Η άγνωστη ιστορία της Κυριακής

Η Γυναίκα Πίσω Από Την Ιατρική Κούκλα

Κανείς δεν ήξερε το όνομα, την ηλικία και την οικογενειακή της κατάσταση. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, όταν βρέθηκε το σώμα της στον Σηκουάνα, οι αστυνομικές αρχές του Παρισιού στα τέλη 19ου αι. την τοποθέτησαν σε ένα από τα ανοιχτά νεκροτομεία της πόλης, με την ελπίδα ότι κάποιος από τους περαστικούς θα την αναγνώριζε.

Αν και δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν ως οικογένεια, κάποιος περαστικός ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με την μεταθανάτια ηρεμία του προσώπου της, που παρήγγειλε πλαστικό καλούπι με το σχήμα του. Σύντομα το πρόσωπό της έγινε τόσο διάσημο που πωλούνταν σε μαγαζιά για σουβενιρ του Παρισιού, ζωγράφοι το χρησιμοποιούσαν για μοντέλο προς αντιγραφή, κρεμόταν από τοίχους και από μάρμαρα, συγγραφείς και καλλιτέχνες της εποχής βρήκαν λογοτεχνική έμπνευση στην ιστορία της άγνωστης του Σηκουάνα- ο Αλμπέρ Καμύ την χαρακτήρισε ως «πνιγμένη Μόνα Λίζα».

Μισό αιώνα αργότερα, ένας Νορβηγός κατασκευαστής παιχνιδιών, o Asmund Laerdal, αρχίζει να πειραματίζεται με πλαστικό και να φτιάχνει κούκλες, ξεφεύγοντας από τις κλασικές προπολεμικές μινιατούρες. Όταν κοντεύει να χάσει τον γιό του από πνιγμό και μια ομάδα γιατρών του λέει ότι μπορεί να του διδάξει μια τεχνική ανάνηψης σωτήρια ζωών, αλλά χρειάζεται μια ανθρωπόμορφη κούκλα για εξάσκηση, το πρόσωπο της άγνωστης του Σηκουάνα που είχε δει κρεμασμένο στο σπίτι των πεθερικών του, είναι το πρώτο που του έρχεται στο μυαλό.

Κατασκευάζει έτσι την πρώτη κούκλα για ΚΑΡΠΑ (C.P.R) σε ανθρώπινες διαστάσεις με το γαλήνιο πρόσωπο της άγνωστης γυναίκας που πνίγηκε στο Σηκουάνα, η οποία χρησιμοποιείται έκτοτε για να σώσει χιλιάδες ζωές από πνιγμούς. Επιλέγει το γυναικείο νεανικό της πρόσωπο γιατί πιστεύει ότι πολύ περισσότεροι άνδρες θα ήταν πρόθυμοι να φιλήσουν γυναικείο και όχι ανδρικό ομοίωμα ανθρώπου και έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εξάσκησης της τεχνικής ανάνηψης.  

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

34 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
κόκκινο αυγόΣκιάς όναρ άνθρωπος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

2 πράγματα μου φέρνει στο μυαλό αυτή η ιστορία:
1. Την Κοίμηση της Παναγίας του Καραβάτζο, όπου το πρόσωπο της Παναγίας είναι το πρόσωπο μίας πόρνης που βρέθηκε πνιγμένη (ο Καραβάτζο εξύψωσε τον άνθρωπο σε Θεία εικόνα)
2. Το Κοιμήσου ήσυχη Κατερίνα, του Εσμπραγιά.

κόκκινο αυγό
Μέλος
Ενθουσιώδης

Μπέρδεψα την ιατρική κούκλα με crash test dummy και αναρωτιόμουν 😬