stem3
Εικονογράφηση: Bianka / LiFO
in ,

Greek Women in STEM: Γυναίκες που αξίζει να γνωρίζεις

Λίγο πριν το 2o Συμπόσιο Ελληνίδων Επιστημόνων, το ampa μιλά με τα μέλη της πιο δραστήριας ομάδας του ελληνικού STEM που υπενθυμίζουν ότι οι γυναίκες στα Μαθηματικά, την Επιστήμη, τη Μηχανική και την Τεχνολογία είναι απαραίτητες!

«Οι γυναίκες δεν το ‘χουν με τα μαθηματικά». «Οι γυναίκες δεν είναι για τις επιστήμες». «Γυναίκα – μηχανικός; Το πιο σύντομο ανέκδοτο». Ποια δεν έχει ακούσει αυτές τις στερεοτυπικές προσβολές; Και ποια που καιγόταν να ακολουθήσει καριέρα στον χώρο του STEM δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει αυτή τη στερεοτυπική προπαγάνδα μέχρι να τα καταφέρει;

Οι ίδιες οι στατιστικές για την ποσόστωση γυναικών στο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) δείχνουν ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σταθερά στο πεδίο και απομακρύνονται συστηματικά από τις θετικές επιστήμες και τα μαθηματικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, με σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση και την προετοιμασία, αλλά και στις ευκαιρίες να ασχοληθούν με αυτούς τους τομείς στην ενήλικη ζωή τους.

Ακόμα πιο απογοητευτικά: οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 28% του εργατικού δυναμικού στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, με τους άνδρες να υπερτερούν κατά πολύ των γυναικών που σπουδάζουν στα περισσότερα πεδία STEM, παγκοσμίως.

Το ποσοστό διπλασιάζεται σύμφωνα με έρευνα του ΑΑUW και η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι απογοητευτική σε ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας του μέλλοντος, όπως η επιστήμη των υπολογιστών και η μηχανική.

Αυτό παλεύουν για να αλλάξουν οι επιστημόνισσες που για δεύτερη χρονιά φέτος τρέχουν το 2o Συμπόσιο Ελληνίδων Επιστημόνων (Greek Women in STEM) σε μία προσπάθεια να δοθεί ξεκάθαρο στίγμα από τα ελληνικά χρώματα για το «κλείσιμο της ψαλίδας» και την έμπνευση και ενδυνάμωση νεαρών κοριτσιών που θέλουν να ακολουθήσουν καριέρες σ’ αυτά τα ανδροκρατούμενα πεδία.

Πέρσι, στην 1η απόπειρα αυτού του συμποσίου υπήρξαν πάνω από 1000 εγγραφές και βραβεύτηκαν συνολικά 9 εξέχουσες ελληνίδες επιστημόνισσες.

Φέτος, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, το Συμπόσιο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με στόχο την έμπνευση, την εκπαίδευση, τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας και διασύνδεσης Ελληνίδων που ενδιαφέρονται για τα STEM.

Όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν ήδη εξασφαλιστεί 5 βραβεία (αξίας 200 ευρώ το καθένα), αλλά και δύο υποτροφίες ύψους €3.500 (η καθεμία) για δύο Ελληνίδες επιστήμονες, που βρίσκονται στα αρχικά τους επαγγελματικά στάδια και εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή, χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη της Bayer Hellas. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: Ογκολογία και σχετικές ειδικότητες και Γεωργία και σχετικές ειδικότητες.

Για τη σπουδαία αυτή πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από μία γυναίκας, την ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Yale, Λίνα Ντόκου, εδώ στο ampa μιλήσαμε με τα περισσότερα μέλη της ομάδας, τα οποία και  “τρέχουν” όλο αυτό το μικρό θαύμα με αποκλειστικό στόχο την ουσιαστική βοήθεια σε άλλα κορίτσια και γυναίκες που βρίσκουν τοίχο όταν λένε ότι θα ασχοληθούν με τα Μαθηματικά, την Επιστήμη, κάθε πεδίο του STEM και ίσως κάποτε να παραιτούνται.

