in ,

Εξόριστα απ’τα κλαμπ, δυσαρεστημένα αγόρια παραπονιούνται για σεξισμό

Καλοκαιρινός μισογυνισμός και γυναικεία προνόμια

Καλοκαιρινός μισογυνισμός και γυναικεία προνόμια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

pim myten m41k1lTzjVM unsplash
Photo by Pim Myten on Unsplash

Σε νησί, παρέα κοριτσιών φίλων περιμένει να μπει σε μαγαζί. Είναι μια παρέα τεσσάρων. Ακριβώς μπροστά τους, μια παρέα τεσσάρων αγοριών, οι οποίοι προηγούνται. Ο υπεύθυνος που έβαζε και έβγαζε κόσμο από το μαγαζί είπε στα παιδιά μπροστά να περιμένουν, ενώ την παρέα κοριτσιών την έβαλε μέσα κατευθείαν. Το περιστατικό διηγείται φίλη σε παρέα.

Επειδή αυτό είναι πάρα πολύ συνηθισμένο σε κλαμπ\μπαρ\μαγαζιά, συζητούσαμε με αφορμή αυτό αν αυτή η συμπεριφορά είναι σεξιστική προς τους άντρες. Τα κορίστια είπαμε ότι μπορεί να φαίνεται σεξιστικό προς τους άντρες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι, είναι σεξιστικό προς τις γυναίκες. Ο μόνος λόγος που μπαίνουν περισσότερες γυναίκες σε κλαμπ και μπαρ είναι επειδή λειτουργούν σαν δόλωμα. Σαν βιτρίνα για τους άντρες που είναι μέσα ή θα μπουν και θα ξοδέψουν χρήματα κερνώντας και εξαγοράζοντάς τες.

Το καλοκαίρι, τέτοιου είδους περιστατικά είναι το λαβράκι των κάζουαλ μισογύνηδων που το παίζουν θύματα της γυναικοκρατίας και ωρύονται ότι “καμια μας δεν μιλάει για τον σεξισμό προς τους άντρες”. Σε περίπτωση που σας τύχει κάποιος τέτοιος φέτος το καλοκαίρι, πείτε, αν έχετε διάθεση, ότι στην πραγματικότητα, οτιδήποτε παρουσιάζεται ως προνόμιο για τις γυναίκες, είναι αντικείμενο ανταλλαγής. “Μπαίνουμε σε κλαμπ” και “πίνουμε τσάμπα”, όχι γιατί έχουμε την εξουσία να το κάνουμε, αλλά γιατί το αυτονόητο αντάλλαγμα είναι ότι είμαστε σεξουαλικά αντικείμενα.

Αν είχαμε την δυνατότητα να μπαίνουμε σε μαγαζιά ή να πίνουμε πράγματι τσάμπα επειδή μας σέβονται και όχι επειδή μας αντικειμενοποιούν, δε θα μας σκότωναν και δε θα μας βίαζαν αργότερα, το ίδιο βράδυ, αφότου η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και τα σεξουαλικά αντικείμενα σηκώσαν μπαϊράκι και θέλουν να γυρίσουν σπίτι. Δεν υπάρχει γυναικείο προνόμιο.Οτιδήποτε ονομάζουν εν γένει “γυναικείο προνόμιο”, δεν είναι παρά τίμημα παρενόχλησης.

Ακομα και οι σοβαρές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ίδια αγόρια προσπαθώντας να ταιράξουν στο στερεότυπο του μάτσο άντρα, όπως ότι δεν τους επιτρέπεται να είναι αδύναμοι ή ευαίσθητοι, είναι αποτέλεσμα της πατριαρχίας που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να καταρρίψουμε.

(Πετάγεται μέσος μισογύνης της παρέας με ύφος χιλίων καρδιναλίων διανοητικής πρωτοτυπίας -“ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ”)

 

Κανένας χώρος δεν μας ανήκει. Ούτε καν αυτός του σπιτιού μας. Και αν φαίνεται να μας ανήκει, έχουμε τις ίδες αξιώσεις με αυτές που έχουν τα διακοσμητικά έπιπλα. Ας μιλήσουμε, τώρα, για προνόμιο.

