Γυναικείες φωνές υψώνονται στην Ταϊλάνδη

Νέες γυναίκες πρωτοστατούν στον αγώνα υπέρ της Ταϊλανδικής Δημοκρατίας

Με τους τελευταίους μήνες να έχουν υπάρξει κρίσιμοι για την πορεία της μοναρχίας στην Ταϊλάνδη, ένα έντονο κύμα υπέρ της δημοκρατίας έχει ξεσπάσει εδώ και μερικούς μήνες με συχνές διαδηλώσεις και κινήματα διαμαρτυρίας, των οποίων οργανώτριες είναι, για πρώτη φορά στην Ταϊλανδική ιστορία και στην μεγάλη πλειοψηφία τους, νέες γυναίκες.

Μαζί με το αίτημα υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας, οι νέες γυναίκες που οργανώνουν και παίρνουν μέρος στις πολιτικές διαδηλώσεις προωθούν και μια μεγάλη ατζέντα φεμινιστικών αιτημάτων : το δικαίωμα στην άμβλωση, τη μείωση της φορολογίας στα εμμηνορροϊκά προϊόντα, την κατάργηση των οδηγιών που δίνονται στα πανεπιστήμια προς περιορισμό και έλεγχο των νέων φοιτητριών.

Η μόλις 21 ετών Ταϊλανδή φοιτήτρια, Panusaya Sithijirawattanakul, ηγείται του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι μόνο με την κατάργηση της μοναρχίας, της στρατιωτικής κυριαρχίας και της πατριαρχίας θα μπορέσει να ανθίσει στην Ταϊλάνδη μια εποχή πραγματικής ισότητας και σεβασμού δικαιωμάτων.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
PonemenosspourgitisΜαύρος ΓάτοςΜιρέλα Διαλετή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πιστεύω ότι το αυτό το νήμα εξωραΐζει την κατάσταση στην Ταϊλάνδη και έχει μια μάτια τελείως δυτικόστροφη. Όχι δεν είναι μια χώρα της Ευρώπης, πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει η παράμετρος ότι η Ταϊλανδή φεμινίστρια παίζει την ζωή της κορώνα γράμματα, μια γκουγκλιά σφαγές Ταϊλάνδη πανεπιστήμιο (μόνο για όσες/ους αντέχουν την βία), αποκαλύπτει λίγο την κατάσταση. Πουθενά δεν αναφέρει για τις γυναίκες που από αυτές θα έπρεπε να ξεκινάνε οι διεκδικήσεις, αν ένα 6χρονο κορίτσι (που το σύστημα εκπορνεύει) δεν είναι προτεραιότητα, σίγουρα δεν είναι η φορολογία ούτε το μήκος του μαλιού. Η απόλυτη αντικειμενοποίηση της γυναίκας σε αυτές τις… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πράγματι, όποιος εξεγείρεται στην Ταϊλάνδη παίζει το κεφάλι του κορόνα γράμματα. Αρκεί να θυμηθούμε την πολύνεκρη καταστολή του κινήματος των Κόκκινων Πουκάμισων πριν μερικά χρόνια. Απλά σήμερα, η περιφρόνηση που επιδεικνύει ο νέος μονάρχης προς τον λαό του (ζει το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς στη Γερμανία “παίζοντας” με αεροπλάνα – ανακήρυξε το κανίς της ερωμένης του σε στρατηγό της αεροπορίας) έχει εξαγριώσει την πλειοψηφία των κατοίκων του βασιλείου. Αν προσθέσει δε κανείς και τα υπόλοιπα καμώματά του…

Ponemenosspourgitis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ θα το γράψω αυτό που σκέφτομαι χωρίς να έχω πρόθεση να στρέψω άλλου την συζήτηση και να δικαιολογήσω κανέναν. Μου κάνει εντύπωση το πόσο μετράει διαφορετικά η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια στον δυτικό κόσμο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το πως κυρίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και ο κόσμος που ζει στις ανεπτυγμένες χώρες, αντιλαμβάνεται η μάλλον να το πω αλλιώς, έχει μια πλήρη σχεδόν απουσία συνείδησης. Το καταλαβαίνω ότι ίσως καταστάσεις 10000 μίλια μακρυά από το σπίτι μας μπορεί να νομίζουμε ότι δεν μας αφορούν, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος μίκρυνε και είναι και δικό μας πρόβλημα.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

τί εννοούσε με το ”περιορισμος και έλεγχος των νεων φοιτητριων στα πανεπιστημια”; ΔΗΛΑΔΗ;

Μιρέλα Διαλετή
Editor
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Υπάρχει στην Ταϊλάνδη ένας νόμος από τη στρατιωτική δικτατορία του 1972, ακόμα σε ισχύ, αν και έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις και τώρα τελευταία και προσπάθειες για την πλήρη κατάργησή του- ο νόμος συνεχίζει να λειτουργεί κάπως εθιμοτυπικά. Επιβάλλει συγκεκριμένο κούρεμα στρατιωτικού τύπου για αγόρια και συγκεκριμένο κούρεμα μέχρι ένα σημείο του αυτιού για τα κορίτσια και πολύ αυστηροί είναι και οι ενδυματολογικοί κώδικες- μήκος φούστας, αριθμός κουμπιών κλπ-. Το 2013 υπήρξε μια αισθητή χαλάρωση λόγω καταγγελιών, τα αγόρια μπορούσαν να αφήσουν μακριά μαλλιά και αν και κανονικά προβλεπόταν το ίδιο και για τα κορίτσια υπήρξε μεγάλη σύγχγυση γιατί πολλοί έλεγαν… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πιθανότατα δε να εφαρμόζεται και σε αυτήν την χώρα η πρακτική που αποκαλύφθηκε στην Ιαπωνία: κρυφό “πείραγμα” της διαδικασίας εισαγωγής στα πανεπιστήμια ώστε να περιορίζονται οι φοιτήτριες στις σχολές υψηλού κοινωνικού κύρους και ιδιαίτερα στην Ιατρική, με το πρόσχημα, αφενός ‘οτι η γυναίκα είναι ταγμένη στην δημιουργία οικογένειας και δεν έχει νόημα να δαπανώνται πολύτιμοι εκπαιδευτικοί πόροι για την υψηλή κατάρτιση ατόμων που ελάχιστα ή καθόλου θα ασκήσουν το επάγγελμα και ,αφετέρου, ότι οι γυναίκες, ως λεπτεπίλεπτη φύση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υψηλή πίεση που συνεπάγεται η καριέρα.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

σ’ ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!