Κάθε κουβέντα που ακολουθεί είναι μια επιβεβαίωση και μια ελπίδα ότι το να τα παρατήσεις είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης. Το άλλο είναι το ενδιαφέρον!

#1

Λίνα Ντόκου εδώ, ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Yale και ιδρύτρια της ομαδάρας που ακούει στο όνομα Greek Women in STEM! Περνώντας από διάφορα ινστιτούτα και πανεπιστήμια πάντα μού άρεσε να είμαι σε ομάδες στήριξης και ενδυνάμωσης των νέων επιστημόνων μέχρι που έφτιαξα

Λινα2
Λίνα Ντόκου

μια δική μου, γιατί δεν έβρισκα αντίστοιχη για τις Ελληνίδες. Το GWiS προσπαθώ να είναι το φωτεινό παράδειγμα αισιοδοξίας εκεί έξω, να δίνει περηφάνια και έμπνευση στους νεοέλληνες και να ξεκολλήσουμε επιτέλους από το βάρος της αρχαιότητας. Οι επιστήμονες που παράγει η χώρα μας είναι πολλές, σημαντικές στους κλάδους τους και βοηθούν στο καλό branding του “Greek Scientist” διεθνώς. Η οικογένεια που έχουμε δημιουργήσει με τα μέλη, έχει προκύψει οργανικά και ο τρόπος που λειτουργούμε είναι να κάνουμε όλες μόνο ό,τι μας κάνει ευτυχισμένες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για μένα τουλάχιστον, χάρη σε αυτές τις λαμπερές και πανέξυπνες κοπέλες της ομάδας παράγουμε από αρθρογραφία και podcast μέχρι δωρεάν στήριξη και mentoring σε όλες τις βαθμίδες που χρειάζεται κανείς, δηλαδή για πάντα. Το αποκορύφωμα αυτής της ενέργειας είναι κάθε χρόνο το συμπόσιό μας που είναι μία γιορτή της επιστήμης με στόχο τη δικτύωση και τη στήριξη. Τέλος, να υπογραμμίσω ότι, επειδή ακριβώς δουλεύουμε σε αυτούς τους κλάδους σε ακαδημία και εταιρείες, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποια στα αρχικά στάδια της επαγγελματικής της πορείας και γι’ αυτό προσπαθούμε τόσο έντονα να επιβραβεύουμε με βραβεία και υποτροφίες τις νέες επιστήμονες. Απευθυνόμενη σε αυτές λοιπόν: μη διστάσετε να κάνετε αίτηση, είστε ήδη αρκετά καλές για να το προσπαθήσετε, ανυπομονούμε να σας βραβεύσουμε!”.

#2

“Είμαι η Χρυσοβαλάντου (ναι, ολόκληρο!) Καλαϊτζίδου, Μαθηματικός και διδακτορική ερευνήτρια στον υπέροχο κλάδο της Υπολογιστικής Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Είμαι το πρώτο μέλος που μπήκε στην ομαδάρα μας το καλοκαίρι του 2020, ανάμεσα σε καραντίνες και ληξιπρόθεσμα σχέδια. Τότε, αναζητούσα ένα υποστηρικτικό δίκτυο συγκεκριμένα Ελληνίδων