Είναι άδικο που τα αγόρια αυτά δεν μπήκαν στο κλαμπ και μπήκαν τα κορίτσια. Είναι άδικο, όμως, όπως όλος ο κόσμος, για τις γυναίκες, όχι για τους άντρες.

Πριν λίγα χρόνια, στο πλυντήριο αυτοκινήτων της περιοχής που έμενα, κάθε Τετάρτη οι γυναίκες δικαιούνταν ένα τσάμπα πλύσιμο. Συζητώντας με φίλο μου για το πόσο σεξιστική ήταν η πολιτική αυτή, το πόσο άδικο ήταν που οι γυναίκες τύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης στο πλύσιμο αυτοκινήτου ενώ εκείνος έπρεπε να πληρώνει τη μια φορά το μήνα που έπλενε το αυτοκίνητό του, του είπα πως δεν έχω πάει μια φορά, Τετάρτη ή άλλη μέρα, χωρίς να ακούσω σχόλιο για το αυτοκίνητο, για το ότι είμαι γυναίκα οδηγός, για το ότι “για γυναίκα δεν είναι τόσο καθαρό” και ακόμα βιώνοντας, μέχρι να φτάσω, σεξιστικές συμπεριφορές στο δρόμο.

Το προνόμιο εξ ορισμού χαρίζεται, αλλιώς δεν θα το λέγαμε προνόμιο, θα το λέγαμε αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Χαρίζεται αυτοδικαίως και δίχως προϋποθέσεις. Αν κερδιζόταν θα μιλούσαμε για αξιοκρατία, και στην πατριαρχία άξιο είναι μόνο το ένα φύλο.

Δεν είναι προνόμιο αν πρέπει να το πληρώσεις με σεξισμό, παρενόχληση, κακοποίηση ή βιασμό.

Αφού το ξέρετε, γιατί μπαίνετε στα κλαμπ έτσι κι αλλιώς;

Για τον ίδιο λόγο που φοράμε ό,τι θέλουμε και κυκλοφορούμε ελεύθερες. Γιατί θέλουμε να διασκεδάσουμε, να πιούμε ένα ποτό και γιατί το να μας ζητάτε να αναλάβουμε ΠΑΛΙ ευθύνη της ενδεχόμενης παρενόχλησής μας είναι πολύ κλασικό και αισχρό victim blaming.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Lou
Lou
2 χρόνια πριν

Ας δεχθούμε το επιχείρημα, ότι είναι σεξιστικός ως προς τους άνδρες ο αποκλεισμός από χώρους διασκέδασης. Από τη δική τους οπτική γωνία είναι. Γιατί δεν το αλλάζουν λοιπόν? Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων (ή μήπως όλοι?) είναι άνδρες, face control στα κλαμπ κάνουν άνδρες και οι υπεύθυνοι ασφαλείας σε αυτούς τους χώρους είναι άνδρες. Για ποιο λόγο προσάπτουν στις γυναίκες μια απόφαση, την οποία υιοθετούν και επιβάλλουν άνδρες? Το ίδιο ισχύει και για το στρατό. Στο κοινοβούλιο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη στρατιωτική ηγεσία η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνδρες. Για ποιο λόγο μας προσάπτουν ότι δεν υπηρετούμε? Ας ψηφίσουν… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Πραγματικά απορώ πως κάποιος/α επιμένει τόσο πολύ να αγοράσει υπηρεσίες κάποιου που δεν είναι μοναδικές ή/και απαραίτητες για την υγεία του/της. Αυτό που οι αγγλόφωνοι το περιγράφουν τόσο ωραία ως ψηφίζω με τα πόδια μου.

Για τη θητεία ας περιμένουμε την ετήσια ερώτηση – νομίζω στέλνεται μια κάθε χρόνο ή περίπου.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Μια απορία μόνο: είμαστε σίγουρες ότι δεν θα υπάρχουν παρενοχλήσεις στο στρατό; Θα έχουμε γυναίκες εκπαιδευτριες οπότε η πιθανότητα θα ελαχιστοποιηθεί;

Lou
Lou
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Κιμ Απιθανη, το ιδιο που γινεται και στη δουλεια. Παρενοχληση δηλαδή. Αυτο που με κάνει όμως έξαλλη είναι ότι κατηγορούν τις γυναίκες, για κάτι που αποφάσισαν οι ίδιοι, επειδή τους συμφερει. Στο κλαμπ θα βάλουν κορίτσια κράχτες, για να πουλήσουν περισσότερα ποτά. Στο στρατό σιγά μη στείλουν τις γυναίκες, ποιος θα πλένει και θα καθαρίζει μετά?

