Η υπόθεση του ραντεβού με τον Aziz Ansari, Μέρος Β’

Μια συζήτηση που δεν θα τελειώσει σήμερα

Ανέβασα την περασμένη Κυριακή ένα κείμενο για την υπόθεση Aziz Ansari, και στα σχόλια επικράτησε το «πολύ κακό για το τίποτα», και η δυστυχώς γνωστή λογική ότι η κάθε κατακαημένη εκμεταλλεύεται το #metoo για λίγη δημοσιότητα.

Αναλογίζομαι κάθε δική μου απ’ τις δεκάδες εμπειρίες τύπου Aziz Ansari, γιατί το βίωμα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτόν, είναι ασύλληπτα μεγάλο και οικουμενικό, κι αναρωτιέμαι πόσο πιο όμορφη και ανέμελη θα ήταν η ζωή μου αν δεν μπορούσα να δω το πρόβλημα. Μόνο που συμφωνώ, ακόμα το πρόβλημα το επιτακτικό, δεν είναι αυτό.

Ακόμα μιλάμε για το metoo. Ακόμα δεν το έχουμε λύσει, δεν έχουμε ούτε την επιφάνεια γρατσουνίσει, κι αν το νομίζουμε, μας περιμένει κλάμα πικρό. Ακόμα ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πώς γίνεται φλερτ χωρίς να επιμένεις με τρόπο καταπιεστικό.

Ακόμα, υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι το να πεις «όχι», χωρίς να ουρλιάξεις και να παλέψεις, δεν είναι αρκετό.

Ακόμα, θυμίζω ότι ο Μπροκ Τέρνερ, που για μένα σήμανε το ξεκίνημα με την επίμονη ενασχόληση με το φεμινισμό, ο Μπροκ Τέρνερ, που πιάστηκε επ΄ αυτοφώρω την ώρα που έχωνε πράγματα μέσα στον κόλπο της λιπόθυμης κοπέλας πίσω από τεκενέδες σκουπιδιών, έκανε μόνο 3 μήνες φυλακή. 3 μήνες φυλακή γιατί ήταν λευκός φέρελπις σπουδαστής, κι επειδή η κοπέλα είχε πάει μόνη της στο πάρτι και είχε πιει. Μια κοινωνία που ακόμα συγχωρεί το βιαστή, δεν είναι έτοιμη να καταλάβει το τι έγινε με τον Aziz Ansari. Δεν έχει ακόμα καν τα δεδομένα να συζητήσει και να νιώσει το τι γίνεται με το κάθε ραντεβού που καταλήγει όπως αυτό με τον Aziz Ansari.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα είπα για το slut shaming, που μας μαθαίνει ότι οι γυναίκες που θεωρούνται εύκολες περιθωριοποιούνται, που σημαίνει ότι οι γυναίκες μαθαίνουν να κάνουν τις δύσκολες, που σημαίνει ότι λένε όχι ή δείχνουν πως δεν θέλουν σεξ, που σημαίνει ότι οι άντρες που ξέρουν ότι οι γυναίκες κάνουν τις δύσκολες δεν πιστεύουν το όχι, που σημαίνει ότι επιμένουν και πιέζουν για σεξ, και ότι δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν πότε το όχι σημαίνει όχι. Και το όχι πρέπει πάντα να σημαίνει όχι.

Και είπα ότι έφταιγε και η κοπέλα και ο Ansari, γιατί φταίει η πατριαρχία. Όχι, δεν ήμουν ισαποστάκιας. Δεν είναι ότι θέλω «να τα έχω καλά με τους άντρες». Η συναίνεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, αδιαμφισβήτητη, πέρα από κάθε αμφιβολία. Θα πρέπει να έχει δικό της αφιερωμένο χρόνο μέσα στη διαδικασία, όπως η στιγμή που πρέπει να μπει προφυλακτικό. Μόνο που θα πρέπει να γίνεται από πιο πριν, και σε κάθε στάδιο ξεχωριστό. Δεν θα πρέπει να νοείται οτιδήποτε σεξουαλικό χωρίς να το θέλουν και οι δυο.

Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο κενό γνώσης και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων που μιλάμε γι’ αυτό. Όχι απαραίτητα γυναικών-αντρών, γιατί στο συγκεκριμένο θέμα, άπειρες γυναίκες είπαν κι αυτές «ως εδώ». Αλλά το κενό είναι υπαρκτό. Για πάρα πολλούς άντρες, πράγματα που πολλές γυναίκες γνωρίζουμε κι αναγνωρίζουμε από βιώματα προσωπικά, είναι τελείως ξένα και ακούγονται εξωπραγματικά.

Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να θέλει να πάει σπίτι του. Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να θέλει να φιλιούνται και να χαϊδεύονται. Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να μην θέλει να σηκωθεί να φύγει όταν εκείνος της δείξει ότι θέλει. Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να θέλει να «σώσει» το ραντεβού. Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να θέλει να μην την θεωρήσει εκείνος μαλακισμένη. Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να μην θέλει να του χαλάσει το χατίρι. Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να φοβάται να του πει ότι δεν θέλει. Ότι η άλλη μπορεί να μην θέλει, αλλά να θέλει αυτόν και γι’ αυτό να κάνει πράγματα που δεν θέλει.

Δεν μπορείς ακόμα να τα παίρνεις αυτά ως δεδομένα. Σκέψου μόνο ότι όταν κάποιος διηγείται ένα ραντεβού και στο τέλος λέει «ε, και μετά πήγαμε σπίτι της», αυτό θεωρείται συνώνυμο του «κάναμε σεξ». Και για τα δύο φύλα. Δεν μπορείς να πεις ξαφνικά σε κάποιον πως ό,τι ήξερε ως τώρα είναι ψέμα.

Η διείσδυση μιας νέας πεποίθησης στην κοινωνία, είναι σταδιακή. Τα είπε ο Σοπενχάουερ. Κάθε αλήθεια -αλλά και κάθε νέα καλή ιδέα- περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει έντονη αντίθεση και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη.

Η «διάχυση της καινοτομίας» στην καμπύλη του Rogers, νομίζω ότι κάνει το πράγμα ακόμα πιο κατανοητό. Η καμπύλη δημιουργήθηκε για την τεχνολογία, αλλά ταιριάζει σε κάθε νέα ιδέα που εισάγεται στην κοινωνία. Με το metoo έγινε ένα άλμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ξαφνικά είναι γνωστά και προφανή. Θέλει πολύ χρόνο ώστε όλο αυτό το πράγμα να υιοθετηθεί και σιγά σιγά η συνείδηση να γίνει συλλογική. Ακόμα, για τους πολλούς, το θέμα που τέθηκε με το metoo δεν είναι αυτονόητο.

Ακόμα, άπειρες γυναίκες δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη φεμινισμός, και πιστεύουν ότι οι φεμινίστριες πρεσβεύουν πως οι γυναίκες πρέπει να είναι αξύριστες και ότι δεν χρειαζόμαστε τους άντρες γιατί είναι όλοι μαλάκες. Δεν μπορείς να πεις να δει το σεξ με τρόπο φεμινιστικό, σε έναν άντρα που ακόμα δεν ξέρει καν ότι γίνεται να είναι και άντρας και φεμινιστής.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι παρόλο που η σεξουαλική ισότητα είναι ζητούμενο πιεστικό, οι ιστορίες τύπου Aziz Ansari δεν ανήκουν στη metoo συζήτηση. Ανήκουν σε μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε και που πιστεύω σύντομα θα κάνουμε, αλλά δεν ανήκουν στο metoo (παρόλο που μπήκε στην καμπύλη για λόγο ενδεικτικό).