Χρυσοβαλαντου2
Χρυσοβαλάντου Καλαϊτζίδου

επιστημόνων, καθώς ήθελα να μοιραστώ τις σκέψεις μου μετά από κάποιες όχι τόσο ευχάριστες εμπειρίες στον ακαδημαϊκό χώρο. Η αλήθεια είναι ότι τελικά βρήκα πολλά περισσότερα από αυτά μέσω του Greek Women in STEM. Από τον τρόπο που οργανωνόμαστε μέχρι τις καθημερινές εργασίες που πληρούνται, στηριζόμαστε αφενός στον μεταξύ μας σεβασμό και αφετέρου στην αγάπη μας για την επιστήμη και όσα πρεσβεύουμε μέσω της ενασχόλησής μας με αυτήν. Από πολύ νωρίς, επέλεξα να ασχοληθώ σχεδόν με όλα τα πόστα της ομάδας και είμαι υπεύθυνη για πολλά από τα επιμέρους projects μας. Αυτό με φέρνει κοντά σε όλα τα μέλη ταυτόχρονα, έχω καθημερινή επαφή και συνεργασία με τις περισσότερες wonder women της ομάδας μας και οι σχέσεις που εν δυνάμει χτίζουμε είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμες. Έννοιες όπως ομάδα, παρέα, φιλία, οικογένεια, ισότητα, ενδυνάμωση, συνεργασία, ευκαιρίες, εθελοντισμός… πλέκονται συνεχώς και εν τέλει αυτό που μένει είναι η αίσθηση του belonging: ανήκουμε σε κάτι ανώτερο από εμάς. Το Greek Women in STEM βρίσκεται στο σταυροδρόμι που συναντιούνται η Επιστήμη, η Ισότητα, η Αγάπη και η Αλληλεγγύη, οπότε προσωπικά δε θα μπορούσα να είμαι κάπου αλλού. Ελάτε λοιπόν να συναντηθούμε!”.

#3

“Είμαι η Κέλλη Κούση και είμαι Λέκτορας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Surrey, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και δουλεύω πάνω σε διεργασίες που επικεντρώνονται στην παραγωγή υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων. Στο Greek Women in STEM ήρθα στα τέλη του

Κελλη
Κελλη Κούση

2020, και είμαι Αρχισυντάκτρια, που σημαίνει ότι διαχειρίζομαι την ομάδα των συγγραφέων και συντακτών μας και παίρνω αποφάσεις για την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του γραπτού μας περιεχομένου, αλλά και για τα θέματα και τη ροή τους.

Γράφω επίσης μέρος των άρθρων που θα δείτε στην ιστοσελίδα μας και διαχειρίζομαι την επιμέλεια της ιστοσελίδας μας, που σημαίνει το πώς θα φαίνονται και οι δημοσιεύσεις στην ιστοσελίδα μας διασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενό μας είναι προσβάσιμο και φυσικά ελκυστικό!

Αρχικά ήρθα στο Greek Women in STEM γιατί ήθελα να βοηθήσω στην προώθηση νέων γυναικών στο χώρο που κατά συνέπεια παρέχει και πρότυπα στα νέα κορίτσια. Τελικά, εκτός από αυτό, έχω βρει και μια απίστευτη στήριξη στα δικά μου βήματα και έχω κάνει δεσμούς ισχυρούς, σαν οικογένεια”.

#4

“Είμαι η Κική Μπάρμπα και είμαι διδακτορική ερευνήτρια στο κλάδο της Νευροβιολογίας και των Νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Κικη1Ξεκίνησα στην ομάδα ως μέλος το φθινόπωρο του 2020 αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους, με μεγαλύτερη εστίαση πλέον στην οργάνωση και παραγωγή των Podcast και την επιμέλεια των άρθρων.

Τόσο μέσα από τα Podcast όσο και από τα άρθρα, προσπαθούμε να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στη ζωή των ελληνίδων επιστημόνων που έχουν καταφέρει αξιοθαύμαστα πράγματα και αποτελούν πηγές έμπνευσης για όλες και όλους μας.

Πέρα από πηγή έμπνευσης παρέχουμε και μια ευκολοπρόσβαστη πηγή μάθησης, όπου σε 20 λεπτά ακρόασης ή και λιγότερο ανάγνωσης, μπορούν όλοι να πληροφορηθούν για διάφορα επιστημονικά νέα και θέματα. Παράλληλα, είμαι μέντορας στην ομάδα και το να βοηθάω άτομα να έρθουν λίγο πιο κοντά στο όνειρο τους μου δίνει μια απερίγραπτη χαρά!”.