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Όλη η λογική των συμψηφισμών είναι λυπηρή και δεν χρειάζεται. Η απάντηση δεν είναι να πηγαίνουν και οι γυναίκες στο πόλεμο, η απάντηση είναι ότι ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος για πρώτη φορά σαν πόλεμος είχε περισσότερα θύματα αμάχους! Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ οι αμερικανοί έπεσαν σε τεράστιο προβληματισμό για τον θεσμό των στρατεύσιμων γιατί αποδείχθηκε ότι σε συνθήκες μάχης στους δέκα άνδρες το ποσοστό αυτών που ανταπέδωσαν τα πυρά ήταν κάτω από 70%. Έκτοτε το βάρος και σωστά, πέφτει στους επαγγελματίες. Ούτε άνδρες ούτε γυναίκες μόνο εθελοντές/ντριες και επαγγελματίες. Ανεξάρτητα από αυτά η μάχη του σταλινγκραντ δίνει πολλές απαντήσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

Απόλυτα πατριαρχικό μισογυνικό και ρατσιστικό ταυτόχρονα, ρατσιστικό γιατί αν η παρέα των γυναικών δεν συμβαδίζει με τα κριτήρια που έχει στο μυαλό του ο πορτιέρης ούτε αυτές μπαίνουν αμέσως ή καθόλου. Το ίδιο ρατσιστικό και μισογυνικό είναι και οι κυρίες που δουλεύουν σαν υποδοχή(κράχτες) στα περισσότερα μαγαζιά. Είναι τραγικό να παρακαλάς γενικά για να ξοδέψεις τα λεφτά σου όπως και πολύ σωστά να γίνεσαι ‘’αντικείμενο’’ του μαγαζάτορα για ένα ρημάδι ποτό και μια είσοδο σε μαγαζί.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν

Φυσικά και είναι σεξιστικό ΠΡΟΣ τις γυναίκες. Εμφανέστατα.
Θέλουν – νέες, ωραίες, σέξι, ασυνόδευτες (δηλαδή χωρίς άντρα) – γυναίκες στο κλαμπ για να λειτουργήσουν σαν κράχτης για τα “σερνικά”.
Για τον διεκδικητικό, κυνηγό άντρα.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Ντέζι Μακρή
Ειλικρινά όμως, τί φάση; Κανένα ξουραφι δεν σκέφτηκε να υπάρχουν και ωραίοι άνδρες μέσα στο μαγαζί για να λειτουργούν ως “δόλωμα” για τις γυναίκες; Πάλι λεφτά θα μάζευανε…στη τελικά, νομίζω νομίζω οι ιδιοκτήτες αυτών των μαγαζιών σκέφτονται έτσι γιατί ταυτίζονται με τα λιγουρια και δεν τους πάει το μυαλό να χάσουν οι ΊΔΙΟΙ το οφθαλμολουτρο τους για τις αντίστοιχες επιθυμίες των γυναικών πελατισσών!

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Το έχουν σκεφτεί. Οι μπάρμαν, καμμία φορά και οι DJ. Και για όσες τους αρέσουν οι κτιστοί, οι πορτιέρηδες.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ponemenosspourgitis

😆😆😆ε και τί; Αυτό μόνο; 2 μπάρμαν και ένας ντουλάπας στην είσοδο; Πολύ λίγοι αριθμητικά…ζαβολιαα

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κιμ Απίθανη

Όχι δεν είναι ζαβολιά γιατί μέσα στο μαγαζί δεν γίνεται να μην υπάρχουν και όμορφοι πελάτες. Όλο και καμιά ομάδα βόλεϋ πχ θα έχει βγει για να διασκεδάσει.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
2 χρόνια πριν