Μια κοινωνία που ακόμα συγχωρεί βιαστές, δεν είναι σε θέση να συζητήσει για τις λεπτές αποχρώσεις της υγιούς σεξουαλικής επικοινωνίας, για το ότι η συναίνεση πρέπει να είναι ένα σύνολο ενδείξεων, και άρα να θέσει υψηλότερα στάνταρντς κάθε σεξουαλικής εμπειρίας. Είναι σαν να ζητάς από νήπια να λύσουν ασκήσεις τριγωνομετρίας. Για τους περισσότερους, οι φωνές των ανθρώπων που καταδικάζουν το τι έκανε o Ansari είναι γελοίες, δεν βγάζουν νόημα, και εκτροχιάζουν τη συζήτηση, νερώνουν αυτό που μας καίει τώρα.

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική συζήτηση. Αλλά ακόμα δεν είναι ώρα. Όμως, να με θυμηθείς, αυτό που σήμερα θεωρείται αστείο και υπερβολικό, το “Fuck like a Feminist”, είναι αυτό που θα μας καίει αύριο. Και ανυπομονώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

8 points
Upvote Downvote

44
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
33 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
argent provocateurβλαχάκι(το)idrilCurious Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Seira
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έβγαινα με ένα αγόρι κάποτε. Μου άρεσε πολύ, κάναμε πολύ καλό σεξ, ήταν αστείος, έξυπνος όμορφος. Όχι σχέση, δεν ήταν σε φάση μου είπε, εγώ το δέχτηκα, έκανα κάτι και με άλλους Αλλά τον γούσταρα πολύ. Μια μέρα τον πέτυχα τυχαία στο ίδιο μαγαζί. Είχα πιει λίγο, όχι πάρα πολύ. Μου είπε να βγούμε έξω βόλτα, καταλήξαμε σε μια πυλωτη. Εκεί αρχίσαμε να κάνουμε πράγματα , και μετά πίεσε και για σεξ. Δεν ήθελα καθόλου, φοβόμουν ότι θα μας δει κάποιος, δεν είχαμε προφυλακτικά. Άρχισε να μου λέει , έλα μωρό μου, εγω είμαι, το ξέρω ότι με γουστάρεις. Με… Διαβάστε περισσότερα »

aeromango
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οχι δεν είναι δικαιωμα τους. Ειναι η ελαχιστη κοινωνική ενσυναίσθηση που μπορείς να δείξεις σε κάποιον. Σου λέει καποιος ότι αυτό που βίωσε ήταν τραυματικό/τρομακτικό/εξευτελιστικό; Βουλωσε το και δέξου το, είναι η αλήθεια του και το συναίσθημα του. Τιποτα λιγότερο από απολυτη συναίνεση στο σεξ. If it’s not a YES! it’s a no.
Λυπάμαι για ότι σου συνέβη. Ευχομαι να είμαστε η τελευταία γενιά που να μας συνέβησαν τέτοια και να περνάει και ως νορμάλ στο μυαλό της κοινωνίας

lod
Επισκέπτης
Συμμετέχων
lod

Συμφωνώ ότι ο Αziz Ansari, χωρίς βέβαια να είναι βιαστής, ήταν πολύ πιεστικός και δεν άφηνε να προχωρήσει η συνεύρεση βήμα με βήμα. Δεν παρακολουθούσε σε κάθε βήμα τη διάθεση και την ανταπόκριση της κοπέλας και είχε κάποια βίτσια/φετίχ ολίγον αηδιαστικά. Ομως το ότι μια κοπέλα που κρατάει άγνωστη την ταυτότητά της και χρησιμοποιεί μόνο ένα ψευδώνυμο, μπορεί τόσο πανεύκολα να καταστρέψει τη ζωή ενός ανθρώπου επειδή δεν πήγε καλά ένα ραντεβού από το όποιο δεν έσπευσε να φύγει, καλώντας ένα ταξί, με κάνει να βλέπω διστακτικά τόσο το σκοπό, όσο και το αποτέλεσμα αυτής της καταγγελίας. Αναφέρθηκε ο Μπροκ… Διαβάστε περισσότερα »

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Lod πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη σου και το άρθρο περι «καστανού» δέρματος. Νομίζω υποστηρίζονται και από το γεγονός ότι ο Ansari κρύφτηκε σπίτι του για μήνες με βάση μια ανώνυμη καταγγελία ενώ ο Kavanaugh έγινε ανώτατος δικαστής, οέ οέ οέ οεεεε….