#5

“Είμαι η Μυρτώ Πατρασκάκη, είμαι ερευνήτρια στον κλάδο της Νευροεπιστήμης, και ανήκω στην

Μυρτω1
Μυρτώ Πατρασκάκη

ομάδα από το 2020, σχεδόν δηλαδή από τότε που η ομάδα μας άρχισε να μεγαλώνει και να παίρνει την σημερινή της μορφή.

Πέρασα από διάφορα πόστα αλλά τελικά βρήκα την κλίση μου στην παραγωγή Podcast, τη διαχείριση δημόσιων σχέσεων της ομάδας και ενίοτε στη συγγραφή άρθρων. Μέσα από το GWiS έχω τη δυνατότητα να επικοινωνώ την επιστήμη με τον τρόπο που μου ταιριάζει, ενώ με τα κορίτσια προσπαθούμε μονίμως να εμπνεύσουμε νέες επιστήμονες αλλά και να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό για τρέχοντα επιστημονικά επιτεύγματα, μια διαδικασία τόσο δημιουργική!

Το καλύτερο όμως από όλα είναι ότι ανήκω σε μια ομάδα στην οποία πάντα στηρίζουμε η μία για την άλλη, women empowerment at its best!”.

 

#6

“Είμαι η Τατιάνα Στυλιάρη και σας γράφω από το Λονδίνο όπου εργάζομαι ως σύμβουλος ερευνήτρια πάνω στην ψηφιακή εμπειρία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πάντα ασχολούμουν με τον εθελοντισμό αλλά η συμμετοχή μου στην ομάδα είναι κάτι ιδιαίτερο για μένα γιατί μαζί χτίζουμε το όνειρό μας.

Τατιανα2
Τατιάνα Στυλιάρη

Γνώρισα τη Λίνα και την αρχική ομάδα στο πρώτο τους online event και μού έβγαλαν ένα ωραίο vibe! Έτσι, ξεκίνησα ως μέντορας αλλά δε μου έφτανε αυτό, οπότε μπήκα στην ομάδα επισήμως τον Ιανουάριο του 2021. Θα μπορούσα να πω ότι επισήμως ασχολούμαι με την ομάδα και το πρόγραμμα Συμβουλευτικής (Mentoring) που προσφέρουμε δωρεάν σε όλες και όλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο Greek Women in Stem, ποτέ καμια δεν κάνει ένα πράγμα. Και εκεί βρίσκεται η μαγεία: όλες έχουμε τον ίδιο σκοπό, να κάνουμε γνωστή την επιστήμη σε όλους, να ενδυναμώσουμε γυναίκες επιστήμονες και να εμπνεύσουμε ανθρώπους να ασχοληθούν με τους κλάδους STEM. Επομένως, με οδηγό μας την αλληλοστήριξη και τη δίψα για γνώση προχωράμε μαθαίνοντας και βοηθώντας η μία την άλλη να πετύχουμε το κοινό μας όραμα. Το δικό μου προσωπικό μήνυμα έχοντας βασικές σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες πριν το γυρίσω στην τεχνολογία, είναι ότι όλες και όλοι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε όταν προσπαθούμε, ψάχνουμε και ρωτάμε!”.

#7

“Είμαι η Δανάη Κορρέ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υπεύθυνη της εταιρείας EdAR (εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας) και μέλος της ομάδας Greek Women in Stem από τον Μάρτη του 2020.

Δαναη
Δανάη Κορρέ

Στο Greek Women in STEM βρήκα ένα φιλόξενο χώρο με γυναίκες με πάθος και αφοσίωση στο έργο της προώθησης των γυναικών στους κλάδους STEM, έναν σκοπό πολύ κοντά στην καρδιά μου. Στην ομάδα είμαι υπεύθυνη εκδηλώσεων ενώ συνεισφέρω και στην ομάδα συμβουλευτικής και τη συντήρηση της ιστοσελίδας μας. Είμαι επίσης μέντορας για νέες/νέους οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για μια καριέρα στην τεχνολογία και την ακαδημία. Σε μικρότερη ηλικία δεν είχα πρότυπα Ελληνίδες στην τεχνολογία, τη μηχανική, η άλλες επιστήμες γιατί δεν τις γνώριζα. Μέσα από την ομάδα λοιπόν προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό έτσι, ώστε οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν αυτές τις γυναίκες – πολλές από τις οποίες είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους – και να εμπνευστούν από την πορεία και το έργο τους”.

