in ,

Εργασία: Γυναίκα Χειρούργος

Είμαι ειδικευόμενη σε χειρουργική ειδικότητα, απ αυτές που θεωρούνται ”βαριές” χειρουργικές – για τον ελιτισμό και τα κόμπλεξ ανωτερότητας- κατωτερότητας των γιατρών θα μιλήσουμε άλλη φορά, σήμερα θα πούμε για σεξισμό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

317CFA9600000578 0 image a 22 1456265196501

Είμαι ειδικευόμενη σε χειρουργική ειδικότητα, απ αυτές που θεωρούνται ”βαριές” χειρουργικές – για τον ελιτισμό και τα κόμπλεξ ανωτερότητας- κατωτερότητας των γιατρών θα μιλήσουμε άλλη φορά, σήμερα θα πούμε για σεξισμό. Σεξισμό, ιδίως από συναδέλφους και δυστυχώς συχνά από ασθενείς… Ας ξεκινήσουμε από τους συναδέρφους… Πόσοι γνωστοί, άγνωστοι, γνωστοί γνωστών, νέοι γνώριμοι δεν προθυμοποιήθηκαν να μου εξηγήσουν ότι ”αυτό που διάλεξα είναι πολύ δύσκολο, πώς θα αντέξω τα ωράρια και τις φυσικές απαιτήσεις; πώς θα κάνω οικογένεια και παιδιά; γιατί δεν κάνω μια πιο κατάλληλη ειδικότητα, δερματολογία ή μικροβιολογία ή παιδιατρική, για ποιότητα ζωής;”

Για τον πρώτο μου διευθυντή ήμουν πολύ ”κοντή” για να μπαίνω μαζί του χειρουργείο (είμαι 1.70, ήταν <1.90). Πολλές φορές έχω υπάρξει η μόνη γυναίκα ειδικευόμενη, ανάμεσα σε πολλούς άνδρες συναδέλφους… Επιμελήτριες στα δημόσια νοσοκομεία μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, δεν έτυχε να συνεργαστώ με κάποια- ευτυχώς ειδικευόμενες σχεδόν σε όλα. One of the boys, λοιπόν. Ακούγοντας όσες καφρίλες μπορείτε να φανταστείτε… Συνάδελφοι να σχολιάζουν γυναίκες, τις δικές τους, τις ασθενείς, τις συνοδούς, σαν να είναι κομμάτια κρέας ή κατώτερα όντα. Πόσο δυσάρεστη να γίνεις, όταν μάλιστα υπάρχει αυστηρή ιεραρχία, κι εσύ συνήθως είσαι στον πάτο της; Όποτε σηκώνω το τηλεφωνο στην κλινική, ζητάνε συγνώμη που μπερδεύτηκαν και πήραν στις νοσηλεύτριες και αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιος γιατρός να τους μιλήσει… Σεξουαλική παρενόχληση…; Όχι ακριβώς… Απρεπή σχόλια, ουκ ολίγα… Από επιμελητές, διευθυντές, νοσοκόμους… Για τα μαλλιά, το παντελόνι, το φόρεμα, το ντεκολτέ μου… Πάντα φιλικά, πατρικά, χωρίς παρεξήγηση… Και κανα άγγιγμα στους ώμους, την πλάτη… Όταν ξεκινάς χειρουργική, το πρώτο που μαθαίνεις είναι να προσέχεις πού βάζεις τα χέρια σου, μην ενοχλείς το οπτικό πεδίο του βασικού χειρουργού… Εμένα επιμελητής μου φρόντισε να με ενημερώσει, όταν χρειάστηκε να σκύψω σε ένα χειρουργείο να βάλω ενα ράμα, ότι το στήθος μου ήταν ένα εκατοστό πάνω από το χέρι του, “αλλά κοίτα πόσο κύριος είμαι, που δεν κάνω κίνηση”… ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΣΘΕΝΗ, αυτός σκεφτόταν που ακουμπούσαν τα β#$%α μου!!!