Curious
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κι εγώ νομίζω πως κάτι τέτοια θα παίξουν ρόλο. Οι γυναίκες θα πρέπει να μπορούν να μιλούν για όλους τους άντρες (όχι μόνο τους λευκούς) που κάνουν τέτοιες κινήσεις, αλλά πολύ πιθανό οι πιο σκουρόχρωμοι να τιμωρηθούν πιο εύκολα, πιο σκληρά και για περισσότερο καιρό.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αν η γράφουσα δεν θέλει αντίλογο στα άρθρα της, μπορεί να κλείσει τα σχόλια. Όταν λέμε ναι, εννοούμε ναι, δεν εννοούμε όχι.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Το ότι κάποιος θέλει αντίλογο στα άρθρα του, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και ο ίδιος με την σειρά του να σχολιάσει αυτόν τον αντίλογο: αυτό είναι η συζήτηση.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Φωτεινή μου συζήτηση λέγεται όταν η διαφωνία εκφράζεται με σχόλιο εκείνη την ώρα, ώστε να μπορεί και ο άλλος να ανταπαντήσει. Όταν ο αντίλογος σχολιάζεται σε διαφορετικό άρθρο μία εβδομάδα μετά, λέγεται κράξιμο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Και στο άρθρο μπορείς να απαντήσεις, όπως κάνεις εσύ τώρα. Εξάλλου, εφόσον το προηγούμενο άρθρο είχε το {Μέρος Α’} στον τίτλο, ξέραμε ότι θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό το θέμα. Ίσως απάντησε με άρθρο γιατί ήθελε να απαντήσει συγκεντρωτικά σε όλα τα σχόλια. Κάτι παρόμοιο έκανε και η Λένα εδώ: https://ampa.lifo.gr/zoi/peri-anisis-schesis-kathigiti-foititi/

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Καμία σχέση το ένα με το άλλο Φωτεινή. Η Λένα πρώτα είχε σχολιάσει και συζητήσει στην ιστορία και μετά έγραψε το νέο άρθρο, επειδή: “Ήθελα να το γράψω ως σχόλιο, αλλά ήταν τόσο μεγάλο που μάλλον χρειάζεται ξεχωριστό ποστ.”

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Το ότι η Ειρήνη απαντάει στα σχόλια, δεν σημαίνει ότι δεν θέλει αντίλογο.

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν απαντάει με ουσιαστική απάντηση για να καταλάβουμε την άποψη της αλλά κάπως προσβλητικά… εκεί είναι το πρόβλημα Φωτεινή, και αναφέρομαι κυρίως στον τρόπο που απάντησε το σχόλιο της lod λίγο πιο πάνω.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Όταν μια γυναίκα τολμάει να θηξει ένα περίπλοκο φεμινιστικό θέμα και αυτός το κάνει σε ένα φεμινιστικό σάιτ, νομίζω πως υποθέτει ότι οι αναγνωστριες θα σκεφτούν λίγο παραπάνω πριν αποφασίσουν να διαφωνισουν.

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Α, Μάλιστα! Δεν το ήξερα ότι μαζευτήκαμε εδώ για να αλληλοσυγχαιρομαστε και να χειροκροτάμε μόνο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Δεν είπα αυτό, αλλά να σκεφτούμε λίγο πριν βιαστούμε να συνταχθουμε την επικρατούσα κοινωνικά άποψη, που ενοχοποιεί την γυναίκα που καταγγέλει. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να είσαι με το μέρος του Aziz Ansari, επειδή όλη η κοινωνία μας κάνει πλύση εγκεφάλου εδώ και χιλιετίες, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις φταίει η γυναίκα;