#8

“Είμαι η Μαρία Κουμούρη, διδακτορική ερευνήτρια στον κλάδο των Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και είμαι μέλος του Greek Women in STEM από τον Μάρτιο του 2022!

ΜαριαΚουμουρη1
Μαρία Κουμούρη

Από νεαρή ηλικία αγαπούσα πολύ το γράψιμο και την επιστήμη, έτσι μέσω του ρόλου μου στην ομάδα ως αρθρογράφος, μού δίνεται η ευκαιρία να συνδυάσω τις δύο μεγάλες μου αγάπες. Πέραν της συγγραφής άρθρων με διάφορα επιστημονικά νέα σε εκλαϊκευμένη μορφή, παίρνω συνεντεύξεις από καταξιωμένες Ελληνίδες επιστήμονες στους κλάδους των θετικών επιστημών, αναδεικνύοντας έτσι το έργο τους και εμπνέοντας νεαρά κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη! Επίσης, ως μέλος της ομάδας ιστοσελίδας, έχω την ευκαιρία να ενημερώνω και να επικοινωνώ με το ευρύ κοινό τόσο τις δράσεις μας αλλά και ενδιαφέρον επιστημονικά νέα με την οπτική των μελών μας! Η ομάδα Greek Women in STEM αποτελεί για μένα μια μεγάλη αγκαλιά και μια πηγή έμπνευσης και δύναμης για την επιστημονική (και όχι μόνο) κοινότητα! Είμαστε εδώ για να σπάσουμε το στερεότυπο του μοναχικού και κοινωνικά απόμακρου επιστήμονα μιας και όλες πιστεύουμε στην σημαντικότητα της ομαδικής δουλειάς και την ανάγκη για αλληλοστήριξη και αλληλοκατανόηση. Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα!”.

#9

“Είμαι η Νάγια Νικολάου και είμαι μέλος του Greek Women in STEM από τον Ιούλιο του

Ναγια2
Νάγια Νικολάου

2022,δηλαδή είμαι ένα από τα «φρέσκα» μέλη.

Αναζητούσα αρκετό καιρό έναν χώρο, μία ομάδα ώστε να μπορώ όχι μόνο να εκφράσω ελεύθερα και δημιουργικά τις ιδέες μου για την επιστήμη αλλά και να τις υλοποιώ!

Τα κορίτσια στο GWiS με αγκάλιασαν αμέσως και έτσι συμμετέχω στη συγγραφή άρθρων για την προώθηση της επιστήμης στο κοινό, στην οργάνωση event και στην αναζήτηση χρηματοδότησης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου μας.

Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί ανήκω σε μία ομάδα γυναικών με τον ίδιο σκοπό που με σεβασμό και αγάπη στηρίζουμε όλες τις γυναίκες στην επιστήμη!”.

 

#10

Νικη
Νίκη Μιχαλοπούλου

Γεια σας και από εμένα! Είμαι η Νίκη Μιχαλοπούλου και είμαι μαθηματικός. Αυτήν τη στιγμή κάνω το μεταπτυχιακό μου στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική. Είμαι νέο μέλος στην ομαδάρα Greek Women in STEM και ο ενθουσιασμός μου είναι μεγάλος!

Ο ρόλος μου αφορά κυρίως τη διαχείριση των social media, τη δημιουργία video, posts και γενικότερα το μάρκετινγκ κομμάτι. H ομάδα αυτή μού δίνει δύναμη να συνεχίσω να «ψάχνομαι» στο κομμάτι της επιστήμης και να διεκδικώ περισσότερα στον STEM τομέα.

Το γεγονός πως επικοινωνώ με τόσες δυναμικές και έξυπνες γυναίκες που συνεχώς εξελίσσονται στις θετικές επιστήμες και ταυτόχρονα ασχολούνται με την τέχνη και τόσα άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, είναι απλά έμπνευση για εμένα.

