Μπράβο που είσαι όμορφη

Μερικές σκέψεις πίσω από τον καθρέφτη

Όλη μου τη ζωή κάνω προσπάθεια εντατική για να ανταποκρίνομαι στα πρότυπα εμφάνισης της εποχής που έτυχε να ζω -όσο βέβαια είναι εφικτό βάσει των δεδομένων με τα οποία έχω γεννηθεί, γιατί ύψος 1,50 και τσουπωτή με υποθυρεοειδισμό, ακμή, ινσουλινοαντίσταση και σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών, μου μοιράστηκε κομματάκι πετσοκομμένο και βλογιοκομμένο χαρτί.

Αλλά όσο κι αν προσπαθώ εγώ, όσο κι αν έχει γίνει κομμάτι του ποια είμαι το ότι κάνω δύο ώρες να βαφτώ, όσο κι αν υπάρχουν καμιά δεκαριά λεϊζεράδικα στην Αττική όπου έχω θεαθεί σε πόζες ντροπιαστικές κάτω από φως χειρουργικό, όσο κι αν φέτος αποφάσισα ότι επιτέλους ήρθε η ώρα για μπότοξ, γιατί έχω μάθει να με βλέπω στον καθρέφτη με βλέμμα αποστασιοποιημένο, αμείλικτο και κριτικό, ξέρω ότι αυτό δεν είναι το σωστό.

Κάποτε μιλούσαμε για τη δικτατορία της ομορφιάς στα περιοδικά, αλλά και τώρα που τα περιοδικά ξεθωριάζουν σιγά σιγά, για εμάς που μεγαλώσαμε μ’ αυτά, τα πρότυπα είναι εκεί, πάντα απρόσιτα αλλά πάντα πολυπόθητα και σαγηνευτικά. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις τα πρότυπα από το κορίτσι. Εύχομαι να αρχίσουν να αλλάζουν όλα αυτά. Γιατί για πρώτη φορά, παράλληλα με τα ισοπεδωτικά φίλτρα του ίνσταγκραμ και τα χείλη τα φουσκωτά, μαθαίνουμε να δεχόμαστε και να εξυμνούμε και την ατέλεια, να αγαπάμε τη διαφορά.

Και σκέφτομαι πως μακάρι να μην εξιδανικεύαμε την ομορφιά, μακάρι να μπορούσαμε να επέμβουμε στο μυαλό μας, στο πώς αντιλαμβανόμαστε ένα στερεοτυπικά τέλειο πρόσωπο και να μην βγάζαμε καρδούλες σαν καρτούν όταν το βλέπουμε πρώτη φορά, να μην επηρεαζόμασταν τόσο ολοκληρωτικά. Να μην λατρεύαμε κάτι που λίγη σχέση έχει με το τι αξίζει στον άνθρωπο πραγματικά. Κι ας είναι από τα λίγα «από τη φύση μας» που παραδέχομαι ότι ισχύουν αληθινά.

Γιατί ναι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απ’ αυτά. Αλλά κάποια στιγμή, ας δεχτούμε την αλήθεια για την φυσική ή τεχνητή τελειότητα που βλέπουμε να μαζεύει χιλιάδες λάικς σε λίγα λεπτά. Είναι μόνο γονίδια, δηλαδή τύχη, και λεφτά. Ας σταματήσουμε να επιβραβεύουμε την ομορφιά. Ας σταματήσουμε να την αντιμετωπίζουμε σαν επίτευγμα που αξίζει συγχαρητήρια.

Η ομορφιά δεν είναι κατόρθωμα, είναι προνόμιο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

64 points
Upvote Downvote

35
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
25 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
Καραβάνβλαχάκι(το)AllesGoedWhere are the turtles??? Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είχα μια συζήτηση με τον άντρα μου τις προάλλες για τον αυτοπροσδιορισμό και κατέληξα ότι ο λόγος που πάντα είχα μια καλή εικόνα για τον εαυτο μου, μη όντας καμία κούκλα, ήταν γιατί το μόνο περιοδικό που διαβαζα στην εφηβεία μου ηταν το metal hammer. Ειλικρινά, όλες οι άλλες μου προσλαμβάνουσες ήταν λογοτεχνικές και πότε δεν με απασχολούσαν τα κιλά μου, ή η περιφέρεια μου. Μόνο η κωμμη μου (μέχρι τη μέση πάντα). Και όσο διαβάζω για τα πρότυπα και το πόσο κατακλύζουν τη ζωή των κοριτσιών σκέφτομαι να στείλω ένα ευχαριστήριο email στον Χακο Περβανιδη! Και πέρα από την… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