Lifoworm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φωτεινή: Πάλι κάνεις λογικά άλματα και βγάζεις αυθαίρετα συμπερασματα. Δεν είμαι με το μέρος κανενός. Αν τα πράγματα έγιναν όπως τα λέει η Grace, ο Ανζάρι ήταν καφρος. Εκεί δεν ήμασταν όμως, ούτε εγώ ούτε εσύ για να ξέρουμε τι έγινε.
Η διαφωνία μου ήταν στον τρόπο που η Ειρήνη απάντησε το σχόλιο της lod. Τώρα η Ειρήνη έχει σχολιάσει περαιτέρω και η απάντηση της με καλύπτει.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Υπάρχει ένα σεξιστικό ανέκδοτο που λέγεται “Το λεξικό του άντρα και της γυναίκας”. Όταν ξεκινάει αναφέρει πως όταν μια γυναίκα λέει ναι, εννοεί όχι, και όταν λέει όχι, εννοεί ναι. Αυτό βγαίνει στο κείμενο. Όταν γίνονται εναγκαλισμοί με ψεύτικες καταγγελίες, για να καταστραφούν καριέρες, μην περιμένετε καμία σοβαρή ανταπόκριση.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Για διάβασε το σχόλιο του aeromango παρακάτω: ο ίδιος ο Aziz Ansari το παραδέχτηκε, και εσύ επιμένεις να τον υπερασπίζεσαι;

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Για ποιο λόγο θα πρέπει να σκεφτούν οι αναγνώστες παραπάνω; Δεν το κατάλαβα. Ποιος περιμένει να συμφωνήσει τη στιγμή που σε όλα τα στάδια υπήρχε συναίνεση; Αν μετά το μετάνιωσε, δικό της πρόβλημα. Αν ενστερνίζεται ο οποιοσδήποτε τέτοιες καταφανώς ψεύτικες καταγγελίες, μην περιμένεις να το δεχτούν άκριτα όλοι οι υπόλοιποι. Δεν θα στιγματίσουμε αθώους.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Πρέπει οι αναγνώστες να σκεφτούν παραπάνω γιατί όταν επί χιλιάδες χρόνια όλοι σου λένε: {1+1=3} και μετά σε ρωτήσουν: {1+1 πόσο κάνει;} υπάρχει τεράστια πιθανότητα να απαντήσεις ότι κάνει 3 , απλά γιατί σε έχουν επηρεάσει τα όσα σου λένε. Επίσης, πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι είναι ψεύτικη η καταγγελία; Λες να μην στιγματιζουμε αθώους, αλλά εσύ στιγματιζεις την κοπέλα σαν ψεύτρα!

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν καταλαβαίνω από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι επειδή κάποιος διαφωνεί με την διαφωνία σας, αυτό σας απαγορεύει κάπως να διαφωνείτε.

Επίσης, για άλλο σου σχόλιο-απάντηση στη Φωτεινή, αλλά και γι’αυτό, κάνε έναν κόπο και διάβασε το κείμενο-εξομολόγηση της Grace πριν βγάλεις συμπεράσματα, γιατί δεν είπε ναι σε όλα τα στάδια. Είπε ξεκάθαρο όχι αμέσως πριν ο Αζίζ περάσει στο ψητό.

aeromango
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παιδιά, αγόρια και κορίτσια, εσείς αν είστε πάνω σε σέξι φάση και βλέπετε το ταίρι σας να διστάζει, να μην πολυγουστάρει, να μην ειναι και πολύ θερμο, να πει και κανα δυο φορές “όχι σήμερα άσε την άλλη φορά καλύτερα”, τι κάνετε;;;; Γουστάρετε; Λέτε να μια ευκαιρία να πιέσω λίγο παραπάνω εφόσον δεν πήρα ξεκάθαρο ΟΧΙ έχω περιθώρια και ελπίδες να γίνει αυτό που θέλω και ας μη γουστάρει ο άλλος; Κ@&$&τε παραπάνω με την μη απόλυτη συναίνεση; Στο δικό μου το μυαλό αν δεν γουστάρουν και οι δυο φουλ χαλαει το πράγμα. Δεν ειναι ωραιο να συμβεί κάτι μεταξύ… Διαβάστε περισσότερα »

aeromango
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι επίσης παιδιά, ο Αζιζ το παραδέχτηκε, είπε ότι συνέβη, ότι δεν το κατάλαβε και ζήτησε συγνώμη. Εσεις τι νομίζετε, ότι με μια ανώνυμη καταγγελία στα σόσιαλ μπαίνει ο αλλος δεκα μηνες σε κατ’οίκον περιορισμό;