Αυτά είναι τα role models που θέλω να έχω! Η κοινότητα αυτή είναι ξεχωριστή και «σπάει» κάθε στερεότυπο!”.

#11

“Είμαι η Στέλλα Τέλλιου, φοιτήτρια Βιολογίας και είμαι επίσης ένα από τα νεότερα μέλη του Greek Women in

Στελλα
Στέλλα Τέλλιου

Stem. Οι Ελληνίδες επιστήμονες αποτελούν πηγή έμπνευσης  για εμένα και ταυτόχρονα πηγή υπερηφάνειας, τόσο για το πάθος όσο και για την αφοσίωση στο ερευνητικό τους έργο.

 Με την ένταξή μου στην ομάδα, λοιπόν, προσπαθώ να βοηθήσω με όλη μου την αγάπη στην ανάδειξη του έργου τους, καθώς και στην επικοινωνία της επιστήμης με το ευρύ κοινό, μέσω των τομέων της Αρθρογραφίας, του Mentoring και των Social media. Το Greek Women in Stem, ως μία μεγάλη οικογένεια είναι εδώ για να στηρίξει και να αναγνωρίσει κάθε έρευνα και επίτευγμα σπουδαίων Ελληνίδων επιστημόνων”. 

INFO: 

To 2o Συμπόσιο Ελληνίδων Επιστημόνων θα φιλοξενηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα των: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Τα επιτεύγματα της ομάδας Greek Women in STEM σε αριθμούς:

– Η πλατφόρμα της ομάδας αποτελεί ένα από τα λίγα ανεξάρτητα δωρεάν επιστημονικά
περιοδικά, όπου παρέχεται μια εντελώς αμερόληπτη προσέγγιση στην επιστημονική επικοινωνία, ενώ τα μέλη μας, που βρίσκονται σε όλον τον κόσμο, φέρνουν στοιχεία από τη διεθνή επιστημονική σκηνή. Με το Περιοδικό και τα Podcast της ομάδας ενημερώνεται το κοινό για την επιστημονική γνώση και όλα τα σχετικά θέματα, χάρη σε μια ομάδα κορυφαίων επαγγελματιών σε κάθε τομέα STEM.

– Η ομάδα  αποτελείται από 15 βασικά μέλη (Board members) που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε 8 διαφορετικές χώρες, σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη και Αμερική.  Επιπλέον, η ομάδα μεντόρων του προγράμματος Συμβουλευτικής αριθμεί περίπου 70 εθελόντριες και εθελοντές μέντορες, καλύπτοντας όλους τους κλάδους STEM και των συναφών τους πεδίων.

– Το περιοδικό της ομάδας έχει αναδείξει μέσω συνεντεύξεων συνολικά 36 γυναίκες από Ελλάδα και Κύπρο, επιστήμονες και επαγγελματίες στους κλάδους STEM, με εγχώριο και διεθνές έργο. Η αρθρογραφία τους γύρω από το φάσμα της Επικοινωνίας της Επιστήμης, αριθμεί περίπου 75 άρθρα. Μέσα από αυτά τα άρθρα αναδεικνύονται επιστημονικές εξελίξεις ή θέματα καριέρας στους κλάδους STEM.

– Τα μηνιαία podcasts της ομάδας (έναρξη Ιούνιος 2021) αριθμούν 14 επεισόδια μέσα από δύο σειρές: Her STEM & Internal Talk. Κάθε μήνα προκύπτει είτε ένα Her STEM επεισόδιο, στο οποίο η ομάδα συζητά με μία Ελληνίδα επιστήμονα για την έρευνα και τη σταδιοδρομία της, την επιστήμη αλλά και γενικά τη ζωή, είτε με ένα Internal Talk όπου μέλη του Greek Women in STEM μοιράζονται επιστημονικά νέα και θέματα. Θα βρείτε το Greek Women in STEM Podcast σε: Spotify Apple Podcasts, Google Podcasts και Stitcher Anchor.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια