in ,

Η Άγνωστη Ιστορία της Κυριακής

Αν σας αρέσει η κέτσαπ, θα λατρέψετε την ιστορία της γυναίκας που σκέφτηκε μια νόστιμη παραλλαγή της

Αν σας αρέσει η κέτσαπ, θα λατρέψετε την ιστορία της γυναίκας που σκέφτηκε μια νόστιμη παραλλαγή της ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

grete stern 1

Επειδή ανήκω σε εκείνο το γνωστό και λίγο mainstream κλαμπ φαγητού που έχει εθισμό με τα γλυκά και προσπαθεί να προσθέτει φυσικά γλυκαντικά σε όλες τις γεύσεις, και ιδιαίτερα τις συνοδευτικές, αποφάσισα αυτό το ΣΚ να φτιάξω σπιτική κέτσαπ αλά φιλιππινέζικα : προσθέτοντας μπανάνα.

Μπορεί στην Ελλάδα η κέτσαπ μπανάνας να μην είναι τόσο διαδεδομένη όσο η παραδοσιακή, γεμάτη ντομάτα κέτσαπ, αλλά στις Φιλιππίνες η ακαταμάχητη sauce καταναλώνεται πολύ περισσότερο με την γλυκιά εκδοχή της μπανάνας, η οποία κάνει σχεδόν όλα τα φαγητά που μπορεί να συνοδεύσει ένα τσακ πιο νόστιμα. Ψάχνοντας τη συνταγή έπεσα πάνω στην ιστορία του φαγητού και τη συγκλονιστική γυναίκα που την “εφηύρε” :

Η Maria Orosa ήταν Φιλιππινέζα χημικός, τεχνολόγος τροφίμων, επιστήμονας, καινοτόμος και ηρωίδα πολέμου. Οι γνώσεις της στη Χημεία την οδήγησαν σε εντυπωσιακές γαστρονομικές καινοτομίες, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν στόχο να κάνουν το φαγητό πιο προσιτό σε κατώτερες κοινωνικές ομάδες : εφηύρε φούρνους που δεν είχαν ανάγκη την ηλεκτρική ενέργεια, δημιούργησε φθηνές γκοφρέτες ρυζιού γεμάτες χρήσιμες βιταμίνες για την αποφυγή μολύνσεων που μάστιζαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα ποτό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και φυσικά την περίφημη κέτσαπ μπανάνας.

maria orosa
“Maria Ylagan Orosa”

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Φιλιππίνες εισήγαγαν τις ντομάτες τους από εξωτερικό εμπόριο, καθώς υπήρχε μεγάλη έλλειψη παραγωγής στο έθνος. Η Maria Orosa οραματίστηκε μεταξύ άλλων τη χώρα της αυτάρκη και άρχισε να σκέφτεται εναλλακτικά υλικά φαγητών που παράγονταν από την ίδια τη χώρα χωρίς την ανάγκη εισαγωγής.

Στο όραμά της, οι Φιλιππίνες δεν θα εξαρτώνταν από τρίτους σε κανέναν τομέα και ο τομέας του φαγητού ήταν ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας εθνικής απεξάρτησης. Θέλησε να αναδείξει πολύ την κουζίνα του έθνους της χρησιμοποιώντας υλικά μόνο του τόπου της και έτσι έφτιαξε μια sauce με μπανάνες- προϊόν σε αφθονία στις Φιλιππίνες- ξύδι και μπαχαρικά και πρόσθεσε κόκκινο χρώμα για την υφή και την εικόνα.

Webp.net resizeimage 47

Μεταξύ άλλων η Orosa ξεκίνησε και μια οργάνωση εν ονόματι «4-Η»(Health, Heart, Head, Hand Clubs) με σκοπό να μάθει σε γυναίκες αγροτικών περιοχών κτηνοτροφία και συντήρηση τροφίμων.

Έκανε πολλά πειράματα στις τεχνικές της ζύμωσης και της αφυδάτωσης τροφών για τη συντήρηση τροφίμων, φυτών αλλά και ζώων και σαν να μην έφταναν και όλα αυτά, ήταν και αντάρτισσα στη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής και πέθανε στην ώρα της μάχης.

Ψάχνοντας την ιστορία του φαγητού, θα βρούμε πολλές άγνωστες ιστορίες γυναικείων προσώπων που κρύβονται ακόμα καλά πίσω από τις γεύσεις μας.

Η κέτσαπ μπανάνας είναι σίγουρα μια από αυτές και επειδή είναι και πολύ νόστιμη συνιστώ ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε για ένα φεμινιστικό twist γεύσης.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν

Δεν μου αρέσει η κέτσαπ καθόλου, αλλά με ιντριγκαρε το άρθρο να δοκιμάσω την κέτσαπ μπανάνας, για να δούμε…Πόσο μου αρέσει να διαβάζω για τέτοιες γυναίκες!!

Pink lemonade
Pink lemonade
3 χρόνια πριν

πολύ όμορφο άρθρο με αρκετές πληροφορίες… αλλά ρε παιδιά όταν μιλάτε για φαγητά βάλτε και καμιά συνταγή… υπάρχουν και λιχούδες ανάμεσα σας..

cyora
cyora
3 χρόνια πριν

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!