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Με αφορμή το περιστατικό με τον Ansari, θέλω να πω πως πολλοί άνθρωποι στην προσωπική τους ζωή είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτό που φαίνονται (και μπορεί και να είναι) στην κοινωνική τους ζωή. Προσωπικά ξέρω ένα σωρό παραδείγματα. Ανθρώπους, άντρες γυναίκες, που ενώ τους βλέπεις μια χαρά στην παρέα, που λες τι ωραίοι άνθρωποι κλπ, αν μιλήσεις λίγο με το ταίρι τους θα μάθεις πτυχές του χαρακτήρα τους που ούτε καν φανταζόσουν. Πρέπει να αναπτύξουμε τη διαύγεια και την ικανότητα μόλις κάτι δεν μας αρέσει ή δεν μας κάθεται καλά, να φεύγουμε, να το σταματάμε και να φεύγουμε. Όσο κι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εντωμεταξυ, όταν μια γυναίκα καταγγείλει σεξουαλική παρενοχληση/βιασμό επώνυμα λένε ότι το κάνει για την δημοσιότητα. Όταν μια γυναίκα καταγγείλει σεξουαλική παρενοχληση/βιασμό ανώνυμα λένε ότι δεν είναι αξιόπιστη εφόσον κρύβεται πίσω από την ανωνυμία.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Φωτεινή, είσαι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου. Όταν λες ξεκάθαρα ναι σε όλα τα στάδια, δεν υφίσταται παρενόχληση ή οτιδήποτε άλλο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Κι εγώ στενοχωρήθηκα με το σχόλια στο πρώτο μέρος του άρθρου. Δηλαδή, αν γίνονται τέτοια σχόλια από ΓΥΝΑΊΚΕΣ στο ΣΆΙΤ ΤΗΣ ΑΜΠΑ, σκέψου ποια είναι η άποψη του μέσου Ελληναρα για αυτό το θέμα. Λοιπόν, εγώ θα κάνω μία υπόθεση: πιστεύω ότι πολλές γυναίκες αντιδρούν στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και υποστηρίζουν ότι {δεν τρέχει τίποτα} ή {είμαστε υπερβολικές} ή {η κοπέλα τά λέει για την δημοσιότητα} κτλ γιατί φοβούνται ότι κάποιος από τους δικούς τους άντρες: ο πατέρας, ο αδερφός, ο σύζυγος, ο γιός , δηλαδή ένας από τους άντρες που αγαπούν ή και είναι οικονομικά εξαρτημένες από αυτόν… Διαβάστε περισσότερα »

Λουλού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Αυτό δεν είναι μία υπόθεση, είναι ένα σμήνος λογικών αλμάτων και ταυτόχρονα ιδιαίτερα προσβλητικό σχόλιο για όσους διαφωνούν.
Eleoc kapu δεν είναι όλοι παρανοϊκοί βιαστές ούτε καθόμαστε αδύναμες, φοβισμένες και άφραγκες περιμένοντας να χτυπήσει την πόρτα η ασφάλεια, για να συλλάβει το ανθρωπόμορφο τέρας που μέχρι χθες αγαπούσαμε επειδή μας τάιζε.