*μη ούσα… Dear Lord…
Οι λογοτεχνικές προσλαμβάνουσες ήταν στην αγγλική:)

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ταπεινή μου αποψάρα, αλλά ο άνθρωπος έχει από όλα πάνω του. Έχει και το σώμα του και το μυαλό του και την ψυχούλα του. Και θα πρέπει να τα φροντίζει όλα εξίσου, άμα θέλει να είναι κάτι τις ισορροπημένος. Και θα πρέπει να επιβραβεύονται όλα. Τώρα τα πρότυπα; Εμένα δεν μου αρέσουν γιατί κάνουν τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άντρες να μοιάζουν σαν να βγήκαν από φωτοτυπικό. Τόσο που αρχίζεις να τους μπερδεύεις μεταξύ τους, άμα δεν τους έχεις γνωρίσει. Δυστυχώς, ξεχνάμε να πάμε στον καθρέφτη και να ψάξουμε να δούμε, μέσα στο χάλι που νομίζουμε ότι είμαστε, τα… Διαβάστε περισσότερα »

flavors
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πολύ ωραία η τοποθέτηση σου jelly!

Where are the turtles???
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Where are the turtles???

Εγώ πάλι, δε θα πω να σταματήσουμε να επιβραβεύουμε την ομορφιά, αλλά να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε την ασχήμια, την αρρώστια, το γήρας κ.ο.κ. Δεν υπάρχει μόνο η πεντάμορφη πριγκίπισσα στο παραμύθι, αλλά και η κακάσχημη κακιά γριά μάγισσα.
Χθες διάβαζα για ένα γυναικείο Αναγεννησιακό πορτρέτο που δέχθηκε ”ρετουσάρισμα” πριν αιώνες(!) επειδή η εικονιζόμενη δεν ήταν αρκετά όμορφη! Δείτε:

http://indi-dork.tumblr.com/post/175907875751/rowantheexplorer-iunia-kallistrate/embed

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2671679/Peeling-layers-Painting-murdered-Renaissance-princess-revealed-beneath-layers-paint-added-centuries-later-make-face-conform-Victorian-beauty-ideals.html

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

” να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε την ασχήμια, την αρρώστια, το γήρας κ.ο.κ” Πολύ καλή παρατήρηση! Πιστεύω η δαιμονοποίηση του γήρατος και της ασθένειας συγκεκριμένα απορρέουν εν μέρει από τον φόβο του θανάτου (γι’αυτό και το γήρας ειδικά το βδελύσσονται κυρίως όσοι δεν έχουν συμφιλιωθεί με την θνητότητά τους), αλλά και από την εσφαλμένη πεποίθηση που ιστορικά ανδρώθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα και λίγο κατόπιν ότι με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας ο άνθρωπος ίσως κατορθώσει να ζει σχεδόν για πάντα. Η άνοδος του wellness/clean living, καθώς και το οπτικό youth boom των 1960s (και κατόπιν των 1990s… Διαβάστε περισσότερα »

Ηγουμένη στο Μονή της
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η εξυπνάδα δεν είναι μόνο γονίδια, τύχη και λεφτα; (το τελευταίο υπό την έννοια ότι η μόρφωση και το είδος της εμπειρίας που βοηθάει στην καλλιέργεια είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ταξικα). Σε πιο τελική ανάλυση, όσα χαρακτηριστικά έχουν εμπνεύσει ‘συγχαρητήρια’ είναι γονίδια και τύχη. Άρα ή όλα αξίζουν συγχαρητηριων ή τιποτα. Ανάλογα με τη φιλοσοφικη θέση κάποιου πάνω στην ελεύθερη βούληση ή αν το δούμε πιο ελαφρά ανάλογα με τα γούστα. Με ικανοποιεί η ομορφιά στους ανθρώπους ή η ευφυΐα, ή η φραγκατοσυνη, οτιδήποτε τέλος πάντων, σε συνδυασμούς ή όχι. Συμφωνώ προσωπικά με αυτό το είδος ‘ηθικοποιησης’ του τρόπου… Διαβάστε περισσότερα »

