σπούδαζω στην μακρινοτερη πόλη όπου υπάρχει ιατρικη, οι πολίτες αναφέρονται πολύ συχνά στο νοσοκομείο μας και όχι τόσο συχνά σε ιδιώτες. Αυτό συμβαίνει διότι μπορούν να απευθυνθούν στους ιατρούς του νοσοκομείου με σχετική ευκολία, οι απεικονιστικές εξετάσεις τους γίνονται σύντομα. Η δουλειά… Διαβάστε περισσότερα »

Oracle
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Μένω κι εγώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κ χρησιμοποίησα τον NHS πρόσφατα καθώς γέννησα πριν λίγες εβδομάδες. Αν και είχα ακούσει κι εγώ διάφορες ιστορίες για την ακαταλληλοτητα του NHS η φροντίδα που έλαβα εγώ αλλά και το μωρό ήταν αψεγάδιαστη. Είναι λυπηρό αυτό που αντιμετώπισε η θεματοθετρια αλλά δεν είναι και ο κανόνας.

Ioannapad
Μέλος
Συμμετέχων

Γεια σας, Καταρχάς να πω στη γυναίκα να της ζήσει το παιδί, να είναι γερό! Είσαι πολύ δυνατή και το παιδί είναι καλά κι αυτό έχεις σημασία . Θα θελα όμως να ευχαριστήσω πολύ θερμά τον κύριο Αθανασσοπουλο . Είμαι και εγώ έγκυος στην Αγγλία, στο δεύτερο τρίμηνο . Ως πολύ αγχώδης άνθρωπος διαβάζοντας το γράμμα μου κόπηκαν τα πόδια, η απάντηση του γιατρού (ψύχραιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ) με έκανε να αισθανθώ καλύτερα . Σίγουρα συνειδητοποιώ ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου συμβεί και έχω πολύ δρόμο ακόμα… τώρα μπήκα στο πέμπτο μήνα . Γενικά έχω μια… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν έχω εμπειρία εγκυμοσύνης στην Αγγλία, αλλά έχοντας ζήσει για πάνω από 5 χρόνια εκεί, έχω μια συλλογή εμπεριών από το NHS που ως επι το πλείστον αρνητικές και κάπως τραγελαφικές. Γι αυτό και εγώ αλλά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γνωστοί μου, για τα σοβαρά ζητήματα επιστρέφαμε στη χώρα μας. Η κυριότερη παρατήρηση μου (με το μικρό στατιστικά δείγμα του κύκλου μου) είναι η εξής: το πρόβλημα του NHS είναι πως οι περισσότεροι GPs είναι είτε άσχετοι, είτε αδιάφοροι, είτε αναίσθητοι, είτε πολύ κουρασμένοι και δεν μπορούν ν ασχοληθούν. Δε με απασχολεί η ακριβής αιτία αλλά το αποτέλεσμα: Λανθασμένες ή ελλιπείς… Διαβάστε περισσότερα »

Barolo
Μέλος
Συμμετέχων

“Σιχαίνομαι το U.K. αλλα δυστυχώς το μέλλον μας είναι εκεί.” Είναι θλιβερό κάποιος να αισθάνεται αναγκασμένος να ζει σε ένα τόπο που σιχαίνεται. Αν ήμουν σε παρόμοια θέση θα σκεφτόμουν σοβαρά την επιστροφή. Ίσως πρέπει να απευθυνθείς και σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Jujubee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ το NHS να πώ κ εγώ την ιστορία μου: έσπασα το χέρι μου στον καρπό, μία μέρα ακριβώς πριν μετακομίσω Αγγλία. Οι περισσότεροι Έλληνες έσπευσαν να μου πουν να πηγαινοέρχομαι Αθήνα γιατί οι γιατροί και το σύστημα εκεί είναι αναξιόπιστο. Εγώ, παρόλο που ήμουν στο μάτι του κυκλώνα σε μια χώρα που δεν ήξερα πως λειτουργεί και με χέρι στο γύψο, αποφάσισα να το παλέψω εδώ, γιατί δε μου φαινόταν βιώσιμη μια τέτοια λύση. Τα σπασίματα θέλουν παρακολούθηση και χρόνο και δε μου φαινόταν λογικό το πηγαινε-έλα (αν και φοβόμουν πολύ γενικά, γιατί ήμουν μόνη… Διαβάστε περισσότερα »