Εν τω μεταξύ συμφωνώ με την Ειρήνη και πραγματικά σε ευχαριστούμε που μας γράφεις και μας αναλύεις τη σκοπιά που βλέπεις τα πράγματα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Αν διάβαζα τα σχόλια υπεράσπισης του Aziz Ansari σε ένα σάιτ που έχει φτιαχτεί για να ικανοποιεί τις απόψεις των φαλλοκρατων Ελληναραδων (δηλαδή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού), δεν θα σχολίαζα τίποτα γιατί δεν περιμένω τίποτα καλύτερο από τέτοιους τύπους. Όμως, όταν σε ένα από τα ελάχιστα ελληνικά φεμινιστικά σάιτ, μια γυναίκα θέτει ένα δύσκολο θέμα και οι αναγνωστριες αντί να κάτσουν να σκεφτούν μήπως έχει δίκιο αμέσως συντάσσονται με την επικρατούσα άποψη που κατηγορεί την γυναίκα που καταγγέλει, ε, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ όσα σκέφτηκα!

Λουλού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Εχμ όχι. Είναι σαν να λες ότι υπάρχουν 2 απόψεις, η δική σου και η λάθος, και όσοι δεν την ασπάζονται το κάνουν όχι γιατί δεν συμφωνούν αλλά γιατί μέσα τους φοβούνται ότι οι άντρες που αγαπούν είναι τέρατα . Όχι και πάλι όχι. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες κεραίες και τις ίδιες ευαισθησίες. Δεν έχουν διαβάσει όλοι το ίδιο και δεν έχουν όλοι την ικανότητα, το υπόβαθρο ή και την όρεξη αν θες να κατανοήσουν που ακριβώς είναι το πρόβλημα στο σκηνικό με τον Ansari. Ούτε η ίδια η κοπέλα δεν μπορούσε να ξεκαθαρίσει μέσα της τι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Oι άλλοι όμως βγάζουν προσβλητικά συμπερασματα για την κοπέλα που έκανε την καταγγελία. Επίσης, δεν μιλάμε για 2 αποψεις που ειναι ισοτιμες στην κοινωνια, μιλάμε για μία αποψη που κυριαρχει εδω και χιλιάδες χρόνια και μια αλλη άποψη (αυτή της Ειρήνης) που μολις τωρα αρχιζει να εμφανίζεται.

Λουλού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Και που κολλάνε όλα αυτά με το ότι πολλές από αυτές που διαφωνούν το κάνουν γιατί φοβούνται μήπως οι δικοί τους είναι από δαύτους; Δηλαδή ένιωσες ότι προσβάλλεται η κοπέλα και είπες να προσβάλλεις και εσύ; Διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που επιχειρηματολόγησες, είναι ένα βήμα παραπέρα από το ad hominem.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εχεις δικιο γιατι δεν το διατύπωσα σωστα. Ο λόγος που βγάζω το συμπέρασμα για τους πατεράδες, αδερφούς κτλ είναι γιατί αναρωτιέμαι το γιατί οι γυναίκες αρνούνται πεισματικά να δουν το μέγεθος και το εύρος του προβλήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Ειρήνη, κράτα γερά!

argent provocateur
Επισκέπτης
Συμμετέχων
argent provocateur

Τα ανατριχιαστικα σχολια τυπου: “ε αντρας ειναι, μωρε, αμα του σηκωθει (horny), τι να κανει κι αυτος; ή το τσουλακι-που-θελε-να-γινει-διασημο” δεν ελειψαν δυςτυχως ουτε κι αυτη τη φορα απο τα σχολια. Σε αλλα νεα τωρα, ειναι αποριας αξιον αν το παλουκαρι αναρωτηθηκε ποτε: “εμενα αν με πιεζανε ετσι, θα μου σηκωνοτανε;” Οχι, δηλ, επειδη προκειται περι τρυπας και απλως βρισκεται εκει, να λεμε οτι μας κατεβαινει χωρις ενσυναισθηση. Στην αντιστοιχη περιπτωση, που ο αζιζ κι ο καθε τζιζ, βρισκοταν στη θεση να τον πιεζουν και να του ζητανε το ενα κ το αλλο, θα μπορουσε να αναγκαστει να αποδωσει, μα… Διαβάστε περισσότερα »