Έκτοτε προσέχω και που τοποθετώ τον κορμό εκτός απ τα χέρια μου διεγχειρητικά… Πριν 1-2 χρόνια κυκλοφόρησε μια μελέτη στην Αμερική που έλεγε οτι ασθενείς που χειρουργούνταν από γυναίκες, φαίνεται να είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς από άντρες: γυναίκες, συνάδελφοι σε δύσκολες παθολογικές ειδικότητες, με εξίσου δύσκολες συνθήκες, δυναμικές, ανεξάρτητες κι όμως έσπευσαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα της έρευνας… Οι ασθενείς, άλλη μεγάλη πληγή… Όχι όλοι φυσικά, αλλά…

Εμένα θα με απασχολήσουν τις διπλάσιες φορές απ ότι τον άντρα συνειδικευόμενο για νοσηλευτικές εργασίες, ή για να ζητήσουν οδηγίες για την τουαλέτα… Φεύγω από θάλαμο κι ακούω να συζητάνε μεταξύ τους “αν αυτή είναι γιατρός ή νοσηλεύτρια” κι ας μην έχουν καμία σχεση οι στολές μας… “Αδελφή” λοιπόν αντί για “Γιατρέ”. Όχι οτι οι νοσηλεύτριές μας δεν κάνουν γιγαντιαία, αξιοθαύμαστη δουλειά, άξια σεβασμού, και ένας θεός ξέρει τι τραβάνε κι εκείνες από ασθενείς ή ακόμα και συναδέρφους, απλά το στερεότυπο του άντρα- γιατρού, γυναίκας- νοσηλεύτριας ερεθίζει τα νεύρα μου με τρόπους που δεν περιγράφονται.

Ένα βράδυ πήγα να κάνω αλλαγή σε ασθενή κι ο απέναντι χρησιμοποίησε προσφώνηση τύπου “ομορφούλα μου”. Τον αγριοκοίταξα, ”δεν κατάλαβα…” λεω. Μετά που ξαναπήγα να ελέγξω οτι δεν είχε ξαναματώσει ο πρώτος, ζήτησε συγνώμη, δεν ήξερε- λέει- οτι είμαι γιατρός. Ήθελα να του εξηγήσω οτι δεν είναι τρόπος αυτός να απευθύνεται ούτε σε νοσηλεύτρια, αλλά ήταν 24.00 κι εγώ είχα άλλες δέκα δουλειές… Εκ των υστέρων το μετανιώνω και ντρέπομαι… Έπρεπε να γίνω δυσάρεστη… Και μέσα σ όλα, αυτός ο υποβόσκων φόβος… Ποιος ασθενής μεθαύριο θα εμπιστευτεί εμένα, το κοριτσάκι που μικροδείχνει, για να τον χειρουργήσω… Και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα;;

Φωτεινή εξαίρεση σ αυτόν τον κρύο, σκληρό κόσμο της ιατρικής, το νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο των θαλάμων όσο και των χειρουργείων, γυναικείο στην πλειοψηφία του, κοπέλες με τις οποίες η συνεργασία είναι υπέροχη και η βοήθειά τους συχνά πολύτιμη για να επιβιώσεις, να συνεχίσεις την καθημερινή μάχη για να προσφέρεις στους ασθενείς το καλύτερο που μπορείς… Έρευνες δείχνουν οτι τα μειωμένα ποσοστά γυναικών γιατρών, και μάλιστα σε υψηλές θέσεις, που επηρεάζουν στρατηγικές και έρευνα, οδηγούν σε φτωχότερη ποιότητα υπηρεσιων υγείας για τις γυναίκες συνολικά…

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται θέμα, ειδικά στην Αμερική… Μικρά βήματα, πολλή δουλειά για να γίνει… Ελπίζω σιγά σιγά να δούμε αλλαγές και στη χώρα μας…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
silverin
silverin
4 χρόνια πριν

Είναι χειρουργός και όχι χειρούργος. Είναι οξύτονο όπως όλα τα επίθετα σε -ουργός. Εξαιρούνται τα αρνητικής σημασίας ουσιαστικά που είναι παροξύτονα, πχ κακούργος.

silverin
silverin
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  silverin

Συγγνώμη εννοώ ουσιαστικά και όχι επίθετα.

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  silverin

Με πρόλαβες decremir. Ελπίζω να είναι λάθος του site και όχι της γιατρού. Σκαλώνω άσχημα όταν βλέπω χειρούργος σε ταμπέλες – κάρτες κτλ σε σημείο να έχει υπάρξει αιτία απόρριψης γιατρού που μου σύστησαν. 😂

lioness
lioness
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Δεν είναι της γιατρού, καθώς στο forum όπου αναρτήθηκε, δεν είχε βάλει τίτλο. Είναι του σάιτ.