Διαφωνώ κάπως με το σκεπτικό, και θα πω ένα σχετικό παράδειγμα. Λες ότι κανείς δεν θεωρεί ότι «οι λευκοί καταπιέζονται από το white supremacy». Ναι, γιατί συνήθως ο μόνος όρος που έχουν αν εκπληρώσουν είναι το χρώμα του δέρματός τους, που το έχουν έτοιμο. Πώς να καταπιεστούν; Ας πάμε όμως λίγα χρόνια πίσω, να θυμηθούμε το ζεύγος Loving (https://en.wikipedia.org/wiki/Mildred_and_Richard_Loving). Εκτός από την μαύρη Mildred, δεν καταπιέστηκε και ο (άνδρας, λευκός, cis, straight) Richard εν προκειμένω; Δεν κυνηγήθηκε κι αυτός, δεν βρέθηκε να δικάζεται για τον άνθρωπο που αγάπησε και επέλεξε να ενωθούν οι ζωές τους; Όπως ακριβώς δυο γκέι άνδρες… Διαβάστε περισσότερα »

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν

Και κάτι άλλο, που είχα ξανδιαβασει στο σαιτ:
Γυναίκες βιάζονται, δολοφονούνται,κακοποιούνται καθημερινά,τραμπουκιζονται.

Άνδρες: “Μα κι εμεις καταπιεζομαστε από την πατριαρχία…δεν μπορούμε να μπούμε *όποτε θέλουμε* στα κλαμπ”

See the point?

smokin' graciela
smokin' graciela
2 χρόνια πριν

Δεν ξέρω αν βοηθάει η σκέψη μου, αλλά συμφωνώ ότι υπάρχουν και άντρες θύματα της πατριαρχίας. Σίγουρα κάποιοι καταπιέζονται. Μπορεί να ασφυκτιούν με τον τρόπο που “οφείλουν” εκφράζονται, να νιώθουν, πόσο “επιτρέπεται” να ασχολούνται με το σπίτι τους κλπ και. Αλλά καταπιέζονται επίσης, όχι εξίσου. Ούτε τρώνε ξύλο, ούτε βιάζονται, ούτε δολοφονούνται έτσι όπως οι γυναίκες. Δεν ξεκινάνε με κατώτερους μισθούς, δεν τους μειώνουν a priori για τα πάντα. Αναγνωρίζω πάντως ότι η πατριαρχία μπορεί να είναι ένα βαρύ ρούχο για κάποιους άντρες.

J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν

Η τακτική αυτή είναι σεξιστική και για τα δύο φύλα. Και για τις γυναίκες που της βάζουν ως δόλωμα, για να τις κερνάνε διάφοροι οπότε τζίρος και ποτά και για τους άντρες που τους αποκλείουν από το δικαίωμα τους να διασκεδάσουν, για τους ίδιους λόγους. Οι άντρες όμως πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό το “προνόμιο” έχει δόντια καρχαρία…. Στην ουσία βάζουν μέσα τις γυναίκες , ειδικά αυτές που πληρούν το κριτήριο των προτύπων εμφάνισης , για να τις εκμεταλευθούν. Συν ότι διαιωνίζεται η οπτική της γυναίκας ως ωραίο αντικείμενο προς τέρψη του αντρικού κοινού

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
2 χρόνια πριν

Νομίζω και η δημιουργός του άρθρου και η πλειοψηφία της κοινότητας συμφωνεί με την άποψη σου, γιατί περιστρέφεται γύρω από τον δήθεν αντίστροφο σεξισμό και τα ρέστα μου. Δεν υπάρχει αντίστροφος σεξισμός εφόσον η μία ομάδα είναι που καταπιέζει και η άλλη είναι που καταπιέζεται. Η 1η έχει το μαχαίρι, έχει το καρπούζι 🍉. Η 2η έχει τα…μη σου πω καλύτερα τί έχει 😂

Andromeda
Andromeda
2 χρόνια πριν

Ωραίες σκέψεις. Αφού η καταπίεση και των αντρών έρχεται από την ίδια πηγή πώς γίνεται να καπελωσει τους γυναικείους αγώνες;
Επίσης το ότι η καταπίεση μιας ομάδας προνομίου δεν υπάρχει σε άλλους αγώνες χειραφέτησης γιατί θα πρέπει να μας λέει κάτι; Αν τελικά υπάρχει μόνο στο φεμινισμό;

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν

Για αυτό το “επιχείρημα”, προτείνω την ωραιότατη απάντηση “Δακρύσαμε”. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.