Εύα Ντορμούση
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έχεις πολύ δίκιο για την εξυπνάδα. Αλλά ίσως η Ειρήνη να είχε κάτι άλλο στο μυαλό. Αρετές όπως η συμπόνοια, η γενναιοδωρία, η ευγένεια, η ειλικρίνεια, και τόσες άλλες που όντως αξίζουν μπράβο, γιατί έρχονται μετά από προσπάθεια, και κάνουν έναν άνθρωπο στ’αλήθεια όμορφο. 🙂

Ηγουμένη στο Μονή της
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γεια σου Εύα:) Ναι, σύμφωνα και με τη δική μου αισθητική η πιο μαγευτική ομορφιά βρίσκεται σε αυτά που είπες. Αλλά και πάλι δε βρίσκω τη διαφορά στο θέμα της επιβραβευσης. Κανενα προτερημα δε μπορεί να υπάρξει χωρίς προσπάθεια, περιλαμβανομενης της ομορφιάς. Το επόμενο point μου ήταν μία δική μου προσέγγιση γενικότερη, πάνω στο ότι τα γονίδια και όσες συνθήκες δεν εξαρτώνται από εμάς είναι τα μόνα υλικά που αποτελούν και εμάς και τις ευθύνες ή κατακτήσεις μας. Anyway, δε θα μαγαρισω ούτε το φιλοσοφικο αυτό κεφάλαιο με τη φτωχή μου σκέψη, ούτε το άρθρο με ένα irrelevant comment.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Η ομορφιά δεν είναι μόνο γονίδια αλλά και θέμα προτύπων αναλόγα με τη φυλή, την εθνικότητα και την εκάστοτε χρονική περίοδο. Με τα ίδια γονίδια που είσαι καλλονή το 2018 θεωρείσαι αποκρουστικός κατά την Αναγέννηση.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Παίρνω πάσα. Αν κι ανακυκλώνεται αυτό ως άποψη από άρθρο σε άρθρο αλλου στο αχανές διαδίκτυο, είναι μια βαθιά ανιστόρητη θέση. Η Νεφερτίτη και η Νταϊάνα ντε Πουατιε χωρίζονται από κάτι αιώνες αλλά εμπίπτουν σε παρόμοια, μετρήσιμα όρια ευμορφιας. Το ίδιο και για τους άντρες: ο Ερμής του Πραξιτέλη είναι ευμορφος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, για αυτό είναι κλασικός. Η ομορφιά χαρακτηρίζεται από κλασικότητα στο τέλος τέλος , από το χρυσό κανόνα, την συμμετρικότητα, τις αναλογίες που ηρεμούν το μάτι (το ίδιο ισχύει στην αρχιτεκτονική). Η Lupita Nyong’o δεν είναι όμορφη γιατί ανταποκρίνεται στο τρέχον πρότυπο,… Διαβάστε περισσότερα »

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ως προς τον Ερμή του Πραξιτέλους, νομίζω ότι παρασυρόμαστε από το καλοσχηματισμένο και γυμνασμένο κορμί, γιατί από πρόσωπο είναι buthisface.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Θα μας τρελλάνεις Μαριάννα Θ. που τον λες buthisface! 😀 http://1.bp.blogspot.com/-1RXsbfjAhD4/T0ZP5ANAH3I/AAAAAAAABdY/Z-9lgMFDwg0/s320/praxit1.jpg Απλώς δεν τον βρίσκεις εσύ προσωπικά ελκυστικό! (ο κατεξοχήν τομέας της υποκειμενικότητας) Ούτε εγώ, άλλωστε! Όπως έχω ξαναπεί έχω quirky γούστο, με εξιτάρουν άλλου είδους αντρικά πρόσωπα, πιο μπαρόκ, πιο γωνιώδη, ακριβώς επειδή προκαλούν το συναίσθημα όπως εξήγησα παραπάνω. Δεν με ελκύουν ούτε σύγχρονα εγνωσμένα πρότυπα ομορφιάς τύπου Brad Pitt ή George Clooney ή David Beckham κλπ. Όμως είναι όμορφοι, πώς να το κάνουμε). Ποτέ και πουθενά δεν θα τον έλεγαν άσχημο τον Ερμουλάκο, τα χαρακτηριστικά του είναι με το μοιρογνωμόνιο καμωμένα. Κι ίσως αυτό μας φέρνει στο μάλλον… Διαβάστε περισσότερα »

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

😁

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Advocate

Ο ερμής του πραξιτέλους είναι κι αυτός εξιδανικευμένη “κατασκευή” 🙂 οι ρωμαίοι, τουλάχιστον, έκαναν “έντιμο” πόρτρατσουρ, όταν ήθελαν. Κάποια στιγμή “αποφασίστηκε” και βόλευε, ως ένα βαθμό, το φαντασιακό “γκρέκο-ρόμαν”, να γίνει ο “χρυσός κανών” του κόσμου όλου και ένα μέτρο για να συγκρίνουν οι “από πάνω” πολιτισμοί τους “από κάτω” σε πολλά επίπεδα, ας μην κάνουμε, όμως τους ανήξερους αναφορικά με το τι επιπτώσεις είχε αυτό. Εμείς, ειδικά, ως metaέλληνες έχουμε εμποτιστεί μέχρι το μεδούλι μ’ αυτά τα αισθητικά κριτήρια και παθαίνουμε απανωτά cross race effects, ταυτόχρονα με τους κομπλεξισμούς μας, βέβαια. Λογικό είναι ο ερμουλάκος να μας μοιάζει θεούλης… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μακριά από μένα ο metaέλλην και οι τοιαύτες αντιλήψεις. 🙂 Ενώ έχεις δίκιο για τον ρωμαϊκό μετά-κανονισμό (βέβαια μην ξεχνάμε είναι το πρώτο πραγματικά πολυπολιτισμικό κράτος στην ιστορία) προσωπικά ευμορφοτατους βρίσκω και τον The Rock (κι ας είναι σωματικά το αντίθετο από το καυλωξεσηκωτικο μου) και τον Τσοου Γιουν Φατ, ας πούμε: στα πλαίσια της φυλής τους καθένας έχει τα ωραιότερα χαρακτηριστικά της σε απόλυτη αρμονία. Η Ναομι Κάμπελ επίσης έχει το τέλειο πρόσωπο αφρικανικής μάσκας, είναι πανέμορφη κι ας μην υπακούει σε ελληνορωμαϊκα πρότυπα ανωτερότητας. Η ομορφιά έχει το προσόν να αναγνωρίζεται άμεσα, δεν θέλει επεξήγηση, γι’αττο είναι ανώτερη… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Advocate

Πολλά “μαύρα” μοντέλα, όμως, έπρεπε να “ταιριάζουν” στην “καυκάσια” αισθητική (“λεπτά” χαρακτηριστικά, ιδίως μύτη, όχι και πολύ σκούρο δέρμα, ίσιωμα μαλλιού κ.λπ) και κάποια από αυτά τα μοντέλα έχουν δεχτεί ερωτήσεις τύπου: “είσαι τόσο όμορφη, σίγουρα είσαι μιγάδα (με λευκό)”. Σιγά, σιγά, αρχίζουμε να βλέπουμε κι αυτές τις περιπτώσεις: https://goo.gl/images/FT3RWQ Ο κύριος the rock, είναι μιγάς, διαβάζω ότι έχει black canadian με ολίγο irish από μπαμπά και samoan ancestry από μαμά: https://goo.gl/images/NmVHXA Στην παραπάνω φωτό, πάντως, κι αν εξαιρέσουμε την επιλογή του τατού που παραπέμπει κάπου σε ηρωϊκό σφίχτερμαν μαορί κ.λπ., και άνευ παρεξηγήσεως, θα λέγαμε ότι “δεν του πολυφαίνεται”… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Kι η Wek είναι όμορφη. Σαφώς! (Μάλιστα η απόχρωση αυτή στο δέρμα μου αρέσει προσωπικά ΠΟΛΥ περισσότερο από αποχρώσεις μαύρων/μιγάδων με κίτρινη χροιά όπως ας πούμε της Beyonce, που κι αυτή κουκλάρα είναι για να λέμε του στραβού το δίκιο. Γενικά δεν μου αρέσει το κίτρινο στο δέρμα, ούτε σε “λευκούς”). Κι επειδή ο The Rock είναι μιγάς (δεν το γνώριζα, νόμιζα ότι είναι μαορί καθαρά, έτσι μοιάζει) αυτό εκπτίπτει από το επιχείρημα; Σε όλες τις φυλές υπάρχουν εκπρόσωποι που -ξαναλέω- εμπίπτουν στα δεδομένα της φυλής τους αλλά είναι όμορφοι με κριτήρια που είναι αποδεκτά διαφυλετικά (εκτός από τους καραμπαμμπάμ… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Advocate

“Μεταξύ μας μιλάμε, γνωρίζουμε ότι δεν εμφορούμεθα από απόψεις Χ.Α.” Εννοείται. Μα, αφορμή είναι τα παραδείγματα που τέθηκαν κι όχι συζήτηση επί του προσωπικού γούστου, για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ρατσιστές (είμαστε προγραμματισμένοι και ντε φάκτο και αναπόφευκτα “ρατσιστές”, ως ένα βαθμό, και φυσικά υπάρχει και η εσωτερίκευση στους “άλλους1 https://youtu.be/tkpUyB2xgTM). Δεν είναι, όμως, προσωπική μου άποψη ότι οι “μαύροι” (όπως π.χ. η ιμάν) ή οι “μιγάδες” (όπως π.χ. ο χάρυ μπελαφόντε) με χαρακτηριστικά θεωρούμενα πιο “κοντά” στους “λευκούς” είχαν περισσότερο “απήλ” στους λευκούς. Είχαν (και έχουν). Δεν ξέρω τι εννοείς όταν λες να “βαπτιστεί το κρέας ψάρι”. Ας… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πιάσαμε τεράστια θέματα αλλά χαλάλι έστω κι ακροθιγώς! Μακάρι να είχαμε το χώρο και την άνεση (και την άδεια) να ξεχειλώνουμε τα θέματα και να συζητάμε όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα. Για τα όσα παρέθεσες έχω να παρατηρήσω τα εξής, χωρίς άλλη ανάλυση: 1.Πέφτω τ’ανάσκελα που διεξήγαγαν το doll test σε παιδάκια! ΠΟΣΟ αντιπαιδαγωγικό είναι να τα βάλεις να εξωτερικεύσουν άραγε αυτά τα πράγματα τόσο χοντροκομμένα; (Από την άλλη, ναι, αποδεικνύει το εσωτερικευμένο του πράγματος…) 2.Φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι η πρακτική του “περιφέρω ανθρώπους ως φρικιά” είναι κατάλοιπο αγριότητας που την έχουμε αφήσει πίσω (έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον) 3.Η… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Advocate

Χαχα.(4) Μα, δεν μιλάμε επί του προσωπικού, ούτε με εκπλήσει που το παρατηρείς. Όλοι κοιτάμε μικρολεπτομέρειες. Απλώς αντιπαραβάλω τα κοινά/μέσα αισθητικά κριτήρια π.χ. ύψος, βάρος, complexion(χρώμα) vs χαρακτηριστικά που εμείς -ο μέσος όρος ημών τελοσπάντων (για αυτόν μιλάμε κι όχι για την ιντιβιντουαλιστική ιδιαιτερότητα)- είτε δεν θα τα παρατηρούσε, είτε θα τα παρατηρούσε με περιορισμένη ικανότητα, είτε δεν θα τα έβαζε καθόλου ψηλά στην λίστα και σίγουρα όχι στο νο.1 που το είχε η εν λόγω κυρία. Σκέψου το όπως οι escimo-aleut γλώσσες που έχουν δεκάδες λέξεις που να περιγράφουν το χιόνι. Εμείς ούτε θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τι είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ομολογώ δεν το γνώριζα και μου έβαλες μελέτη. Θα το πράξω. Ευχαριστώ!

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Καραβάν επειδή έχω ασχοληθεί εκτενέστατα στην ειδικότητά μου με θέματα αισθητικής (προσώπου κυρίως) δεν πρόκειται περί τυχαίας αποψάρας του διαδικτύου αλλά περί επιστημονικώς τεκμηριωμένης πραγματικότητας. Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά τη χρυσή αναλογία, η οποία, αν και υπάρχει από την εποχή του Ευκλειδη ως όρος που αφορά γεωμετρία, αρχιτεκτονική κτλ, μόλις μετά το 19ο αιώνα σχετίστηκε με την αισθητική και χρηιμοποιήθηκε από καλλιτέχνες της εποχής. Και αυτό όσον αφορά στην καυκάσια φυλή. Για άλλες φυλές, αφροαμερικάνους, ασιάτες κτλ δεν ισχύουν τα πρότυπα αυτά ακόμα και στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού διαμορφώνουν δραστικά την εικόνα του εκάστοτε “‘ομορφου. Αυτό που… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μα έφερα και αφρό-αμερικανικό παράδειγμα! Και μέσα στα πλαίσια της φυλής (της οποιας φυλης) υπάρχουν οι πολύ όμορφοι κι οι πολύ άσχημοι κι η χρυσή μετριότητα που είναι κι η πλειοψηφία. 😉
Δεν αμφισβητώ την δίκη σου ειδίκευση αλλά το ρητό του 19ου αιώνα περί beauty και beholder’s eye.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ πιστεύω, πως η ομορφιά είναι όπως η εξυπνάδα. Αν δεν την καλλιεργήσεις τη χάνεις. Όλες, οι εντυπωσιακές, λιώνουν στα γυμναστήρια, ή δεν τρώνε τίποτε και γενικά το “τσιμπάνε” όσο μπορούν. Η απόλυτη ομορφιά, τύπου, δεν κάνω τίποτα, φοράω ένα τζιν και αθλητικό και τα σπάω, κρατά το πολύ μέχρι τα 25 – 30. Μετά δεν γίνεται και να γουρουνιάζεις και να καπνίζεις (όπως εγώ) και να πίνεις (όπως εγώ) και να μην κουνιέσαι από την καρέκλα και να θέλεις να είσαι τέλεια. Το μεγάλο ζήτημα όμως, είναι γιατί πέφτουμε στην παγίδα και συγχέουμε την ομορφιά με την ευτυχία. Είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Where are the turtles???
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Where are the turtles???

Αν δεν την καλλιεργήσεις την χάνεις, αλλά δεν την έχεις ήδη στα γονίδια σου, όσο και να προσπαθείς δε θα την αποκτήσεις. Αυτό είναι το θέμα. Και εδώ μπαίνει το μάρκετινκ και τα πρότυπα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η Ναόμι να είσαι , αν πλακώνεσαι στα σουβλάκια και στα γαλακτομπούρεκα….δεν θα είσαι η Ναόμι. Άπειρα τα παραδείγματα ανθρώπων , που αφέθηκαν. Άλλο το θέμα τι εννοούμε αντικειμενική ομορφιά. Εγώ προσωπικά, το βρίσκω πια πολύ παιδικό, τον όρο. Άσε που σήμερα δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες, μόνο απεριοποίητες. Και επειδή αναφέρθηκε πριν η Αναγέννηση, ούτε τότε οι γυναίκες ήταν υπέρβαρες. Είχαν απλά τονισμένες καμπύλες… λίγο. Οπότε μάλλον υπάρχει ένα πρότυπο, που αυξομειώνεται, ανάλογα με την εποχή, αλλά είναι πάντα σε ένα πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, το τι θεωρεί ο καθένας ωραίο, είναι απολύτως σχετικό. Όταν ήμουν μικρή, νευρίαζα όταν,… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πάλι μπερδεύεται η ομορφιά/νεανικότητα με την γαμησιμότητα! (υποψιάζομαι εξ ου και το τε-ρά-στι-ο τσούξιμο στις ανάλογες συζητήσεις και συζητάω τώρα ως απόλυτα συνομίληκη σου J.Brian, το λέω για να μην θεωρηθεί ότι μιλώ από θέση τρομερού πλεονεκτήματος κι επομένως δεν με πιάνει βόλι). Πάμε πάλι όλοι μαζί για εμπέδωση: Η γαμησιμότητα δεν έχει σχέση με την ομορφιά. Η ομορφιά είναι σαν το Αφισόραμα: αφίσα-κάρτα-κορνίζα. Είναι στατική. Είναι για ξεκούραση του ματιού. Η γαμησιμότητα είναι εκατομμύρια άλλες λεπτομέρειες. Εσύ μας έλεγες για τον rock σταρ “ρέγκα του ωκεανού” τις προάλλες που ήταν σέξυ κι όποιος αντέξει. Ο άνθρωπος ήταν γαμήσιμος. Ποιός… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μα αυτό λέω, ότι δεν υπάρχει ο όρος αντικειμενική ομορφιά. Το τόνισα και είπα ότι το θεωρώ παιδικό κάτι σαν ωραίος καιρός σήμερα.
Απλά είπα ότι τα πρότυπα, που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ωραίο, δεν είναι απλά φύση, θέλει και καλλιέργεια. Δεν έθεσα θέμα γαμησιμότητας σχετικά με ομορφιά, για αυτό και λέω να ξεκολλήσουμε από τη συσχέτιση , ειδικά με το συσχετισμό ομορφιά -ευτυχία

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

J.Brian εγώ δεν λέω αυτό που λες στην πρώτη σου περίοδο. Υπάρχει αντικειμενική ομορφιά, αυτή που δεχόμαστε έστω κι αν δεν μας εξιτάρει προσωπικά (και μόνο το ¨εξιτάρω” προϋποθέτει μια ταραχή, ένα αναμπουρμπούλιασμα, δεν είναι ήρεμο, αρμονικό, ήσυχο κι ατάραχο!) Αυτό που είναι υποκειμενικό είναι πρωτίστως η (ερωτική) ελκυστικότητα και δευτερευόντως η ωραιότητα (ως δικηγόρος νομίζω ότι καταλαβαίνεις απολύτως το ετυμολογικό των λέξεων που χρησιμοποιώ καλύτερα από κάποιον άλλον). Από την άλλη έχεις απόλυτο δίκιο ότι τα πρότυπα που προβάλλονται προϋποθέτουν από πίσω τους και δουλειά. Και μάλιστα συχνότατα γίνονται και επάγγελμα, αν όχι του ιδίου του ατόμου που το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

rock star, για το Δρομοκαΐτιο… και εγώ μαζί επίσης…. και ήμουν και 42….μέχρι δεν ξέρω και γω

Rachelάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Ειρήνη σ’αγαπώ! Είχα και εγω ακμή, και Εχω όλα τα υπόλοιπα ιατρικά “θεματάκια” που αντιμετωπίζεις και εσυ. KILLER Combination… Πολυ όμορφα τα λες!

Κασσάνδρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εδώ θα διαφωνήσω σε κάποια πράγματα. Όμορφος και γεννιέσαι και γίνεσαι. Είναι και προνόμιο, είναι και κατόρθωμα. Δεν εννοώ πως όλοι μπορούν να γίνουν όμορφοι όπως τα μοντέλα, δεν μπορεί να είναι όλοι ψηλοί, με “αψεγάδιαστα” κορμιά και πρόσωπα. Επίσης, η ομορφιά, θα ακουστεί κλισέ, το ξέρω, αλλά το πιστεύω, δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση. Άσε που θα ήταν τόσο μα τόσο βαρετό να ήμασταν όλοι παρόμοιοι/ ίδιοι! Δεν θα το αναλύσω παραπάνω, γιατί νομίζω είναι χιλιοσυζητημένο και κάπως κουραστικό, αλλά πέραν της εμφάνισης, του χαρακτήρα, της στάσης, της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς, του στυλ του κάθε ανθρώπου, όπου όλα… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η ομορφιά, αν κάνει κανείς λάθος χρήση, μπορεί πανεύκολα να μετατραπεί από προνόμιο σε στίγμα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ, ωραία γεννιεσαι δεν γίνεσαι, αλλιώς θα γινόμασταν όλες μοντέλα. Κάποια πράγματα ίσως μπορείς να τα βελτιώσεις λίγο, αλλά μεχρι εκεί. Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό οι γυναίκες, όλες αυτές τις ώρες και τα χρήματα που σπαταλάνε για την περιποίηση του σώματος τους, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για την περιποίηση του μυαλού τους, το οποίο θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για την ζωή τους. Να ξεκαθαρίσω ότι, παρόλο που εγώ δεν ασχολούμαι σχεδόν καθόλου με την εμφάνιση μου, δεν το θεωρώ κακό να ασχοληται μια γυναίκα με την εμφάνιση της, αρκεί να μην παραμελεί την καλλιέργεια του μυαλού της στο βωμό της… Διαβάστε περισσότερα »