Bobos
Bobos
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  silverin

Μόνο εμένα μου φάνηκε εκτός θέματος και ολίγον αγενές για την περίσταση το σχόλιο περί τονισμού; Έχω την αίσθηση ότι εστιάζουμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος.

boo
boo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Bobos

Μπορει και να χεις δικιο αλλα βγαζει ματι

lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Βασικά δεν είναι τοσο τα λεφτά, όσο η θέση εξουσίας/πυγμης απέναντι σε αντίστοιχες θέσεις που εντελως στερεοτυπικα θεωρούνται υποδεεστερες/ βοηθητικες (γιατρός ηγέτης / νοσηλευτρια βοηθητικο προσωπικό, πιλότος οδηγεί εξαρτώνται ζωές από τα χέρια του / αεροσυνοδος εξυπηρετεί βοηθάει σερβιρει κλπ).

Anna Karina
Anna Karina
4 χρόνια πριν

Στο χώρο του νοσοκομείου, οι γυναίκες μπορεί να γκρινιάζουν, να μαλωσουν κοκ αλλά δε θα σου κάνουν ποτέ “ζημια” σοβαρή. Οι άντρες είναι πιο μνησικακοι και ενεργά θα εμποδίσουν την ανέλιξη και την εξέλιξη σου. Πιο υπόγεια, πιο ύπουλα. Και όταν δεν το καταφέρνουν με σεξιστική συμπεριφορά, χρησιμοποιούν τη σωματική διαπλαση. Έχω δεχτεί 2 φορές παρ’ολιγον σωματική επιθεση/απειλη από συνάδελφο ιατρό. Πότε δεν είχα θέμα με γυναίκα συνάδελφο.

avis
avis
4 χρόνια πριν

Σε γενικές γραμμές καταλήγω να επιλέγω γυναίκες γιατρούς γιατί μπορώ να συνεννοηθώ. Το φύλο δεν είναι στα κριτήρια επιλογής γιατρού φυσικά, αλλά το παρατήρησα όταν ο σύντροφός μου μου είπε ότι τα πάει πολύ καλύτερα με γυναίκες γιατρούς από ό,τι με άντρες και συνειδητοποήσα ότι συμβαίνει και σε μένα.
Δυστυχώς ο χειρουργός ως ειδικότητα έχει χαρακτηριστικά μασονίας. Μπράβο στη γράφουσα που δεν μασάει και ακολουθεί το όνειρό της.

DiCat
DiCat
4 χρόνια πριν

“Πόσο δυσάρεστη να γίνεις, όταν μάλιστα υπάρχει αυστηρή ιεραρχία, κι εσύ συνήθως είσαι στον πάτο της;”

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν γίνεις δυσάρεστη θα είσαι εκτός χειρουργείων για διάστημα που θα αποφασίσει ο εκάστοτε επιμελητής/διευθυντής “τιμωρός” που θίχτηκε,επειδή δε γέλασες με τα σεξιστικά και ρατσιστικά αστεία του και τόλμησες να πεις ότι δεν είναι αστείο κάτι τέτοιο.
True story, δυστυχώς.

Open S
Open S
4 χρόνια πριν

Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς (από άλλο ανδροκρατούμενο επάγγελμα). Ο τρόπος πιστεύω δεν είναι να απομακρύνεις το στήθος σου την ώρα που γίνεται το εκάστοτε σχόλιο. Όπως δεν είναι να ψηλώσεις 20 πόντους για να γίνεις 1.90. Πάμε με την δύναμη του επαγγελματισμού μας και του φύλου μας: Στο “κοίτα πόσο κύριος είμαι που δεν κάνω κίνηση” ας επαναφέρουμε τον άλλον στον επαγγελματισμό του όπου και πρέπει να βρίσκεται. “Το σχόλιο σου είναι αντι-επαγγελματικό. Το γυναικείο σώμα δεν είναι.” Ή “Αν χρειάζεσαι μεγαλύτερη απόσταση από τον γυναικείο κορμό να το ζητήσεις κόσμια” Ή κάτι αντίστοιχο αυστηρό και δυσάρεστο. Έχω διαπιστώσει –… Διαβάστε περισσότερα »